Рішення
від 17.08.2018 по справі 918/372/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

17 серпня 2018 р. Справа № 918/372/18

Господарський суд Рівненської області у складі судді Церковної Н.Ф., при секретарі судового засідання Оліфер С.М. , розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження матеріали справи за позовом Управління комунальною власністю виконавчого комітету Рівненської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мотард" про зобов'язання звільнити приміщення та стягнення заборгованості з орендної плати в сумі 18 914, 17 грн,

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1, довіреність № 08-292 від 04.04.2017 року

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

У червні 2018 року Управління комунальною власністю виконавчого комітету Рівненської міської ради (позивач) звернулося до Господарського суду Рівненської області із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мотард" (відповідач) про зобов'язання звільнити приміщення та стягнення заборгованості з орендної плати в сумі 18 914, 17 грн.

Ухвалою суду від 11.06.2018 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 04.07.2018 року.

Ухвалою суду від 04.07.2018 року підготовче засідання відкладено на 01.08.2018 року.

Ухвалою суду від 01.08.2018 року закрито підготовче провадження, справу призначено до розгляду по суті на 16.08.2018 року.

У судове засідання 16.08.2018 року з'явився представник позивача, який заявлені позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві, на підставі ст.ст. 11, 526 ЦК України, ст. 11, 18 Закону України Про оренду державного та комунального майна , ст.ст. 4, 5, 171, 176 ГПК України, просить позов задовольнити, стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Мотард суму заборгованості по орендній платі в розмірі 18 914, 17 грн та звільнити нежитлове приміщення по вул. Замковій, 34 в м. Рівне, загальною площею 97,5 кв м шляхом виселення Товариства з обмеженою відповідальністю Мотард .

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, явку своїх повноважних представників у призначене судове засідання не забезпечив, хоча про час, дату і місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується наявними у матеріалах справи повідомленнями про вручення поштових відправлень.

До повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

При цьому суд зазначає, що місцезнаходження юридичної особи визначається на підставі відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань").

Згідно зі ст. 93 ЦК України місцезнаходження юридичної особи визначається місцем її державної реєстрації, якщо інше не встановлено законом.

Приписами ст. 10 зазначеного Закону встановлено, що якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Як вбачається з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням відповідача є: 36011, м. Полтава, Октябрський район, вул. Європейська, буд. 6, що відповідає юридичній адресі відповідача, зазначеній у позовній заяві.

Відповідно до ч. 7 ст. 120 ГПК України учасники судового процесу зобов'язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає

Відповідно до ч.3 ст.120 ГПК України, виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Ухвали Господарського суду Рівненської області направлялись судом на зазначену у ЄДРПОУ та ГФ адресу відповідача.

Приписами ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є:

1) день вручення судового рішення під розписку;

2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи;

3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення;

4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду;

5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

За приписами ч.1 ст.9 ГПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до ч.2 ст.2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст.3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи наведене, суд зазначає, що відповідач мав право та дійсну можливість ознайомитись з ухвалами суду в Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Згідно ч. 1 ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що наявні у матеріалах справи документи достатні для прийняття повного та обґрунтованого судового рішення, а неявка представника відповідача не перешкоджає вирішенню справи по суті за наявними в ній матеріалами на підставі ч. 9 ст. 165 ГПК України та ч. 2 ст. 178 ГПК України.

У судовому засіданні 16.08.2018 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, перевіривши копії документів на їх відповідність оригіналам, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно, всебічно та повно дослідивши надані у справі докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

20.12.2013 року між управлінням комунальною власністю виконавчого комітету Рівненської міської ради (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю Мотард (орендар) укладено договір № 171б оренди нежитлового приміщення в м. Рівному по вул. Замкова, 34, що знаходиться на балансі комунального закладу "Авангард" Рівненської міської ради (далі - балансоутимувач). Майно передавалося в оренду з метою розміщення офісу.

За умовами п. 10.1 договору цей договір укладено строком на два роки одинадцять місяців та діє з 20.12.2013 року до 19.11.2016 року включно.

01.03.2014 року між орендарем та орендодавцем в присутності представника балансоутримува підписано акт № 150 прийому-передачі нежитлового приміщення по вул. Замкова, 34, згідно з яким приміщення передано відповідачеві в оренду. В акті зазначено що стан приміщень зазначений у звіті про оцінку майна станом на 30.06.2013 року .

Відповідно до п. 10.3 договору для продовження (поновлення) договору оренди проводиться оцінка, якщо на момент продовження дії договору остання оцінка була зроблена більш як три роки тому.

Так як остання оцінка майна була проведена станом на 30.06.2013 року, то на момент продовження дії договору необхідно було провести нову оцінку нерухомого майна.

11.11.2016 року листом № 08-933 позивачем було попереджено відповідача про необхідність здійснення такої дії.

Так як відповідач не виконав вказаної умови, то договір припинив свою дію з 19.11.2016 року.

Умовами договору передбачено, що у разі припинення або розірвання договору орендар зобов'язаний повернути майно орендодавцеві або за його вказівкою балансоутримувачу протягом трьох робочих днів (п. 10.7 договору). Однак відповідач не виконав своє зобов'язання.

У зв'язку з цим, 06.04.2018 року позивачем на адресу відповідача надіслано вимогу про повернення майна за № 08-370, проте в призначений час орендар не з'явився, приміщення не передав, про що 30.04.2018 року складений відповідний акт № 501.

Крім того, за відповідачем станом на 01.05.2018 року рахується заборгованість по орендній платі на загальну суму 18 914,17 грн.

Розділом 3 договору визначено розмір орендної плати та порядок її сплати.

Орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду майна, що є власністю територіальної громади міста Рівного (надалі Методика розрахунку) і становить без ПДВ за місяць оренди 932, 30 грн.

Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному законодавством. Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за попередній місяць.

Розмір орендної плати може бути змінено на вимогу однієї із сторін в разі зміни методики її розрахунку, змін централізованих цін та тарифів, змін орендних ставок, затверджених органом місцевого самоврядування, та в інших випадках, передбачених законодавством України.

Орендна плата перераховується на розрахунковий рахунок балансоутримувача - комунального закладу Стадіон Авангард (р/р 35421002003085 в УДКСУ у м. Рівне; МФО 833017; ЗКПО 36290815) - не пізніше останнього дня поточного місяця.

У разі припинення (розірвання) договору оренди орендар сплачує орендну плату по день фактичної передачі майна за актом прийому-передачі. Закінчення строку дії договору оренди не звільняє орендаря від обов'язку сплатити заборгованість за орендною платою, якщо така виникла, у повному обсязі, враховуючи санкції, балансоутримувачу.

Позивачем нараховувалась орендна плата за період з 01.07.2017 року по 01.04.2018 року, загальна сума якої становить 18 914,17 грн.

06.04.2018 року управлінням комунальною власністю виконавчого комітету Рівненської міської ради на адресу відповідача направлено повідомлення № 08-370 про припинення договору оренди від 20.12.2013 року № 171б у зв'язку з його припиненням. В повідомленні зазначено про наявність заборгованості з орендної плати в розмірі 18 914, 17 грн, яку управління вимагає сплатити та 30.04.2018 року о 12:00 год передати орендодавцю нежитлове приміщення за актом приймання-передачі.

Враховуючи невиконання відповідачем вимог управління комунальною власністю, останній звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача заборгованості з орендної плати в розмірі 18 914, 17 грн та звільнення нежитлового приміщення, що є предметом договору оренди № 171б від 20.12.2013 року шляхом виселення відповідача.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов'язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно з ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до вимог закону, умов договору. Одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається, крім випадків, передбачених законом. Аналогічний припис містять п.п. 1, 7 ст. 193 Господарського кодексу України. Приписами ст. 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Оскільки за договором оренди № 171б від 20.12.2013 року в оренду передано майно комунальної власності, при вирішенні спору судом застосовуються приписи Закону України "Про оренду державного та комунального майна".

Згідно зі ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Відповідно до ч. 3 ст. 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Частинами 1, 3 ст. 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" визначено, що орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються у договорі.

Згідно з ст. 283 ГК України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

До відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 762 ЦК України встановлено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Згідно з ч. 1 ст. 286 ГК України орендна плата це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків від господарської діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 222 ГП України, учасники господарських відносин, що порушили майнові права або законні інтереси інших суб'єктів, зобов'язані поновити їх, не чекаючи пред'явлення їм претензії чи звернення до суду.

Таким чином, суд вважає вимогу управління комунальної власності про стягнення заборгованості орендної плати в сумі 18 914, 17 грн законною і обґрунтованою, а тому задовольняє її у повному обсязі.

Щодо вимоги позивача про звільнення орендованого приміщення шляхом виселення відповідача суд зазначає наступне.

Згідно зі ст. 785 ЦК України, у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Відповідно до ст. 26 Закону України Про оренду державного та комунального майна , договір оренди припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено; приватизації об'єкта оренди орендарем (за участю орендаря); банкрутства орендаря; загибелі об'єкта оренди; ліквідації юридичної особи, яка була орендарем або орендодавцем.

Частиною 1 ст. 27 Закону України Про оренду державного та комунального майна визначено, що правовим наслідком розірвання договору оренди є обов'язок орендаря повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

За умовами п. 10.1 договору цей договір укладено строком на два роки одинадцять місяців та діє з 20.12.2013 року до 19.11.2016 року включно.

Відповідно до п. 10.3 договору для продовження (поновлення) договору оренди проводиться оцінка, якщо на момент продовження дії договору остання оцінка була зроблена більш як три роки тому.

Так як остання оцінка майна була проведена станом на 30.06.2013 року, то на момент продовження дії договору необхідно було провести нову оцінку нерухомого майна.

У зв'язку з тим, що дію договору оренди продовжено не було, то договір вважається припиненим 19.11.2016 року.

За умовами п. 10.8 договору майно вважається поверненим орендодавцеві з моменту підписання сторонами акта прийому-передачі.

Відповідно до п. 5.7 договору у разі припинення договору оренди або його розірвання орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві орендоване майно в належному стані, не гіршому, ніж на момент передачі його в оренду.

Враховуючи, що строк дії договору оренди № 171б від 20.12.2013 року закінчився, відповідачем зобов'язання щодо повернення орендованого майна не виконано, відтак вимога позивача щодо звільнення нежитлового приміщення, розташованого за адресою: м. Рівне, вул. Замкова, 34, загальною площею 97,5 кв м шляхом виселення Товариства з обмеженою відповідальністю "Мотард" підлягають задоволенню.

Відповідно до ст.ст. 7, 13 ГПК України правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин. Судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

Відповідно до ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ст.ст. 73, 77 ГПК України).

З урахуванням наведеного, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню повністю.

Згідно зі ст. 129 ГПК України витрати зі сплати судового збору в розмірі 3 524,00 грн покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 73-74, 76-79, 86, 129, 232 - 233, 236 - 241 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Виселити Товариство з обмеженою відповідальністю "Мотард" (36011, Полтавська область, м. Полтава, Октябрський район, вул. Європейська, 6, код ЄДРПОУ 38739539) з нежитлового приміщення (офісу), площею 97, 5 кв м, що розміщене за адресою м. Рівне, вул. Замкова, 34, що перебуває на балансі Комунального закладу "Авангард" Рівненської міської ради шляхом його передачі Управлінню комунальної власності виконавчого комітету Рівненської міської ради (33028, м. Рівне, вул. Соборна ,12 А код ЄДРПОУ 26259563) за актом прийому-передачі.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Мотард" (36011, Полтавська область, м. Полтава, Октябрський район, вул. Європейська, 6 ЄДРПОУ 38739539) на користь Управління комунальною власністю виконавчого комітету Рівненської міської ради (33028, м. Рівне, вул. Соборна ,12 А код ЄДРПОУ 26259563) 18 914, 17 грн заборгованості по сплаті орендних платежів та 3 524, 00 грн судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Рівненського апеляційного господарського суду через Господарський суд Рівненської області (п.17.5 ч.1 Перехідних положень ГПК України) протягом двадцяти днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: https://court.gov.ua/sud5019/.

Повний текст рішення складено та підписано 17.08.2018 року.

Суддя Церковна Н.Ф.

Дата ухвалення рішення17.08.2018
Оприлюднено17.08.2018
Номер документу75921288
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання звільнити приміщення та стягнення заборгованості з орендної плати в сумі 18 914, 17 грн

Судовий реєстр по справі —918/372/18

Ухвала від 16.11.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 16.11.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 13.11.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Судовий наказ від 07.09.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Судовий наказ від 07.09.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Рішення від 16.08.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Рішення від 17.08.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 01.08.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 04.07.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 11.06.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні