Рішення
від 20.08.2018 по справі 496/847/18
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/847/18

Провадження № 2-о/496/64/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 серпня 2018 року року Біляївський районний суд Одеської області у складі:

головуючого - судді Буран В.М.,

при секретарі - Дигуляр А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Біляївка Одеської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа - Троїцька сільська рада Яськівської сільської об'єднаної територіальної громади, про всановлення фактів, що мають юридичне значення -

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду з вказаною заявою, яку мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року померла ОСОБА_2, після її смерті відкрилась спадщина. Заявник є спадкоємцем 4-ї черги та прийняв спадщину після її смерті, оскільки ОСОБА_2 фактично проживала с позивачем з 2007 року та до своєї смерті. Заявник та ОСОБА_2 вели спільне господарство, у них був спільний побут, також заявник доглядав за ОСОБА_2 під час її хвороби та провів її поховання. З приводу прийняття спадщини заявник звернувся за консультацією до державного нотаріуса та отримав роз'яснення, що необхідне рішення суду, аби заявник міг успадкувати майно, тож він звернувся до суду з вимогами, встановити факт, що має юридичне значення, а саме: встановити факт постійного проживання однією сім'єю ОСОБА_1 з ОСОБА_2 з 05.10.2007 року по день її смерті, тобто ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

Заявник в судовому засіданні на заяві наполягав.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з'явився, але надав заяву в якій вказав розглядати справу без його присутності.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла ОСОБА_2, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 28 липня 2015 року, актовий запис № 919, видане Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Біляївського міськрайонного управління юстиції в Одеській області (а.с. 9).

Згідно листа від Біляївської районної державної нотаріальної контори Одеської області №5784/02-14 від 19 грудня 2017 року, заявник звернувся за консультацією до державного нотаріуса та отримав роз'яснення, що необхідне рішення суду, аби заявник міг успадкувати майно

Відповідно до акту від 28.12.2017 року ОСОБА_2 з 05.10.2007 року - по ІНФОРМАЦІЯ_1 рік проживала за адресою АДРЕСА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 року була похована ОСОБА_1 (а.с.4).

Також відповідно довідки виданої виконкомом Троїцької сільської ради Біляївського району Одеської області від 28.12.2017 року №1861 ОСОБА_2 від 5 жовтня 2007 року та по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 року, проживала однією сім'єю разом з ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.5).

Статтею 1264 ЦК України передбачено, що у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно ч. 1 та ч. 2 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту : родинних відносин між фізичними особами; належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті, народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження, смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті, смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно роз'яснень, які містяться в п.1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року Про встановлення фактів, що мають юридичне значення (з подальшими змінами) в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Статтею 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та положеннями Закону України № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, № 4, № 7 та № 11 до Конвенції закріплено принцип непорушності права приватної власності, який означає право особи на безперешкодне користування своїм майном та закріплює право власника володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном на власний розсуд, учиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що заява обґрунтована, встановлення вказаних фактів має для заявника юридичне значення та від цього залежать її майнові права, тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 315, 318, 319 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 (проживає за адресою: АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1), заінтересована особа - Троїцька сільська рада Яськівської сільської об'єднаної територіальної громади ( юридична адреса: Одеська область Біляївський район, с. Троїцьке, вул. Ластовецького, 8, ЄДРПОУ 04377761), про встановлення фактів, що мають юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт пості йного проживання однією сім'єю ОСОБА_1 з ОСОБА_3 з 05.10.2007 року по день її смерті, тобто ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Одеської області на протязі 30 днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги до суду першої інстанції.

Суддя Буран В.М.

20 серпня 2018 року

СудБіляївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.08.2018
Оприлюднено21.08.2018
Номер документу75950723
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —496/847/18

Рішення від 20.08.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 03.04.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні