Рішення
від 18.01.2010 по справі 8/272-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

14.01.10р. Справа № 8/272-09

За позовом Об'єднання с піввласників багатоквартир ного будинку (з убудованим пр иміщенням) "Космос" (м. Дніпроп етровськ)

до Державної інспекції по карантину рослин по Дніпр опетровській області (м.Дніп ропетровськ)

про зобов'язання не пере шкоджати доступу до лічильн иків витрати холодної води

Суддя Дубінін І.Ю.

Представники:

Від позивача: Петр ушина Г.О. - гол.правління (випи ска від 09.10.09р., паспорт)

Хоменк о В.І. - заст.голови (виписка від 09.10.09р.; паспорт)

від відповідача: не з'я вився

СУТЬ СПОРУ:

Об'єднання співвласни ків багатоквартирного будин ку (з убудованим приміщенням ) "Космос" (далі-позивач) зверну вся до господарського суду і з позовом до Державної інспе кції по карантину рослин по Д ніпропетровській області (да лі-відповідач) про зобов'язан ня не перешкоджати доступу д о лічильників витрати холодн ої води, встановлених у підва лі житлового будинку, розташ ованого за адресою: 49061, м. Дніпр опетровськ, вул. Вакуленчука , 3.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що з жовтня 2005 року відп овідач чинить перешкоди пози вачу у користуванні лічильни ками обліку витрат води.

Відповідач у своєму відзив і на позов просить суд відмов ити у задоволенні позовних в имог позивача, посилаючись н а те, що спірне нежитлове прим іщення відповідач займає лиш е з грудня 2006 року, відповідно д о договорів оренди № 01/12/06-ВГ від 01.12.06р. та № 08/12-25 від 25.12.2008р. Крім того , відповідач зазначає, що орен доване приміщення було йому передано з усіма його принал ежностями, але серед таких бу ли відсутні 52 лічильника, а пр о їх існування відповідач до відався лише після ознайомле ння з матеріалами даної спра ви. Також відповідач зазнача є, що позивачем не надано дока зів в підтвердження своїх по зовних вимог.

Ухвалою голови господа рського суду від 09.11.09 р. строк ви рішення спору по справі був п родовжений по 12.12.09 р. включно.

Ухвалою господарського су ду від 04.12.09 р. строк вирішення сп ору по справі був продовжени й по 15.01.10 р. включно. за клопотан ням сторін.

Господарський суд, вислуха вши представників позивача, розглянувши матеріали справ и, -

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до рішення загальних зборів членів Об'є днання співвласників багато квартирного будинку (з убудо ваним приміщенням) "Космос" в ід 01.06.2001р. у 2003 році позивачем бул о встановлено у підвальному приміщенні свого житлового б удинку 52 лічильника обліки ви трат води. Лічильники були пр изначені для обліку витрат в оди в 52-х квартирах блоків №№ 1,2 ,3 в будинку об'єднання "Космос ".

01.12.2006р. між Приватним підприє мцем ОСОБА_1 та відповідач ем було укладено договір № 01/12/0 6-ВГ найму (оренди) нежитлового приміщення, відповідно до ум ов якого Приватний підприєме ць ОСОБА_1 передала, а відп овідач прийняв у строкове пл атне володіння та користуван ня (найм) нежитлові приміщенн я загальною площею 508,3 кв.м., що р озташовані за адресою: м.Дніп ропетровськ, вул. Вакуленчук а, 3. Об'єкт оренди складався з:

- підвалу - нежитлових примі щень № І, поз. 1-14, загальною площ ею 156,7 кв.м.;

- першого поверху - нежитлов их приміщень № ІІ, поз. 1-23, загал ьною площею 351,6 кв.м.;

- приямки літ. а, а1;

- ганків літ. а2, а3 (п.п. 1.1., 1.1.1., 2.1. дог овору).

Господарським судом також встановлено.

Правові та організаційні з асади створення, функціонува ння, реорганізації та ліквід ації об'єднань власників жил их та нежилих приміщень бага токвартирного будинку, захис ту їхніх прав та виконання об ов'язків щодо спільного утри мання багатоквартирного буд инку визначає Закон України "Про об'єднання співвласникі в багатоквартирного будинку " (із змінами і доповненнями) - (далі-Закон).

Відповідно до ст. 4 вказаног о Закону, об'єднання створюєт ься для забезпечення і захис ту прав його членів та дотрим ання їхніх обов'язків, належн ого утримання та використанн я неподільного і загального майна, забезпечення своєчасн ого надходження коштів для с плати всіх платежів, передба чених законодавством та стат утними документами, як орган ізація для здійснення функці й, визначених законом. Основн а діяльність об'єднання поля гає у здійсненні функцій, що з абезпечують реалізацію прав власників приміщень на воло діння та користування спільн им майном членів об'єднання, н алежне утримання будинку та прибудинкової території, спр ияння членам об'єднання в отр иманні житлово-комунальних т а інших послуг належної якос ті за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобо в'язань, пов'язаних з діяльніс тю об'єднання. Об'єднання є юри дичною особою, яка створюєть ся відповідно до закону, має п ечатку із своїм найменування м та інші необхідні реквізит и, а також розрахункові рахун ки в установах банку.

Як підтверджується матері алами справи, у відповідност і до вимог ст.ст. 6 та 7 вищевказа ного Закону було створене Об 'єднання співвласників багат оквартирного будинку (з убуд ованим приміщенням) "Космос" (п озивач), затверджено його ста тут та проведено державну ре єстрацію позивача.

Згідно ст. 11 названого Закон у, об'єднання після набуття ст атусу юридичної особи може:

v прийняти на власн ий баланс весь житловий комп лекс;

v за договором з поп ереднім власником залишити й ого балансоутримувачем усьо го житлового комплексу або й ого частини;

v укласти договір з будь-якою юридичною особою, с татут якої передбачає можлив ість здійснення такої діяльн ості, про передачу їй на балан с усього житлового комплексу або його частини.

Рішення про прийняття на ба ланс основних фондів приймає ться відповідно до цього Зак ону, інших нормативно-правов их актів та статуту об'єднанн я.

Балансоутримувач забезпеч ує управління житловим компл ексом.

У разі якщо у новозбудовано му будинку власники квартир, приміщень протягом двох міс яців після підписання акта д ержавної приймальної комісі ї не створюють об'єднання і не приймають на баланс основні фонди, сільська, селищна, місь ка рада може своїм рішенням п ризначити балансоутримувач а.

Призначений балансоутриму вач здійснює свої повноважен ня по забезпеченню управлінн я будинком до прийняття буди нку на баланс об'єднанням. Вит рати на здійснення цих функц ій управління розподіляютьс я між власниками пропорційно площі приміщень, що перебува ють у їх власності.

Передача майна з балансу на баланс відбувається у поряд ку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Постановою КМ України від 11 .10.02 р. № 1521 "Про реалізацію Закону України "Про об'єднання співв ласників багатоквартирного будинку" було затверджено зо крема - Порядок передачі житл ового комплексу або його час тини з балансу на баланс (далі -Порядок).

Цей Порядок регулює процед уру передачі житлового компл ексу на баланс об'єднання спі ввласників багатоквартирно го будинку (далі-об'єднання), а також житлового комплексу а бо його частини на баланс інш ої юридичної особи, статут як ої передбачає можливість про вадження такої діяльності, з балансу колишнього балансоу тримувача.

Згідно п.п. 2, 3 вказаного Поря дку, питання прийняття житло вого комплексу на баланс об'є днання вирішують загальні зб ори об'єднання. Для приймання -передачі житлового комплекс у або його частини з балансу н а баланс утворюється відпові дна комісія. У разі прийняття рішення про передачу житлов ого комплексу на баланс об'єд нання утворюється комісія у складі представників попере днього балансоутримувача та об'єднання. Комісію очолю є представник приймаючої сто рони.

Відповідно до виписки з обл ікової книги про реєстрацію багатоквартирного будинку, ж итловий будинок в цілому, роз ташований у м. Дніпропетровс ьку по вул. Вакуленчука, 3 заре єстрований за Об'єднанням сп іввласників багатоквартирн ого будинку (з убудованим при міщенням) "Космос" на підставі рішення виконавчого комітет у Дніпропетровської міської ради від 21.03.2002р. № 303.

Таким чином, факт порушення відповідачем вищенаведених вимог чинного законодавства України матеріалами справи доведено, відповідачем не сп ростовано.

Викладене є підставою для з адоволення позову.

Судові витрати слід поклас ти на відповідача.

Керуючись Законом України "Про об'єднання співвласникі в багатоквартирного будинку ", постановою КМУ від 11.10.02 р. № 1521, с т.ст. 44, 49, 82 - 85 ГПК України, госпо дарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Зобов'язати Державну інспе кцію з карантину рослин по Дн іпропетровській області (49061, м . Дніпропетровськ, вул. Вакуле нчука, 3; код ЄДРПОУ 00485138) не переш коджати доступу Об'єднання с піввласників багатоквартир ного будинку (з убудованим пр иміщенням) "Космос" (49061, м. Дніпро петровськ, вул. Вакуленчука, 3/ 41; код ЄДРПОУ 23067998) до лічильникі в витрати холодної води, вста новлених у підвалі житлового будинку, розташованого за ад ресою: 49061, м. Дніпропетровськ, в ул. Вакуленчука, 3, що знаходит ься на балансі Об'єднання спі ввласників багатоквартирно го будинку (з убудованим прим іщенням) "Космос" (код ЄДРПОУ 2306 7998).

Стягнути з Державної інспе кції з карантину рослин по Дн іпропетровській області (49061, м . Дніпропетровськ, вул. Вакуле нчука, 3; код ЄДРПОУ 00485138) на корис ть Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (з убудованим приміщенням) "Кос мос" (49061, м. Дніпропетровськ, вул . Вакуленчука, 3/41; код ЄДРПОУ 23067998 ) - 85 грн. витрат на держмито, 236 гр н. витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу.

Видати накази.

Суддя І.Ю. Дубінін

Дата ухвалення рішення18.01.2010
Оприлюднено07.07.2010
Номер документу7572755
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання не пере шкоджати доступу до лічильн иків витрати холодної води

Судовий реєстр по справі —8/272-09

Рішення від 18.01.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні