Рішення
від 27.07.2018 по справі 409/2840/17
БІЛОКУРАКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №409/2840/17

Пров.№2/409/347/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 липня 2018 року смт.Білокуракине

Білокуракинський районний суд Луганської області у складі:

головуючого судді: Максименко О.Ю.

за участю секретаря судових засідань: Малик А.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Білокуракине цивільну справу за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Роздольне" до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_23, ОСОБА_24, ОСОБА_25, ОСОБА_26, ОСОБА_27, ОСОБА_28 про визнання дійсним договору купівлі-продажу та визнання права власності на майно, -

В с т а н о в и в :

Позивач звернулася до суду з позовом про визнання дійсним договорів купівлі-продажу та визнання права власності на нерухоме майно.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що під час паювання колишнього КСП "Заповіт Ілліча" групі співвласників, колишніх членів КСП "Заповіт Ілліча", у якості частини майнового паю було виділено в натурі нерухоме майно, яке розташоване за межами АДРЕСА_2, Білокуракинського району, Луганської області, точна адреса: комплекс будівель і споруд Курячівської сільської ради Білокуракинського району Луганської області - а саме: "НОМЕР_29", загальною площею 1095 кв.м. балансовою вартістю 978800 грн.. Серед співвласників було обрано Уповноважену особу ОСОБА_25, якій було надано повноваження щодо представництва інтересів співвласників та розпорядження майном, у тому числі з приводу підписання договору купівлі-продажу. На підтвердження надання відповідних повноважень на ім'я Уповноваженого було надано співвласниками довіреності. У листопаді 2017 року співвласниками майна було прийняте рішення про продаж вищевказаного нерухомого майна, на підтвердження чого відповідачі уклали із позивачем договори купівлі-продажу нерухомого майна. Даний договір кожний із відповідачів особисто підписав, а також фактично передав дане майно, про що був складений акт приймання-передачі майна, також підписаний кожним з відповідачів. При підписанні вищевказаного договору купівлі-продажу позивач повністю сплатив співвласникам грошові кошти за продане нерухоме майно, про що кожний співвласник особисто поставив підпис у відомостях на отримання грошових коштів. Після сплати грошових коштів за вищевказане нерухоме майно, позивач звернувся до Білокуракинського районного бюро технічної інвентаризації із проханням зареєструвати перехід права власності на своє ім'я. Однак йому було відмовлено у зв'язку з відсутністю договору купівлі-продажу, посвідченому нотаріально. При зверненні до уповноваженого позивачем було з'ясоване, що право власності на вищевказане нерухоме майно належить до теперішнього часу КСП "Заповіт Ілліча". З огляду на це уповноважений відмовився від укладення нотаріального договору купівлі-продажу, оскільки не було здійснено правовий перехід права власності на вищевказане майно від КСП "Заповіт Ілліча" до співвласників. Оскільки, зі свого боку позивач виконав усі умови, які обумовлював із відповідачем, сплатив гроші, однак відповідач не мав юридичних підстав (а саме тому, що перехід права власності не було зареєстровано у Білокуракинському БТІ) для відчуження нерухомого майна, це прямим чином порушує його інтереси та дає йому право звернутися із відповідним позовом до суду, у зв'язку з чим позивач просить визнати дійсним договір купівлі-продажу майна, укладеного між ним та відповідачами 01.11.2017р. та визнати за ним право власності на нерухоме майно, розташоване: комплекс будівель і споруд Курячівської сільської ради Білокуракинського району Луганської області - а саме: "НОМЕР_29", загальною площею 1095 кв.м..

В судове засідання представник позивача не з'явився, попередньо надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, підтримав позовні вимоги в повному обсязі та просив позов задовольнити.

Відповідачі в судове засідання не з'явилися, надали суду заяву з проханням розглянути справу в їх відсутність, позовні вимоги визнали в повному обсязі та не заперечували проти їх задоволення.

Представник відповідачів в судове засідання не з'явилася, надала суду заяву з проханням розглянути справу в її відсутність, позовні вимоги визнали в повному обсязі та не заперечувала проти їх задоволення.

Згідно ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши докази по справі кожний окремо та в їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 01.07.2017р. було проведено збори пайовиків щодо продажу майна, яке їм належить згідно законодавства, в СТОВ „Роздольне", на яких було вирішено продати СТОВ „Роздольне" "НОМЕР_29", загальною площею 1095 кв.м. балансовою вартістю 978800 грн., також було вибрано уповноваженого ОСОБА_25, який буде представляти інтереси пайщиків в судових органах (а.с.12-14).

01.11.2017р. між СТОВ „Роздольне" та власниками майна, яке було виділено їм єдиним майновим комплексом в результаті паювання КСП „Заповіт Ілліча" та належить їм на праві загальної дольової власності було укладено договір купівлі-продажу майна у колективу власників , згідно умов якого продавці передають належне їм на праві спільної дольової власності майно: "НОМЕР_29", загальною площею 1095 кв.м. у власність покупця, а покупець зобов'язується прийняти майно та сплатити за нього в строки та в порядку, передбачених цим договором (а.с.17-25). Договір підписаний усіма сторонами особисто.

Відповідно до акту прийому-передачі до договору купівлі-продажу майна у колективу власників від 01.11.2017р. сторони призвели прийом-передачу майна, яка є предметом укладення договору (а.с.26-28). Акт підписаний усіма сторонами особисто.

Згідно відомості на виплату грошей власникам майна було повністю сплачено гроші згідно договору купівлі-продажу (а.с.15-16).

Відповідно до повідомлення Курячівської сільської ради, згідно документів по реформуванню КСП „Заповіт Ілліча" АДРЕСА_2, об'єкт: "НОМЕР_29" належить до переліку об'єктів пайового фонду КСП „Заповіт Ілліча", який знаходиться за межами населеного пункту с.Курячівка (а.с.29).

Як було встановлено в судовому засіданні, право власності від КСП „Заповіт Ілліча" на співвласників не переоформлювалося, у зв'язку з чим позивачу неможливо оформити на себе право власності на придбані приміщення в БТІ, оскільки згідно п.2.11 „Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно", затвердженого наказом Міністерства юстиції від 7 лютого 2002 р. № 7/5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції 18.02.2002 р. за №157/6445 для реєстрації виникнення, існування, припинення прав власності на нерухоме майно до БТІ разом із заявою про реєстрацію прав власності надаються правовстановлюючі документи, зазначені в додатку №1 до „Тимчасового положення..." їх копії, а також інші документи, передбачені вищезазначеним Положенням, в якому одним із правовстановлюючих документів є договір купівлі-продажу, посвідчений нотаріально.

Відповідно до ч.2 ст.220 ЦК України якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним.

На підставі ст. 330 ЦК України якщо майно відчужене особою, яка не мала на це права, добросовісний набувач набуває право власності на нього, якщо відповідно до статті 388 ЦК майно не може бути витребуване у нього. Ст. 388 ЦК України дано вичерпний перелік випадків, коли майно може бути витребуване від добросовісного набувача. Жодної із цих підстав позивач не має.

Таким чином, суд вважає можливим задовольнити позовні вимоги позивача в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись „Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно", затвердженого наказом Міністерства юстиції від 7 лютого 2002 р. № 7/5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції 18.02.2002 р. за №157/6445, ст.ст. 220, 328, 330, 388 ЦК України, ст.ст. 9, 10, 12, 13, 77-81, 89, 259, 263-265, 272-273, 354, 353 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Роздольне" задовольнити в повному обсязі.

Визнати дійсним договір купівлі-продажу майна нерухомого майна, а саме: "НОМЕР_29" загальною площею 1095 кв.м. яке розташоване - АДРЕСА_2, комплекс будівель та споруд, укладений між колективом співвласників майна, пайовичками колишнього КСП "Заповіт Ілліча" Білокуракинського району Луганської області та Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю „Роздольне" 01.11.2017р..

Визнати право власності за Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю „Роздольне" (код ЄДРПОУ 31001727) на нерухоме майно, яке розташоване: АДРЕСА_2 комплекс будівель та споруд, а саме: "НОМЕР_29" загальною площею 1095 кв.м., яке розташоване на земельній ділянці, площа якої буде визначена відповідним документом на землю.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Луганської області через Білокуракинський районний суд Луганської області на підставі п.15.5 ч.1 Розділу XIII "Перехідні положення" ЦПК України шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач - Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю „Роздольне" , Код ЄДРПОУ 31001727, місцезнаходження : с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Представник позивач - ОСОБА_29, РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1.

Відповідач - ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_2, паспорт серії НОМЕР_30, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 19.09.1996 року, зареєстрований за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_3, паспорт серії НОМЕР_31, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 05.10.2001 року, зареєстрована за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_4, РНОКПП НОМЕР_4, паспорт серії НОМЕР_32, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 21.10.1997 року, зареєстрована за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_5, РНОКПП НОМЕР_5, паспорт серії НОМЕР_33, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 17.10.2000 року, зареєстрована за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_6, РНОКПП НОМЕР_6, паспорт серії НОМЕР_34, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 14.10.2000 року, зареєстрований за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_7, РНОКПП НОМЕР_7, паспорт серії НОМЕР_35, виданий Марківським РВ УМВС України в Луганській області 28.03.1997 року, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3.

Відповідач - ОСОБА_8, РНОКПП НОМЕР_8, паспорт серії НОМЕР_36, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 02.04.1997 року, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3.

Відповідач - ОСОБА_9, РНОКПП НОМЕР_9, паспорт серії НОМЕР_37 виданий Артемівським РВ ЛМУ УМВС України в Луганській області 27.07.2011 року , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3.

Відповідач - ОСОБА_10, РНОКПП НОМЕР_10, паспорт серії НОМЕР_38, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 25.04.2000 року, зареєстрована за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_11, РНОКПП НОМЕР_11, паспорт серії НОМЕР_39 виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 25.04.2000 року, зареєстрований за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_12, РНОКПП НОМЕР_12, паспорт серії НОМЕР_40, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 21.10.1997 року, зареєстрована за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_13, РНОКПП НОМЕР_13, паспорт серії НОМЕР_41, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 08.01.2003 року, зареєстрований за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_14, РНОКПП НОМЕР_14, паспорт серії НОМЕР_42, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 09.10.1997 року, зареєстрований за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_15, РНОКПП НОМЕР_15, паспорт серії НОМЕР_43, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 14.10.1999 року, зареєстрована за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_16, РНОКПП НОМЕР_16, паспорт серії НОМЕР_44, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 14.05.1998 року, зареєстрована за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_17, РНОКПП НОМЕР_17, паспорт серії НОМЕР_45, виданий Жовтневим РВ УМВС України в Луганській області 06.09.1996 року, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 та фактично проживає за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_18, РНОКПП НОМЕР_18, паспорт серії НОМЕР_46, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 25.05.1998 року, зареєстрований за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_19, РНОКПП НОМЕР_19, паспорт серії НОМЕР_47, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 13.02.1998 року, зареєстрована за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_20, РНОКПП НОМЕР_20, паспорт серії НОМЕР_48, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 13.05.1998 року, зареєстрована за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_21, РНОКПП НОМЕР_21, паспорт серії НОМЕР_49, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 03.03.2007 року, зареєстрований за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_22, РНОКПП НОМЕР_22, паспорт серії НОМЕР_50, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 13.05.1997 року, зареєстрована за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_23, РНОКПП НОМЕР_23, паспорт серії НОМЕР_51 виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 25.03.2002 року, зареєстрований за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_24, РНОКПП НОМЕР_24, паспорт серії НОМЕР_52, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 25.03.2002 року, зареєстрована за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_26, РНОКПП НОМЕР_25, паспорт серії НОМЕР_53, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 30.01.1997 року, зареєстрована за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_27, РНОКПП НОМЕР_26, паспорт серії НОМЕР_54, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 28.01.1997 року, зареєстрована за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач - ОСОБА_28, РНОКПП НОМЕР_27, паспорт серії НОМЕР_55, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 11.02.1997 року, зареєстрована за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Відповідач, представник відповідачів - ОСОБА_25, РНОКПП НОМЕР_28, паспорт серії НОМЕР_56, виданий Білокуракинським РВ УМВС України в Луганській області 04.01.1998 року, зареєстрована за адресою: с.Курячівка Білокуракинський район Луганська область.

Суддя Білокуракинського

районного суду Луганської області О.Ю. Максименко

Дата ухвалення рішення27.07.2018
Оприлюднено03.08.2018
Номер документу75650276
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дійсним договору купівлі-продажу та визнання права власності на майно

Судовий реєстр по справі —409/2840/17

Ухвала від 05.07.2018

Цивільне

Білокуракинський районний суд Луганської області

Максименко О. Ю.

Рішення від 27.07.2018

Цивільне

Білокуракинський районний суд Луганської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 15.06.2018

Цивільне

Білокуракинський районний суд Луганської області

Максименко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні