Рішення
від 07.08.2018 по справі 1640/2518/18
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 серпня 2018 року м. ПолтаваСправа № 1640/2518/18

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Клочка К.І.,

секретаря судового засідання - Вязун К.Ю.,

представника позивача - ОСОБА_1, розглянув у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області до Відділу державної реєстрації Полтавської районної державної адміністрації Полтавської області, державного реєстратора Відділу державної реєстрації Полтавської районної державної адміністрації Полтавської області про скасування державної реєстрації та рішення, зобов'язання вчинити дії. Під час розгляду справи суд

В С Т А Н О В И В:

19 липня 2018 року Терешківська сільська рада Полтавського району Полтавської області звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Відділу державної реєстрації Полтавської районної державної адміністрації Полтавської області, державного реєстратора Відділу державної реєстрації Полтавської районної державної адміністрації Полтавської області про скасування державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті реорганізації від 18.05.2018 №15771120005003462 - Микільської сільської ради Полтавського району Полтавської області (код ЄДРПОУ 21044728); скасувати внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації від 18.05.2018 №15771270004003462 - Микільської сільської ради Полтавського району Полтавської області (код ЄДРПОУ 21044728); зобов'язання державного реєстратора Відділу державної реєстрації Полтавської районної державної адміністрації Полтавської області внести відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Ухвалою суду від 23.07.2018 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що при вчиненні дій щодо припинення Микільської сільської ради не було враховано вимоги абзацу 2 пункту 11 статті 8 Закону України Про добровільне об'єднання територіальних громад , а саме: державна реєстрація припинення шляхом приєднання юридичних осіб - виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад, які забезпечують окреме виконання бюджетів територіальних громад, що об'єдналися, здійснюється не раніше затвердження бюджету об'єднаної територіальної громади. Внаслідок реєстрації припинення Микільської сільської ради Управлінням ДКС України в Полтавському районі припинено видатки, внаслідок чого порушуються права та свободи громадян.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання явку представника не забезпечив, надіславши заяву про розгляд справи за його відсутності. У відзиві на позов зазначив, що не заперечує проти внесення відповідних змін до реєстру, оскільки для завершення процедури припинення Микільської сільської ради необхідно здійснювати її казначейське обслуговування. Проте за відсутності рішення суду вчинити відповідні записи немає підстав.

Заслухавши пояснення представника позивача та дослідивши матеріали справи суд встановив наступне.

15.05.2018 Терешківською сільською радою Полтавського району (далі - Терешківська сільська рада) прийнято рішення про реорганізацію Микільської сільської ради шляхом приєднання до Терешківської сільської ради, яким припинено Микільську сільську раду Полтавського району (код ЄДРПОУ 21044728) (далі - Микільська сільська рада), розташованої за адресою вул. Шевченка, 4, с. Микільське, Полтавського району.

На підставі зазначеного рішення представник Терешківської сільської ради звернувся до державного реєстратора Полтавської райдержадміністрації із заявою про державну реєстрацію припинення юридичної особи Микільської сільської ради та заявою про внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення.

18.05.2018 державним реєстратором Полтавської райдержадміністрації вчинено реєстраційну дію № 15771120005003462 про внесення відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію припинення юридичної особи Микільської сільської ради та реєстраційну дію № 15771270004003462 про внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації Микільської сільської ради на підставі пункту 11 статті 8 Закону України Про добровільне об'єднання громадян .

10.07.2018 на адресу Терешківської сільської ради Управлінням Державної казначейської служби України у Полтавському район направлено лист за № 01-09/260, яким повідомлено, що доходи на рахунки Микільської сільської ради продовжують надходити, в установі продовжують працювати працівники, проте у зв'язку із припиненням установи у Єдиному державному реєстрі управління призупиняє касові видатки по Микільській сільській раді до вирішення питання по суті.

Вважаючи внесення запису про припинення Микільської сільської ради до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань передчасним позивач звернувся з позовом до суду.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам суд виходить з наступного.

Згідно пункту 2 статті 6 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань державний реєстратор: 1) приймає документи; 2) перевіряє документи на наявність підстав для зупинення розгляду документів; 3) перевіряє документи на наявність підстав для відмови у державній реєстрації; 4) проводить реєстраційну дію (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови у державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру; 5) веде Єдиний державний реєстр; 6) веде реєстраційні справи; 7) здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом

Приписами пункту 2 статті 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань передбачено, що державна реєстрація при реорганізації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб після добровільного об'єднання територіальних громад здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про добровільне об'єднання територіальних громад".

Згідно частини 6 статті 8 Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" реорганізація юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад та їхніх виконавчих комітетів у випадках, передбачених цим Законом, здійснюється без повідомлення про неї органу, що здійснює державну реєстрацію, а також без збирання вимог кредиторів, отримання їхньої згоди.

Частиною 11 статті 8 Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" врегульовано спеціальний порядок державної реєстрації припинення юридичних осіб у спірних правовідносинах.

Так, державна реєстрація припинення юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих комітетів шляхом приєднання здійснюється на підставі заяви, поданої сільським, селищним, міським головою, обраним об'єднаною територіальною громадою, або уповноваженою ним особою суб'єкту державної реєстрації. Державна реєстрація припинення шляхом приєднання юридичних осіб - виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад, які забезпечують окреме виконання бюджетів територіальних громад, що об'єдналися, здійснюється не раніше затвердження бюджету об'єднаної територіальної громади . Юридична особа - сільська, селищна, міська рада, її виконавчий комітет є такою, що припинилася, з дня внесення запису про її припинення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Враховуючи те, що Микільську сільську раду було припинено всупереч вимоги вищезазначеної норми частини 11 статті 8 Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад", до затвердження бюджету об'єднаної територіальної громади, що спричинило порушення прав осіб, залежних від здійснення фінансування припиненої юридичної особи, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в частині скасування державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті реорганізації від 18.05.2018 №15771120005003462 - Микільської сільської ради Полтавського району Полтавської області та внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації від 18.05.2018 №15771270004003462.

Позовна вимога про зобов'язання реєстратора внести відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань не підлягає задоволенню, оскільки є передчасною.

За приписами частини 1, 2 статті 6 Кодексу адміністративного судочинства України суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого, зокрема, людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського суду з прав людини. Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з частини 1 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Крім прав та обов'язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, відповідач має право визнати позов повністю або частково, подати відзив на поозвну заяву.

На підставі викладеного та керуючись статтями 241-245 Кодексу адміністративного судочинства України,

В И Р І Ш И В:

Позов Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області (вул. Шевченка, 7А, с. Терешки, Полтавський район, Полтавська область, 38762, код ЄДРПОУ 21044349) до Відділу державної реєстрації Полтавської районної державної адміністрації Полтавської області (вул. Центральна, 23, с. Сем'янівка, Полтавський район, Полтавська область, 38721, код ЄДРПОУ 40860761), державного реєстратора Відділу державної реєстрації Полтавської районної державної адміністрації Полтавської області (м. Полтава, вул. Шевченка, 7, каб. 29, рнокпп НОМЕР_1) про скасування державної реєстрації та рішення, зобов'язання вчинити дії, задовольнити частково.

Скасувати державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті реорганізації від 18.05.2018 №15771120005003462 - Микільської сільської ради Полтавського району Полтавської області (код ЄДРПОУ 21044728).

Скасувати внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації від 18.05.2018 №15771270004003462 - Микільської сільської ради Полтавського району Полтавської області (код ЄДРПОУ 21044728).

У задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного адміністративного суду з урахуванням особливостей подання апеляційних скарг, встановлених пунктом 15.5 частини 1 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України в редакції від 03.10.2017 року.

Апеляційна скарга на дане рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 09 серпня 2018 року.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення07.08.2018
Оприлюднено10.08.2018
Номер документу75775909
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування державної реєстрації та рішення, зобов'язання вчинити дії. Під час розгляду справи суд

Судовий реєстр по справі —1640/2518/18

Рішення від 07.08.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

К.І. Клочко

Ухвала від 23.07.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

К.І. Клочко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні