Рішення
від 23.07.2018 по справі 183/5948/17
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/5948/17

Провадження № 2/183/984/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 липня 2018 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Майної Г. Є.,

з участю секретаря судового засідання - Данильченко Т. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, треті особи: Орлівщинська сільська рада Новомосковського району Дніпропетровської області, Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровські області про встановлення факту родинного зв'язку та визнання права власності в порядку спадкування за законом, за зустрічним позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3 до ОСОБА_1, треті особи: Орлівщинська сільська рада Новомосковського району Дніпропетровської області, Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровські області про визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

21 листопада 2017 року позивач звернувся до суду з вищезазначеним позовом, в обґрунтування якого посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер його батько ОСОБА_4, після смерті якого відкрилась спадщина у вигляді житлового будинку та земельної ділянки, що розташовані в АДРЕСА_1. У встановлений законом строк він звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини як спадкоємець першої черги, крім нього до нотаріуса з заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 також звернулися ОСОБА_2 - дружина померлого та мати позивача, та ОСОБА_3 - донька померлого та рідна сестра позивача. Оскільки батько заповіту не складав, то їх частки у спадковому майні є рівними - по 1/3 частині. Однак, листом нотаріуса Новомосковської районної державної нотаріальної контори Крутько Л.П. від 06 листопада 2017 року № 2503/02-14 представнику позивача відмовлено у вчиненні нотаріальних дій через те, що до нотаріальної контори не надані документи, що підтверджують факт родинних відносин між позивачем та ОСОБА_4, а також з підстав не надання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на спадкові будинок та земельну ділянку. Факт того, що ОСОБА_4 являється батьком позивача підтверджується копією свідоцтва про народження, виготовленою рукописно та посвідченою старшим інспектором з кадрів ПППС лейтенантом міліції М.Романюк, за місцем роботи позивача. Щодо спадкового майна, то відповідно до договору купівлі-продажу посвідченого 28 січня 1980 року секретарем виконавчого комітету Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області та зареєстрованого в реєстрі за № 2, ОСОБА_7 продала, а ОСОБА_4 купив времянку житловою площею 24 м 2 в АДРЕСА_1. У подальшому у період з 1981 по 1984 роки батьком було збудовано новий будинок з господарськими будівлями та спорудами на земельній ділянці площею 0,1483 га, котра в подальшому була передана спадкодавцю в приватну власність, про що Орлівщинською сільською радою 23 червня 2000 року видано Державний акт на право приватної власності на землю серія НОМЕР_4. В цілому даний спадковий об'єкт складається з: житлового будинку літ. А , загальною площею 82,6 м 2 , житловою площею 51,5 м 2 , тамбуру літ. а , літньої кухні літ. Б , погребу, входу до погребу літ. В , гаражу літ. Г , сараю літ. Д , вбиральні літ. Ж , колодязю № 1, паркану № 2, хвіртки № 3, воріт № 4, замощення № 5. Оскільки на момент закінчення будівництва діяв Указ Президії Верховної Ради СРСР від 26 серпня 1948 року Про право громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків і відповідна Постанова про його застосування, то право власності у померлого ОСОБА_4 на спадковий будинок виникло в 1981 році в момент закінчення будівництва.

У зв'язку з чим, він вимушений звернутись до суду та просить визнати за ним право власності на 1/3 частину житлового будинку з надвірними побудовами, розташованого в АДРЕСА_1, який складається з: житлового будинку літ. А , загальною площею 82,6 м 2 , житловою площею 51,5 м 2 , тамбуру літ. а , літньої кухні літ. Б , погребу, входу до погребу літ. В , гаражу літ. Г , сараю літ. Д , вбиральні літ. Ж , колодязю № 1, паркану № 2, хвіртки № 3, воріт № 4, замощення № 5 та на 1/3 частину земельної ділянки площею 0,1483 га з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, що розташована в АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2.

15 березня 2018 року представник відповідачів подав зустрічний позов, визнав обставини зазначені в первісному позові. Зустрічна позовна заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 - чоловік ОСОБА_2 та батько ОСОБА_3, після смерті якого відкрилась спадщина у вигляді житлового будинку та земельної ділянки, що розташовані в АДРЕСА_1. У встановлений законом строк позивачі звернулися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини як спадкоємці першої черги, крім них до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 також звернувся син померлого ОСОБА_1. Оскільки померлий заповіту не складав, то їх частки у спадковому майні є рівними - по 1/3 частині. Однак, листами нотаріуса Новомосковської районної державної нотаріальної контори Крутько Л.П. від 12 лютого 2018 року № 213/02-14 та № 212/02-14 їх представнику відмовлено у вчиненні нотаріальних дій через те, що до нотаріальної контори не надані документи, що посвідчують право власності спадкодавця на спадкові будинок та земельні ділянки. Так, відповідно до договору купівлі-продажу посвідченого 28 січня 1980 року секретарем виконавчого комітету Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області та зареєстрованого в реєстрі за № 2, ОСОБА_7 продала, а ОСОБА_4 купив времянку житловою площею 24 кв.м. в АДРЕСА_1. В подальшому у період з 1981 по 1984 роки за цією ж адресою батьком було збудовано новий будинок з господарськими будівлями та спорудами який складається з: житлового будинку літ. А , загальною площею 82,6 кв.м., житловою площею 51,5 м 2 , тамбуру літ. а , літньої кухні літ. Б , погребу, входу до погребу літ. В , гаражу літ. Г , сараю літ. Д , вбиральні літ. Ж , колодязю № 1, паркану № 2, хвіртки № 3, воріт № 4, замощення № 5. Оскільки на момент закінчення будівництва діяв Указ Президії Верховної Ради СРСР від 26 серпня 1948 року Про право громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків і відповідна Постанова про його застосування, то право власності у померлого ОСОБА_4 на спадковий будинок виникло в 1981 році в момент закінчення будівництва. Також відкрилась спадщина і на земельні ділянки загальною площею 0,25 га: для будівництва та обслуговування житлового будинку прощею 0,1483 га, кадастровий номер НОМЕР_5, та для ведення особистого підсобного господарства площею 0,1017 га, що розташовані в АДРЕСА_1, які належали спадкодавцю на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія НОМЕР_4, виданого Орлівщинською сільською радою 23 червня 2000 року. Наявні лише копії правовстановлюючих документів, в зв'язку з цим нотаріусом було рекомендовано звернутися до суду для вирішення питання. Просять визнати за ними по 1/3 частині спадкового майна.

У судове засідання позивач за первісним позовом та відповідач за зустрічним позовом ОСОБА_1 не з'явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, клопотання про відкладення розгляду справи не подавав.

Представник позивача за первісним позовом та відповідача за зустрічним позовом ОСОБА_1 - ОСОБА_8 подала заяву про розгляд справи у її відсутність, в якій позовні вимоги первісного позову підтримала, просила задовольнити. Визнала позовні вимоги за зустрічним позовом, не заперечувала проти задоволення зустрічного позову.

Представник відповідачів - ОСОБА_4, ОСОБА_3 - ОСОБА_9 в судове засідання не з'явився, але надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, в якій визнав первісні позовні вимоги та підтримав позовні вимоги зустрічної позовної заяви, просив зустрічний позов задовольнити.

Представник третьої особи Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області в судове засідання не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Представник третьої особи Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, клопотання про відкладення розгляду справи не подавав.

У судовому засіданні 15 березня 2018 року:

-прийнято до розгляду, спільно з первісним зустрічний позов;

-замінено третю особу Відділ у Новомосковському районі Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області на Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області;

-задоволено клопотання представника відповідачів про витребування доказів, витребувано від Новомосковської районної державної нотаріальної контори копію спадкової справи після смерті ОСОБА_4, яка надійшла до суду 12 квітня 2018 року;

-витребувано від Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області інформацію про належність спірного майна, яка надійшла до суду 17 квітня 2018 року;

-витребувано від Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області відомості про те кому і на підставі яких правовстановлюючих документів належить спадкова земельна ділянка, які надійшли до суду 03 квітня 2018 року.

Позовна заява у відповідності до положень п.9 ч.1 ст.1 Розділу ХІІІ ЦПК України в редакції, встановленій Законом України Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII розглянута за правилами чинного ЦПК України з урахуванням вимог до заяви, в редакції ЦПК України, що діяли до набрання чинності Законом України № 2147-VIII.

У зв'язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, приходить до переконання, що позовні вимоги обґрунтовані і підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом установлено, що 27 березня 1971 року за актовим записом № 152 ОСОБА_4 та ОСОБА_2 уклали шлюб. Після укладення шлюбу ОСОБА_2 присвоєно прізвище ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_6, виданим Новомосковським міськ. ЗАГС Дніпропетровської області.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Оленек Оленекського району Якутської АРСР народився ОСОБА_1. Матір'ю вказана ОСОБА_2, батьком - ОСОБА_4, про що вчинено актовий запис про народження № 13 Оленекським райбюро ЗАГС 10 травня 1972 року (а.с.8).

ІНФОРМАЦІЯ_4 у батьків ОСОБА_4 та ОСОБА_2 народилась донька - ОСОБА_3, про що Удачненською с/р Мирненського району Якутської АРСР 30 травня 1975 року вчинено актовий запис про народження № 60.

Відповідно до договору купівлі-продажу, посвідченого 28 січня 1980 року секретарем Виконавчого комітету Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області та зареєстрованого в реєстрі за № 2, ОСОБА_7 продала, а ОСОБА_4 купив времянку житловою площею 24 кв.м. в АДРЕСА_1.

Згідно з даними технічного паспорту на житловий будинок індивідуального житлового фонду АДРЕСА_1, виготовленого 15 червня 1988 року Новомосковським БТІ, на замовлення ОСОБА_4, вбачається, що у період з 1980 року до 1984 рік ним збудовано житловий будинок з надвірними побудовами та спорудами, що в цілому складається з: житлового будинку літ. А , загальною площею 82,6 кв.м., житловою площею 51,5 кв.м., тамбуру літ. а , літньої кухні літ. Б , погребу, входу до погребу літ. В , гаражу літ. Г , сараю літ. Д , вбиральні літ. Ж , колодязю № 1, паркану № 2, хвіртки № 3, воріт № 4, замощення № 5 (а.с.13-15)

На підставі рішення 14 сесії 21 скликання Орлівщинської сільської Ради народних депутатів від 20 травня 1993 року ОСОБА_4 отримав у приватну власність земельну ділянку площею 0,250 гектарів в межах згідно з планом, розташовану в АДРЕСА_1. Землю передано для будівництва та обслуговування житлового будинку 0,1483 га, ведення особистого підсобного господарства 0,1017 га, про що 23 червня 2000 року Орлівщинською сільською Радою видано Державний акт на право приватної власності на землю серія НОМЕР_4, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 14410 (а.с.16).

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_7 від 20 вересня 2016 року, оригінал якого досліджено у судовому засіданні (а.с. 9).

За життя ОСОБА_4 заповіт на вищезазначений житловий будинок та земельну ділянку не складав, що підтверджується матеріалами спадкової справи № 364/2016, відкритої після його смерті.

01 листопада 2016 року та 13 грудня 2016 року відповідач-1 ОСОБА_2 та відповідач-2 ОСОБА_3 звернулися до Новомосковської районної державної нотаріальної контори Дніпропетровської області із окремими заявами про прийняття спадщини за законом після смерті чоловіка та батька відповідно ОСОБА_4 та видачу свідоцтва про право на спадщину.

20 грудня 2016 року до Приватного нотаріуса Новомосковського районного нотаріального округу Спіренкової Н.В. звернувся позивач ОСОБА_1 з заявою про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_4

Листом державного нотаріуса Новомосковської районної нотаріальної контори Дніпропетровської області Крутько Л.П. стосовно видачі спадщини № 2503/02-14 від 06 листопада 2017 року, позивачу ОСОБА_1 відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, оскільки до нотаріальної контори не надані документи, що стверджують факт родинних відносин між позивачем та ОСОБА_4, а також з підстав не надання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на спадкові будинок та земельну ділянку (а.с.10).

Листами державного нотаріуса Новомосковської районної нотаріальної контори Дніпропетровської області Крутько Л.П. відповідачеві-1 та відповідачеві-2 стосовно видачі спадщини № 212/02-14 та № 212/02-14 відповідно від 12 лютого 2018 року, відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, оскільки до нотаріальної контори не надані документи, що посвідчують право власності спадкодавця на спадкові будинок та земельну ділянку.

З відповіді, наданої Орлівщинською сільською радою Новомосковського району Дніпропетровської області за вих. № 297/17-01-02 від 10.04.2018 на ухвалу суду від 15 березня 2018 року вбачається, що відповідно до відомостей Погосподарської книги за 1980-1982 роки, том 17, ст. 91, особистий рахунок № 1354, власником житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 є ОСОБА_4, відповідно до договору купівлі-продажу Біліченко-ОСОБА_2 від 28.01.1980 р.

За п.1 ч.1, ч.2 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Суд виходить з того, що надані докази у їх сукупності, які підтверджують місце та дату народження ОСОБА_1, ім'я та по батькові матері ОСОБА_1 - ОСОБА_2, вік позивача, вказують на те, що ОСОБА_1 є рідним сином померлого ОСОБА_4

Встановити факт родинних відносин іншим шляхом неможливо. Встановлення зазначеного факту необхідне позивачу для отримання спадщини, права позивача не визнаються нотаріальною конторою. Оцінюючі вищенаведені докази по справі, суд приходить до висновку, що наявними в справі доказами підтверджено наявність родинних відносин між позивачем та померлим. Встановлення даного факту необхідно позивачу для відновлення невизнаних прав, внаслідок чого позовна заява в цій частині підлягає задоволенню.

Вирішуючи питання про право власності суд виходить з наступного.

У відповідності до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, не заборонених законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною 2 статті 1223 ЦК України передбачено, що у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Частина 1 ст. 1258 ЦК України встановлює, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ст. 1 Указу Президії Верховної Ради СРСР від 26 серпня 1948 року Про право громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків , що був чинний на момент закінчення будівництва, кожен громадянин і кожна громадянка мали право курити або збудувати для себе на праві особистої власності жилий будинок на один або два поверхи з числом кімнат від однієї до п'яти як у місті, так і поза містом.

Як роз'яснив Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ в Листі № 24-753/0/4-13 від 16 травня 2013 року Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування , коли перші власники не оформляли документи на належне їм нерухоме майно та не зареєстрували його в органах БТІ, а тому спадкоємець не може отримати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину, то його право має бути визнано в судовому порядку.

З огляду на те, що матеріалами справи підтверджено, що спадкодавцю за життя належало домоволодіння АДРЕСА_1 та земельна ділянка загальною площею 0,25 га: для будівництва та обслуговування житлового будинку прощею 0,1483 га, кадастровий номер НОМЕР_5, та для ведення особистого підсобного господарства площею 0,1017 га, що розташовані в АДРЕСА_1, яка належала спадкодавцю на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія НОМЕР_4, виданого Орлівщинською сільською радою Новомосковського району Дніпропетровської області 23 червня 2000 року, позивач та відповідачі є спадкоємцями першої черги за законом після його смерті, вчасно звернулись до нотаріуса з заявами про прийняття спадщини, матеріали спадкової справи доказів наявності інших спадкоємців за законом чи заповітом, які звернулися протягом встановленого строку до нотаріуса з приводу прийняття спадщини не містять, доказів на підтвердження переходу права власності на спадкове майно після смерті спадкодавця матеріали справи не містять, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення первісного і зустрічного позову і за позивачем та відповідачами належить визнати в рівних частках по 1/3 частині право власності на спірне домоволодіння та земельні ділянки в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ) до ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1) , ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3) , треті особи: Орлівщинська сільська рада Новомосковського району Дніпропетровської області (ЄДРПОУ 04338820, місцезнаходження: вул. Покровська, 1, с. Орлівщина Новомосковського району Дніпропетровської області) , Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровські області (ЄДРПОУ 39835428, місцезнаходження: вул. О.Поля, 2 каб. 327 м. Дніпро) про встановлення факту родинного зв'язку та визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_4, померлим ІНФОРМАЦІЯ_2, а саме, що ОСОБА_1 є рідним сином ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2.

Визнати за ОСОБА_1, (РНОКПП НОМЕР_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ) право власності на 1/3 частину житлового будинку з надвірними побудовами розташованого в АДРЕСА_1, який складається з: житлового будинку літ. А , загальною площею 82,6 кв.м., житловою площею 51,5 кв.м., тамбуру літ. а , літньої кухні літ. Б , погребу, входу до погребу літ. В , гаражу літ. Г , сараю літ. Д , вбиральні літ. Ж , колодязю № 1, паркану № 2, хвіртки № 3, воріт № 4, замощення № 5 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2.

Визнати за ОСОБА_1, (РНОКПП НОМЕР_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ) право власності на 1/3 частину земельної ділянки площею 0,1483 га, кадастровий номер НОМЕР_5, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, що розташована в АДРЕСА_1, яка належала спадкодавцю на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія НОМЕР_4, виданого Орлівщинською сільською радою Новомосковського району Дніпропетровської області 23 червня 2000 року в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2.

Позов ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1) , ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3) до ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ), треті особи: Орлівщинська сільська рада Новомосковського району Дніпропетровської області (ЄДРПОУ 04338820, місцезнаходження: вул. Покровська, 1 с. Орлівщина Новомосковського району Дніпропетровської області) , Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровські області (ЄДРПОУ 39835428, місцезнаходження: вул. О.Поля, 2 каб. 327 м. Дніпро) про визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1) , право власності на 1/3 частину житлового будинку з надвірними побудовами, розташованого в АДРЕСА_1, який складається з: житлового будинку літ. А , загальною площею 82,6 кв.м., житловою площею 51,5 кв.м., тамбуру літ. а , літньої кухні літ. Б , погребу, входу до погребу літ. В , гаражу літ. Г , сараю літ. Д , вбиральні літ. Ж , колодязю № 1, паркану № 2, хвіртки № 3, воріт № 4, замощення № 5 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2.

Визнати за ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3) право власності на 1/3 частину житлового будинку з надвірними побудовами, розташованого в АДРЕСА_1, який складається з: житлового будинку літ. А , загальною площею 82,6 кв.м., житловою площею 51,5 кв.м., тамбуру літ. а , літньої кухні літ. Б , погребу, входу до погребу літ. В , гаражу літ. Г , сараю літ. Д , вбиральні літ. Ж , колодязю № 1, паркану № 2, хвіртки № 3, воріт № 4, замощення № 5 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2.

Визнати за ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ) , право власності на 1/3 частину земельної ділянки площею 0,1483 га, кадастровий номер НОМЕР_5, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, що розташована в АДРЕСА_1, яка належала спадкодавцю на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія НОМЕР_4, виданого Орлівщинською сільською радою 23 червня 2000 року в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2.

Визнати за ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3) , право власності на 1/3 частину земельної ділянки площею 0,1483 га, кадастровий номер НОМЕР_5, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, що розташована в АДРЕСА_1, яка належала спадкодавцю на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія НОМЕР_4, виданого Орлівщинською сільською радою Новомосковського району Дніпропетровської області 23 червня 2000 року в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2.

Визнати за ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1) , право власності на 1/3 частину земельної ділянки площею 0,1017 га, з цільовим призначенням для ведення особистого підсобного господарства, що розташована в АДРЕСА_1, яка належала спадкодавцю на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія НОМЕР_4, виданого Орлівщинською сільською радою 23 червня 2000 року в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2.

Визнати за ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3) , право власності на 1/3 частину земельної ділянки площею 0,1017 га, з цільовим призначенням для ведення особистого підсобного господарства, що розташована в АДРЕСА_1, яка належала спадкодавцю на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія НОМЕР_4, виданого Орлівщинською сільською радою Новомосковського району Дніпропетровської області 23 червня 2000 року в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2.

Судові витрати покласти на позивачів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення суду складено 23 липня 2018 року.

Суддя Г.Є. Майна

Дата ухвалення рішення23.07.2018
Оприлюднено12.08.2018
Номер документу75801122
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —183/5948/17

Рішення від 23.07.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 17.04.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 15.03.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 15.03.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 29.01.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні