Постанова
від 08.08.2018 по справі 903/259/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

про визнання банкрутом

"08" серпня 2018 р. Справа № 903/259/18

за заявою Головного управління ДФС у Волинській області, м. Луцьк

до товариства з обмеженою відповідальністю "Екогрінен", Волинська обл., Луцький р-н., смт. Торчин

про банкрутство

Суддя Кравчук А. М.

Секретар судового засідання Касьянова К.М.

Представники:

від заявника: н/з

від боржника: н/з

від кредитора: н/з

розпорядник майна: н/з

Судом встановлено: 17.04.2018 року надійшла заява Головного управління ДФС у Волинській області до ТОВ "Екогрінен" про порушення справи про банкрутство.

Ухвалою суду від 20.04.2018 року заяву ГУ ДФС у Волинській області про порушення справи про банкрутство ТОВ "Екогрінен" прийнято до розгляду, розгляд справи призначено в підготовчому судовому засіданні на 03.05.2018 року на 10 год. 00 хв.

Ухвалою суду від 03.05.2018 року розгляд справи відкладено на 17.05.2018 року.

У зв'язку з відмовою арбітражного керуючого ОСОБА_1 від участі у справі про банкрутство ТОВ "Екогрінен", на підставі п. 4.23 Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, господарським судом Волинської області здійснено повторний запит на автоматичне визначення кандидатури арбітражного керуючого.

Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України визначено ОСОБА_2 (свідоцтво № 1863 від 07.02.2018 року, адреса: вул. Ковельська, 1, м. Луцьк, Волинська обл., 43016, ідентифікаційний код НОМЕР_1).

Ухвалою суду від 17.05.2018 року порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Екогрінен", визнано безспірні грошові вимоги Головного управління ДФС у Волинській області до ТОВ "Екогрінен" в сумі 1 940 817 грн. 42 коп., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника, процедуру розпорядження майном строком на сто п'ятнадцять календарних днів до 09.09.2018 року, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого ОСОБА_2.

Оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ "Екогрінен" оприлюднене на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 18.05.2018 року.

Ухвалою суду від 18.07.2018 року затверджено реєстр вимог кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю "Екогрінен", згідно якого вимоги кредиторів визнані в розмірі:

- ГУ ДФС у Волинській області в сумі 17 620 грн. 00 коп. - перша черга, 1 940 817 грн. 42 коп. - третя черга;

- ПАТ "Кредобанк" в сумі 3 524 грн. 00 коп. - перша черга, 24 865 грн. 11 коп. - четверта черга, 397 грн. 95 коп. - шоста черга.

зобов'язано розпорядника майна збори кредиторів та засідання комітету кредиторів провести 06.08.2018 року; розгляд справи у підсумковому засіданні призначено 08.08.2018 року на 10 год. 00 хв.

Згідно з частиною 1 статті 7 Закону про банкрутство, щодо боржника застосовуються такі судові процедури банкрутства: розпорядження майном боржника; мирова угода; санація (відновлення платоспроможності) боржника; ліквідація банкрута.

Частинами 1, 2 статті 22 Закону про банкрутство передбачено, що під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, проведення аналізу його фінансового становища, а також визначення наступної оптимальної процедури (санації, мирової угоди чи ліквідації) для задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів. Процедура розпорядження майном боржника вводиться строком на сто п'ятнадцять календарних днів і може бути продовжена господарським судом за вмотивованим клопотанням розпорядника майна, комітету кредиторів або боржника не більше ніж на два місяці.

Згідно п. 8 ст. 26 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржник або визнання його банкрутом» до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом.

Відповідно до частин 1, 2 статті 27 Закону про банкрутство, у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації, мирової угоди) або припиняється провадження у справі. До закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів зобов'язані прийняти одне з таких рішень: схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації; відхилити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і зобов'язання керуючого санацією підготувати план санації; подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і зобов'язання керуючого санацією підготувати план санації у разі його неподання боржником; подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури; подати до господарського суду клопотання про укладення мирової угоди.

Матеріали справи свідчать, що розпорядником майна доведено до відома комітету кредиторів результати здійснених ним заходів щодо виявлення активів боржника та надано на розгляд комітету кредиторів звіт про проведену роботу.

06.08.2018 року на зборах кредиторів боржника обрано комітет кредиторів боржника в кількості одного кредитора ГУ ДФС у Волинській області.

06.08.2018 року на засіданні комітету кредиторів боржника головою комітету обрано ГУ ДФС у Волинській області; звіт розпорядника майна про виконану роботу прийнято до відома, вирішено припинити процедуру розпорядження майном боржника, визнати боржника банкрутом, ліквідатором призначити арбітражного керуючого ОСОБА_2, встановити розмір оплати його послуг в розмірі двох мінімальних розмірів заробітних плат за кожний місяць здійснення повноважень ліквідатора.

08.08.2018 року на адресу суду надійшло клопотання голови комітету кредиторів боржника ГУ ДФС у Волинській області про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором арбітражного керуючого ОСОБА_2 Розгляд справи просить проводити без участі представника.

Розпорядник майна ОСОБА_2 у заяві від 08.08.2018 року просить призначити його ліквідатором ТОВ "Екогрінен", розгляд справи проводити без його участі.

Згідно п. 4 ст. 27 ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі якщо комітетом кредиторів у межах строку дії процедури розпорядження майном не прийнято жодного з передбачених цією статтею рішень, господарський суд протягом п'яти днів після закінчення процедури розпорядження майном боржника за наявності ознак банкрутства приймає постанову про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, якщо інше не передбачено цією статтею.

Завдання підсумкового засідання суду полягає у з'ясуванні ознак банкрутства та наявності можливості визначення наступної судової процедури і подальшого здійснення провадження у справі, виходячи з клопотання комітету кредиторів, однак остаточна їх оцінка надається господарським судом, який здійснює провадження у справі про банкрутство.

Згідно з частиною 4 статті 205 Господарського кодексу України, у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів, він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом. Умови, порядок та наслідки оголошення суб'єктів господарювання банкрутами встановлюються цим Кодексом та іншими законами.

Отже, боржник визнається банкрутом за умови встановлення господарським судом його неспроможності відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані вимоги кредиторів інакше, як через застосування ліквідаційної процедури.

Відповідно до частини 1 статті 37 Закону про банкрутство, у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю представників сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Розпорядником майна ОСОБА_2 складено акти інвентаризації товарно-матеріальних цінностей, основних засобів боржника, згідно яких будь-які активи у ТОВ "Екогрінен" відсутні. Отримано відповіді відповідних державних установ та встановлено відсутність транспортних засобі, тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних, причіпних та начіпних машин, прав власності на рухоме майно, земельних ділянок, митного оформлення у Волинській митниці ДФС за період з 2017-2018 роки

Крім того, розпорядником майна отримано перелік відкритих боржником рахунків з нульовим балансом на них.

Таким чином, розпорядником майна встановлено відсутність будь-яких активів ТОВ "Екогрінен", в той час як загальна сума кредиторських вимог у даній справі складає 1 987 224 грн. 48 коп.

До розпорядника майна не надійшло жодної заяви про участь у санації боржника, заяв засновників та керівника боржника щодо бажання продовжувати здійснювати фінансово-господарську діяльність боржника, укладення мирової угоди.

Відтак, з огляду на період процедури розпорядження майном, завершення її строків, рішення комітету кредиторів щодо переходу до ліквідаційної процедури, прийняте за результатами заслуховування звіту розпорядника майна, фактичне припинення боржником господарської діяльності та відсутність у нього активів, за рахунок яких можна було б задовольнити включені до реєстру вимоги кредиторів, відсутність інвесторів на стадії розпорядження майном, а також пропозицій щодо укладення мирової угоди, суд дійшов висновку про можливість відновлення платоспроможності боржника лише через застосування щодо нього процедури ліквідації.

Перехід до ліквідаційної процедури не позбавляє можливості вжиття заходів щодо розшуку майна боржника під час проведення ліквідаційних заходів.

Відповідно до п. 1 ст. 114 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , яка регулює порядок призначення та усунення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справі про банкрутство, кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а в разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Враховуючи обставини виконання арбітражним керуючим ОСОБА_2 повноважень розпорядника майна боржника, рішення комітету кредиторів про його призначення ліквідатором у даній справі, згоду арбітражного керуючого на таке призначення, відповідність його кандидатури вимогам ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", наявність у нього достатнього рівня кваліфікації для участі у даній справі, його незаінтересованості щодо боржника та кредиторів, суд дійшов висновку про можливість призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_2

Заяви від інших арбітражних керуючих на участь у справі не надходили.

Згідно з ч.ч. 3, 4 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснюється офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Повідомлення про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури має містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).

Відповідно до розділу 3, п. 3.9 Положення "Про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство", затвердженого постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 17.12.2013 року № 6, відлік строку на вчинення передбачених законом процесуальних дій починається з дня офіційного оприлюднення оголошення (повідомлення) на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України. Першим днем перебігу відповідного строку є день, наступний за днем офіційного оприлюднення такого оголошення.

Керуючись ст.ст. 37-40, 114, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ :

1. Припинити процедуру розпорядження майном товариства з обмеженою відповідальністю "Екогрінен" (Волинська обл., Луцький р-н., смт. Торчин, вул. І.Франка, буд. 19, код ЄДРПОУ 38400554) та повноваження розпорядника майна - арбітражного керуючого ОСОБА_2.

2. Визнати банкрутом товариство з обмеженою відповідальністю "Екогрінен" (Волинська обл., Луцький р-н., смт. Торчин, вул. І.Франка, буд. 19, код ЄДРПОУ 38400554).

3. Відкрити ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців до 08.08.2019 року .

4. Скасувати арешти та інші обмеження, накладені на майно товариства з обмеженою відповідальністю "Екогрінен" (Волинська обл., Луцький р-н., смт. Торчин, вул. І.Франка, буд. 19, код ЄДРПОУ 38400554). Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном ТОВ "Екогрінен" не допускається.

5. Ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Екогрінен" призначити арбітражного керуючого ОСОБА_2 (свідоцтво № 1863 від 07.02.2018 року, адреса: м. Луцьк, вул. Ковельська, 1, ідентифікаційний код НОМЕР_1).

6. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури товариства з обмеженою відповідальністю "Екогрінен" (Волинська обл., Луцький р-н., смт. Торчин, вул. І.Франка, буд. 19, код ЄДРПОУ 38400554), текст якого додається.

7. Припинити повноваження органів управління ТОВ "Екогрінен" щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, повноваження власника майна та їх виконання покласти на ліквідатора. З дня призначення ліквідатора до нього переходять права керівника (органів управління) юридичної особи - банкрута.

8. Протягом п'ятнадцяти днів з дня призначення ліквідатора посадовим особам банкрута передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності ліквідатору. Попередити, що у разі ухилення від виконання зазначених обов'язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до законів України.

9. Зобов'язати ліквідатора:

- під час проведення ліквідаційної процедури використовувати тільки один рахунок боржника в банківській установі. Інші рахунки, виявлені при проведенні ліквідаційної процедури, закрити. Залишки коштів на цих рахунках перерахувати на основний рахунок боржника;

- невідкладно прийняти до свого відання майно боржника, забезпечити його збереження, виконувати функції з управління та розпорядження майном банкрута, здійснити його інвентаризацію та оцінку, аналіз фінансового становища банкрута, виконувати повноваження керівника (органів управління), формувати ліквідаційну масу, реалізовувати майно для задоволення вимог кредиторів у порядку, передбаченому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", здійснювати інші повноваження, передбачені цим законом;

- виплати кредиторам з основного рахунку здійснювати у порядку черговості, визначеному ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом";

- щомісячно подавати господарському суду та комітету кредиторів ТОВ "Екогрінен" звіти про свою діяльність, інформацію про фінансове становище і майно боржника, використання коштів боржника;

- на вимогу господарського суду та державного органу з питань банкрутства надавати необхідні відомості щодо проведення ліквідаційної процедури;

- до 08.08.2019 року подати на затвердження до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс у відповідності до вимог ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

10. Постанову надіслати:

- сектору з питань банкрутства Головного управління юстиції у Волинській області;

- ГУ ДФС у Волинській області;

- відділу державної виконавчої служби Луцького районного управління юстиції;

- Головному управлінню статистики у Волинській області;

- державному реєстратору

- ТОВ "Екогрінен", Луцький р-н., с. Торчин, вул. І.Франка, 19, 45612;

- ПАТ "Кредобанк", м.Київ, вул. Іллінська, 8, БЦ "Іллінський", під'їзд 10, поверх 6, 04070;

- арбітражному керуючому ОСОБА_2, м.Луцьк, вул. Ковельська, 1.

Постанова суду може бути оскаржена до Рівненського апеляційного господарського суду відповідно до ст.ст. 255-256, п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

Повний текст постанови складений 10.08.2018 року.

Суддя А. М. Кравчук

Дата ухвалення рішення08.08.2018
Оприлюднено10.08.2018
Номер документу75794105
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/259/18

Ухвала від 12.06.2019

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Судовий наказ від 12.06.2019

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Судовий наказ від 12.06.2019

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 12.06.2019

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 23.10.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 23.10.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Судовий наказ від 08.08.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 08.08.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Постанова від 08.08.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні