Постанова
від 19.11.2009 по справі 2-а-4172/09/0770
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2-а-4172/09/0770

Рядок статзвіту - 6.13

код - 06

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Ужгород

Закарпатський окруж ний адміністративний суд в с кладі :

головуючої судді Большако вої О.О.,

при секретарі Совга Н.В. ,

з участю представника позивача Управління Пенсій ного фонду України в Іршавс ькому районі Кедюлич Н.В. ,

представника відповідача Закритого акціонерного то вариства “Іршавська меблев а фабрика” Фулитка Г.М.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в залі с уду в місті Ужгороді адмініс тративну справу за позовом у правління Пенсійного Фонду України в Іршавському райо ні до Закритого акціонерног о товариства “Іршавська ме блева фабрика” про стягненн я заборгованості в сумі 11670 гр ивень 85 копійок,

встановив :

26 жовтня 2009 року управлі ння Пенсійного фонду України в Іршавському районі Зака рпатської області звернулос я до Закарпатського окружног о адміністративного суду з а дміністративним позовом до З акритого акціонерного това риства “Іршавська меблева ф абрика” про стягнення забор гованості в сумі 11670 гривень 85 копійок. Позовні вимоги моти вовані невідшкодуванням від повідачем у встановленому по рядку виплачених пенсіонер у

Ломага В.М. пільгових пенс ій за період з липня 2008 року по вересень 2009 року .

У судовому засіданні предс тавник позивача управління П енсійного фонду України в Ір шавському районі ОСОБА_1. позовні вимоги підтримав в повному обсязі та пояснила , що відповідачем всупереч ви могам Законів України „Про з агальнообов”язкове державн е пенсійне страхування”,„Про пенсійне забезпечення”, „Пр о збір на обов”язкове держа вне пенсійне страхування” не було здійснено відшкодуван ня сум пільгових пенсій , ви плачених громадяну ОСОБА_2 . за період липня 2008 року по вересень 2009 року (включно) на загальну суму 11670 гривень 85 коп ійок, а так з відповідача слі д стягнути цю заборгованіст ь до управління Пенсійного ф онду України в Іршавському районі Закарпатської облас ті.

Представник відповідача Закритого акціонерного тов ариства “Іршавська меблева фабрика” - директор Фулитка Г.М. у судовому засіданні поз овні вимоги не визнав в повно му обсязі та пояснив, що ОСО БА_2. пільгова пенсія була п ризначена неправомірно , оск ільки атестація робочого міс ця цього працівника проведен а не була, а так пільговий тру довий стаж цього працівника у встановленому порядку під тверджений не був, а так підс тав для відшкодування підпр иємством управлінню Пенсій ного фонду України в Іршавсь кому районі призначеної всу переч вимогам чинного законо давства пільгової пенсії не має. Просив відмовити у задов оленні позовних вимог в повн ому обсязі.

Суд заслухавши пояснення представника позивача, пред ставника відповідача, дослід ивши письмові докази, наявні в матеріалах справи, дійшов висновку про повне задоволен ня позовних вимог з наступн их підстав.

Згідно свідоцтва про держ авну реєстрацію суб' єкта п ідприємницької діяльності Закрите акціонерне товар иство “Іршавська меблева ф абрика” зареєстроване як юр идична особа з 27 липня 1998 року .

Згідно копії до відки № 6866 Закрите акціонерн е товариство “Іршавська меб лева фабрика” включено до Є диного державного реєстру п ідприємств та організацій У країни.

Також відповідач ЗАТ “Ірш авська меблева фабрика” заре єстрований як платник страх ових внесків в управлінні П енсійного фонду України в Ір шавському районі .

На цьому підприємстві сл юсарем - ремонтіком, слюсарем на обдирні, заточці абразивн ими кругами сухим способом працював ОСОБА_2, що підтв ерджено наявною в матеріала х справи копією довідки про підтвердження наявного тру дового стажу для призначенн я пенсії за відсутності тру дової книжки або відповідни х записів у ній № 32 від 17 березн я 2008 року за підписом директор а ЗАТ” Іршавська меблева фаб рика” та працівника відділу кадрів.

Ця довідка є чинною , підпри ємством не відкликана , доказ ів її фальсифікації суду не подано .

Згідно протоколу № 86 від 28 тр авня 2008 року громадянину ОСО БА_2 було призначено пенсію з урахуванням пільгового с тажу роботи за Списком № 2 на пільгових умовах відповідн о до пункту “б” с т. 13 Закону У країни “Про пенсійне забезп ечення” .

Статтею 13 Закону України „П ро пенсійне забезпечення” ві д 5 листопада 1991 року з наступни ми змінами та доповненнями визначені категорії праців ників , які мають право на пен сію за віком на пільгових ум овах. До 17 лютого 2000 року вказа на стаття, яким визначення ка тегорій працівників, які маю ть право на пенсію за віком на пільгових умовах , регулюв ала й порядок внесення підпр иємствами та організаціями плати до Пенсійного фонду Ук раїни, що покривала витрати н а виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п унктів б - з ст. 13 Закону Укра їни „Про пенсійне забезпече ння”.

Законом України "Про внес ення змін до деяких законів У країни" від 17.02.2000 N 1461-III порядок вне сення плати на покриття факт ичних витрат на виплату і дос тавку пенсій змінено. А саме н орму, що регулювала дане пита ння у ст.13 Закону України "Про п енсійне забезпечення" - виклю чено та врегульовано порядок покриття витрат на виплату т а доставку пільгових пенсій шляхом введення окремого вид у збору на обов'язкове держав не пенсійне страхування у За кон України "Про збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування".

Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсій не страхування", зі змінами та доповненнями, передбачено, щ о платники збору на обов'язко ве державне пенсійне страхув ання, передбачені ст. 1 цього З акону, повинні сплачувати зб ір на обов'язкове державне пе нсійне страхування у розміра х, встановлених ст. 4 цього Зак ону, що визначається у відсот ковому відношенні від об'єкт а оподаткування, який передб ачений ст. 2 цього Закону.

Зокрема, у відповідності до вимог Закону України "Про збі р на обов'язкове державне пен сійне страхування", суб'єкти п ідприємницької діяльності, н езалежно від форм власності, повинні сплачувати збір на о бов'язкове державне пенсійне страхування у 100 % розмірі від о б'єкта оподаткування, яким є ф актичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначени х відповідно до п. п. "б" - "з" ст. 13 З акону України "Про пенсійне з абезпечення" до досягнення п рацівниками пенсійного віку , передбаченого ст. 12 Закону Ук раїни "Про пенсійне забезпеч ення".

Розмір сум до відшкодуванн я на поточний рік витрат Пенс ійного фонду України на випл ату і доставку пенсій, призна чених на пільгових умовах, ви значається у повідомленнях, які формуються працівниками Пенсійного фонду України, а п ідприємства щомісяця до 25-го ч исла вносять до Пенсійного ф онду визначену у повідомленн і місячну суму фактичних вит рат на виплату та доставку пе нсій, призначених на пільгов их умовах.

У відповідності з вимогами ст. 3 Закону України "Про збір н а обов'язкове державне пенсі йне страхування", платники зб ору на обов'язкове державне п енсійне страхування сплачую ть внески до Пенсійного фонд у у порядку, визначеному зако нодавством України.

Пунктом 2 Розділу XV Прикінце вих положень Закону України "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування" передбачено, що до запровадж ення пенсійного забезпеченн я через професійні та корпор ативні фонди зберігається по рядок покриття витрат на вип лату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності ци м Законом.

Таким чином, Закрите акціо нерне товариство “Іршавськ а меблева фабрика” як платн ик збору на обов'язкове держа вне пенсійне страхування та юридична особа, працівник як ого вийшов на пільгову пенсі ю, зобов'язаний сплачувати Пе нсійному фонду збір у 100 % розмі рі (разом з тим, пропорційно с тажу роботи працівника , що ма в місце саме на даному підпри ємстві) сум фактичних витрат на виплату та доставку пільг ових пенсій його працівникам , тобто, відшкодувати Пенсійн ому фонду фактичні витрати н а виплату та доставку пільго вих пенсій, призначених ОСО БА_2 у повному розмірі.

Згідно наказу Дер жавного комітету зв”язку та інформації України №166 від 22 л ипня 2004 року „Про затвердженн я тарифів на оплату послуг, п ов”язаних з виплатою і дост авкою державних пенсій та г рошових допомог , витрати на доставку пенсій становлять для міста 0.79 % , для села 1.56 % , а з жовтня 2007 року згідно наказ у Міністерства транспорту т а зв”язку України № 828 від 19 ве ресня 2007 року - для міста 0.80 %, д ля села - 1.95 % .

Керівнику ЗАТ “Іршавська меблева фабрика” управління м Пенсійного фонду України в Іршавському районі надсил алися повідомлення та розрах унок фактичних витрат на ви плату та доставку пенсій , пр изначених відповідно до ч. 2 П рикінцевих положень Закону України „ Про загальнообов' язкове державне пенсійне ст рахування” за червень 2008 рок у, липень 2008 року, жовтень 2008 р оку, та за 2009 рік .

Дані повідомлення з розрах унками були отримані відпові дачем .

Разом з тим, відповідаче м зобов' язання по відшкодув анню витрат на виплату та до ставку пільгової пенсії за п еріод з червня 2008 року по вере сень 2009 року громадянину Ло мага Василю Михайловичу вик онано не було.

Суд відхиляє доводи предст авника відповідача щодо відс утності підстав для відшкоду вання пільгових пенсій чере з неправомірність призначен ня такої пенсії управління м Пенсійного фонду , оскільки пільгова пенсія ОСОБА_2, б ула призначена на підставі д овідки про підтвердження піл ьгового стажу від 17 березня 200 8 року , виданої самим відпов ідачем, згідно пояснень пред ставника відповідача зверн ень до правоохоронних орган ів про фальсифікацію цієї д овідки не було, ця довідка са мим підприємством відкликан а не була.

Крім того, до матеріалів спр ави були приєднані інші дока зи на підтвердження пільгово го трудового стажу ОСОБА_2 . на підприємстві відповідач а, зокрема виписка з Наказу № 41 від 30 березня 1999 року “Про зат вердження переліку професій і посад працівників, фабрик и з пільговим пенсійним за безпеченням за результатам и атестації робочих місць “ , згідно якого професія слюс ар - ремонтник , що передбаче на Списком № 2 атестована.

Так, заборгованість відпов ідача по відшкодуванню факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгової пенсії О СОБА_2, складає 11670 гривень 85 копійок.

У судовому засіданні предс тавник відповідача підтверд ив, що підприємство не оплат ило вищевказані кошти на кор исть управління Пенсійного ф онду України .

Цей факт також підтверджен о карткою особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій за Списко м № 2 , що наявна в матеріалах с прави .

На підставі вищевикладено го позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсяз і.

Керуючись ст.. ст..10, 11, 158-163 КАС України,

п о с т а н о в и в :

Позовні вимоги упраівл іння Пенсійного фонду Україн и в Іршавському районі Зака рпатської області до Закрито го акціонерного товариства «Іршавська меблева фабрика »про стягнення заборгованос ті задовольнити повністю .

Стягнути з Закритого акці онерного товариства “Іршав ська меблева фабрика” (Зак арпатська область, м.Іршава, вул.. Федорова, 20 р/р 2600101600006 ВАТ КБ Ужгородського РУ МФО 321983 , ко д ЄДРПОУ 05516033 на користь управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Іршавському районі Зак арпатської області ( Закарпа тська область , м.Іршава, пл..На родна, 2) заборгованість по ві дшкодуванню фактичних витр ат на виплату та доставку пен сій, призначених на пільгов их умовах в розмірі 11 670 (один адцять тисяч шістсот сімдеся т) гривень 85 копійок .

Постанова може бути оскар жена до Львівського апеляцій ного адміністративного суду через Закарпатський окружн ий адміністративний суд шлях ом подання заяви про апеляці йне оскарження в 10 денний тер мін з дня складання постанов и в повному обсязі та подання апеляційної скарги у 20 - ден ний термін після подання зая ви про апеляційне оскарження , в порядку, визначеному ст.186 К АС України .

Постанова відповідно до ч .1 ст.254 КАС України набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, встановл еного цим Кодексом, якщо так у заяву не було подано .

Головуюча О.О.Большакова

Повний текст постанов и виготовлено та підписано 25 листопада 2009 року .

Головуюча О.О.Большакова

Копія вірна:

Суддя

Секретар

Дата ухвалення рішення19.11.2009
Оприлюднено16.06.2010
Номер документу7568385
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-4172/09/0770

Постанова від 19.11.2009

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Большакова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні