Рішення
від 24.07.2018 по справі 910/4829/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

24.07.2018Справа № 910/4829/18 Господарський суд міста Києва у складі судді Ярмак О.М., за участю секретаря судового засідання Березовської С.В., розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали господарської справи

За позовом Приватної організація "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" (02002, м.Київ, вул.Євгена Сверстюка ,23,оф.916, код ЄДРПОУ 37396151) яка звернулась на захист прав Товариства з обмеженою відповідальністю "Бест Мьюзік" (03124, м.Київ, вул.М.Василенка, 7-А, код ЄДРПОУ 40471053)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Професійний стандарт" (03040, м.Київ, вул.Васильківська ,буд.11/11, код ЄДРПОУ 36049847)

про виплату компенсації за порушення майнових авторських прав 223 380,00 грн.

за участю представників сторін:

Від позивача: Сербуль О.Ю. за дов.

Від відповідача: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Приватна організація "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю "Бест Мьюзік" звернулася до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Професійний стандарт" про виплату компенсації у зв'язку з порушенням майнових прав суб'єкта авторського права в розмірі 223 380,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем вимог Закону України "Про авторське право і суміжні права".

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.04.2018 за вказаним позовом відкрито провадження по справі та призначено до розгляду на 22.05.2018.

Ухвалою суду від 22.05.2018 відкладено підготовче засідання на 12.06.2018.

В судовому засіданні 12.06.2018 оголошено перерву на 03.07.2018 та ухвалу про продовження строку підготовчого провадження за ініціативою суду.

03.07.2018 через канцелярію суду позивачем подано додаткове пояснення.

Ухвалою від 03.07.2018 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 24.07.2018.

Ухвала суду від 03.07.2018 (про розгляду справи по суті) була надіслана відповідачу на адресу, зазначену у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також на адресу закладу, та згідно повідомлення про вручення поштового відправлення, повернена з адреси відповідача із зазначенням причини повернення "за закінченням терміну зберігання".

Відповідно до ст. 120 ГПК України, суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов'язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Учасники судового процесу зобов'язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи.

У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Враховуючи викладене, відповідач вважається належно повідомленим про розгляд справи.

Враховуючи відсутність відзиву відповідача у матеріалах справи, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи по суті, вирішує справу за наявними матеріалами на підставі ч. 9 ст. 165 ГПК України та ч. 2 ст. 178 ГПК України.

В судовому засіданні 24.07.2018 оголошено вступну та резолютивну частину рішення відповідно до ст.240 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази та оцінивши їх в сукупності, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд,-

ВСТАНОВИВ:

17.08.2016 між Приватною організацією "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" (далі - організація) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Бест Мьюзік" (далі - видавник, позивач) укладено договір № 03-ОКУ про управління майновими авторськими правами, за умовами якого видавник надає організації повноваження здійснювати колективне управління майновими правами на твори та субвидані твори, що належать або протягом дії даного договору будуть належати видавнику, а саме: дозволяти або забороняти від імені видавника використання об'єктів авторського права третіми особами, відповідно до умов цього договору.

Згідно з пунктом 7.3 договору у випадку виявлення порушень прав, управління якими здійснює організація, остання, з метою захисту прав видавника та реалізації своїх повноважень по управлінню цими правами, має право: пред'являти заяви, претензії, здійснювати фіксацію фактів використання об`єктів авторського права без дозволу організації; вчиняти будь-які інші дії (вживати заходи), направлені на захист авторських прав видавника, за умов отримання попередньої згоди видавника.

Даний договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами і діє безстроково (пункт 12.1 договору).

Відповідно до змісту Декларації № 1.3. від 24.11.2016 об'єктів авторського права (музичних творів), видавник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Бест Мьюзік" передав в управління Приватної організації "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами", музичні твори, зокрема, твір "ІНФОРМАЦІЯ_1" (виконавець - ОСОБА_1., частка правовласника щодо публічного виконання - 100 %).

Із названої декларації вбачається, що позивач отримав від Товариства з обмеженою відповідальністю Бест мьюзік майнові права на зазначений твір на підставі договору № 16-ПФ про передачу прав виключних авторських і суміжних прав від 09.06.2016 ; строк дії договору з 09.12.2016 до 31.12.2018; територія Україна.

Отже, на підставі Договору № 16-ПФ про передачу прав виключних авторських і суміжних прав від 09.06.2016 Організація набула повноваження здійснювати колективне управління майновими правами на музичний твір ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до частини першої статті 15 Закону України Про авторське право і суміжні права (далі - Закон) майнові права автора (чи іншої особи, яка має авторське право) можуть бути передані (відчужені) іншій особі згідно з положеннями Закону, після чого ця особа стає суб'єктом авторського права.

За приписами частини першої статті 31 Закону автор (чи інша особа, яка має авторське право) може передати свої майнові права, зазначені у статті 15 цього Закону, будь-якій іншій особі повністю чи частково. Передача майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право) оформляється авторським договором. Майнові права, що передаються за авторським договором, мають бути у ньому визначені. Майнові права, не зазначені в авторському договорі як відчужувані, вважаються такими, що не передані.

У пункті 7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 04.06.2010 №5 Про застосування судами норм законодавства у справах про захист авторського права і суміжних прав (далі - Постанова №5) зазначено, що відповідно до статті 45 Закону суб'єкти авторського права і суміжних прав можуть управляти своїми правами: особисто, через свого повіреного, через організацію колективного управління.

Згідно з підпунктом г частини першої статті 49 Закону організації колективного управління повинні виконувати від імені суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав і на основі одержаних від них повноважень, зокрема, таку функцію: звертатися до суду за захистом прав суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав відповідно до статутних повноважень та доручення цих суб'єктів. При цьому окреме доручення для представництва в суді не є обов'язковим.

Разом з тим, така організація, пред'явивши позов, не є позивачем, оскільки вона звертається до суду за захистом прав суб'єктів авторського і (або) суміжних прав, а не своїх прав. Позивачем у таких випадках буде суб'єкт авторського права і (або) суміжних прав, на захист інтересів якого звернулася організація.

У випадку, якщо організація колективного управління звертається на захист прав фізичних осіб, такий спір розглядається в порядку цивільного судочинства. Якщо ж вона звертається на захист юридичних осіб, то, залежно від суб'єктного складу, спір розглядається в порядку господарського судочинства.

У пункті ж 49 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 № 12 Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із захистом прав інтелектуальної власності (далі - Постанова №12) наведено, що організації колективного управління, які здійснюють управління майновими правами на твори, повинні довести наявність у них прав на управління авторськими майновими правами певного кола осіб. Отже, у разі звернення організації колективного управління до суду з позовом про захист прав суб'єктів авторського права суд повинен з'ясовувати обсяг повноважень цієї організації згідно з договорами, укладеними цією організацією та суб'єктом авторського права. Якщо у організації колективного управління відсутні повноваження на управління майновими правами суб'єкта авторського права, зокрема, щодо конкретного твору, судам слід відмовляти у задоволенні позову цієї організації.

Документами, що підтверджують право організації на звернення до суду із заявою про захист авторського права та/або суміжних прав, є: видане Міністерством освіти і науки України свідоцтво про облік організацій колективного управління, свідоцтво про визначення організації уповноваженою організацією колективного управління згідно із статтями 42, 43 названого Закону; статут організації, що управляє майновими правами на колективній основі; в інших випадках, ніж передбачені згаданими статтями Закону України "Про авторське право і суміжні права" - договір з особою, якій належать відповідні права, на управління майновими правами на колективній основі, та/або договір з іноземною організацією, що управляє аналогічними правами, і документи, що підтверджують наявність у неї відповідних повноважень.

Приватна організація "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" є організацією колективного управління на колективній основі майновими правами суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав, що підтверджується виданим Державним департаментом інтелектуальної власності свідоцтвом про облік організації колективного управління від 24.01.2011 № 18/2011.

Судом враховано, що відповідно до статті 204 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним; зазначені вище договори є чинними і недійсними у встановленому законом порядку не визнавалися.

З урахуванням наведеного суд дійшов висновку про те, що Організацією належними та допустимими доказами доведено її право на звернення до господарського суду з позовом, направленим на захист виключних майнових авторських прав позивача на музичний твір ІНФОРМАЦІЯ_1 (виконавець - ОСОБА_1).

Статтею 443 ЦК України встановлено, що використання твору здійснюється лише за згодою автора, крім випадків правомірного використання твору без такої згоди, встановлених цим Кодексом та іншим законом.

Відповідно до статті 440 ЦК України та частини третьої статті 15 Закону майновими правами інтелектуальної власності на твір є: право на використання твору; виключне право дозволяти використання твору; право перешкоджати неправомірному використанню твору, в тому числі забороняти таке використання; інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Частиною другою статті 32 Закону встановлено, що використання твору будь-якою особою допускається виключно на основі авторського договору, за винятком випадків правомірного використання, передбачених статтями 21 - 25 цього Закону.

Виходячи зі змісту пункту 28 Постанови №12, з огляду на приписи норм процесуального закону щодо обов'язку доказування і подання доказів господарському суду у вирішенні питання про те, якій стороні належить доводити обставини, що мають значення для справи про захист авторського права чи суміжних прав, слід враховувати таке:

1) позивач повинен довести належність йому авторського права та/або суміжних прав чи права на їх захист, а також факт використання об'єктів даних прав відповідачем, а в разі заявлення вимог про відшкодування шкоди - розмір шкоди і причинно-наслідковий зв'язок між завданою шкодою та діями відповідача. У випадках коли права автора засвідчено свідоцтвом, виданим в установленому порядку уповноваженим органом, власник майнових прав інтелектуальної власності на твір, які було передано на зазначений у свідоцтві твір, звільняється від доведення належності йому відповідних прав; у таких випадках обов'язок доведення належності цих прав іншій особі, ніж та, що зазначена у свідоцтві, покладається на відповідача;

2) відповідач має довести додержання ним вимог ЦК України і Закону при використанні ним твору та/або об'єкту суміжних прав; в іншому разі фізична або юридична особа визнається порушником авторського права та/або суміжних прав, і для неї настають наслідки, передбачені цими законодавчими актами. Крім того, відповідач повинен спростувати визначену цивільним законодавством презумпцію винного заподіяння шкоди (статті 614, 1166 ЦК України).

У прийнятті судового рішення зі спору, пов'язаного з порушенням авторського права та/або суміжних прав, не є достатнім загальне посилання суду на використання твору та/або об'єкта суміжних прав позивачем: мають бути з'ясовані конкретні форма і спосіб використання кожного об'єкта такого права.

19.12.2016 представником Організації Чепурко Ю.В. (представники закладу відмовились назвати свої дані, а також відмовились підписувати акти) проведено фіксацію фактів використання музичних творів у піцерії Югославія (м. Київ, вул. Ломоносова, 60а), у зв'язку з чим складено акт №4е-12/12/16 від 19.12.2016, яким зафіксовано факти публічного виконання музичних творів, зокрема, твору під назвою ІНФОРМАЦІЯ_1 , виконавець - ОСОБА_1 Фіксація була здійснена за допомогою технічного засобу: відеокамера SONY Handycam model DCR DVD 109E.

Актом зафіксовано, що суб'єктом господарювання, що здійснює господарську діяльність у публічному закладі є Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Професійний стандарт .

Згідно зі статтею 1 Закону публічне виконання - це подання за згодою суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав творів, виконань, фонограм, передач організацій мовлення шляхом декламації, гри, співу, танцю та іншим способом як безпосередньо (у живому виконанні), так і за допомогою будь-яких пристроїв і процесів (за винятком передачі в ефір чи по кабелях) у місцях, де присутні чи можуть бути присутніми особи, які не належать до кола сім'ї або близьких знайомих цієї сім'ї, незалежно від того, чи присутні вони в одному місці і в один і той самий час або в різних місцях і в різний час.

Факт публічного виконання спірного музичного твору засвідчується також відеозаписом на диску, наявному в матеріалах справи. Вказаним відеозаписом підтверджено місце використання саме у піцерії Югославія .

Суд оглянув відеозапис фіксації порушення та встановив таке:

- використання музичного твору ІНФОРМАЦІЯ_1 здійснювалося у приміщенні піцерії Югославія , що знаходиться за адресою: м.Київ, вул.Ломоносова, 60а, шляхом публічного виконання у приміщенні закладу;

- якість відеозапису та безперервна зйомка дає підстави виключити можливість монтажу.

Отже, судом встановлено, що виключні майнові авторські права на музичний твір ІНФОРМАЦІЯ_1 належать позивачу; відповідач не надав доказів укладення угод із правовласниками, які б дозволяли публічне виконання вказаних творів.

Статтею 445 ЦК України передбачено право автора на плату за використання його твору, якщо інше не встановлено цим Кодексом та іншим законом.

Водночас використання твору без дозволу уповноваженої особи та без сплати авторської винагороди є порушенням авторського права, передбаченим пунктом а статті 50 Закону, за яке пунктом г частини другої статті 52 цього Закону передбачено можливість притягнення винної особи до відповідальності у вигляді сплати компенсації в розмірі від 10 до 50 000 мінімальних заробітних плат.

Так, за змістом п.42 Постанови №5 розмір компенсації визначається судом виходячи з позовних вимог, однак не може бути меншим від 10 і не може перевищувати 50 000 мінімальних заробітних плат (пункт г частини другої статті 52 Закону).

Організацією у зверненні до господарського суду з даним позовом визначено суму компенсації 223 380,00 грн. (1*60*3723,00 грн.) за порушення за виконання музичного твору ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь ТОВ Бест мьюзік , виходячи з того, що мінімальна заробітна плата на момент здійснення порушення складала 3 723 грн.; сума компенсації складає десять мінімальних заробітних плат як компенсація за використання одного твору.

У підпункті 51.3 пункту 51 Постанови № 12 наведено, що у визначенні розміру такої компенсації господарським судам необхідно виходити з конкретних обставин справи і загальних засад цивільного законодавства, встановлених статтею 3 ЦК України, зокрема, справедливості, добросовісності та розумності.

Розмір компенсації визначається судом у межах заявлених вимог у залежності від характеру порушення, ступеню вини відповідача та інших обставин. Зокрема, враховується: тривалість порушення та його обсяг (одно- або багаторазове використання об'єкта авторського права); передбачуваний розмір збитків потерпілої особи; розмір доходу, отриманого внаслідок правопорушення; кількість потерпілих осіб; наміри відповідача; наявність раніше вчинених відповідачем порушень виключного права даного позивача; можливість відновлення попереднього стану та необхідні для цього зусилля тощо. Відповідні мотиви визначення розміру компенсації мають бути наведені в судовому рішенні.

Судом враховано, що виходячи з принципів справедливості, добросовісності та розумності, доцільно притягнути відповідача до відповідальності у вигляді сплати компенсації у розмірі 60 мінімальних заробітних плат.

Приймаючи до уваги зміст ст.8 Закону України Про державний бюджет України на 2018 рік судом встановлено, що на момент вчинення відповідачем порушення авторських прав мінімальна заробітна плата у місячному розмірі становила 3 723 гривень.

Відповідач свого контррозрахунку суми позов не надав, стверджувань позивача не спростував.

За таких обставин, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню повністю.

Витрати позивача по сплаті судового збору, відповідно до ст. 129 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись статтями ст.ст. 86, 129, 232- 233, 237, 238, 240 ГПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Професійний стандарт" (03040, м.Київ, вул.Васильківська ,буд.11/11, код ЄДРПОУ 36049847) на поточний рахунок Приватної організації "Організація колективного управління авторськими та суміжними правами" (02002, місто Київ, вулиця Євгена Сверстюка, будинок 23, офіс 916, ідентифікаційний код 37396151) в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю "Бест Мьюзік" (03124, місто Київ, вул. М.Василенка буд.7-А, код ЄДРПОУ 40471053) компенсацію за незаконне використання музичного твору ІНФОРМАЦІЯ_1 (виконавець ОСОБА_1) у розмірі 60 мінімальних заробітних плат, що на дату подання позову складає 223 380 (двісті двадцять три тисячі триста вісімдесят) грн. 00 коп. та 3 350 (три тисячі триста п'ятдесят) грн.. 70 коп. витрат по сплаті судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене у строки та порядку, встановленому розділом ІV ГПК України.

Повне рішення складено 30.07.2018.

Суддя О.М.Ярмак

Дата ухвалення рішення24.07.2018
Оприлюднено01.08.2018
Номер документу75581704
СудочинствоГосподарське
Сутьвиплату компенсації за порушення майнових авторських прав 223 380,00 грн

Судовий реєстр по справі —910/4829/18

Рішення від 24.07.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 03.07.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 12.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 22.05.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 24.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні