Постанова
від 12.03.2009 по справі 2а-356/09/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-356/09/0970

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИ Й СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2009 року м.Івано-Франківсь к

Івано-Франківський окружн ий адміністративний суд в ск ладі:

головуючого судді Лучко О.О .,

при секретарі Винник Л.В.,

за участю сторін:

представника позивача - Іванишин Л.М.,

представника відповідача - Чорнописької О.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом: управління Пен сійного фонду в Тисменицьком у районі до ТзОВ «Єврометфра нк» про стягнення забо ргованості в сумі 8139,22 грн. ,-

в с т а н о в и в:

02.02.2009 року управління Пенсій ного фонду України в Тисмени цькому районі звернулося до суду з адміністративним позо вом до ТзОВ «Єврометфранк» про стягнення заборгова ності по сплаті страхових вн есків в сумі 13957,02 грн.

У судовому засіданні пре дставник позивача позовні ви моги уточнила і суду пояснил а, що за ТзОВ «Єврометфранк» р ахується заборгованість по с платі страхових внесків в ро змірі 8139,22 грн.. Просила позов за довільнити.

Представник відповідача в судовому засіданні проти по зову заперечила. Пояснила су ду, що підприємством в 2008 році сплачувалися страхові внеск и і на підтвердження надала к опії платіжних доручень. Зап еречує проти нарахування штр афних санкцій.

Вислухавши представника п озивача та представника відп овідача, розглянувши матеріа ли справи та дослідивши пода ні докази, суд прийшов до висн овку про обґрунтованість поз овних вимог, а тому позов підл ягає до задоволення з наступ них мотивів.

Судом встановлено , що Тз ОВ «Єврометфранк» є платник ом внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування відповідно до Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» та зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в Тисменицькому рай оні. Протягом 2008 року даним під приємством здійснювалась сп лата страхових внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування, одна к з порушенням строків сплат и даних внесків. Враховуючи н аведене, управління Пенсійно го фонду України в Тисмениць кому районі 18.04.2008 року винесло р ішення №32 та 30.09.2008 року рішення № 411 про застосування фінансови х санкцій та нарахування пен і за несплату або несвоєчасн у плату страхових внесків пр о застосування до відповідач а стягнення у вигляді штрафу та нараховано пеню. 01.12.2008 року п озивачем виставлено вимогу п ро сплату боргу №23/7 ТзОВ «Євро метфранк» на загальну суму 13 447,02 грн. Згідно поданих в судов ому засіданні розрахунків, в раховуючи проведену оплату, заборгованість відповідача по сплаті страхових внесків станом 11.03.2007 року становить 8139,22 г рн.

Згідно ч. 3 ст. 18 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня» страхові внески є цільов им загальнообов' язковим пл атежем, який справляється на всій території України в пор ядку, встановленому цим Зако ном. Відповідно до ч.2 п.6 ст.17 дан ого Закону страхувальник зоб ов' язаний нараховувати, обч ислювати і сплачувати в уста новлені строки та в повному о бсязі страхові внески.

Так, відповідно до ч.6 ст. 20 Зак ону страхувальники зобов'яза ні сплачувати страхові внеск и, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пі зніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Частиною 2 ст. 20 зазнач еного Закону встановлено, що обчислення страхових внескі в застрахованих осіб здійсню ється страхувальниками на пі дставі бухгалтерських та інш их документів, відповідно до яких провадиться нарахуванн я (обчислення) або які підтвер джують нарахування (обчислен ня) заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього За кону нараховуються страхові внески. Перерахування страх ових внесків здійснюється ст рахувальниками одночасно з о держанням (перерахуванням) к оштів на оплату праці (виплат и доходу), у тому числі в безго тівковій чи натуральній форм і або з виручки від реалізаці ї товарів (послуг)

Згідно ч.10 ст.20 даного Закону , якщо страхувальники несвоє часно або не в повному обсязі сплачують страхові внески, д о них застосовуються фінансо ві санкції, передбачені цим З аконом, а посадові особи, винн і в порушенні законодавства про сплату страхових внесків , несуть дисциплінарну, адмін істративну, цивільно-правову або кримінальну відповідаль ність згідно із законом.

Крім того, згідно з ч.12 ст. 20 ви щезазначеного Закону страхо ві внески підлягають сплаті незалежно від фінансового ст ану платника страхових внеск ів.

В силу ч.2 ст. 106 Закону суми стр ахових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачен і страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Зак ону, в тому числі обчислені те риторіальними органами Пенс ійного фонду у випадках, пере дбачених частиною третьою ст атті 20 цього Закону, вважаютьс я простроченою заборгованіс тю із сплати страхових внеск ів (далі - недоїмка) і стягують ся з нарахуванням пені та зас тосуванням фінансових санкц ій. Територіальні органи Пен сійного фонду за формою і в ст роки, визначені правлінням П енсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають н едоїмку, вимогу про їх сплату . Протягом 10 робочих днів з дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобо в' язаний сплатити суми недо їмки та суми фінансових санк цій. Страхувальник у раз і незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимоз і про сплату недоїмки, узгодж ує її з органами Пенсійного ф онду в порядку, встановленом у правлінням Пенсійного фонд у, а в разі неузгодження вимог и із органами Пенсійного фон ду має право на оскарження ви моги в судовому порядку.

У разі якщо страхувальник, я кий одержав вимогу територіа льного органу Пенсійного фон ду про сплату недоїмки і прот ягом десяти робочих днів піс ля її отримання не сплатив за значену у вимозі суму недоїм ки разом з застосованою до нь ого фінансовою санкцією, вкл юченої до вимоги, або не узгод ив вимогу з відповідним орга ном Пенсійного фонду, або не о скаржив вимогу в судовому по рядку, а також у разі якщо стра хувальник узгодив вимогу, ал е не сплатив узгоджену суму н едоїмки протягом десяти робо чих днів після отримання узг одженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду має п раво звернутися до суду з поз овом про стягнення недоїмки.

За рахунок сум, що надходять від страхувальника в рахуно к сплати недоїмки, погашають ся суми недоїмки, пені та фіна нсових санкцій у порядку кал ендарної черговості їх виник нення. У разі, коли страхуваль ник має несплачену недоїмку, пеню та фінансові санкції і з дійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці суми за раховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій (ст.106 Закону).

Виконавчі органи Пенсійно го фонду застосовують до стр ахувальників за несплату (не перерахування) або несвоєчас ну сплату (несвоєчасне перер ахування) страхувальниками с трахових внесків, у тому числ і донарахованих страхувальн иками або територіальними ор ганами Пенсійного фонду, так і фінансові санкції - наклада ється штраф залежно від стро ку затримки платежу в розмір і: 10 відсотків своєчасно не сп лачених зазначених сум - у раз і затримки їх сплати у строк д о 30 календарних днів включно; 20 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати у стр ок до 90 календарних днів включ но; 50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати по над 90 календарних днів.

Одночасно на суми своєчасн о не сплачених (не перерахова них) страхових внесків і фіна нсових санкцій нараховуєтьс я пеня в розмірі 0,1 відсотка за значених сум коштів, розрахо вана за кожний день простроч ення платежу;

Про нарахування пені та нак ладення штрафів, передбачени х частинами дев'ятою і десято ю статті 106 Закону, посадові ос оби виконавчих органів Пенсі йного фонду в порядку, встано вленому правлінням Пенсійно го фонду, виносять рішення, як і протягом трьох робочих дні в із дня їх винесення надсила ються страхувальнику. Суми п ені та штрафів, підлягають сп латі страхувальником, протяг ом десяти робочих днів з дня о держання відповідного рішен ня. При цьому в цей же строк ст рахувальник має право оскарж ити зазначене рішення до вищ ого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одно часним обов'язковим письмови м повідомленням про це відпо відного виконавчого органу П енсійного фонду, яким прийня то це рішення.

Суми пені та фінансових сан кцій, застосованих за поруше ння порядку та строків обчис лення, нарахування та сплати страхових внесків стягуютьс я в тому ж порядку, що й недоїм ка із сплати страхових внеск ів. Суми пені та штрафів можут ь бути включені до вимоги про сплату недоїмки, якщо застос ування цих фінансових санкці й пов'язано з виникненням та с платою недоїмки.

Відповідно до ч.17 ст.106 закону від імені виконавчих органі в Пенсійного фонду розглядат и справи про правопорушення і накладати фінансові санкці ї та адміністративні стягнен ня мають право директор вико навчої дирекції Пенсійного ф онду, його заступники, началь ники головних управлінь Пенс ійного фонду в Автономній Ре спубліці Крим, областях, міст ах Києві та Севастополі та їх заступники, начальники упра влінь Пенсійного фонду в рай онах, містах, районах у містах , а в разі їх відсутності - заст упники начальників цих управ лінь, на підставі документів , що свідчать про вчинення пра вопорушення.

Таким чином, управління Пен сійного фонду України в Тисм еницькому районі правомірно застосувало до відповідача фінансові санкції і пеню.

Як свідчать матеріали спра ви, внаслідок порушення відп овідачем вимог Закону щодо с плати страхових внесків у ст роки та в порядку, що визначен і законодавством з питань за гальнообов'язкового державн ого пенсійного страхування, у відповідача виникла та не с плачена заборгованість по сп латі страхових внесків в сум і 8139,22 грн.

Доказів, які б свідчили про погашення вказаної суми недо їмки на день розгляду справи або ж спростували доводи поз ивача, суду не подано.

За наведених обставин та пр авових норм позовні вимоги п ідлягають до задоволення, а з аборгованість по сплаті стра хових внесків в сумі 8139,22 грн. - д о стягнення в судовому поряд ку.

На підставі ст.124 Конституці ї України, керуючись ст.2, ст.ст . 8-14, ст.86, ст.ст.158-163, ст .167 Кодексу адміністративного судочинства Укра їни, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити повніс тю.

Стягнути з ТзОВ «Єврометфр анк», код ЄДРПОУ 33071872, вул.Галиць ка,58, с.Ямниця, Тисменицький ра йон, Івано-Франківської обла сті на користь управління Пе нсійного фонду в Тисменицько му районі заборгованість по сплаті страхових внесків в с умі 8139,22 грн.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання заяви про апеляц ійне оскарження та апеляційн ої скарги, якщо вони не були по дані у встановлені строки. У р азі подання апеляційної скар ги постанова, якщо її не скасо вано, набирає законної сили п ісля закінчення апеляційног о розгляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Львівського апеляційного а дміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня у хвалення постанови заяви про апеляційне оскарження і под ання після цього протягом 20 дн ів апеляційної скарги, з пода чею її копії відповідно до кі лькості осіб, які беруть учас ть у справі.

Суддя О.О. Лучко

Постанова в повному обсязі складена 13.03.2009 року.

Справа № 2а -356/09/0970

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИ Й СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(вступна та резолютивна ча стини)

12 березня 2009 року м.Івано-Франківсь к

Івано-Франківський окружн ий адміністративний суд в ск ладі:

головуючого судді Лучко О.О .,

при секретарі Винник Л.В.,

за участю сторін:

представника позивача - Іванишин Л.М.,

представника відповідача - Чорнописької О.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом: управління Пен сійного фонду в Тисменицьком у районі до ТзОВ «Єврометфра нк» про стягнення забо ргованості в сумі 8139,22 грн.

На підставі ст.124 Констит уції України, керуючись ст.2, с т.ст. 8-14, ст.86, ст.ст.158- 163, ст.167 Кодексу адміністративн ого судочинства У країни, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити повніс тю.

Стягнути з ТзОВ «Єврометфр анк», код ЄДРПОУ 33071872, вул.Галиць ка,58, с.Ямниця, Тисменицький ра йон, Івано-Франківської обла сті на користь управління Пе нсійного фонду в Тисменицько му районі заборгованість по сплаті страхових внесків в с умі 8139,22 грн.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання заяви про апеляц ійне оскарження та апеляційн ої скарги, якщо вони не були по дані у встановлені строки. У р азі подання апеляційної скар ги постанова, якщо її не скасо вано, набирає законної сили п ісля закінчення апеляційног о розгляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Львівського апеляційного а дміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня у хвалення постанови заяви про апеляційне оскарження і под ання після цього протягом 20 дн ів апеляційної скарги, з пода чею її копії відповідно до кі лькості осіб, які беруть учас ть у справі.

Суддя О.О. Лучко

Постанова в повному обсязі буде складена протягом 5 днів з дня закінчення розгляду сп рави.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.03.2009
Оприлюднено13.12.2010
Номер документу7570140
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-356/09/0970

Постанова від 12.03.2009

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко Оксана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні