Рішення
від 14.08.2018 по справі 908/1226/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 32/56/18

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.08.2018 Справа № 908/1226/18

Суддя господарського суду Запорізької області Колодій Н.А. при секретарі судового засідання Зеленцової К.Ю.

за позовом Комунального підприємства «Водоканал» , (69002, м. Запоріжжя, вул. Святого Миколая, 61, ЄДРПОУ 03327121)

до відповідача ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «ОЛС» , (69084, м. Запоріжжя, вул.Миколи Краснова, буд. 7, ЄДРПОУ 32740555)

про стягнення суми 6523 грн. 19 коп.,

За участю представників сторін:

Від позивача - не з'явився

Від відповідача - не з'явився

ВСТАНОВЛЕНО:

26.06.2018 до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява про стягнення 6523 грн. 19 коп. додаткової плати за скид понаднормативних забруднень.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 27.06.2018 позовна заява прийнята до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, судове засідання призначено на 14.08.2018.

В судове засідання 14.08.2018 представники сторін не з'явились. Явка представників сторін судом не визнавалась обов'язковою.

Згідно ч. 1 ст. 202 ГПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цієї статтею.

Відповідно до ч. 3 п. 2 ст. 202 ГПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

З урахуванням викладеного, суд вважає за доцільне розглянути справу по-суті за наявними в ній матеріалами, яких достатньо для вирішення спору по суті, за відсутністю представників сторін.

Судове засідання проводилось без застосування засобів технічної фіксації судового процесу, у відповідності до ч. 3 ст. 222 ГПК України.

Розглянувши матеріали та фактичні обставини справи у їх сукупності, суд -

ВСТАНОВИВ:

Між Комунальним підприємством Водоканал (далі - Позивач) та ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю ОЛС (далі - відповідач) укладено договір № 938 Про надання послуг з питного водопостачання та приймання стічних вод у системи каналізації (далі - договір).

Відповідно до розділу 2 договору, договір укладається з 01.06.2008 року по 31.12.2013 року. Договір вважається пролонгованим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінчення терміну його дії, про його припинення не було письмово заявлено однією зі сторін. Відносини сторін до укладання нового договору регулюються даним договором.

Відповідно до умов договору КП Водоканал забезпечує відповідачу подачу питної води на господарсько-питні, побутові та технічні потреби, а також приймання стічних вод, а відповідач, в свою чергу, зобов'язується оплачувати отримані послуги передбачені Договором.

Згідно п. 1.1. договору, позивач падає відповідні послуги відповідачу за адресою майданчика у м. Запоріжжі, вул. Миколи Краснова (Краснова), буд. 7.

При виконанні умов договору сторони керуються, окрім умов договору, ще й нормативними документами, зокрема: Правила приймання стічних вод підприємств у системи каналізування м. Запоріжжя , затверджені: рішенням Виконавчого комітету Запорізької міської ради від 29.05.2003 р. №167, узгоджені з МіськСНС та Держуправлінням екології та природних ресурсів в Запорізькій області, (далі - Правила приймання м.Запоріжжя).

Відповідно до п.2.1.3, 2.1.5 та 2.1.11 Правил приймання м. Запоріжжя, КП і Водоканал мас право:

- контролювати якість, кількість та рижим скиду стічних вод у будь-який час доби без представника підприємства Підприємств з участю представника відповідної компетентної організації або самостійно;

- виставляти підприємствам рахунки до оплати у випадку порушення Правил та невиконання умов;

- пред'являти підприємству претензії та позови щодо відшкодування збитків, заподіяних системі міської каналізації, а також виставляти рахунки до оплати за скид понаднормативних забруднень відповідно до Правил.

Пунктами 7.9.1, 7.9.5 Правил приймання м. Запоріжжя передбачено, що з метою контролю якості стічних вод підприємств Водоканал, здійснює відбір разових проб стічної води в контрольних точках, вказаних в схемі каналізування підприємства. Знайдені в цих пробах перевищення допустимих якісних показників є достатньою підставою для нарахування додаткової плати за скид понаднормативних забруднень. При відборі проб складається акт відбору проб стічних вод, де фіксується здійснення відбору проб. Час відбору та кількість визначаються Водоканалом і фіксуються в акті відбору проб стічних вод, який підписують представник Водоканалу та представник підприємства .

Позивач зазначив, що керуючись Правилами приймання, 30.06.2016 дільницею лабораторного контролю стічної води в каналізаційній мережі центральної лабораторії стічних вод КП Водоканал був здійснений контрольний відбір проб стічних вод відповідача, що надходять в міську каналізацію відповідача по майданчику розташованому за адресою м. Запоріжжя, вул. Миколи Краснова (Красиова), буд. 7. При виконанні працівниками КП Водоканал своїх службових обов'язків 'ГОВ ОЛС було відмовлено у виділенні відповідальної особи для здійснення відбору стічних проб. Відбір проб стічних вод було зроблено відповідно до п. 2.1.3 Правил приймання стічних вод підприємств в систему каналізування м. Запоріжжя , про що було складено відповідний акт в односторонньому порядку.

Лабораторією КП Водоканал було проведено основний аналіз відібраної проби, по результатам якого було складено протокол якості скиду стічних вод. Результати проведених лабораторією хімічних досліджень показали, що стічні води у пробі, відібраної у контрольній точці КК-2 (верхня труба) не відповідають встановленим нормам по :

- хлоридам - 279,2 мг/дм 3 , при ДК 81,0 мг/дм 3 ;

- азоту амонійному - 37,2 мг/дм 3 , при ДК 19,0 мг/дм 3 ;

- СПАР - 1,5 мг/дм 3 , при ДК - 0,7 мг/дм 3 .

Згідно абз.1 п.7.7 Правил приймання м. Запоріжжя При виявленні перевищень ДК забруднень, встановлених Договором або Правилами, Водоканал після завершення аналізу надсилає Підприємству оформлення про виявлене перевищення ДК забруднень листом (або телефонограмою) впродовж 15 діб після закінчення аналізу .

Про результати основного хімічного аналізу стічних вод керівнику підприємства було направлено листа за вих. № 6436 від 02.07.2016 року, до якого було додано акт відбору проб стічних вод.

Керуючись п.п. 9.2, 9.3. 9.6 Правил приймання м. Запоріжжя, п. 3.2.8 договору позивачем було виконано розрахунок розміру додаткової плати за скид понаднормативних забруднень.

Відповідно до п. 9.6 Правил приймання м. Запоріжжя період, за який стягується плата за скид підприємством стічних вод з перевищенням ДК, встановлених разовим аналізом, складає не більше трьох календарних місяців (поточного місяця та двох попередніх). Підвищена плата стягується за весь об'єм стічних вод, скинутих підприємством за цей період з даного об'єкту . Аналогічні умови передбачені пунктом 5.2.2 договору (абз. 2).

Так, згідно інформації про об'єми стічних вод по майданчику м. Запоріжжя, вул.Миколи Краснова (Краснова), буд. 7 за три календарні місяці (квітень, травень, червень 2016 р.), об'єми водовідведення становлять: квітень - 137,75 м 3 ; травень - 115,90 м 3 ; червень - 114,00 м 3 .

Таким чином, плата за скид понаднормативних забруднень на весь обсяг стічних вод, відведених від майданчика відповідача в мережі міської каналізації за період з квітня 2016 р. по червень 2016 р. включно складає: 137,75 х 4,178 х 3,6437 + (115,90+114,00) х 4,178 х 3.4762 і ПДВ (20%) 6523.19 грн.

Відповідно до п. 5.2.2 договору, за скид стоків з перевищенням ДК Абонент зобов'язаний сплатити Водоканалу на підставі претензій за скид понаднормативних забруднень в систему каналізації м. Запоріжжя, складених у відповідності з Правилами приймання... м. Запоріжжя . Сплата за скид стоків, перевищуючих нормативні забруднення (ДК) вказаних у цьому договорі, здійснюється на підставі претензій та актів відбору проб стічних вод, протоколів якості скиду стічних вод, згідно розрахунків виставлених Водоканалом.

Згідно п.7.7 Правил приймання м. Запоріжжя ...Протягом шестимісячного терміну після виявлення перевищення ДК Водоканал надсилає підприємству претензію, до якої додаються: протокол якості скиду стічних вод, рахунок величини додаткової плати за понаднормативний скид забруднень (передаються лише ті документи, які знаходяться на підприємстві).

22.07.2016 позивачем було направлено на адресу відповідача претензію вих. № 7430 від 19.07.2016 про перерахування суми додаткової плати за скидання понаднормативних забруднень в розмірі 6523,19 гри. (до в претензії були додані: протокол якості - скиду стічних вод виписаний 02.07.2016, розрахунок розміру додаткової плати та рахунок), про що свідчить опис вкладення у цінний лист із відміткою пошти від 22.07.2016 та фіскальний

чек пошти від 22.07.2016 № 9717 (копії долучені до матеріалів справи).

Претензія залишена відповідачем без відповіді. Сума заборгованості, на момент розгляду спору по суті відповідачем не погашена.

Відповідно до статті 193 Господарського кодекс України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно з статтею 610 Цивільною кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до статті 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким. що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 599 ЦК України зазначено, що зобов'язання припиняється його виконанням, проведеним належним чином. Належним є виконання зобов'язання, яке прийняте кредитором і в результаті якого припиняються права та обов'язки сторін зобов'язання.

За загальним правилом зобов'язання припиняється на підставах, встановлених договором або законом (стаття 598 ЦК України, стаття 202 ГК України).

Таким чином, розмір додаткової плати за скид понаднормативних забруднень відповідача перед позивачем складає 6523 грн. 19 коп., доведена матеріалами справи, пред'явлена обґрунтовано та підлягає задоволенню.

Згідно зі ст.74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов'язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов'язків щодо доказів.

Відповідно до ст. 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до ст. 129 ГПК України, враховуючи міру та ступінь вини кожної із сторін у спірних правовідносинах, судові витрати присуджуються до стягнення з відповідача на користь позивача, оскільки спір доведено до суду з його вини.

Керуючись ст. ст. 46, 129, 202, 238, 240, 241, 254-256 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов Комунального підприємства «Водоканал» до ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «ОЛС» про стягнення 6523 грн. 19 коп. задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «ОЛС» , (69084, м. Запоріжжя, вул.Миколи Краснова, буд. 7, ЄДРПОУ 32740555) на користь Комунального підприємства «Водоканал» , (69002, м. Запоріжжя, вул. Святого Миколая, 61, ЄДРПОУ 03327121) 6523 (шість тисяч п'ятсот двадцять три) грн. 19 коп. додаткової плати за скид понаднормативних забруднень, судові витрати у розмірі 1762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) гривень 00 копійок.

Видати наказ.

Повний текст рішення оформлено і підписано « 16» серпня 2018.

Рішення суду може бути оскаржено в порядку, передбаченому ст.ст. 254-256 ГПК України.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Відповідно до ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення, а у разі проголошення вступної та резолютивної частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Н.А. Колодій

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення14.08.2018
Оприлюднено17.08.2018
Номер документу75920758
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1226/18

Судовий наказ від 06.09.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Рішення від 14.08.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Ухвала від 27.06.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні