Рішення
від 01.08.2018 по справі 750/4258/18
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/4258/18

Провадження № 2/750/1354/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 серпня 2018 року м. Чернігів

Деснянський районний суд м. Чернігова у складі:

судді - Логвіної Т.В.,

із секретарем - Примак Т.В.,

за участю представників сторін та відповідача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Чернігівської міської ради до Приватного акціонерного товариства Чернігівоблбуд , ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання недійсними свідоцтв про право власності на нерухоме майно, скасування права власності на нерухоме майно та визнання права власності ,

в с т а н о в и в :

Чернігівська міська рада звернулась до суду з позовом та просить визнати недійсним та скасувати свідоцтво про право власності на квартиру АДРЕСА_1, видане на підставі пункту 1.8 рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради №86 від 17.04.1995, визнати недійсним та скасувати свідоцтво про право власності на квартиру АДРЕСА_1, видане на підставі пункту 1.37 рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради №48 від 15.03.2010 та визнати право власності на квартиру АДРЕСА_1 за територіальною громадою м. Чернігова в особі Чернігівської міської ради.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що, оскільки рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради про видачу свідоцтва про право власності Приватному акціонерному товариству Чернігівоблбуд на квартири в будинку 4А по вул. Освіти в м. Чернігові скасовані, то враховуючи положення Житлового кодексу УРСР зазначена квартира відноситься до державного житлового фонду. Враховуючи той факт, що згідно ЖК УРСР державний житловий фонд перебуває у віданні місцевих рад та Чернігівська міська рада вчиняла дії щодо управління будинком №4 по вул. Освіти в м. Чернігові, зазначена квартира є комунальною власністю територіальної громади м. Чернігова.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримала, відповідач ОСОБА_1 та представник відповідачів ОСОБА_4 проти задоволення позову не заперечували, представник відповідача ПАТ Чернігівоблбуд просив у задоволенні позову відмовити, посилаючись на його безпідставність.

Заслухавши пояснення та дослідивши матеріали справи, суд доходить наступного висновку.

Судом встановлено, що рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради народних депутатів №86 від 17 квітня 1995 року Про виділення житла підприємствам, громадянам міста, повторне заселення звільнених квартир, видачу ордерів, затвердження представлених списків, виділення житла громадянам, які проживають в аварійних будинках і в тих, які підлягають знесенню виділено Проектному ремонтно-будівельному орендному підприємству Чернігівоблбуд - 2643,71 кв. м. квартири з №1 по №32 та №34 по №40 по вул. Просвіти, 4. В зв'язку з тим, що 40-квартирний будинок збудований за кошти орендного підприємства, бюро технічної інвентаризації видати свідоцтва про право власності.

На виконання п.1.8 рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради народних депутатів №86 від 17 квітня 1995 року, 08 січня 2003 року Чернігівському обласному проектному ремонтно-будівельному закритому акціонерному товариству Чернігівоблбуд були видані свідоцтва про його право власності на квартири у вказаному житловому будинку.

Рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради №7 від 25 січня 2002 року Про затвердження актів державних приймальних комісій затверджено акт державної приймальної комісії 40 кв. житлового будинку по вул. Освіти, 4А, загальною площею 2475,3 кв. м.

Згідно рішення Чернігівської міської ради №16/УІІ-30 від 28 лютого 2017 року рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради №86 від 17 квітня 1995 року Про виділення житла підприємствам, громадянам міста, повторне заселення звільнених квартир, видачу ордерів, затвердження представлених списків, виділення житла громадянам, які проживають в аварійних будинках і в тих, які підлягають знесенню визнано п.1.8 рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради №86 від 17 квітня 1995 року Про виділення житла підприємствам, громадянам міста, повторне заселення звільнених квартир, видачу ордерів, затвердження представлених списків, виділення житла громадянам, які проживають в аварійних будинках і в тих, які підлягають знесенню таким, що не відповідає Конституції України та чинному законодавству України. Скасовано п.1.8 рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради №86 від 17 квітня 1995 року Про виділення житла підприємствам, громадянам міста, повторне заселення звільнених квартир, видачу ордерів, затвердження представлених списків, виділення житла громадянам, які проживають в аварійних будинках і в тих, які підлягають знесенню .

Пунктом 1.37 рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 15 березня 2010 року №48 Про оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, оформлення дублікатів свідоцтва про право власності, заміну ідеальних частин між співвласниками в загальному користуванні житловими будинками було доручено Чернігівському міжміському бюро технічної інвентаризації оформити свідоцтва про право власності на підставі проведеної технічної інвентаризації юридичним та фізичним особам - Закритому акціонерному товариству Чернігівоблбуд на квартири №№ 1, 2, 8, 13, 15, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 28, 29, 30, 34, 37, 39 по вул. Освіти, 4А.

Проте, рішенням Чернігівської міської ради від 04 червня 2015 року Про скасування пункту 1.37 рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради №48 від 15 березня 2010 року Про оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, оформлення дублікатів свідоцтва про право власності, заміну ідеальних частин між співвласниками в загальному користуванні житловими будинками зазначений пункт був скасований як протиправний.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно права власності на квартиру АДРЕСА_2 зареєстровано за Закритим акціонерним товариством Чернігівоблбуд на підставі рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради.

Проте, на даний час всі рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради про видачу свідоцтва про право власності Приватному акціонерному товариству Чернігівоблбуд на квартири в будинку 4А по вул. Освіти в м. Чернігові скасовані.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради народних депутатів №107 від 16 квітня 1990 року Про державне та індивідуальне будівництво дозволено проектно-вишукувальні роботи Чернігівському обласному ремонтно-будівельному тресту на площі 0,2 га по вул. Освіти для будівництва односекційного 9-10 поверхового житлового будинку. У витрати, пов'язані з будівництвом, включено вилучення земельної ділянки та знесення житлового будинку №8 по пров. Тракторному.

Відповідно до ч.І, 2 ст. 4 ЖК УРСР жилі будинки, а також жилі приміщення в інших будівлях, що знаходяться на території Української РСР, утворюють житловий фонд.

Житловий фонд включає: жилі будинки і жилі приміщення в інших будівлях, що належать державі (державний житловий фонд); жилі будинки і жилі приміщення в інших будівлях, що належать колгоспам та ншим кооперативним організаціям, їх об'єднанням, профспілковим та іншим громадським організаціям (громадський житловий фонд); жилі будинки, що належать житлово-будівельним кооперативам (фонд житлово-будівельних кооперативів); жилі будинки (частини будинків), квартири, що належать громадянам на праві приватної власності (приватний житловий фонд); квартири в багатоквартирних жилих будинках, садибні (одноквартирні) жилі будинки, а також жилі приміщення в інших будівлях усіх форм власності, що надаються громадянам, які відповідно до закону потребують соціального захисту (житловий фонд соціального призначення).

Згідно ч.І ст.5 ЖК УРСР державний житловий фонд перебуває у віданні місцевих Рад народних депутатів (житловий фонд місцевих Рад) та у віданні міністерств, державних комітетів і відомств (відомчий житловий фонд).

Відповідно до ч.2 ст. 1 Закону України Про приватизацію державного житлового фонду державний житловий фонд - це житловий фонд місцевих Рад народних депутатів та житловий фонд, який знаходиться у повному господарському віданні чи оперативному управлінні державних підприємств, організацій, установ.

За правилами статті 52 Житлового кодексу УРСР виконавчі комітети районних, міських, районних у містах Рад народних депутатів у межах і в порядку, встановлених законодавством Союзу РСР, цим Кодексом та іншими актами законодавства Української РСР, на території району, міста, району в місті (в тому числі): приймають рішення про надання жилих приміщень у будинках житлового фонду місцевої Ради (стаття 51); затверджують спільні рішення адміністрації і профспілкового комітету підприємства, установи, організації про надання жилих приміщень у будинках відомчого житлового фонду (стаття 52): видають ордери на жилі приміщення (ч.І ст.58, ч.І ст. 122, ч.2 ст.141).

Статтею 18 Житлового кодексу Української РСР встановлено, що управління житловим фондом здійснюється власником або уповноваженим ним органом у межах, визначених власником.

Отже, житлові приміщення в жилих будинках, що належать до державного житлового фонду розподіляються спільними рішеннями адміністрації і профспілкового комітету підприємства, установи організації і відповідно до закону затверджуються виконавчими комітетами районних, міських, районних у містах Рад народних депутатів.

Відповідно до п. 9.9 рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради №200 від 20 липня 1998 року Про виділення житла підприємствам, громадянам міста, видачу ордерів, затвердження списків громадян, поставлених на квартирний облік затверджено спільні рішення адміністрацій, профспілкових комітетів підприємств, організацій, житлово - побутових комісій військових частин про виділення житлової площі і видано ордер ОСОБА_5 на двокімнатну, житловою площею 30,87 кв. м, квартиру АДРЕСА_3 на сім'ю 3 чоловіки зі зняттям з квартирного обліку.

Ордер №363 від 30 липня 1998 року видано виконавчим комітетом міської ради народних депутатів м. Чернігова.

Також згідно п.12.9 рішення Виконавчого комітету Чернігівської міської ради №268 від 19 жовтня 1999 року Про виділення житла підприємствам, громадянам міста, видачу ордерів, затвердження списків громадян, поставлених на квартирний облік затверджено спільні рішення адміністрацій, профспілкових комітетів, житлово-побутових комісій військових частин, про виділення квартир і видано ордер ОСОБА_6 на двокімнатну, житловою площею 30,1 кв.м, квартиру АДРЕСА_4 на сім'ю 3 чоловіки (він, дружина, дочка) зі зняттям з квартирного обліку.

Ордер №146 від 23 листопада 1999 року видано виконавчим комітетом міської ради народних депутатів м. Чернігова.

Таким чином, суд приходить до висновку, що оскільки виконавчим комітетом Чернігівської міської ради вчинялися дії щодо управління державним майном, а саме будинком по вул. Освіти, 4А, то в порядку статті 18 ЖК УРСР, Чернігівська міська рада має бути визнана власником квартири АДРЕСА_5.

З урахуванням положень частини першої статті 15 та статті 392 ЦК України власник майна має право пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ч.І ст. 10 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Станом на дату прийняття рішення Чернігівською міською радою від 04 червня 2015 року та від 28 лютого 2017 року, квартира АДРЕСА_6 передана у власність фізичним особам, а саме: ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3, які володіють та користуються квартирою на відповідних правових підставах.

Згідно Ордеру №4 на житлову площу від 12 листопада 1997 року, виданого ОСОБА_1, встановлено його право на зайняття сім'єю з трьох чоловік житлової площі в житловому будинку АДРЕСА_7 розміром 40,9 кв. м.

Крім того, право користування зазначеною квартирою ОСОБА_1 та членами його сім'ї підтверджується договором на опалення житлового будинку по вул. Освіти від 31 жовтня 1996 року.

Таким чином, оскільки рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради про видачу свідоцтва про право власності Приватному акціонерному товариству Чернігівоблбуд на квартири в будинку 4А по вул. Освіти в м. Чернігові скасовані, то враховуючи положення Житлового кодексу УРСР зазначена квартира відноситься до державного житлового фонду.

Враховуючи те, що згідно ЖК УРСР державний житловий фонд перебуває у віданні місцевих рад та Чернігівська міська рада вчиняла дії щодо управління будинком №4 по вул. Освіти в м. Чернігові, то зазначена квартира є комунальною власністю територіальної громади м. Чернігова, у зв'язку з чим позов обґрунтований та підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 258, 259, 265, 273, 354 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

позов Чернігівської міської ради (м. Чернігів, вул. Магістратська, буд. 7, код ЄДРПОУ 34339125) до Приватного акціонерного товариства Чернігівоблбуд (м. Чернігів, вул. Музейна, буд. 2, код ЄДРПОУ 03333653), ОСОБА_1 (АДРЕСА_8), ОСОБА_2 (АДРЕСА_8), ОСОБА_3 (АДРЕСА_8) про визнання недійсними свідоцтв про право власності на нерухоме майно, скасування права власності на нерухоме майно та визнання права власності задовольнити.

Визнати недійсним та скасувати свідоцтво про право власності на квартиру АДРЕСА_1, видане на підставі пункту 1.8 рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради №86 від 17.04.1995.

Визнати недійсним та скасувати свідоцтво про право власності на квартиру АДРЕСА_1, видане на підставі пункту 1.37 рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради №48 від 15.03.2010.

Визнати право власності на квартиру АДРЕСА_1 за територіальною громадою м. Чернігова в особі Чернігівської міської ради.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Чернігівської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення суду складено 10.08.2018.

Суддя:

Дата ухвалення рішення01.08.2018
Оприлюднено12.08.2018

Судовий реєстр по справі —750/4258/18

Постанова від 03.07.2019

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Ситнік Олена Миколаївна

Ухвала від 06.06.2019

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Ситнік Олена Миколаївна

Ухвала від 08.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 18.04.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 29.03.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 21.02.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Постанова від 06.02.2019

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Постанова від 06.02.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 18.01.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 18.01.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні