Постанова
від 26.07.2018 по справі 405/3904/18
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/3904/18

Провадження №3/405/906/18

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Кропивницький 26 липня 2018 року

Суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда Мягкий О.В., за участю представника Кіровоградської митниці ДФС ОСОБА_1, особи, яка притягається до адміністративної відповідальності ОСОБА_2 та його захисника - адвоката ОСОБА_3, розглянувши матеріали, що надійшли з Кіровоградської митниці ДФС України, про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКППНОМЕР_1, працюючого директором в ТОВ ЛІБРЕЙЛ , проживаючого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, за ч.1 ст.483 Митного кодексу України,

в с т а н о в и в :

головним державним інспектором відділу оперативного реагування управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Кіровоградської митниці ДФС України ОСОБА_4 складено протокол про порушення митних правил №75/90100/18 в якому вказано, що керівником підприємства ТОВ ЛІБРЕЙЛ , код ЄДРПОУ 38347035, яке зареєстроване за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_2 надані до митного оформлення документи, що містять неправдиві відомості стосовно одержувача товару компанії INTROTEX CAPITAL LLP , яке зареєстроване за адресою: Office 11, 43 Bedford Street, London, WC2E 9НА, United Kingdom, які зазначені в гр.8 митної декларації, зовнішньоекономічному контракті №1-TUI від 25.11.2016, інвойсі №1 від 06.06.2017, чим порушено ч.1 ст.483 Митного кодексу України.

Під час розгляду справи представник митного органу підтримала даний протокол зазначивши, що митними органами встановлено факт надання ОСОБА_2 до митного оформлення документів, які містять неправдиві відомості щодо одержувача товару - компанії INTROTEX CAPITAL LLP .

ОСОБА_2 в судовому засіданні вину в скоєному правопорушенні не визнав та пояснив, що 04.05.2017 ним, як керівником ТОВ ЛІБРЕЙЛ (далі Товариство) та ПП ТЕРАВЕТ-Україна (далі Підприємство), укладений договір на транспортно-експедиційне обслуговування №04-05/2017 та додаткову угоду №2 до договору, за якими Товариство мало виконати роботу з відвантаження оформлення та доставки (по транспортно-експедиційному обслуговуванню) 6 вагонів жмихи соняшника (насип), загальною вагою продукції 284,8 т. Отримувачем вантажу згідно вказівок замовника по всіх перелічених залізничних накладних визначено юридичну особу: ППХ КРОМ ОСОБА_5, 19300 ЕЛК, Страдуни, вул. 1-го травня 4, Польща. Власником вантажу та експортером по залізничними накладними визначено: ПП Теравет- Україна . При цьому, підприємством надано товариству копії необхідні для перевезення вантажу. Документів та договорів задля поставки даного обсягу товару (Спеціфікація №36) від 26.04.2017 до Контракту №1-ЕГШ від 25.11.2016, який укладений з компанією INTROTEX CAPITAL LLP .

ТОВ ЛІБРЕЙЛ перевірило вантаж на відповідність наданих ПП ТЕРАВЕТ-Україна документам (кількість, вага) та проконтролювало його навантаження, накладення запірно-пломбувальних пристроїв та направило вантаж, шляхом заповнення залізничної накладної та оплатило послуги ПАТ УКРЗАЛІЗНИЦЯ . Митним оформленням вантажу займався митний брокер ТОВ М-Термінал , на підставі договору-доручення на декларування товарів й іншого майна, що переміщуються через митний кордон України №2. Про те, що 06.06.2017 англійську компанію INTROTEX CAPITAL LLP ліквідовано, йому не було відомо. При цьому вказав, що всі дії виконував відповідно до умов договору.

Захисник особи яка притягається до адміністративної відповідальності, адвокат ОСОБА_3 в судовому засіданні підтримав твердження свого підзахисного при цьому вказав, що 15.08.2012 зареєстровано ТОВ ЛІБРЕЙЛ , яке надає транспортно-експедиторські послуги, тобто послуги з організації та забезпечення перевезення експертних, імпортних, транзитних вантажів. Між даним товариством та ПАТ УКРЗАЛІЗНИЦЯ встановлені договірні відносини, щодо здійснення перевезення вантажів, надання вантажних вагонів для перевезення та інших послуг, пов'язаних з організацією перевезення вантажу у внутрішньому та міжнародному сполученнях (імпорт, експорт) у вагонах ПАТ УКРЗАЛІЗНИЦЯ вагонах залізниць інших держав та вагонах ТОВ ЛІБРЕЙЛ . 04.05.2017 між ТОВ ЛІБРЕЙЛ та ПП ТЕРАВЕТ-Україна , укладено договір на транспортно-експедиційне обслуговування №04-05/2017 та додаткову угоду №2 до договору. Отримувачем вантажу згідно вказівок замовника та по фіто санітарних сертифікатах, міжнародних ветеринарних сертифікатах та у якісних посвідченнях зазначено та перелічених залізничних накладних (графа 4) визначено юридичну особу: ППХ КРОМ ОСОБА_5, 19300 ЕЛК, Страдуни, вул.1-го травня 4, Польща, код 510954934.

Експортером вантажу по всіх перелічених залізничних накладних є ПП ТЕРАВЕТ-Україна . В п. 8 декларації одержувачемтовару вказано PPH KROM BARBARA KROM, а INTROTEX CAPITAL LLP зазначено в п. 8 декларації як покупця товару.

ПП ТЕРАВЕТ-Україна , як власник вантажу, експортер, сторона за зовнішньоекономічним контрактом та замовник транспортно-експедиторських послуг, зобов'язане відповідно до укладеного договору надати Товариству точні та достовірні відомості щодо вантажу та супровідні документи. При цьому, працівники ТОВ ЛІБРЕЙЛ не мало обов'язку та можливості перевірити актуальний правовий статус іноземного контрагенту ПП ТЕРАВЕТ-Україна , який навіть не є одержувачем вантажу в залізничному перевезенні. Декларацію заповнював митний брокер ТОВ М-Термінал , тому підстави для притягнення ОСОБА_2 до відповідальності відсутні.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

За положеннями п.3 ч.1 ст.8 МК України , державна митна справа здійснюється на основі принципів законності та презумпції невинуватості.

Згідно ч.1 ст.483 МК України, відповідальність настає за дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням спеціально виготовлених сховищ (тайників) та інших засобів або способів, що утруднюють виявлення таких товарів, або шляхом надання одним товарам вигляду інших, або з поданням митному органу як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять неправдиві дані.

Згідно ст.458 МК України , порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред'явлення їх митним органам для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Безпосереднім об'єктом посягання при вчиненні правопорушення, передбаченого ст.483 МК України, є встановлений порядок переміщення товарів через митний кордон України.

Суб'єктивна сторона вказаного правопорушення характеризується прямим умислом, тобто усвідомленням особою, яка вчинила правопорушення характеру незаконного переміщення товарів через митну територію України.

Для притягнення до відповідальності за ст.483 МК України, необхідна наявність умислу в діях особи, яка притягується до адміністративної відповідальності. Не можна розглядати як порушення митних правил дії особи, яка, переміщуючи товари через митний кордон України, надала митним органам супровідні документи з відомостями, що не відповідають дійсності, без умислу порушити митні правила, передбачені чинним законодавством України (п.6 Постанови Пленуму Верховного суду від 03.06.2005 року №8 Про судову практику у справах про контрабанду та порушення митних правил ).

Виходячи зі змісту ч.1 ст.483 МК України даної статті, склад вищевказаного правопорушення полягає саме в умисному переміщенні товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням спеціально виготовлених сховищ (тайників) та інших засобів або способів, що утруднюють виявлення таких товарів, або шляхом надання одним товарам вигляду інших, або з поданням органу доходів і зборів як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи документів, одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів.

Як встановлено судом, 04.05.2017 директором ТОВ ЛІБРЕЙЛ ОСОБА_2 та директором ПП ТЕРАВЕТ-Україна ОСОБА_6, укладено договір на транспортно-експедиційне обслуговування №04-05/2017, а в подальшому і додаткову угоду №2 до договору, за якими Товариство мало виконати роботу з відвантаження оформлення та доставки (по транспортно-експедиційному обслуговуванню) 6 вагонів жмихи соняшника (насип), загальною вагою продукції 284,8 т. Отримувачем вантажу згідно вказівок замовника по всіх перелічених залізничних накладних є юридична особа: ППХ КРОМ ОСОБА_5, 19300 ЕЛК, Страдуни, вул. 1-го травня 4, Польща. Власником вантажу та експортером по залізничними накладними є: ПП ТЕРАВЕТ-Україна . Відповідно до п. п. 2.2.1, 2.2.2. Договору підприємством надано товариству копії необхідні для перевезення вантажу, документи та договори задля поставки даного обсягу товару (Спеціфікація №36) від 26.04.2017 до Контракту №1-ЕГШ від 25.11.2016, який укладений ПП ТЕРАВЕТ-Україна з компанією INTROTEX CAPITAL LLP , яке зареєстроване за адресою: Office 11, 43 Bedford Street, London, WC2E 9НА, United Kingdom.

В подальшому ТОВ ЛІБРЕЙЛ вчинено дії з перевірки вантажу на відповідність наданих ПП ТЕРАВЕТ-Україна документам (кількість, вага) та проконтрольовано його навантаження, накладення запірно-пломбувальних пристроїв та направлення вантажу, шляхом заповнення залізничної накладної ПАТ УКРЗАЛІЗНИЦЯ .

Як вбачається з матеріалів справи, а також пояснень самого ОСОБА_2 в судовому засіданні під час розгляду справи, митне оформленням вантажу на підставі договору-доручення на декларування товарів й іншого майна, що переміщуються через митний кордон України №2 здійснено митним брокером ТОВ М-Термінал ОСОБА_7, який подав до митного оформлення усі наявні в нього документи ТОВ ЛІБРЕЙЛ , згідно яких переміщувався товар - шрот соняшниковий негранульований з врожаю насіння соняшника 2016 року, вагою нетто 284800 кг, код УКТЗЕД НОМЕР_2, заявленою митною вартістю 45 568,00 USD, що станом на момент митного оформлення товару згідно курсу Нацбанку України становить 1 197569,78 грн.

Зазначений товар відправлявся ТОВ "ЛІБРЕЙЛ" на адресу вантажоодержувача - польського підприємства РРН "КROM" BARВARA КROM, розташованого за адресою: STRADUNY, UL.1 - GO MAJA 4 19 - 300 ELK 1PL, на підставі контракту від 25.11.2016 №1-TUI, укладеного ПП ТЕРАВЕТ-Україна , код ЄДРПОУ 33615114, яке зареєстроване за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4, з компанією "INTROTEX CAPITAL LLP", яке зареєстроване за адресою: Office 11, 43 Bedford Street, London, WC2E 9НА, United Kingdom, на умовах поставки DAP, залізничним транспортом за інвойсом №1 від 06.06.2017.

Після завершення митних оформлень вагони з вантажем відповідно до митної декларації (МД-2) UA901010/2017/004935 були направлені до країни призначення - Польща.

В рамках кримінального провадження №42017110350000079 від 06.04.2017 митними органами та працівниками поліції 10.06.2017 згаданий вище вантаж затримано на станції Ізов.

15.06.2017 на митному пості ОСОБА_7 - Волинський , ВМО №2, станція Ізов, проведено переогляд вантажа, в результаті якого невідповідностей не виявлено(а.с.73-79). Тобто, за результатами перевірки документів та відомостей, які в них викладені, огляду

вантажа, жодних порушень виявлено не було.

Інформація щодо покупця товару за контрактом від 25.11.2016 - "INTROTEX CAPITAL LLP", не походить від ОСОБА_2, оскільки він не є стороною, або іншим учасником цього контракту. Крім того, ОСОБА_2 ця інформація не вносилась в п.8 митної декларації, оскільки внесена митним брокером ТОВ М-Термінал .

За таких обставин, відсутні докази на підтвердження того, що директором ТОВ ЛІБРЕЙЛ ОСОБА_2 умисно надавались до митного оформлення документи, що містять неправдиві відомості стосовно одержувача товару. Наведене вказує на відсутність суб'єктивної сторони складу порушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 МК України в діях ОСОБА_2

Згідно з ст.486 МК України, завданням провадження у справах про порушення митних правил є своєчасне, всебічне, повне та об'єктивне з'ясування обставин кожної справи, вирішення її з дотриманням вимог Закону.

Відповідно до п.1 ст.247 КУпАП , провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю у випадку відсутності складу адміністративного правопорушення.

Оцінивши в сукупності докази, пояснення учасників вважаю, що митним органом поза розумнім сумнівом не доведено наявність в діях ОСОБА_2 складу правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 МК України, в зв'язку з чим провадження у справі на підставі ст. 247 КУпАП підлягає закриттю.

Керуючись п. 1 ст. 247 КУпАП, п. 3 ч. 1 ст. 527, ст. 529 Митного кодексу України,

п о с т а н о в и в :

провадження у справі про притягнення ОСОБА_2 до відповідальності за порушення митних правил, передбачених ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України - закрити в зв'язку з відсутністю в його діях складу правопорушення.

Постанова може бути оскаржена особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи або органом доходів і зборів, який здійснював провадження у цій справі до Апеляційного суду Кіровоградської області протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя Олексій Вікторович Мягкий

Дата ухвалення рішення26.07.2018
Оприлюднено05.08.2018

Судовий реєстр по справі —405/3904/18

Постанова від 18.09.2018

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Кіровоградської області

Гончар В. М.

Постанова від 26.07.2018

Адмінправопорушення

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Мягкий О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні