Ухвала
від 30.07.2018 по справі 757/36997/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/36997/18-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 липня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , про призначення експертизи, -

В С Т А Н О В И В :

30.07.2018 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , про призначення експертизи в кримінальному провадженні № 42018000000000848.

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 42018000000000848 від 28.03.2018 за фактом підготовки до вчинення, на території України, групою осіб розбійного нападу на невстановлених осіб, поєднаного з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Головним слідчим управлінням НП України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 06.04.2018 під №42018000000000848 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Відомості до ЄРДР про вчинення вказаного кримінального правопорушення внесено на підставі матеріалів перевірки, зібраних Управлінням СБУ в Чернігівській області, щодо розтрати бюджетних коштів службовими особами Територіального управління Державної судової адміністрації України у Чернігівській області (далі - ТУ ДСА у Чернігівській області) в особливо великих розмірах.

З матеріалів перевірки вбачається, що 04 та 06 грудня 2017 року між ТУ ДСА у Чернігівській області в особі начальника ОСОБА_4 (Замовник) і ТОВ «Сівербудінвест» (код ЄДРПОУ 41502679) в особі керівника ОСОБА_5 (Підрядник) і ПП «Панські Левади» (код ЄДРПОУ 39936643) в особі директора ОСОБА_6 (Підрядник) укладено 20 договорів на виконання будівельних робіт з улаштування заземлювального та громовідвідного обладнання в судових органах Чернігівської області (окремий договір на кожен із судів), а саме у Борзнянському районному суді, Бобровицькому районному суді, Бахмацькому районному суді, Ніжинському міськрайонному суді, Новозаводському районному суді міста Чернігів, Менському районному суді Варвинському районному суді, Семенівському районному суді, Чернігівському районному суді, Щорському районному суді, Талалаївському районному суді, Сосницькому районному суді, Ріпкинському районному суді, Городнянському районному суді, Козелецькому районному суді, Корюківському районному суді, Новгород-Сіверському районному суді, Коропському районному суді, Носівському районному суді, Прилуцькому міськрайонному суді.

Так період з 04.12.2017 по 31.12.2017 службові особи ТУ ДСА у Чернігівській області, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи всупереч умов вищевказаних договорів, достовірно знаючи про те, що роботи по улаштуванню заземлювального та громовідвідного обладнання не виконанні, діючи в інтересах ТОВ «Сівербудінвест» і ПП «Панські Левади» та за попередньою змовою із службовими особами даних суб`єктів господарської діяльності, підписали акти приймання виконаних підрядних робіт (надання послуг) за формою КБ-2в і КБ-3 про те, що такі роботи нібито виконані, що не насправді відповідало дійсності.

У подальшому, службові особи ТУ ДСА у Чернігівській області, продовжуючи свої злочинні дії, направлені на розтрату бюджетних коштів в користь ТОВ «Сівербудінвест» і ПП «Панські Левади», діючи за попередньою змовою із службовими особами даних суб`єктів господарської діяльності, підготували та подали до органів Державної казначейської служби України вищезазначені акти приймання виконаних підрядних робіт (надання послуг) та платіжні доручення, на підставі яких на рахунки ТОВ «Сівербудінвест» і ПП «Панські Левади» безпідставно були перераховані бюджетні кошти в сумі понад 1,6 млн. грн. за нібито виконані роботи, які в дійсності виконані не були та підстав для перерахування коштів не було.

Внаслідок вищевказаних злочинних дій службових осіб ТУ ДСА у Чернігівській області завдано матеріальних збитків державному бюджету на суму понад 1,6 млн грн., що становить особливо великий розмір, так як у 600 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

У органу досудового розслідування з метою встановлення події кримінального правопорушення, виду і розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також факту виконання/невиконання будівельних (електромонтажних) робіт з улаштування заземлювального та громовідвідного обладнання, їх об`єму та вартості, є необхідність у проведенні судової будівельно-технічної експертизи.

В інший спосіб, не пов`язаний із проведенням зазначеної судової експертизи, неможливо встановити розмір завданої матеріальної шкоди (збитків) внаслідок вищеописаних злочинних дій

В заяві поданій до суду слідчий ОСОБА_3 вимоги клопотання підтримав з підстав, що викладені в ньому та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України під час розгляду клопотання слідчим суддею фіксування за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Згідно ч. 1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Відповідно до ч. 1 ст. 243 КПК України експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Слідчий суддя дослідивши клопотання та долучені до нього документи, дійшов висновку, що для повного та всебічного проведення досудового розслідування необхідні спеціальні знання технічного характеру, тобто є необхідне залучення експерта, що є свідченням обґрунтованості клопотання та підстав для його задоволення.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 242, 243, 309, 372, КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , про призначення експертизи задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні № 42018000000000848 судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручити експертам Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

2. На вирішення експертам поставити наступні запитання:

2.1 Чи відповідають виконані упродовж грудня 2017 року липня 2018 року будівельні (електромонтажні) роботи з улаштування заземлювального та громовідвідного обладнання в приміщенні Ріпкинського районного суду Чернігівської області, розташованому за адресою: Чернігівська область, смт. Ріпки, вулиця Святомиколаївська, 94, проектній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва? Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності?

2.2 Чи відповідають виконані упродовж грудня 2017 року липня 2018 року будівельні (електромонтажні) роботи з улаштування заземлювального та громовідвідного обладнання в приміщенні Ріпкинського районного суду Чернігівської області, розташованому за адресою: Чернігівська область, смт. Ріпки, вулиця Святомиколаївська, 94, проектно-технічній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП, стандартам, технічним умовам тощо)? Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності?

2.3 Який перелік та об`єм фактично виконаних упродовж грудня 2017 року липня 2018 року будівельних (електромонтажних) робіт з улаштування заземлювального та громовідвідного обладнання в приміщенні Ріпкинського районного суду Чернігівської області, розташованому за адресою: Чернігівська область, смт. Ріпки, вулиця Святомиколаївська, 94?

2.4 Яка вартість фактично виконаних упродовж грудня 2017 року липня 2018 року будівельних (електромонтажних) робіт з улаштування заземлювального та громовідвідного обладнання в приміщенні Ріпкинського районного суду Чернігівської області, розташованому за адресою: Чернігівська область, смт. Ріпки, вулиця Святомиколаївська, 94?

2.5 Чи відповідають обсяги та вартість фактично виконаних упродовж грудня 2017 року липня 2018 року будівельних (електромонтажних) робіт з улаштування заземлювального та громовідвідного обладнання в приміщенні Ріпкинського районного суду Чернігівської області, розташованому за адресою: Чернігівська область, смт. Ріпки, вулиця Святомиколаївська, 94, обсягам та вартості, визначеним проектно-кошторисною та первинною звітною документацією з будівництва? Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності?

2.6 Чи відповідають обсяги та вартість фактично виконаних упродовж грудня 2017 року липня 2018 року будівельних (електромонтажних) робіт з улаштування заземлювального та громовідвідного обладнання в приміщенні Ріпкинського районного суду Чернігівської області, розташованому за адресою: Чернігівська область, смт. Ріпки, вулиця Святомиколаївська, 94, обсягам та вартості, визначеним у наданій на дослідження первинній звітній документації з будівництва (форми КБ-2в, КБ-3)? Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності?

2.7 Чи відповідає первинна звітна документація (форми КБ-2в, КБ-3 тощо) з виконання упродовж грудня 2017 року липня 2018 року будівельних (електромонтажних) робіт з улаштування заземлювального та громовідвідного обладнання в приміщенні Ріпкинського районного суду Чернігівської області, розташованому за адресою: Чернігівська область, смт. Ріпки, вулиця Святомиколаївська, 94, за порядком її складання і наведеними розрахунками вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва? Якщо не відповідає, то в чому полягають невідповідності?

3. На дослідження експертам надати матеріали кримінального провадження № 42018000000000848 та об`єкти дослідження в кількості, необхідній для проведення експертизи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.07.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75916804
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення експертизи

Судовий реєстр по справі —757/36997/18-к

Ухвала від 30.07.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бортницька В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні