Ухвала
від 07.08.2018 по справі 522/13588/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

07.08.2018

Справа № 522/13588/18

Провадження №1-кс/522/13989/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 серпня 2018 року

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , розглянувши скаргу адвоката ОСОБА_2 в інтересах ТОВ «Транс Юг Сервіс» на бездіяльність уповноважених осіб прокуратури Одеської області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

В С Т А Н О В И В :

Адвокат ОСОБА_2 в інтересах ТОВ «Транс Юг Сервіс» звернувся до слідчого судді зі скаргою на бездіяльність уповноважених осіб прокуратури Одеської області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В обґрунтування своєї скарги адвокат ОСОБА_2 зазначив, що 30 липня 2018 року ТОВ «ТРАНС ЮГ СЕРВІС» в прокуратурі Одеської області за вхідним № 4418 зареєстровано заяву про вчинення групою осіб ряду злочинів, кримінальна відповідальність за які передбачена ст.ст. 146, 187, 194, 206, 206-2, 263, 356 КК України.

Однак, станом на 01 серпня 2018 року відомості, викладені в заяві ТОВ «ТРАНС ЮГ СЕРВІС», до ЄРДР не внесені, досудове розслідування не розпочате, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про реєстрацію кримінального провадження заявнику не наданий, інші процесуальні дії не вчинено.

Посилаючись на зазначене, адвокат ОСОБА_2 просив:

-Зобов`язати уповноважених посадових осіб прокуратури Одеської області внести відомості, викладені в заяві Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНС ЮГ СЕРВІС» про вчинення злочину групою (вхідний прокуратури Одеської області № 4418 від 30.07.2018).

-Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю «ТРАНС ЮГ СЕРВІС» (код згідно ЄДРПОУ 40461930) потерпілим у кримінальному провадженні з моменту внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених в заяві Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНС ЮГ СЕРВІС» про вчинення злочину від 30.07.2018, яка отримана прокуратурою Одеської області за вх. № 4418.

-Зобов`язати уповноважених посадових осіб прокуратури Одеської області, інших посадових осіб органу досудового розслідування, уповноваженого на здійснення досудового розслідування, вручити представнику ТОВ «ТРАНС ЮГ СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 40461930) пам`ятку про процесуальні права та обов`язки потерпілого.

Адвокат ОСОБА_2 діючий в інтересах ТОВ «Транс Юг Сервіс» у судове засідання не з`явився, про дату та час розгляду справи повідомлений належним чином. До суду адвокат ОСОБА_2 подав клопотання про розгляд скарги у його відсутність, в якому зазначив , що скаргу підтримує, просить задовольнити.

Правилами кримінально процесуального закону визначено обов`язкову участь особи, що подала скаргу у розгляді скарги, разом з тим, адвокат ОСОБА_2 просить проводити розгляд скарги за його відсутності, слідчий суддя визнав за можливе перейти до розгляду скарги без участі особи, що подала скаргу в судовому засіданні на підставі наявних доказів.

Представник прокуратури Одеської області в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце розгляду скарги повідомлявся шляхом направлення повідомлення про виклик, що узгоджується з положеннями ст. 135 КПК України.

Слідчим суддею, з урахуванням викладеного, принципу диспозитивності кримінального провадження, положеньст. 306 КПК України, визнано можливим розглянути скаргу у відсутність особи яка подала скаргу та представника прокуратури Одеської області.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали скарги, приходить до наступного висновку.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений ч. 1ст. 303 КПК України. Зокрема, у відповідності до п. 1 ч. 1ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Судом встановлено, що 30 липня 2018 року директор ТОВ «ТРАНС ЮГ СЕРВІС» ОСОБА_3 звернувся до прокуратури Одеської області із заявою про вчинення кримінальних правопорушень.

Однак, в порушення ст. 214 КПК України відомості про зазначені кримінальні правопорушення за заявою директора ТОВ «ТРАНС ЮГ СЕРВІС» (вхідний прокуратури Одеської області № 4418 від 30.07.2018) до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесено.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Таким чином, слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Враховуючи вищенаведене, судовий контроль, який здійснюється слідчими суддями при розгляді скарг на бездіяльність щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, фактично передбачає необхідність забезпечення належного реагування на випадки ініціювання особою питань, пов`язаних з реалізацією завдань кримінального провадження як щодо захисту від кримінальних правопорушень, так і стосовно того, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності.

За таких обставин, скарга в частині вказаних вимог, підлягає задоволенню з наведених підстав.

Поряд із тим, вимоги адвоката ОСОБА_2 , про визнати Товариство з обмеженою відповідальністю «ТРАНС ЮГ СЕРВІС» (код згідно ЄДРПОУ 40461930) потерпілим у кримінальному провадженні з моменту внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених в заяві Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНС ЮГ СЕРВІС» про вчинення злочину від 30.07.2018, яка отримана прокуратурою Одеської області за вх. № 4418 та вимога щодо зобов`язання уповноважених посадових осіб прокуратури Одеської області, інших посадових осіб органу досудового розслідування, уповноваженого на здійснення досудового розслідування, вручити представнику ТОВ «ТРАНС ЮГ СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 40461930) пам`ятку про процесуальні права та обов`язки потерпілого, не є предметом розгляду при вирішенні скарги на бездіяльність уповноважених осіб прокуратури Одеської області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, тому скарга в цій частині є передчасною і не підлягає задоволенню на даній стадії.

Також слід зазначити, що потерпілий може звертатись з іншими клопотаннями, пов`язаними з його статусом, до слідчого та прокурора, бездіяльність щодо реагування на які є предметом оскарження відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК.

Вказане відповідає Узагальненню Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування» від 16 січня 2017 року.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 214, 303-307, 318-380 КПК України:

У Х В А Л И В :

Скаргу адвоката ОСОБА_2 в інтересах ТОВ «Транс Юг Сервіс» на бездіяльність уповноважених осіб прокуратури Одеської області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених посадових осіб прокуратури Одеської області виконати вимоги ст. 214 КПК України, а саме внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відповідні відомості, викладені в заяві Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНС ЮГ СЕРВІС» про вчинення злочину групою осіб (вхідний прокуратури Одеської області № 4418 від 30.07.2018), розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В задоволенні іншої частини скарги - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення07.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75937826
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —522/13588/18

Ухвала від 07.08.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні