Постанова
від 01.08.2018 по справі 522/12105/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/12105/18

Провадження № 1-КП/522/1587/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 серпня 2018 року

Приморський районний суд м. Одеси у складі

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

розглянувши у закритому судовому засіданні кримінальне провадження відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Чернігів, громадянина України, одруженого, маючого на утриманні неповнолітнього сина 2010 року народження, освіта середня, непрацюючого, зареєстрованого та мешкаючого: АДРЕСА_1 , раніше не судимого

- у скоєні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 205 ч.1 КК України,

В С Т А Н О В И В

Як вбачається з обвинувального акту, ОСОБА_4 , діючи умисно, не маючи наміру займатись підприємницькою діяльністю, переслідуючи корисливу мету на отримання грошової винагороди у розмірі 200 доларів СІЛА, достовірно знаючи, що юридична особа створюється з метою прикриття незаконної діяльності, у лютому 2016 року, за пропозицією невстановленої особи на ім`я ОСОБА_5 , надав згоду та придбав на своє ім`я фіктивні підприємства ТОВ «Родлайф» (код ЄДРПОУ 38437123), ТОВ «Профіт-ойл» (код ЄДРПОУ 32288184), ТОВ «Альтена Груп» (код ЄДРПОУ 40044394).

Так, на початку лютого 2016 року, більш точного часу та місця встановити не надалося за можливе, ОСОБА_4 отримав від невстановленої особи на ім`я ОСОБА_5 пропозицію, щодо перереєстрації на своє ім`я за грошову винагороду у розмірі 200 доларів США суб`єктів підприємницької діяльності - ТОВ «Родлайф» (код ЄДРПОУ 38437123), ТОВ «Профіт-ойл» (код ЄДРПОУ 32288184) та ТОВ «Альтена Груп» (код ЄДРПОУ 40044394), без мети зайняття господарською діяльністю, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Так, ОСОБА_4 не маючи наміру здійснювати господарську діяльність підприємств, пов`язану з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, зазначених у статутних документах ТОВ «Родлайф», ТОВ «Профіт-ойл» та ТОВ «Альтена Груп», а також не маючи засобів для ведення господарської діяльності, усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, надав згоду невстановленій особі на ім`я ОСОБА_5 перереєструвати на своє ім`я ТОВ «Родлайф», ТОВ «Профіт-ойл» та ТОВ «Альтена Груп» ставши їх одноособовим засновником та директором.

Того ж дня, з метою реалізації свого умислу на придбання суб`єкта підприємницької діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_4 надав невстановленій особі оригінал та копії свого паспорту громадянина України, а також довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру, які необхідні для складання статутних та реєстраційних документів підприємства.

В кінці лютого 2016 року, точну дату та час слідством не встановлено, ОСОБА_4 , бажаючи одержати грошову винагороду за придбання фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності, діючи умисно, усвідомлюючи протиправність своїх дій, та незаконний характер майбутньої діяльності товариства, перебуваючи за адресою: м. Одеса, вул. Польська, 18, підписав ряд заздалегідь підготовлених документів, наданих йому невстановленою слідством особою на ім`я ОСОБА_5 , а саме: протокол №1-2016 загальних зборів учасників ТОВ «Родлайф» від 22.02.2016, статут ТОВ «Родлайф», протокол №23-01/1 загальних зборів учасників ТОВ «Профіт-Ойл» від 23.02.2016, статут ТОВ «Профіт-Ойл», протокол №4 загальних зборів учасників ТОВ «Альтена Груп» від 18.06.2016 , статут ТОВ «Альтена Груп», довіреність згідно якої уповноважив ОСОБА_6 представляти інтереси ТОВ «Альтена Груп», а також поставив на чистих аркушах свої підписи.

Через де який час, за придбання фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, ОСОБА_4 отримав від невстановленої досудовим розслідуванням особи 200 доларів США.

На підставі підписаних ОСОБА_4 документів, які він, за вказівкою, та спільно з невстановленою особою на ім`я ОСОБА_5 подав до реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції в Одеській області за адресою: м. Одеса, вул. В. Арнаутська 15, державним реєстратором ОСОБА_7

24 лютого 2016 року за №15561020000044591 та за №15561050001002036 проведено державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ «Родлайф» та ТОВ «Профіт-Ойл» відповідно, про те, що ОСОБА_4 є засновником та директором вказаних підприємств.

Таким чином, 24 лютого 2016 року, ОСОБА_4 , став фактичним засновником та директором ТОВ «Родлайф» та ТОВ «Профіт-Ойл», при цьому, фінансово-господарську діяльність зазначених не здійснював, документів по взаємовідносинах з підприємствами-контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не розпоряджався, податкову звітність не складав, не підписував, не подавав та нікому зазначених дій не доручав.

Також, наприкінці липня 2016 року (точну дату слідством не встановлено) ОСОБА_4 , за вказівкою невстановлених слідством осіб, прибув на вул. Грецьку 26/28, у місті Одесі, та в приміщенні ФООУ AT «Ощадбанк» (МФО 328845) підписав документи щодо відкриття поточного рахунку ТОВ «Профіт-ойл» № НОМЕР_1 (українська гривня).

У подальшому, на підставі підписаних ОСОБА_4 документів, які ОСОБА_6 подав до Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, державним реєстратором ОСОБА_8 , 22 липня 2016 року за №10671020000022857 проведено державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ «Альтена Груп» про те, що ОСОБА_4 є засновником та директором вказаного підприємства.

Таким чином, 22 липня 2016 року, ОСОБА_4 , став фактичним засновником та директором ТОВ «Альтена Груп», при цьому, фінансово-господарську діяльність ТОВ «Альтена Груп» не здійснював, документів по взаємовідносинах з підприємствами-контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не розпоряджався, податкову звітність не складав, не підписував, не подавав та нікому зазначених дій не доручав.

Також, на початку серпня 2016 року (точну дату слідством не встановлено) ОСОБА_4 , за вказівкою невстановлених слідством осіб, прибув на Соборну площу 4, у місті Одесі, та в приміщенні АТ «Райффайзен Банк Аваль» (МФО 328351) підписав документи щодо відкриття поточних рахунків ТОВ «Альтена-Груп» № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 (українська гривня).

Крім того, наприкінці серпня 2016 року (точну дату слідством не встановлено) ОСОБА_4 , за вказівкою невстановлених слідством осіб, прибув на вул. Успенську 22-А, у місті Одесі, та в приміщенні Южне ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 328704) підписав документи щодо відкриття поточного рахунку ТОВ «Альтена-Груп» № НОМЕР_4 (українська гривня).

Незаконна діяльність ТОВ «Родлайф», ТОВ «Профіт-ойл» та ТОВ «Альтена-Груп» полягала у тому, що невстановлені слідством особи, використовуючи реквізити вказаного підприємства та його печатку, здійснювали незаконну діяльність, яка полягала в документальному оформленні неіснуючих операцій з продажу товарів (виконання робіт, надання послуг) на адресу підприємств контрагентів, після чого такі документи передавались замовникам «послуг» (підприємствам - вигодонабувачам) з метою уникнення від оподаткування, шляхом незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та завищення валових витрат з податку на прибуток.

Таким чином, своїми діями обвинувачений ОСОБА_4 скоїв крмінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 205 КК України: придбання фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності (бридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про закриття кримінального провадження і звільнення його від кримінальної відповідальності, посилаючись на те, що інкриміноване йому кримінальне правопорушення, передбачене ст. 205 ч.1 КК України не є тяжким і строки притягнення до кримінальної відповідальності наразі минули, а сам він не заперечує проти закриття кримінального провадження відносно них за зазначених підстав.

Розглянувши клопотання ОСОБА_4 , заслухавши думку прокурора, який брав участь у цьому кримінальному проваджені і не заперечував проти задоволення заявленого клопотання та закриття зазначеного кримінального провадження, суд, приймаючи до уваги, що інкриміноване обвинуваченому ОСОБА_4 кримінальне правопорушення, передбачене ст. 205 ч.1 КК України не є тяжким і строки притягнення до кримінальної відповідальності наразі минули, а обвинувачений ОСОБА_4 не заперечує проти закриття кримінального провадження щодо нього за вказаними підставами, приходить до висновку про можливість задоволення заявленого клопотання і необхідності закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_4 , звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку закінченням строків давності.

При цьому суд виходить з того, що відповідно до ч.3 ст. 288 КПК України суд у судовому засіданні за наявності підстав, зазначених у частині першій ст. 49 КК України, закриває кримінальне провадження у зв`язку із закінченням строків давності у випадках, коли справа надійшла до суду з обвинувальним актом.

Відповідно до вимог п.1 ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Інкриміноване ОСОБА_4 кримінальне правопорушення, передбачене ст. 205 ч.1 КК України у відповідності до ст. 12 КК України в редакції 2001 року відноситься до кримінальних правопорушень невеликої тяжкості, та за його вчинення законом передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк не більше трьох років.

Вчинене ОСОБА_4 кримінальне правопорушення датується 2016 роком і наразі, строки притягнення до кримінальної відповідальності по ньому закінчилися.

У відповідності до ст. 288 ч.3 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до положень п.2 ч.1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки - у разі вчинення кримінального правопорушення невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

За таких обставин, суд вважає, що у кримінальному проваджені наявні достатні підстави для закриття провадження, звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності та скасування заходів забезпечення позову.

Керуючись ст.ст. 49 ч.1 КК України, 285-287 КПК України, суд. -

У Х В А Л И В :

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 - задовольнити.

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого у скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 205 ч.1 КК України - закрити.

ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності - звільнити.

На ухвалу може бути подана апеляція до апеляційного суду Одеської області через районний суд протягом 7 діб з дня її проголошення

Суддя Приморського

районного суду м. Одеси ОСОБА_1

01.08.2018

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення01.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75861673
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/12105/18

Постанова від 01.08.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

Постанова від 10.07.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні