Рішення
від 31.07.2018 по справі 909/602/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31.07.2018 м. Івано-ФранківськСправа № 909/602/18

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Шкіндер П.А. при секретарі судового засідання Михайлюк А. розглянувши у відкритому судовому засіданні справу:

за позовом: Приватної фірми "Тепловик", майдан Незалежності,1,А, м.Косів, Івано-Франківська область,78600

до відповідача: Відділу освіти Косівської районної державної адміністрації Івано-Франківської області провулок Шевченка, 7, м. Косів, Івано-Франківська область,78600

про стягнення заборгованості в сумі 130 910 грн.

за участю:

Від позивача: ОСОБА_1, керівник відповідно до виписки з єдиного державного реєстру юридичних осіб , фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 10.07.2017

Від відповідача: ОСОБА_2, (довіреність № 198 від 30.07.18 ) - представник

в с т а н о в и в

Приватна фірма "Тепловик" звернулась до Господарського суду Івано-Франківської області з позовною заявою, в якій просить суд, стягнути з відділу освіти Косівської районної державної адміністрації про стягнення 130910,00грн. Позовні вимоги обґрунтовані приписами ст.ст. 11,509,526, 629 Цивільного кодексу України. Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.162 Господарського процесуального кодексу України.

Свої вимоги позивач обґрунтовує неналежним виконанням відповідачем зобов"язань за договором № 24 про постачання послуг теплопостачання від 01.03.2017, а саме: щодо своєчасної та у повному обсязі оплати коштів за спожиту теплову енергію. Здійснюючи правове обґрунтування позовних вимог посилається на ст. 256-257, 526, 527, 611,ЦК України та ст. 193, 222 ГК України.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 10.07.2018 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито спрощене позовне провадження, розгляд справи визначено здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи. Відповідачеві, згідно ст. 251 ГПК України, встановлено строк 15 днів з дня вручення цієї ухвали для подання відзиву на позов та заяви із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Присутній в судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримує та просить суд задовольнити останні в повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві.

Присутній в судовому засіданні представник відповідача до початку розгляду справи по суті та під час розгляду справи судом позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та відповідача, господарський суд, встановив наступне.

1 березня 2017 року відділом освіти Косівської районної державної адміністрації та приватною фірмою "Тепловик" укладено договір №24 про надання послуг теплопостачання (надалі - Договір №24). Внаслідок укладення вищезгаданого Договору між відділом освіти Косівської районної державної адміністрації та приватною фірмою "Тепловик" виникли зобов'язання, які відповідно ст. 526 ЦК України повинні виконуватися належним чином.

За умовами пункту 1.1. Договору №24 Виконавець - ПФ "Тепловик" зобов'язався надати Замовникові - відділу освіти Косівської районної державної адміністрації пару, гарячу воду та пов'язану продукцію (послуги теплопостачання) в кількості 2951 Гкал. Загальна вартість Договору складала 4226650грн.. Пунктом 6.1.1. Договору №24 передбачено, що Замовник зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати за використану Енергію, а в пункті 6.4.1.вказано, що Виконавець має право своєчасно та в повному обсязі отримувати плату за надану Енергію.

Згідно із пунктом 4.1. Договору №24 розрахунки проводяться шляхом оплати Замовником після пред'явлення Виконавцем акту наданих послуг за використану енергію. В пункті 4.3. Договору №24 зазначено, що оплата проводиться протягом 5-ти днів з моменту отримання акту наданих послуг. Відповідно до пункту 4.5. Договору №24 на момент укладення договору, тариф на теплову енергію, що надається на об'єкт теплопостачання Замовником вказано в Додатку 1 до даного Договору. В додатку до Договору №24

передбачено, що тариф на теплопостачання Косівського районного центру дитячої творчості складає 2470 гривень за 1 Гкал. Протягом жовтня, листопада, грудня приватною фірмою Тепловик" надано послуги теплопостачання та пред'явлено відділу освіти Косівської айонної державної адміністрації акти надання послуг №22 за жовтень-листопад вартістю ¦9160 гривень та №32 за грудень 2017 року вартістю 61750 гривень. Акти наданих послуг засвідчені підписом начальника відділу освіти Косівської районної державної адміністрації та печаткою зазначеної установи, що вказує на те, що Замовник прийняв надані приватною фірмою "Тепловик" послуги без заперечень та застережень.

Загальна вартість наданих протягом зазначеного періоду послуг склала 130910,00 гривень.

У визначені Договором №24 строки послуги не були оплачені Замовником.

В зв'язку із цим 29.02.201 8 року ПФ "Тепловик" звернулася до відділу освіти Косівської районної державної адміністрації з приводу оплати заборгованості за надані послуги. Відповіді на претензію приватна фірма "Тепловик" не отримала.

Зі змісту позовної заяви та доданих до неї доказів вбачається, що підставою для стягнення заборгованості позивач зазначає неналежне виконання відповідачем обов'язку щодо сплати боргу за спожиту теплову енергію згідно договору № 24 від 01.03.2017року

Пунктом 3 ст. 3, ст. 627 Цивільного кодексу України закріплено принцип свободи договору, який передбачає, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Як зазначено в ст. 174 Господарського кодексу України, господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, із господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідносини, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Таке ж положення містить і ст. 173 Господарського кодексу України, в якій зазначено, що господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі, боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінського господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі, кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Як передбачено приписами ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 6 ст. 19 Закону України "Про теплопостачання" споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Судом враховується, що згідно з п.п. 1, 2 ст. 32 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

У разі зникнення потреби в отриманні послуги або відмови споживача від користування послугою виконавця/виробника споживач має право розірвати договір у порядку, встановленому законом (ч. 6 ст. 26 даного Закону).

Згідно з п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб"єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов"язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 ЦК України).

Відповідно ст. 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Договір поставки може бути укладений на один рік, на строк більше одного року (довгостроковий договір) або на інший строк, визначений угодою сторін (ч. 1 ст. 267 ГК України).

Проаналізувавши наданий в матеріали справи договір про надання послуг з теплопостачання № 24 від 01.03.2018 суд приходить до висновку, що він має ознаки договору постачання енергетичними ресурсами.

Факт наявності основної заборгованості в сумі 130910,00грн. підтверджено наявними у справі матеріалами, а саме: договорами про надання послуг з теплопостачання № 24 від 01.03.2017року, актами про надання послуг № 32 та № 22.

Відповідачем доказів погашення заборгованості за спожиту теплову енергію 130910,00 грн. не надано. Отже, позовні вимоги в цій частині відповідають нормам чинного законодавства, фактичним обставинам справи, підтверджені належними і допустимими доказами та підлягають задоволенню.

За таких обставин, суд приходить до висновку про задоволення позову та стягнення з відповідача 130910,00грн. основного боргу.

Згідно п.2 ч.1 ст. 129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Частиною 1 ст. 130 ГПК України встановлено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

З огляду на викладене та враховуючи повне визнання відповідачем до початку розгляду справи по суті позову, суд вважає, що спір до суду було доведено з вини відповідача, витрати, пов'язані з поданням позовної заяви до суду та розглядом справи в суді (сплата судового збору), котрі поніс позивач, слід відшкодувати йому у відповідності до ст. 129 ГПК України в розмірі 50% від суми судового збору 1963,66 грн. за рахунок відповідача

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 13, 73, 74, 75, 76-80, 129, 236-240 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

в и р і ш и в

позов Приватної фірми "Тепловик", майдан Незалежності,1,А, м.Косів, Івано-Франківська область до Відділу освіти Косівської районної державної адміністрації Івано-Франківської області провулок Шевченка, 7, м. Косів, Івано-Франківська область про стягнення заборгованості в сумі 130 910 грн. - задовольнити.

Стягнути з Відділу освіти Косівської районної державної адміністрації Івано-Франківської області провулок Шевченка, 7, м. Косів, Івано-Франківська область ( код 02143554) на користь Приватної фірми "Тепловик", майдан Незалежності,1,А, м.Косів, Івано-Франківська область ( код 30473143)- 130910,00грн. заборгованості та 981,32 грн. судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 31.07.2018

СУДДЯ ШКІНДЕР П.А.

Дата ухвалення рішення31.07.2018
Оприлюднено02.08.2018
Номер документу75628807
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в сумі 130 910 грн.

Судовий реєстр по справі —909/602/18

Рішення від 31.07.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П.А.

Ухвала від 10.07.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні