Постанова
від 22.01.2010 по справі 2а-6485/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 січня 2010 року Справа № 2а-6485/09/2370

11 год. 25 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого - судді Гаращ енка В.В.,

при секретарі - Бондар Т.П. ,

за участю:

представника позивача: Ж алдак В.І. - за довіреністю ;

представника відповідача: не з' явився;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Черкас и адміністративну справу за позовом управління Пенсійно го фонду України в Соснівськ ому районі м. Черкаси Черкась кої області до товариства з о бмеженою відповідальністю « Кварц-зв' язок» про стягненн я заборгованості зі сплати с трахових внесків,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фо нду України в Соснівському р айоні м. Черкаси Черкаської о бласті звернулося до суду з а дміністративним позовом до Т ОВ «Кварц-зв' язок» про стяг нення заборгованості зі спла ти страхових внесків.

Позивач стверджує, що за серпень-жовтень 2009 року відпо відач мав сплатити страхові внески на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання в сумі 3166 грн. 38 коп.

Оскільки сума страхових в несків у строки, встановлені п. 6 ст. 20 Закону України "Про заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування" та Інстр укцією про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами вн есків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду У країни №21-1 від 19.12.2003 року, відпов ідачем не сплачена, позивач п росить стягнути її у судовом у порядку.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримала та просила їх з адовольнити повністю.

Відповідач заперечен ь проти позову не надав, в судо ве засідання не з' явився, пр едставника не направив, хоча належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду справи.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши подані документи і матері али, оцінивши належність, доп устимість, достовірність кож ного доказу окремо, а також до статність і взаємний зв' язо к доказів у їх сукупності, суд приходить до наступного.

Частиною 1 ст. 67 Конституції У країни закріплено обов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, вс тановлених законом.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Кварц-зв' яз ок», зареєстроване як юридич на особа 15.10.1997 року, про що держа вним реєстратором виконавчо го комітету Черкаської міськ ої ради зроблено запис в Єдин ому державному реєстрі юриди чних осіб та фізичних осіб пі дприємців, ідентифікаційний код 25207156.

Відповідно до ст. 3 Закону Ук раїни "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхуван ня" від 26.06.97р. № 400/97-ВР (далі - «Зак он № 400/97-ВР»), збір на обов'язкове державне пенсійне страхуван ня платники збору сплачують до Пенсійного фонду України в порядку визначеному законо давством України.

Частиною 1 ст. 1 Закону № 400/97-ВР в изначено, що платниками збор у на обов'язкове державне пен сійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власност і, їх об'єднання, бюджетні, гро мадські та інші установи та о рганізації, об'єднання грома дян та інші юридичні особи, а т акож фізичні особи - суб'єкти п ідприємницької діяльності, я кі використовують працю найм аних працівників.

Спеціальним законом, який в изначає принципи, засади і ме ханізми функціонування сист еми загальнообов'язкового де ржавного пенсійного страхув ання є Закон України "Про зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування" від 9 липня 2003 року № 1058-IV (далі - «Закон № 1058-IV»).

Статтею 1 Закону № 1058-IV визначе но, що страхувальниками є роб отодавці та інші особи, які ві дповідно до цього Закону спл ачують страхові внески на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування.

Статтею 14 Закону № 1058-IV встано влено, що страхувальниками, в ідповідно до цього Закону, є р оботодавці: зокрема підприєм ства, установи і організації , створені відповідно до зако нодавства України, незалежно від форми власності, виду дія льності та господарювання, я кі обрали особливий спосіб о податкування та які використ овують працю фізичних осіб н а умовах трудового договору (контракту) або на інших умова х, передбачених законодавств ом, або за договорами цивільн о-правового характеру.

Відповідно до ст. 15 Зако ну № 1058-IV платниками страхових внесків до солідарної систем и є страхувальники, зазначен і в ст. 14 цього Закону.

Відповідно до ч. 6 ст. 17 Закону № 1058-IV страхувальник зобов'яза ний нараховувати, обчислюват и і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі ст рахові внески.

Частиною 2 ст. 20 зазначеного З акону встановлено, що обчисл ення страхових внесків застр ахованих осіб здійснюється с трахувальником на підставі б ухгалтерських та інших докум ентів, відповідно до яких про водиться нарахування (обчисл ення) або які підтверджують н арахування заробітної плати , на які відповідно до цього За кону нараховуються страхові внески.

Пунктом 6 ст. 20 Закону № 1058-IV пер едбачено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страх ові внески, нараховані за від повідний базовий звітний пер іод, не пізніше ніж через 20 кал ендарних днів із дня закінче ння цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нарахов уються страхові внески. Для с трахувальників, що мають най маних працівників, базовим з вітним періодом є календарни й місяць. Згідно ч. 12 ст. 20 вищеза значеного Закону страхові вн ески підлягають сплаті незал ежно від фінансового стану п латника страхових внесків.

Згідно із ч. 4 ст. 18 Закону стра хові внески не включаються д о складу податків, інших обов 'язкових платежів, що складаю ть систему оподаткування.

Відповідно до ст. 4 Закону № 40 0/97-ВР страхувальники повинні сплачувати внески на загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування в розмірі 33,2 % ві д фонду оплати праці підприє мства та відрахування на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування в розмірі 1-5% сукупного оподатковуваног о доходу фізичних осіб, які пр ацюють на підприємстві за тр удовим договором.

Судом встановлено, що 18.09.2009 ро ку, 20.10.2009 року та 18.11.2009 року відпові дачем подано до управління П енсійного фонду України в Со снівському районі м. Черк аси Черкаської області розра хунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування за серпня-жовтень 2009 року із само стійно визначеними розмірам и страхових внесків, що підля гають сплаті. Згідно вказано го розрахунку відповідач зоб ов'язаний був сплатити до Пен сійного фонду України внески на пенсійне страхування в ро змірі 33,2 % від фонду оплати прац і в загальній сумі 2986 грн. 47 коп. та відрахування на загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 1-5% суку пного оподатковуваного дохо ду в загальній сумі 179 грн. 91 коп .

За вказаний період відпові дач страхові внески на загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування не сплатив, внаслідок чого у відповідач а утворилася недоїмка у розм ірі 3166 грн. 38 грн.

Позивачем на адресу відпов ідача направлено корінець ви моги № Ю-1646 від 03.12.2009 року, який отр имано директором ТОВ «Кварц- зв' язок» 03.12.2009 року.

Відповідач заборгованіст ь по страховим внескам не спл атив, що підтверджується роз рахунком боргу.

За таких обставин, суд прихо дить до висновку про обґрунт ованість позовних вимог та в важає їх такими, що підлягают ь задоволенню у повному обся зі.

Керуючись ст.ст. 17, 86, 159, 162, 163, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов з адовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Кв арц-зв' язок», (18000, м. Черк аси, вул. Гайдара, 9/1, кв. 17, код Є ДРПОУ 25207156) на користь управлін ня Пенсійного фонду України в Соснівському районі м. Черк аси Черкаської області, (18002, м. Черкаси, вул. Хрещатик, 1 95, код ЄДРПОУ 21367650) заборгованіс ть зі сплати страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування за серпень-жовтень 2009 року в ро змірі 3166 (три тисячі сто шістде сят шість) грн. 38 коп.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез Черкаський окружний адмі ністративний суд шляхом пода ння заяви про апеляційне оск арження протягом десяти днів з дня проголошення постанов и, а в разі проголошення вступ ної та резолютивної частини постанови з дня складення та підписання її повного текст у. Якщо постанову було прогол ошено у відсутності особи, як а бере участь у справі, то стро к подання заяви про апеляцій не оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом двадцяти д нів після подання заяви про а пеляційне оскарження. Апеляц ійна скарга може бути подана без попереднього подання за яви про апеляційне оскарженн я у строк, встановлений для по дання заяви про апеляційне о скарження.

Суддя В.В. Г аращенко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.01.2010
Оприлюднено08.12.2010
Номер документу7558463
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6485/09/2370

Постанова від 22.01.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Гаращенко Валентин Валентинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні