Рішення
від 11.05.2018 по справі 658/549/18
КАХОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 658/549/18

(провадження № 2/658/642/18)

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 травня 2018 року м. Каховка Херсонської області

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

в складі головуючого судді Марків Т.А.,

за участю секретаря судового засідання Коваль О.Ю.,

у відкритому судовому засіданні розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новокам'янської сільської ради Каховського району Херсонської області про визначення додаткового строку для подання заяви прийняття спадщини,

встановив:

Адвокат ОСОБА_2, в інтересах позивача, звернувся з позовом до відповідача про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Вимоги мотивовано тим, що 31 серпня 2016 року після смерті баби позивача - ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до складу якої входить право власності на житловий будинок, розташований у с. Новокамянці Каховського району.

Позивач є спадкоємцем померлої за заповітом.

Нотаріусом відмолено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв'язку із пропуском шестимісячного строку для прийняття спадщини.

Позивач зазначив, що указаний строк пропущений ним з поважних причини - працював на території Російської Федерації та прибути на територію України зміг тільки в серпні 2017 року.

За вказаних обставин ОСОБА_1 просив визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася 31 серпня 2016 року після смерті ОСОБА_3, тривалістю шість місяців.

Відзив на позов не надходив.

В судове засідання представники сторін не з'явилися, про дату, час і місце судового розгляду повідомлені належним чином у встановленому порядку - подали заяви про розгляд справи за їх відсутністю. Відповідно до змісту указаних заяв, представник позивача на задоволенні позову наполягав, представник відповідача - позов визнав.

Судом ухвалено про проведення судового розгляду за відсутності учасників справи.

Судом встановлено, що 23 листопада 2015 року ОСОБА_3 вчинила заповіт (а.с. 5), визначивши ОСОБА_1 спадкоємцем належного їй будинку, розташованого за адресою: с. Новокам'янка Каховського району, вул. Нова, 20.

31 серпня 2016 року ОСОБА_3 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть (а.с. 7).

08 серпня 2017 року приватним нотаріусом Каховського районного нотаріального округу ОСОБА_4 винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії (а.с. 6) - видачі ОСОБА_1 свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_3 Постанова мотивована, тим, що спадкоємець пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до відомостей, наданих головним центром обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України (а.с. 38), ОСОБА_1 18 лютого 2016 року перетнув кордон, виїхавши на територію Російської Федерації; 30 липня 2017 року - перетнув кордон, виїхавши на територію України.

Як встановлено ч. 1 ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (дня смерті спадкодавця) - ч. 2 ст. 1220, ч. 1 ст. 1270 ЦК України.

Як визначено ч. 1, ч. 2 ст. 1269 ЦК України, заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Суд вбачає, що строк для звернення до нотаріальної контори ОСОБА_1 пропустив з поважних причин, тому вважає можливим визначити позивачу додатковий, достатній для подання заяви прийняття спадщини - шість місяців.

Керуючись ст.ст. 3 - 10, 13, 18, 263 - 265, 268 ЦПК України,

вирішив:

Позов ОСОБА_1 (адреса місця проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1) до Новокам'янської сільської ради Каховського району Херсонської області (адреса місцезнаходження: с. Новокам'янка Каховського району Херсонської області, вул. Каховська, 11; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 25985089) про визначення додаткового строку для подання заяви прийняття спадщини задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася 31 серпня 2016 року в с. Новокам'янці Каховського району Херсонської області після смерті ОСОБА_3, - тривалістю шість місяців.

Перебіг строку починається з дня набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Херсонської області через Каховський міськрайонний суд Херсонської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т.А. Марків

Дата ухвалення рішення11.05.2018
Оприлюднено12.08.2018
Номер документу75816445
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для подання заяви прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —658/549/18

Рішення від 11.05.2018

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Марків Т. А.

Ухвала від 26.02.2018

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Марків Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні