Рішення
від 03.06.2010 по справі 2-190/10
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-190/10

РІШЕННЯ

Іменем України

"03" червня 2010 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі головуючої судді Ігнатової Г.В.

при секретарі Піх Р.Я.

з участю представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 сільської ради про визнання права на спадкове майно за законом,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася в суд з позовом до ОСОБА_3 сільської ради про визнання за нею права власності на спадкове майно за законом, посилаючись на те, що вона є спадкоємцем своєї матері ОСОБА_4, яка померла 09 вересня 2006року. Після її смерті залишилось спадкове майно у вигляді земельної ділянки, яке в установленому законом порядку вона нотаріально не оформила, як спадкоємиця по заповіту та першої черги по закону в той час, оскільки в державному акті на право власності на земельну ділянку малась помилка, яка Держкомзем Підгаєцької РДА вчасно виправлена не була і даний правовстановлюючий документ останніми вилучено та не повернуто по даний час.

В даний час позивач позбавлена можливості оформити своє право на спадщину у нотаріальному порядку, тому вимушені звернутися до суду за захистом порушеного права. Разом з тим вважає, що має право на спадкове майно, так як частину спадкового майна позивачка прийняла в установленому законом порядку згідно заповіту спадкодавиці та вступила в управління та володіння майном та в такий спосіб прийняла спадщину.

В процесі судового розгляду представник позивача позов підтримала та просить задоволити його, при цьому вказала, що позивач в нотаріальному порядку не оформила прийняття спадщини оскільки останні в усній формі відмовили в оформленні документів посилаючись на відсутність оригіналу Державного акта на право приватної власності на землю у спадкодавиці. Зазначена обставина унеможливлює позивачу оформити документи на прийняття спадщини по закону також представник позивача зазначила, що між спадкоємцями досягнуто обоюдної згоди, щодо прийняття спадщини та визначено порядок її прийняття.

Відповідачі ОСОБА_3 сільська рада позов визнали, однак представник в судове засідання не з'явився, від них в суд поступила заява в якій просять розглянути справу по наявних матеріалах без їх участі.

Відповідно до ст.169 ЦПК України вважає можливим розглянути справу в їх відсутності, оскільки у справі є достатньо доказів про права та взаємини сторін та постановлення рішення.

Суд, вивчивши матеріали справи вважає, що позов підлягає до задоволення. Відповідно до ч.4ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

З матеріалів справи вбачається, що 09 вересня 2006 р. ОСОБА_4 померла, про що в книзі реєстрації смертей зроблено актовий запис № 14, що підтверджується свідоцтвом про смерть .

Спадкоємцями першої черги за законом померлої ОСОБА_5 залишились її діти: позивачка та син ОСОБА_6

Суд приймає до уваги доводи представника позивача, про те, що спадкоємиця ОСОБА_2 в установленому законом порядку прийняла спадкове майно померлої у вигляді

житлового будинку з відповідними надвірними будівлями по заповіту, що підтверджено свідоцтвом на спадщину за заповітом .

Іншу частину спадкового майна у вигляді земельної ділянки, що знаходиться на території ОСОБА_3 сільської ради спадкоємці в установленому законом порядку нотаріально не оформили, в той час як спадкоємці першої черги по закону.

Відповідно до ст.1268 ЦК України визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини та він не заявляв про відмову від неї. Згідно ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Заслуговує на увагу суду доводи представника позивачки про те. що ОСОБА_2 як спадкоємець першої черги в шестимісячний строк після смерті матері звернулась з заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори, однак в нотаріальному порядку, мотивуючи ніби-то відсутністю правовстановлюючого документа на земельну ділянку у спадкодавиці, позивачці в оформленні прийняття даного спадкового майна було відмовлено

Згідно з ч.3 ст.61 ЦПК України обставини встановлені судовим рішенням в цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Рішенням Підгаєцького районного суду від 02 квітня 2009р. у справі за заявою ОСОБА_2 про встановлення факту приналежності правовстановлюючого документа, яке набрало законної сили встановлено факт приналежності правовстановлюючого документа: державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯА № 038569 виданого Підгаєцькою РДА 05 листопада 2004р. на ОСОБА_5 належав померлій ОСОБА_4.

За свідченнями представника позивача, ОСОБА_2 продовжує проживати в зазначеному будинку, користується побутовим майном, за цільовим призначенням користується земельною ділянкою, фактично вступила в управління та володіння спадковим майном померлої, та в такий спосіб прийняла спадкове майно.

Зважаючи на ці обставини, суд визнає факт прийняття спадкового майна позивачкою , як спадкоємцем першої черги по закону , від моменту відкриття спадщини.

Згідно статті 1267 ЦК України частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними. Спадкоємці за усною угодою між собою, якщо це стосується рухомого майна, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

Спадкоємці за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

Суд приймає до уваги той факт, що в добровільному порядку між спадкоємцями першої черги по закону досягнуто обоюдної згоди про поділ спадкового майна, померлої ОСОБА_4, в склад якого входить і земельна ділянка, що на території ОСОБА_3 сільської ради Підгаєцького району.

Оскільки судом встановлено неможливість оформлення позивачем спадкових прав у встановленому законом порядку, а визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує законних прав чи інтересів інших осіб, позовні вимоги підлягають задоволенню

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.1268, 1296 ЦК України (2004 р.) ст.ст.10,60. 213,215. 218 ЦПК України,-

ВИРІШИВ:

Визнати за ОСОБА_2 право власності на спадкове майно по закону, що залишилось після смерті ОСОБА_4, щодо спадкового майна - земельної ділянки, що знаходиться на території ОСОБА_3 сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області відповідно до розподілу земельних часток (паїв).

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на його оскарження.

Заява про апеляційне оскарження рішення Підгаєц ького районного суду подається в апеляційний суд Тернопільської області через Підгаєцький районний суд протягом десяти днів з дня проголошення рішення, а апеляційна скарга протягом двадцяти днів після

подання заяви про апеляційне оскарження, або без попереднього подання такої заяви в строк встановлений для її подання.

Головуючий: ОСОБА_7

СудПідгаєцький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення03.06.2010
Оприлюднено09.08.2018
Номер документу75711185
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-190/10

Ухвала від 17.10.2022

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

КИБИЧ І. А.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 01.04.2021

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 10.03.2021

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 26.06.2020

Цивільне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 22.09.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Бондаренко В. М.

Ухвала від 27.05.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Рішення від 03.06.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 16.04.2010

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні