Рішення
від 08.08.2018 по справі 525/482/18
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/482/18

Номер провадження 2/525/206/2018

РІШЕННЯ

Іменем України

08 серпня 2018 року Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Ячала Ю.І.,

за участю секретаря Гавриш О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Велика Багачка цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, про визнання права власності на 1/3 частку та 2/3 частку житлового будинку в порядку спадкування за законом,-

встановив:

26 квітня 2018 року позивачі звернулися до суду з позовом до Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями в порядку спадкування за законом.

В своїй позовній заяві позивачі посилалися на те, що 25 травня 2011 року помер ОСОБА_3, після якого відкрилася спадщина, на момент смерті був зареєстрований та проживав з дочками за адресою: вулиця Степова, 12, село Попове Великобагачанського району Полтавської області. До складу спадкового майна, поряд з іншим майном, входить житловий будинок, який знаходиться за адресою: село Попове Великобагачанського району Полтавської області, вулиця Степова, 12, який в цілому складається з житлового будинку (літ. А-1), житловий будинок (літ. Ж-1), літня кухня (літ.-Б), сарай (літ.-В), гараж (літ.-Г), Сарай (літ.-Д), погріб вхідний (літ.-Е,е), сарай (літ.-З), сарай (літ.-И), огорожа № 1, ворота огорожі №2, ворота огорожі №3.

На момент смерті спадкодавець був власником зазначеного спадкового майна, але свідоцтво на право власності не виготовив. Незважаючи на те, що позивачі у встановленому порядку прийняли спадщину за законом після ОСОБА_3, нотаріусом було відмовлено їм у видачі свідоцтва про право на спадщину, в зв'язку із відсутністю правовстановлюючих документів на житловий будинок з господарськими будівлями, а тому позивачі просили суд визнати за ними право власності на житловий будинок з господарськими будівлями в порядку спадкування за законом, а саме: за ОСОБА_4 1/3 частки житлового будинку з господарськими будівлями та ОСОБА_5 2/3 частки житлового будинку з господарськими будівлями.

В судове засідання позивачі не з'явилися, подали до канцелярії суду заяви про розгляд справи у їх відсутність, позовні вимоги підтримали (а.с. 81-82).

Відповідач - Рокитянська сільська рада Великобагачанського району Полтавської області, надіслав до суду листа, в якому позов визнав, просив суд розглянути справу без участі представника відповідача, відзив на позов не подав (а.с. 83).

Суд, дослідивши письмові докази по справі та проаналізувавши їх в сукупності, приходить до висновку про те, що заявлений позов підлягає до задоволення з наступних обґрунтувань.

Житловий будинок з господарськими будівлями, який розташовано за адресою: вулиця Степова, 12, село Попове Великобагачанського району Полтавської області, належав померлому ОСОБА_3, що підтверджується технічним паспортом (а.с. 16), випискою з рішення №4 виконавчого комітету від 22.03.1989 року(а.с. 17), паспортом на забудову присадибної ділянки (а.с.19-20).

Житловий будинок з господарськими будівлями, який розташовано за адресою: село Попове Великобагачанського району Полтавської області, вулиця Степова, 12, в цілому складається з житлового будинку (літ. А-1), житловий будинок (літ. Ж-1), літня кухня (літ.-Б), сарай (літ.-В), гараж (літ.-Г), Сарай (літ.-Д), погріб вхідний (літ.-Е,е), сарай (літ.-З), сарай (літ.-И), огорожа № 1, ворота огорожі №2, ворота огорожі №3.

В судовому засіданні встановлено, що за життя ОСОБА_3 набув у власність житловий будинок з господарськими будівлями, який знаходився за адресою: село Попове Великобагачанського району Полтавської області, вулиця Степова, 12.

25 травня 2011 року ОСОБА_3 помер, після смерті якого відкрилася спадщина на зазначене вище спадкове майно (а.с. 7).

Позивачі ОСОБА_1, ОСОБА_5 (до шлюбу ОСОБА_1) ОСОБА_6 є доньками спадкодавця, (а.с.10,12,13,14,15) і єдиними спадкоємцями за законом. ОСОБА_1 прийняла спадщину після померлого відповідно до ст. 1261 ЦК України, шляхом подання заяви про прийняття спадщини у встановлений законом строк. ОСОБА_1 та ОСОБА_5 (до шлюбу ОСОБА_1) ОСОБА_6 прийняли спадщину після померлого відповідно до ст. 1261 ЦК України як спадкоємці по закону відповідно до ст. 1261 ЦК України, шляхом спільного проживання з померлим на час смерті, що підтверджується відповідною довідкою (а.с. 8), а також змістом постанови від 15.09.2016 року державного нотаріуса (а.с. 9).

Відповідно до матеріалів спадкової справи №238/2011 вбачається, що дружина померлого ОСОБА_7 відмовилась від прийняття спадщини на користь ОСОБА_8, а тому з огляду на зазначене ОСОБА_1 успадковує за законом 1/3 частки спадщини , а ОСОБА_2 успадковує 2/3 частки спадщини за законом.

Постановою державного нотаріуса позивачам відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з господарськими будівлями, який розташований за адресою: вулиця Степова,12 село Попове Великобагачанського району Полтавської області, після померлого, у зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документу (а. с. 9).

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Як передбачено ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб спадкоємців.

В справі маються достатні докази, які свідчать про те, що після смерті ОСОБА_3, спадщину прийняли його доньки ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (до шлюбу ОСОБА_1) ОСОБА_6. Зважаючи на ту обставину, що відсутність правовстановлюючого документа на житловий будинок позбавляє позивачів можливості оформити це спадкове майно на себе через нотаріальну контору, тому за позивачами слід визнати право власності на даний житловий будинок, який розташований за адресою: вулиця Степова, 12, село Попове Великобагачанського району Полтавської області, в порядку спадкування за законом.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 12, 13, 141, 263-265, 268, 273, Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, суд, -

вирішив:

ОСОБА_9 ОСОБА_6, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, ОСОБА_2 , місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, до Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, місцезнаходження юридичної особи: вулиця Центральна, 34, село Рокита Великобагачанського району Полтавської області, ідентифікаційний код юридичної особи: 04381789, про визнання права власності на 1/3 частку та 2/3 частку житлового будинку в порядку спадкування за законом , задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, який помер 25 липня 2011 року, право власності на 1/3 частку житлового будинку з господарськими будівлями, який знаходиться за адресою: вулиця Степова, 12, село Попове Великобагачанського району Полтавської області, в цілому складається з житлового будинку (літ. А-1), житловий будинок (літ. Ж-1), літня кухня (літ.-Б), сарай (літ.-В), гараж (літ.-Г), Сарай (літ.-Д), погріб вхідний (літ.-Е,е), сарай (літ.-З), сарай (літ.-И), огорожа № 1, ворота огорожі №2, ворота огорожі №3.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, який помер 25 липня 2011 року, право власності на 2/3 частку житлового будинку з господарськими будівлями, який знаходиться за адресою: вулиця Степова, 12, село Попове Великобагачанського району Полтавської області, в цілому складається з житлового будинку (літ. А-1), житловий будинок (літ. Ж-1), літня кухня (літ.-Б), сарай (літ.-В), гараж (літ.-Г), Сарай (літ.-Д), погріб вхідний (літ.-Е,е), сарай (літ.-З), сарай (літ.-И), огорожа № 1, ворота огорожі №2, ворота огорожі №3.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Полтавської області на протязі тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційних скарг через Великобагачанський районний суд Полтавської області.

Суддя Ю.І. Ячало

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення08.08.2018
Оприлюднено10.08.2018
Номер документу75747237
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —525/482/18

Ухвала від 09.08.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 09.08.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Рішення від 08.08.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 16.07.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 11.05.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 02.05.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні