Рішення
від 20.01.2010 по справі п-6/159
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТ І

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франк івськ, 76000, тел. 77-96-83

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2010 р. Справа № П-6/159

Господарський суд Івано-Ф ранківської області у складі судді Грици Ю.І. при секретарі судового засідання Строїч П .П. розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи

за позовом Прокурора Надв ірнянського району в інтерес ах держави в особі відділу о світи Надвірнянської РДА ву л.Грушевського, 18, м.Надвірна, Надвірнянський район, Івано- Франківська область,78400

до відповідача підприємця ОСОБА_1 АДРЕСА_1

про стягнення заборгов аності по орендній платі в су мі 1622грн51коп.

За участю представників с торін:

Від позивача: юрист Микитю к М.В., (довіреність № б/н від 25.06.09, паспорт НОМЕР_4 від 20.10.00)

від відповідача: підприєме ць ОСОБА_1, (паспорт НОМЕ Р_2 від 16.10.98, свідоцтво про держ авну реєстрацію суб'єкта під приємницької діяльності фіз ичної особи-підприємця НОМ ЕР_3 від 20.01.95)

СУТЬ СПОРУ: прокурором Н адвірнянського району заявл ено позов в інтересах держав и в особі відділу освіти Над вірнянської РДА до підприєм ця ОСОБА_1 про стягнення 1368 грн несплаченої орендної пла ти, 223грн 38коп.нарахованої пені , 31грн13коп. 3% річних за простроч ення орендної плати.

Прокурор в судове засід ання не з"явився, хоча був нал ежним чином повідомлений про розгляд справи ухвалою суду від 28.12.09 з повідомленнями про вручення поштового відправ лення (містяться в матеріала х справи).

Представник позивача в с удовому засіданні заявлені п рокурором позовні вимоги пі дтримав в повному обсязі з пі дстав викладених в позовній заяві. Зокрема, посилається н а те, що між позивачем та відп овідачем був укладений дого вір оренди шкільних приміще нь №16 на виконання умов якого орендодавець передав оренда рю обумовлені договором при міщення. Однак, орендар не про вів повну оплату за орендов ане приміщення, чим порушив у мови договору оренди та допу стив заборгованість в сумі 13 68грн. Просить суд позов задов олити та стягнути з відповід ача зазначену суму боргу по о рендній платі з врахуванням 3%річних та пені.

Представник відповідач а проти позову заперечив в ча стині стягнення основного б оргу та пені з огляду на те, що заборгованість по орендній платі перерахована ним на ро зрахунковий рахунок позивач а ще до звернення останнього з позовом до суду, в підтвердж ення чого подав суду копію пл атіжної квитанції на суму 1368г рн. від 20.02.09.

Розглянувши матеріали сп рави, вислухавши пояснення п редставників сторін в обгрун тування заявлених вимог та заперечень, дослідивши подан і докази, суд встановив, що 01.01.0 8 між позивачем та відповідач ем було укладено договір оре нди приміщень по вул.Чорнов ола,15 , загальною площею 63кв.м. (п риміщення Надвірнянської ЗОШ І-ІІІ ст.№1) для кустарно го виготовлення меблів. Дого вір укладався на період з 01.01.0 8 по 30.12.08(п.9.1 договору).

Розділом 3 договору об умовлено сторонами розмір т а строки сплати орендної пла ти . Так, зокрема, ві дповідно до п.3.1 договору за ко ристування об"єктом оренди о рендар сплачує орендодавцю о рендну плату , розрахунок яко ї здійснюється на підставі М етодики розрахунку орендно ї плати та порядку використ ання орендної плати, затверд женої рішенням Надвірнянсь кої міської ради від 14.02.08 та ст ановить 114грн. в місяць.

Пунктом 3.5 договору пер едбачено, що орендна плата сп лачується орендарем починаю чи з дати підписання акту пр иймання -передачі приміщення .

Як видно з матеріалів справи, акт приймання-переда чі приміщення орендарю підп исано 01.01.08.

Згідно п.3.6 договору орен дна плата сплачується оренд арем щомісячно, не пізніше 10 ч исла поточного місяця.

Однак, як зазначає в позо ві прокурор, за результатами проведеної прокуратурою пер евірки виявлено порушення о рендарем умов договору щодо сплати орендної плати за ко ристування приміщенням, в зв "язку з чим прокурор в інтерес ах держави в особі відділу о світи Надвірнянської РДА зве рнувся до суду з позовом до п ідприємця ОСОБА_1 про стяг нення 1368грн несплаченої оренд ної плати, 223грн 38коп.нарахован ої пені, 31грн13коп. 3% річних за пр острочення орендної плати.

Суд вважає вимоги про курора такими, що підлягають частковому задоволенню з ог ляду на наступне.

Частиною 1 ст.2 ЗУ "Про оре нду державного і комунальног о майна" визначено, що орендо ю є засноване на договорі строкове платне користуван ня майном, необхідним оре ндареві для здійснення під приємницької та іншої діяльн ості.

У відповідності до ч. 1 ст .283 Господарського кодексу Укр аїни та ч.1 ст.759 Цивільного коде ксу України за договором ор енди одна сторона (орендодав ець) передає другій стороні (орендареві) за плату на пе вний строк у користування м айно для здійснення господар ської діяльності. Істотними умовами договору оренди є, зо крема: орендна плата з ура хуванням її індексації, тощ о ( ч.1 ст.284 ГК України та ст.10 ЗУ "П ро оренду державного і комун ального майна").

Відповідно до ст.193 ГК Укра їни суб”єкти господарювання повинні виконувати господар ські зобов”язання належним ч ином, вжити усіх заходів, необ хідних для належного виконан ня зобов”язання.

Згідно ст.509 Цивільного ко дексу України зобов'язанням є правовідношення , в якому одна сторона (боржник) зобо в'язана вчинити на корист ь другої сторони (кредитора ) певну дію (передати майно, в иконати роботу, надати посл угу, сплатити гроші тощо) аб о утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагат и від боржника виконання йог о обов'язку.

В силу дії ст. 526 Цивільног о кодексу України зобов'язан ня має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог цього Кодек су, інших актів цивільного за конодавства, а за відсутност і таких умов та вимог - відпов ідно до звичаїв ділового о бороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч.4 ст.631 Цивіл ьного кодексу України закінч ення строку договору не зв ільняє сторони від відпові дальності за його порушенн я, яке мало місце під час дії

договору.

Відповідно до ст.530 ЦК Укр аїни якщо у зобов"язанні вста новлений строк ( термін) його в иконання , то воно підлягає ви конанню у цей строк ( термін). Якщо строк (термін) виконан ня боржником обов'язку не вс тановлений або визначений мо ментом пред'явлення вимоги, к редитор має право вимагати й ого виконання у будь-який час . Боржник повинен виконати та кий обов'язок у семиденний ст рок від дня пред'явлення вим оги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із дог овору або актів цивільного з аконодавства.

Як зазначалося вище т ерміни внесення орендної пл ати визначено розділом 3 дого вору оренди.

Як свідчать обставини сп рави, відповідач вчасно не вн осив орендні платежі у строк и визначені договором, однак , із поданої в матеріали справ и платіжної квитанції №187 від 20.02.09 вбачається, що підприємце м ОСОБА_1 заборгованість по орендній платі погашена в повному обсязі( кошти зарахо вано 27.02.09). Факт відсутності бо ргу підтверджується також до відкою Державного ощадного б анку України №989 від 30.11.09 та лис том начальника відділу осві ти від 30.11.09 за №346/01-15.

Статтею 33 ГПК України пер едбачено, що кожна сторона по винна довести ті обставини, н а які вона посилається як на п ідставу своїх вимог і запере чень.

Таким чином, виходячи з в ищенаведеного та враховуючи , що відповідачем заборгова ність з орендної плати в сумі 1368грн. погашено до звернення прокурора з позовом до суду, с уд вважає позовні вимоги в ці й частині, такими , що не підля гають задоволенню.

Щодо стягнення пені в сумі 223грн38коп та 3%річних в сум і 31грн13коп., слід зазначити нас тупне.

В силу дії ч. 2 ст. 20 Госп одарського кодексу України, захист прав і законних інтер есів суб"єктів господарюванн я здійснюється, зокрема, шлях ом застосування до особи, яка порушила право, штрафних сан кцій, а також іншими способам и, передбаченими законом.

Статтею 230 ГК України пер едбачено, що штрафними санкц іями визначаються господар ські санкції у вигляді грошо вої суми ( неустойка, штраф, пе ня), яку учасник господарськи х відносин зобов"язаний спла тити у разі порушення ним пра вил здійснення господарськ ої діяльності, невиконання а бо неналежного виконання го сподарського зобов"язання.

Статтею 549 ЦК України вста новлено, що неустойкою (штраф ом, пенею) є грошова сума або і нше майно, які боржник повине н передати кредиторові у раз і порушення зобов"язання. Пен ею є неустойка, що обчислюєть ся у відсотках від суми несво єчасно виконаного грошового зобов"язання за кожен день п рострочення виконання.

Пунктом 6.2 договору оре нди передбачено, що за несвоє часну сплату орендних платеж ів орендар сплачує на корист ь орендодавця пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від розміру не внесених о рендних платежів за кожен де нь прострочення.

Згідно поданого в матер іали справи розрахунку, відп овідачу нараховано 223грн38коп . пені (розрахунок додається). Однак, з огляду на Закон Укра їни "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошо вих зобов"язань" , а також беру чи до уваги факт погашення ві дповідачем заборгованості с таном на 27.02.09 (як зазначалося в ище), період нарахування пені в поданому розрахунку перев ищує встановлений законом п еріод для такого нарахування ( 186 днів) та не відповідає дійс ності, а відтак позовні вимог и в цій частині слід задовол ити частково та стягнути з ві дповідача пеню в сумі 145грн06ко п. за період з 27.08.08 по 27.02.09, в решті п озову щодо стягнення пені - в ідмовити.

До інших способів відно сяться передбачені ст. 625 Циві льного кодексу України інфля ційні втрати та річні, як плат а по грошовому зобов"язанню, п равова природа яких є самост ійним від договірної неустой ки (пені) способом захисту пра в і забезпечення виконання з обов"язання. Згід но поданого розрахунку відпо відачу нараховано 31грн.13коп. 3% річних , однак з огляду на змі ну періоду такого нарахуванн я в зв"язку із сплатою боргу за доволенню підлягає 3% річних в сумі 23грн98коп. В решті позову щодо стягнення річних слід в ідмовити.

Судові витрати відп овідно до ст.49 ГПК України слі д покласти на відповідача.

Керуючись ст. 124 Конституці ї України, ч.1 ст.2 ЗУ "Про оренду державного і комунального м айна", ст.ст.509, 526, 530, ,549, 625,ч.4 ст.631 Цивіл ьного кодексу України, ч.2 ст.20, ст.ст.193,230,ч.1 ст.284 Господарського кодексу України, ст.ст.33, 34, 49,75, 82-84 Господарського процесуальн ого кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов задоволити час тково.

Стягнути з підприємця ОС ОБА_1, АДРЕСА_1 ( інд. номер НОМЕР_1) на користь відді лу освіти Надвірнянської РДА вул.Грушевського, 18,м.Надвірн а,Надвірнянський район, Іван о-Франківська область ( р/р 354120030 00402 в ГУДК м.Івано-Франківська,М ФО 836014, код ЄДРПОУ 02143560) 145грн06коп. п ені та 3% річних в сумі 23грн98ко п.

В решті позову відмовити.

Стягнути з підприємця О СОБА_1, АДРЕСА_1 ( інд. номе р НОМЕР_1) в дохід державн ого бюджету ( отримувач: УДК в м. Івано-Франківськ, банк отри мувача: ГУДК України в Івано-Ф ранківській області, МФО 836014, р /р 31113095700002, код ЄДРПОУ 20568100, код платежу 22090200) -102 грн державного м ита.

Стягнути з підприємця ОС ОБА_1, АДРЕСА_1 ( інд. номер НОМЕР_1) в дохід державно го бюджету ( отримувач - Держа вний бюджет м. Івано-Франківс ька, код ЄДРПОУ отримувача - 20568 100, р/р 31216259700002, банк - ГУДК України в Івано-Франківській області, МФО 836014, код платежу 22050000 ) - 236грн. ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу.

Рішення господарськог о суду набирає законної сили після закінчення десятиденн ого строку з дня його прийнят тя, у разі, якщо в судовому зас іданні було оголошено лише в ступну та резолютивну частин у рішення, воно набирає закон ної сили після закінчення де сятиденного строку з дня під писання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господ арського процесуального код ексу України.

Суддя Грица Ю.І.

рішення підписане 25.01. 10

Виготовлено в АС "Діловодс тво суду"


25.01.10

Дата ухвалення рішення20.01.2010
Оприлюднено26.03.2010
Номер документу7574954
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгов аності по орендній платі в су мі 1622грн51коп

Судовий реєстр по справі —п-6/159

Рішення від 20.01.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні