Ухвала
від 06.08.2018 по справі 757/26024/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/26024/18-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 серпня 2018 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4

провівши в приміщенні Печерського районного суду м. Києва підготовче судове засідання на підставі клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури м. Києва ОСОБА_5 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Бандери, Республіки Молдова, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 2051 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності за вказаний злочин,

В С Т А Н О В И В :

29.05.2018року доПечерського районногосуду м.Києва відпрокурора надійшлоклопотання прозвільнення відкримінальної відповідальності,внесене доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №32016100000000136 підозрюваного ОСОБА_4 , за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 2051 КК України.

Ухвалою від 05.06.2018 року вказане клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності було призначене до підготовчого судового засідання, згідно вимог ч. 1 ст. 314 КПК України 2012 року.

В підготовчому судовому засіданні прокурор просив звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 285-287 КПК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності за вказаний злочин, а кримінальне провадження закрити.

Обвинувачений у судовому засіданні повністю погодився з клопотанням прокурора.

ОСОБА_4 надав свою згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 285-287 КК України та підтвердив суду, що він не оспорює фактичні дані вчинення злочину, в якому він підозрюється, правильно розуміє значення своїх дій і просить звільнити його від кримінальної відповідальності з названих підстав.

Суд, заслухавши думку учасників судового засідання, вивчивши матеріали кримінального провадження №32016100000000136, приходить до наступних висновків.

Дане кримінальне провадження підсудне Печерському районному суду м. Києва відповідно до ст. 32, 33 КПК України 2012 року.

ОСОБА_4 , перебуваючи на початку червня 2014 року на залізничному вокзалі за адресою: м. Київ, вул. Вокзальна, 1, познайомився з особою на ім`я ОСОБА_6 , досудове розслідування відносно якого здійснюється в окремому кримінальному провадженні №32016100000000016, та отримав від нього пропозицію на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення держаної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей за грошову винагороду у сумі 500 грн., а також умисне подання документів, які містять завідомо неправдиві відомості, державному реєстратору.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, діючи у порушення вимог вищенаведених нормативних актів, ОСОБА_4 з корисливих мотивів погодився на таку пропозицію, вступивши, таким чином, у попередню змову із зазначеною особою і до початку злочину домовився про спільне його вчинення.

У подальшому, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, ОСОБА_4 , перебуваючи на початку червня 2014 року в офісному приміщенні за адресою: м. Київ, вул. Гарматна, 39-В, діючи за попередньою змовою з вказаною особою, надав останній свій паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий 09.04.2014 року Володарським РС Управління ДМС України в Київській області, та ідентифікаційний податковий номер № НОМЕР_2 , необхідні для складання документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи -ТОВ «Форіс ЛТД»(код ЄДРПОУ 39237251).

З метою подальшої реалізації заздалегідь обумовленого з вказаною особою спільного злочинного умислу ОСОБА_4 , перебуваючи 03.06.2014 в офісному приміщенні за адресою: м. Київ, вул. Гарматна, 39-В, отримав від даної особи попередньо складені за невстановлених обставин у встановленій законом формі проекти установчих та реєстраційних документів про створення ним суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ «Форіс ЛТД», які містили завідомо неправдиві відомості про мету і предмет діяльності підприємства, його місцезнаходження, розмір майнового внеску та статутного капіталу товариства, а саме:

-опис документів, що надаються юридичною особою державному

реєстратору для проведення державної реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи - ТОВ «Форіс ЛТД» від 03.06.2014;

- реєстраційну картку форми 1 від 03.06.2014, яка містила неправдиві відомості щодо місцезнаходження підприємства за адресою: м. Київ, вул. Лютеранська, 15-А, н/п №18, відомості щодо засновників, розміру статутного капіталу та видів економічної діяльності;

-протокол №1 від 03.06.2014 про створення ТОВ «Форіс ЛТД» і затвердження його статутного капіталу, який містив неправдиві відомості про створення даного підприємства, формування його статутного капіталу грошовими коштами у сумі 1 000 гри., затвердження його місцезнаходження за адресою: м. Київ, вул. Лютеранська, 15-А, н/п №18, покладення обов`язків директора підприємства на ОСОБА_4 ;

-статут ТОВ «Форіс ЛТД» від 03.06.2014, номер запису №10701020000054058, який містив неправдиві відомості щодо місця знаходження підприємства за адресою: м. Київ, вул. Лютеранська, 15- А, н/п №18, мети його створення, зокрема отримання прибутку, предмету діяльності, яким відповідно до п. 3.2 ст. З статуту є «46.19 діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту; 64.19 інші види грошового посередництва; 47.99 інші види роздрібної торгівлі поза магазинами; 46.90 неспеціалізована оптова торгівля; та інші види підприємницької діяльності не заборонені законодавством України», а також правового статусу, учасників та майна підприємства, фінансів, контролю та обліку його діяльності, порядку розподілу прибутків та відшкодування збитків, органів управління та інших рішень.

Усвідомлюючи про відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «Форіс ЛТД», достовірно розуміючи, що

надані йому на підпис проекти установчих та реєстраційних документів ТОВ «Форіс ЛТД» містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_4 , продовжуючи реалізацію злочинних намірів, перебуваючи 03.06.2014за адресою: м. Київ, вул. Суворова, 15, діючи з корисливих мотивів, засвідчив їх своїми підписами, виконавши їх кульковою ручкою у графах:

«Сторінку заповнив» на кожній сторінці реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи (форми 1);

- графі «Заявник», що міститься в описі документів, які надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи»;

- графі «Учасник» у протоколі загальних зборів учасників ТОВ «Форіс ЛТД» №1 від 03.06.2014 року;

- графі «Затверджено учасником», що міститься у статуті ТОВ «Форіс ЛТД» за 2014 рік,

наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, тобто вчинив їх підроблення.

Також ОСОБА_4 підписав опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії, та, завершуючи реалізацію спільного із згаданою особою злочинного умислу, подав разом з ним усі перелічені документи до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного територіального управління юстиції у місті Києві для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи».

Таким чином, ОСОБА_4 своїми умисними діями, що виразилися в підробленні документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб підприємців вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 2051 КК України.

Зазначені порушення в повному обсязі підтверджуються матеріалами кримінального провадження.

29.05.2018 року прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури м. Києва ОСОБА_5 подав клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Згідно зі ст. 12 КК України, злочин у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 відноситься до злочину невеликої тяжкості.

Відповідно до ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Санкція ч. 2 ст. 2051 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу від тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Інкриміноване ОСОБА_4 діяння вчинене ниму вересні 2014 року, тобто перебіг давності строків притягнення до кримінальної відповідальності закінчився.

В судовому засіданні встановлено, що строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за злочин, який вчинив ОСОБА_4 не зупинявся та не переривався, в зв`язку з чим строк притягнення його до кримінальної відповідальності за ч.2 ст.2051 КК України закінчився.

Згідно зі ст. 286 КПК України питання, щодо звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності віднесено до компетенції суду, при умові, що обвинувачений згоден на його звільнення від кримінальної відповідальності.

Враховуючи вищевикладене, судом встановлені підстави для звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності.

Відповідно до вимог п.1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 3 статті 288 КПК України визначено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

На підставі викладеного, керуючись ст. 284, 288, 314, 369, 371 КПК України, ст. 49 КК України,

У Х В А Л И В :

ОСОБА_4 , від кримінальної відповідальності за ч.2 ст.2051 КК України на підставі ст. 49 КК України звільнити у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32016100000000136 - закрити.

Ухвала набирає законної сили через сім днів з моменту її проголошення, у разі не подачі на неї апеляції.

Ухвала може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва шляхом подачі протягом 7 днів з дня її проголошення апеляційної скарги, через Печерський районний суд м. Києва.

Копію ухвали негайно вручити прокурору та підозрюваному.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75787254
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Бандери, Республіки Молдова, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 2051 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності за вказаний злочин

Судовий реєстр по справі —757/26024/18-к

Ухвала від 06.08.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

Ухвала від 05.06.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні