Ухвала
від 10.08.2018 по справі 496/2552/18
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/2552/18

Провадження № 2/496/1345/18

У Х В А Л А

10 серпня 2018 року Біляївський районний суд

Одеської області

у складі: головуючого судді - Трушиної О.І.

за участю секретаря - Горищенко К.І.

представника позивача - ОСОБА_1

представника відповідача - ОСОБА_2

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду міста Біляївка клопотання представника відповідача - ОСОБА_3 державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України - ОСОБА_2 про закриття провадження по справі,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Біляївського районного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_3 державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України про стягнення заборгованості за договором.

У підготовчому судовому засіданні від представника відповідача надійшло клопотання про закриття провадження у справі у зв'язку з тим, що спір між позивачем та відповідачем по справі виник на підставі господарських відносин і не може розглядатися у порядку цивільного судочинства, так як 21.06.2016 року був укладений договір № 41-07/16 на збір зернових культур врожаю 2016 року між фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4 та Інститутом сільського господарства Причорномор'я НААН, тобто сторони договору є суб'єктами господарювання і відносини між ними регулюються Господарським кодексом України, а тому провадження по справ слід закрити.

Представник позивача у судовому засіданні просив вирішити вказане клопотання на розсуд суду.

Представник відповідача у судовому засіданні просив клопотання задовольнити з підстав, викладених у ньому.

Вислухавши пояснення представників сторін, вивчивши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд вважає, що в задоволенні клопотання про закриття провадження у справі слід відмовити виходячи з наступного.

Як встановлено в судовому засіданні, ухвалою суду від 03.07.2018 року прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_4 до ОСОБА_3 державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України про стягнення заборгованості за договором.

Згідно до ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Позивачем і відповідачем в цивільному процесі відповідно до ч.2 ст.48 ЦПК України можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Відповідно до роз'яснень наданих у п. 4.7 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" (зі змінами та доповненнями) громадянин, який мав статус суб'єкта підприємницької діяльності, але на дату подання позову втратив такий статус, не може бути стороною в судовому процесі у господарському суді.

Крім того, відповідно до абз. 3 п. 14 постанови Пленуму від 01.03.2013 року № 3 Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ , у разі припинення діяльності фізичної особи як суб'єкта господарювання відповідно до пункту 6 частини першої статті 80 ГПК провадження у господарській справі припиняється, то з часу державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця в порядку, встановленому Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", спори за участю такої фізичної особи-підприємця, у тому числі пов'язані з підприємницькою діяльністю, що здійснювалася ним раніше, належить розглядати в порядку цивільного судочинства, за винятком випадків, коли провадження у відповідних справах було порушено у господарському суді до настання таких обставин, оскільки за загальним правилом громадянин-підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями належним йому майном і після припинення своєї підприємницької діяльності. Після припинення провадження у господарській справі з підстави, наведеної вище, спори за участю таких осіб підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства.

Отже, виходячи з наведених норм процесуального закону та враховуючи роз'яснення Пленуму ВГСУ та ВССУ, з дати державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця відповідно до Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців , спори за участю такої фізичної особи-підприємця, у тому числі пов'язаної з підприємницькою діяльністю, що здійснювалася нею раніше, належить розглядати в порядку цивільного судочинства.

З матеріалів справи вбачається, що 21.06.2016 року між фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4 та Інститутом сільського господарства Причорномор'я НААН був укладений договір № 41-07/16 на збір зернових культур врожаю 2016 року , умови якого, як вказує позивач, відповідачем в повному обсязі не виконані, з приводу чого і виник спір в даній справі.

У ч. 8 ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців визначено, що фізична особа - підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.

Судом встановлено, що згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch) ФОП ОСОБА_4 припинило підприємницьку діяльність з 21.05.2018 року, про що був внесений відповідний запис до вказаного реєстру.

Отже даний спір виник між юридичною особою і суб'єктом підприємницької діяльності, який на час звернення до суду з позовом позбавлений статусу підприємця, у зв'язку з чим справа підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає, що клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 255, 256 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання представника відповідача ОСОБА_3 державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України - ОСОБА_2 про закриття провадження у справі № 523/4451/18 за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_3 державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України про стягнення заборгованості - залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.І. Трушина

Дата ухвалення рішення10.08.2018
Оприлюднено19.08.2018
Номер документу75937163
СудочинствоЦивільне
Сутьзакриття провадження по справі

Судовий реєстр по справі —496/2552/18

Постанова від 07.11.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Ухвала від 19.11.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Цюра Т. В.

Ухвала від 12.11.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Цюра Т. В.

Ухвала від 05.11.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Цюра Т. В.

Ухвала від 24.09.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Рішення від 27.08.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Рішення від 27.08.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Ухвала від 10.08.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Ухвала від 10.08.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні