Ухвала
від 15.08.2018 по справі 710/741/18
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 710/741/18

Провадження № 2/710/491/18

УХВАЛА

15.08.2018 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Побережної Н.П.,

за участі секретаря судового засідання - Цяпкало А.П.,

розглянувши в судовому засіданні у залі суду по цивільну справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, про зміну розміру та способу стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

08.06.2018 до Шполянського районного суду Черкаської області надійшла дана позовна заява, в якій позивач просить змінити спосіб стягнення аліментів, що визначений судовим наказом Шполянського районного суду Черкаської області від 06.12.2013 у справі № 710/140/18 про стягнення з ОСОБА_2 аліментів в фіксованій (твердій) грошовій сумі на користь ОСОБА_1 на утримання дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, та стягнути з ОСОБА_2, на користь позивача аліменти на утримання дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, у розмірі 1/2 частки від всіх видів його заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно до досягнення ОСОБА_3 повноліття 27.08.2021.

У судове засідання позивач не з'явився, надав до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив суд розглянути справу без його участі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про час, дату та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, причини неявки не повідомив, відзив не надав.

Ухвалою Шполянського районного суду Черкаської області від 04.07.2018 року, було витребувано від СТОВ Першотравневе інформацію про те чи перебувають у СТОВ Першотравневе земельні ділянки ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, та розмір орендної плати, визначений договором оренди відповідних земельних ділянок.

Зобов'язано посадових осіб СТОВ Першотравневе в строк до 01.08.2018 надати суду зазначені докази.

Попереджено посадових осіб СТОВ Першотравневе , що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Згідно ч.1, 2, ст.18 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов'язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Частино 1 ст. 258 ЦПК України, передбачено, що судовими рішеннями є: ухвали; рішення; постанови; судові накази.

Згідно з ч.1 ст.261 ЦПК України, ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

У відповідності до норм ч.2 ст. 353 ЦПК України, заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Таким чином винесена Ухвала про витребування доказів є обов'язковою для виконання усіма, кого вона стосується.

СТОВ Першотравневе не виконало вимог викладених в Ухвалі суду про витребування доказів від 04.07. 2018 року, та не надало витребовувану інформацію, а також не повідомило суд про неможливість надання такої інформації.

Згідно ч.4 ст.44 ЦПК України суд зобов'язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами.

Згідно з ч.8 ст. 84 ЦПК України, у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Згідно до норм ст. 143 ЦПК України, заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов'язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали.

Відповідно до п. 5 ч.1 ст.144 ЦПК України одним із заходів процесуального примусу є штраф.

Згідно з п.3 ч. 1 ст. 148 ЦПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі до від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин. Якщо особа, стосовно якої постановлено ухвалу про стягнення штрафу, виправила допущене порушення та (або) надала докази поважності причин невиконання відповідних вимог суду чи своїх процесуальних обов'язків, суд може скасувати постановлену ним ухвалу, що передбачено ч. 6 ст. 148 ЦПК України.

Отже, у зв'язку з неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання без поважних не причин СТОВ Першотравневе , у строк до 01.08.2018 року: інформації про те чи перебувають у СТОВ Першотравневе земельні ділянки ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, та розмір орендної плати, визначений договором оренди відповідних земельних ділянок, суд вважає за необхідне застосувати до СТОВ Першотравневе , заходи процесуального примусу у виді штрафу в розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 1762,00 грн.

Частиною 5 статті 148ЦПК України передбачено, що ухвала про стягнення штрафу є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Стягувачем за таким виконавчим документом є Державна судова адміністрація України.

Згідно з ч.9 ст.84 ЦПК України, притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов'язку подати витребувані судом докази.

Відповідно до ч. 2 ст. 144 ЦПК України застосування до особи заходів процесуального примусу не звільняє її від виконання обов'язків, встановлених цим Кодексом.

Керуючись ч.ч.1,2 ст.18, ч.4.ст.44, ст. 84, ст. 143, п.5ч.1, ст.144, п.3 ч.1 та ч.6 ст.148, ч.1 ст.258, 260, ч.1 ст. 261, 353, 354 ЦПК України , суддя

УХВАЛИВ:

Застосувати відносно СТОВ Першотравневе заходи процесуального примусу у вигляді штрафу.

Стягнути із СТОВ Першотравневе код ЄДРПОУ - 03793857, юридична адреса: с. Лозуватка, Шполянський район, Черкаської області, інші відомості суду не відомі, на користь Державної судової адміністрації України, штраф в розмірі 1 (одного) розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 1762,00 грн. (одна тисяча сімсот шістдесят дві гривні 00 коп.,) в дохід державного бюджету за такими реквізитами (отримувач коштів: УК у Печер.р-ні/Печерс.р-н/21081100; код за ЄДРПОУ: 38004897; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); МФО банку отримувача: 899998; рахунок отримувача: 31116106026007; код класифікації доходів бюджету : 21081100).

Ухвала про стягнення штрафу є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом.

Стягувачем за таким виконавчим документом є Державна судова адміністрація України (01601, вул. Липська, 18/5, м. Київ, код ЄДРПОУ 26255795).

Боржник - СТОВ Першотравневе код ЄДРПОУ - 03793857, юридична адреса: с. Лозуватка, Шполянський район, Черкаської області, інші відомості суду не відомі.

Ухвала дійсна для пред'явлення до виконання протягом 3 (трьох) місяців з дня набрання нею законної сили.

Роз'яснити посадовим особам СТОВ Першотравневе , що застосування заходів процесуального примусу не звільняє його від виконання обов'язків, встановлених ЦПК України і у випадку повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов'язків, повторного чи неодноразового зловживання процесуальними правами, повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення, триваючого невиконання ухвали про витребування доказів, суд з урахуванням конкретних обставин стягує у дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та у випадку невиконання процесуальних обов'язків, зловживання процесуальними правами представником учасника справи суд з урахуванням конкретних обставин справи може стягнути штраф як з учасника справи, так і з його представника.

Зобов'язати СТОВ "Першотравневе" виконати вимоги ухвали про витребування доказів та направити до суду в строк до 01.09.2018.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Черкаської області через Шполянський районний суд Черкаської області шляхом подачі апеляційної скарги на ухвалу протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Оскарження такої ухвали не перешкоджає розгляду справи.

Суддя Шполянського

районного суду ОСОБА_5

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення15.08.2018
Оприлюднено16.08.2018
Номер документу75890123
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —710/741/18

Рішення від 24.09.2018

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 15.08.2018

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 04.07.2018

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 04.07.2018

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні