Ухвала
від 30.07.2018 по справі 335/8654/18
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/8654/18 1-кс/335/5805/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 липня 2018 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні у залі суду у м. Запоріжжя клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 про призначення позапланової перевірки та матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 4201708000000077 від 09.02.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 272 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

З наданих суду матеріалів вбачається, що в провадженні СУ ГУНП в Запорізькій області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 4201708000000077 від 09.02.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 272 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що на території м. Запоріжжя функціонують автомобільні газозаправні станції, без відповідних дозвільних документів.

Згідно депутатського звернення депутата Запорізької міської ради ОСОБА_4 від 30.01.2017 № 30/01 на території міста Запоріжжя провадять господарську діяльність ряд автомобільних газозаправних станцій в порушення вимог законодавства України.

Під час досудового розслідування було встановлено, що за адресами: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 функціонують автомобільні газозаправні станції, на які дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки не видавалися.

Згідно матеріалів кримінального провадження діяльність автомобільних газозаправних станцій за вказаними адресами може здійснювати ТОВ «ГРОСС ТРЕЙДІНГ», код ЄДРПОУ 41302696.

Відповідно доЗакон України «Про об`єкти підвищеної небезпеки», який визначає правові, економічні, соціальні та організаційні основи діяльності, пов`язаної з об`єктами підвищеної небезпеки, і спрямований на захист життя і здоров`я людей та довкілля від шкідливого впливу аварій на цих об`єктах шляхом запобігання їх виникненню, обмеження (локалізації) розвитку і ліквідації наслідків, об`єктами підвищеної небезпеки, до яких відносяться АГЗП (АГЗС), являються об`єкти, на яких використовуються, зберігаються або транспортуються одна або кілька небезпечних речовин чи категорій речовин у кількості, що дорівнює або перевищує нормативно встановлені порогові маси, а також інші об`єкти як такі, що відповідно до закону є реальною загрозою виникнення надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру.

Відповідно до ч.3 ст.21 Закону України «Про охорону праці» роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі - дозвіл).

Під час досудового розслідування було призначено судову експертизу з охорони праці та безпеки життєдіяльності, проведення якої було доручено експертам Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз. Відповідно до клопотання поданого судовим експертом для проведення судової експертизи необхідно надати експерту акт перевірки суб`єкта господарювання - автомобільних газозаправних станцій розташованих за адресами: м. Запоріжжя, вул. Рекордна, 37 та м. Запоріжжя, вул. Сєдова, 11 щодо дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань безпеки життєдіяльності та охорони праці під час експлуатації об`єкту підвищеної небезпеки АГЗС із зазначенням в окремих рядках актів перевірки виявлених порушень, які створювали загрозу загибелі працюючих.

З огляду на викладене, досудове слідство вважає, що для повного та неупередженого розслідування кримінального провадження необхідно провести перевірку додержання вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки в діяльності автомобільних газозаправних станцій ТОВ «ГРОСС ТРЕЙДІНГ», код ЄДРПОУ 41302696, м. Запоріжжя, вул. Возз`єднання України, буд. 28 кв. 5, які розташовані за адресою: м. Запоріжжя, вул. Рекордна, 37 та м. Запоріжжя, вул. Сєдова, 11, проведення якої доручити працівникам ГУ Держпраці у Запорізькій області.

Слідчий підтримав подане клопотання, надавши відповідну заяву.

У відповідності до ч. 4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання слідчого проведено без фіксації судового процесу.

Дослідивши надані матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що СУ ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 4201708000000077 від 09.02.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 272 КК України.

Згідно ст. 2 КПК України, завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 91 КПК України, у кримінальному провадженні підлягають доказуванню, в тому числі, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення).

Частинами 1,2ст.93КПК Українипередбачено,що збираннядоказів здійснюєтьсясторонами кримінальногопровадження,потерпілим,представником юридичноїособи,щодо якоїздійснюється провадження,у порядку,передбаченому цимКодексом. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 3 ст. 3 Закону України про «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» до 31 грудня 2018 року позапланові заходи державного нагляду (контролю) здійснюються органами державного нагляду (контролю) за рішенням суду.

Пунктом 18 ч. 1 ст. 3 КПК України передбачено, що слідчий суддя - суддя першої інстанції, до повноважень якого належать здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладені обставини, а також зважаючи на те, що слідчим надано достатньо доказів, що підтверджують викладені у клопотанні обставини, і висновки, які будуть викладені у акті позапланової перевірки ТОВ «ГРОСС ТРЕЙДІНГ», код ЄДРПОУ 41302696, з питань дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства з питань безпеки життєдіяльності та охорони праці під час експлуатації об`єктів підвищеної небезпеки, можуть мати суттєве значення для встановлення обставин, які відповідно до ст. 91 КПК України підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, з огляду на положення ст. ст. 2, 7 КПК України, які визначають завдання та загальні засади кримінального провадження, з метою забезпечення повного та всебічного дослідження обставин кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим, а тому для досягнення мети досудового розслідування по кримінальному провадженню необхідно призначити позапланову перевірку ТОВ «ГРОСС ТРЕЙДІНГ», код ЄДРПОУ 41302696, проведення якої доручити працівникам ГУ Держпраці у Запорізькій області.

Керуючись ст. ст. 2. 7, 93, 309, 371, 372 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 про призначення позапланової перевірки задовольнити.

Призначити позапланову перевірку ТОВ «ГРОСС ТРЕЙДІНГ», код ЄДРПОУ 41302696, адреса: м. Запоріжжя, вул. Возз`єднання України, буд. 28 кв. 5, по наступним питанням:

- чи дотримані ТОВ «ГРОСС ТРЕЙДІНГ» вимоги законодавчих та нормативно-правових актів з питань безпеки життєдіяльності та охорони праці під час експлуатації об`єктів підвищеної небезпеки АГЗС, які розташовані за адресами: м. Запоріжжя, вул. Рекордна, 37 та м. Запоріжжя, вул. Сєдова, 11?

- чи створили порушення вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань безпеки життєдіяльності та охорони праці під час експлуатації об`єктів підвищеної небезпеки АГЗС, які розташовані за адресами м. Запоріжжя, вул. Рекордна, 37 та м. Запоріжжя, вул. Сєдова, 11, загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків?

Проведення перевірки доручити працівникам ГУ Держпраці у Запорізькій області.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.07.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75620791
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —335/8654/18

Ухвала від 30.07.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні