Ухвала
від 16.08.2018 по справі 760/21076/18
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження №1-кс/760/10770/18

Справа 760/21076/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16серпня 2018року слідчийсуддя Солом`янськогорайонного судуміста Києва ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №9 ОСОБА_3 , про арешт майна в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100090000080 від 08.09.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

прокурор звернувся 14.08.2018 до суду з клопотанням у межах кримінального провадження №32016100090000080, відомості про яке внесено до ЄРДР від 08.09.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, про накладення арешту на гроші у безготівковій формі, що знаходяться на розрахунковому рахунку ТОВ «Пеладжик Сіфуд» (код ЄДРПОУ 41567909): № НОМЕР_1 (код валюти: 980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ, 978 ЄВРО, 840 ДОЛАР США) відкритий в ПАТ «ПУМБ» (МФО 334851) з забороною розпоряджатися цими грошовими коштами, шляхом заборони будь-яких видаткових операцій по рахунках, за виключенням видаткових операцій, щодо сплати заробітної плати та обов`язкових платежів до державного бюджету зі сплати податків, зборів (обов`язкових платежів).

Слідчий суддя, дослідивши клопотання з доданими до нього матеріалами, дійшов такого висновку.

Як вбачається із матеріалів клопотання, на адресу СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі м. Києва надійшов рапорт ОУ ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС м. Києва, відповідно до якого встановлено, що службові особи ТОВ «Аква Фіш Груп» (код ЄДРПОУ 38051126) та ТОВ «Пеладжик Сіфуд» (код ЄДРПОУ 41567909) за готівкові кошти здійснюють реалізацію продукції, яка була імпортована підприємствами на територію України (переважно морепродукти), про те документально відображають реалізацію на підприємства з ознаками фіктивності: ТОВ «Укртехноторг-2015» (код ЄДРПОУ 39618168), ТОВ «ТВО Будмакс» (код ЄДРПОУ 39963771), ТОВ «Реалон» (код ЄДРПОУ 39821860), ТОВ «Бізнекепітал Алянс» (код ЄДРПОУ 39996854), ТОВ «Мюльтоне» (код ЄДРПОУ 39670694) та ТОВ «АМТ Україна» (код ЄДРПОУ 39650856), що призвело до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

В подальшому від ОУ ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС м. Києва надійшло аналітичне дослідження від 12.08.2016 відповідно до якого, службовими особами ТОВ «Аква Фіш Груп» занижено від`ємне значення об`єкту оподаткування з податку на прибуток на суму 1105263 грн., занижено податкове зобов`язання з податку на прибуток на загальну суму 2845058,43 грн. та з податку на додану вартість на загальну суму 2069880,25 грн., що призвело до ухилення від сплати податків в загальному розмірі 6020201,68 грн., що є особливо великим розміром.

Встановлено, що ОСОБА_4 , являючись директором та головним бухгалтером ТОВ "Пеладжик Сіфуд" (код ЄДРПОУ 41567909) спільно з ОСОБА_5 , в період з лютого 2018 року по червень 2018 року, за готівкові кошти здійснював реалізацію продукції, яка імпортується підприємством на територію України (переважно морепродукти), про те документально відображав реалізацію на підприємства з ознаками фіктивності: ТОВ "Глобал Інтертеймент" (код ЄДРПОУ 40094272), ТОВ "ТД "Лайма" (код ЄДРПОУ 41090745), ТОВ "Аква Фіш Груп" (код ЄДРПОУ 38051126), ТОВ "Норд Фуд" (код ЄДРПОУ 41057968), що призвело до ухилення від сплати податку на прибуток підприємства в розмірі 2 194 525 грн., податку на додану вартість в розмірі 2 438 361, в загальному розмірі 4 632 887 грн., що є особливо великим розміром.

В ході досудового розслідування встановлено те, що службові особи ТОВ «Аква Фіш Груп» та ТОВ «Пеладжик Сіфуд» здійснювали, та здійснюють реалізацію «технічного» податкового кредиту з ПДВ в адресу транзитоформуючих підприємств м. Києва та Київської області.

ТОВ «Аква Фіш Груп» створено з метою приховування операцій з фактичної реалізації імпортованої продукції за готівкові кошти та подальшого транспортування податкової вигоди, яка виникає внаслідок сплати ПДВ під час митного оформлення імпортованих ТМЦ, в адресу конвертаційно-транзитних груп, якими здійснюється подальша підміна номенклатур товарів формування податкового кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки, що дозволить останнім безпідставно мінімізуватим базу оподаткування.

Податкова адреса ТОВ «Аква Фіш Груп»: м. Київ, вул. Ушинського, 40. Основний вид діяльності: оптова торгівля іншими продуктами харчування, у тому числі рибою, ракоподібними і молюсками.

В подальшому, відповідно до АІС «Податковий блок» встановлено, що в квітні 2018 року службові особи ТОВ «Аква Фіш Груп» змінили назву на ТОВ «Айдарі Груп» та начебто продали дане підприємство громадянці ОСОБА_6 , та перереєстрували на податковий облік в Закарпатську обл., м. Ужгород. Однак, фактично ж фінансово-господарські та реєстраційні документи ТОВ «Аква Фіш Груп» знищено, а продаж вказаного підприємства відображено лише документально. За теперішньою адресою підприємство не знаходиться. Даний факт, дає підстави вважати, що такі дії колишніх службові осіб даного підприємства, направлені на приховування незаконної діяльності ТОВ «Аква Фіш Груп».

Після чого, колишніми службовими особами та співробітниками ТОВ «Аква Фіш Груп», створено нове товариство з обмеженою відповідальністю «Пеладжик Сіфуд», яке зареєстроване за тією ж адресою, що і ТОВ «Аква Фіш Груп», а саме: м. Київ, вул. Ушинського, 40 (основний вид діяльності: оптова торгівля іншими продуктами харчування, у тому числі рибою, ракоподібними і молюсками).

Отже, враховуючи вище викладене є достатньо підстав вважати, що ТОВ «Пеладжик Сіфуд» є «правонаступником» ТОВ «Аква Фіш Груп», а злочин вчинений службовими особами обох вказаних СГД триваючим.

Так, схема роботи полягає у тому, що імпортовану продукцію службові особи підприємства реалізують за готівковим розрахунком фізичним особам підприємцям, а отриману готівку та сформований за рахунок зовнішньо-економічних операцій ПДВ відпускають в адресу транзитно - конвертаційної групи за певний відсоток.

Зазначена схема дозволяла та дозволяє мінімізувати податкові зобов`язання ТОВ «Аква Фіш Груп» та ТОВ «Пеладжик Сіфуд», а також отримувати необліковані грошові кошти та створює умови для безпідставного завищення валових витрат.

За даними Єдиної автоматизованої інформаційної системи «Податковий блок» у вищевказаних сумнівних суб`єктів господарської діяльності встановлено відсутність у штаті найманих працівників, а також будь-яких активів за рахунок яких вищезазначені суб`єкти господарювання могли б здійснювати підприємницьку діяльність.

В ході досудового розслідування здійснено огляд бази даних ДФС України АІС «Податковий блок» під час якого встановлено, що ТОВ «Пеладжик Сіфуд» має відкритий розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 (код валюти: 980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ, 978 ЄВРО, 840 ДОЛАР США) в банківській установі ПАТ «ПУМБ» (МФО 334851).

Як зазначав прокурор, грошові кошти, які знаходяться на рахунку ТОВ «Пеладжик Сіфуд», який відкритий в ПАТ «ПУМБ»: № НОМЕР_1 , визнані речовим доказом та можуть використовуватись для забезпечення відшкодування збитків завданих злочином.

Згідно ч.1 ст.170КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Також, згідно ч.2 ст.170КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Крім цього, у відповідності ч.6 ст.170 КПК України, арешт майна може бути накладено на майно фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

У відповідності до ч.10 ст.170КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Прокурор просив розглядати дане клопотання відповідно до ч.2 ст.172 КПК України, без повідомлення власників майна, оскільки це необхідно для забезпечення мети заходу кримінального провадження арешту грошових коштів, що знаходяться на рахунку.

На підставі викладеного, з метою запобігання подальшої злочинної діяльності з використанням банківських рахунків та їх збереження, конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру, стягнення отриманої неправомірної вигоди, виникла необхідність в арешті грошових коштів, що знаходяться на вказаному рахунку.

Згідно ст.59Закону України«Про банкиі банківськудіяльність» арешт на майно або кошти банку, що знаходяться на його рахунках, арешт на кошти та інші цінності юридичних або фізичних осіб, що знаходяться в банку, здійснюються виключно за постановою державного виконавця чи рішенням суду про стягнення коштів або про накладення арешту в порядку, встановленому законом.

Згідно ст.131КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, а заходами забезпечення кримінального провадження в тому числі є арешт майна.

Арешт на майно накладається винятково на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи викладене, керуючись ст.59Закону України«Про банкиі банківськудіяльність» ст.ст. 132, 170-173,175, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

клопотання задовольнити.

Накласти арешт на гроші у безготівковій формі, що знаходяться на розрахунковому рахунку ТОВ «Пеладжик Сіфуд» (код ЄДРПОУ 41567909): № НОМЕР_1 (код валюти: 980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ, 978 ЄВРО, 840 ДОЛАР США) відкритий в ПАТ «ПУМБ» (МФО 334851) з забороною розпоряджатися цими грошовими коштами, шляхом заборони будь-яких видаткових операцій по рахунках, за виключенням видаткових операцій, щодо сплати заробітної плати та обов`язкових платежів до державного бюджету зі сплати податків, зборів (обов`язкових платежів).

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75917716
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/21076/18

Ухвала від 16.08.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Сенін В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні