Рішення
від 15.08.2018 по справі 621/2769/17
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

621/2769/17

2-о/621/12/18

РІШЕННЯ

іменем України

15 серпня 2018 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області у складі:

головуючого - судді Овдієнка В. В.

присяжних - ОСОБА_1, ОСОБА_2

секретар судового засідання - Єрмоленко О. О.

заявник - ОСОБА_3

заінтересована особа - Комунальна установа "Зміївський геріатричний пансіонат"

представник заінтересованої особи - ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_3 про визнання фізичної особи безвісно відсутньою, заінтересована особа Комунальна установа "Зміївський геріатричний пансіонат",

в с т а н о в и в:

01.12.2017 ОСОБА_3 звернувся із заявою, в якій просив визнати безвісно відсутньою свою матір ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстровану в кімнаті №52 Комунальної установи "Зміївський геріатричний пансіонат", розташованої по Пролетарському шосе, 27, м. Зміїв Харківської області.

В обґрунтування заяви зазначив, що 15.09.2016 близько 07:00 години його мати - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка з 06.05.2014 перебувала на державному утриманні в Комунальній установі "Зміївський геріатричний пансіонат" за адресою: Харківська область, м. Зміїв, Пролетарське шосе, 27, вийшла з території вищезазначеного пансіонату та до теперішнього часу її місцезнаходження не відоме. З того моменту і по теперішній час ОСОБА_5 не з'явилась у Зміївський геріатричний пансіонат.

Проведеними ним пошуками було встановлено, що його мати ОСОБА_5 знаходиться в розшуку з 04.10.2016 як особа, що безвісно зникла, який здійснює Зміївський ВП ГУНП в Харківській області. На теперішній час місцезнаходження розшукуваної ОСОБА_5 не встановлено.

Отже, ОСОБА_5 більше одного року за вказаною адресою не мешкає і її місцезнаходження невідомо. Визнання матері безвісно відсутньою йому необхідно для того, щоб в подальшому вирішити питання щодо визнання ОСОБА_5 померлою, оформлення спадщини та права власності на будинок №8 по вул. Слобожанській м. Куп'янськ Харківської області.

Ухвалою судді Зміївського районного суду від 12.12.2017 провадження у справі відкрито та призначено судовий розгляд.

17.01.2018, 02.03.2018, 25.04.2018, 25.04.2018, 06.06.2018, 06.06.2018 судовий розгляд відкладався через неприбуття заявника, участь якого є обов'язковою, а 06.06.2018 і через неприбуття присяжних.

15.08.2018 заявник ОСОБА_3 в судовому засіданні підтримав заяву та просив її задовольнити. Щодо обставин зникнення матері пояснив, він разом з матір'ю проживали в м. Куп'янськ у будинку, що належить його матері ОСОБА_5 на праві власності. Зі своїми іншими дітьми та онуками мати стосунків не підтримувала, оскільки є інвалідом, могла пересуватися лише в інвалідному візку, крім того, она тривалий час зловживала спиртними напоями. Через стан здоров'я матері вона з 2014 року проживала у Зміївському геріатричному пансіонаті. Останній раз він відвідав матір у серпні 2016 року, а потім йому повідомили, що матір зникла. Ні в кого з родичів вона не з'являлася. Заходи розшуку позитивних результатів не мали. Тому він і звернувся до суду з цією заявою.

Представник заінтересованої особи Комунальної установи "Зміївський геріатричний пансіонат" ОСОБА_4 причини неявки суду не повідомила, будь-яких заяв по суті справи чи з процесуальних питань не подавала.

Вислухавши заявника, дослідивши письмові докази, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд дійшов наступного:

Пунктом 9 розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України в редакції, чинній з 15.12.2017, передбачено, що справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Частинами 1, 3 ст. 13 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Статтею 43 ЦК України передбачено, що фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування.

Згідно ч. 1 ст. 308 ЦПК України, суд розглядає справу за участю заявника, свідків, зазначених у заяві, та осіб, яких сам суд визнає за потрібне допитати, і ухвалює рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або про оголошення її померлою.

Відповідно до ст. ст. 76-81 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом.

Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

З копії паспорта громадянина України ОСОБА_5, Серія МТ №221276, виданого Куп'янським МВ ГУМВС України в Харківській області 14.05.2012, вбачається, що ОСОБА_5 з 07.05.2014 зареєстрована за адресою Комунальної установи "Зміївський геріатричний пансіонат": Харківська область, м. Зміїв, Пролетарське шосе, 27 (а. с. 20).

Згідно акту обстеження від 11.10.2017, складеного депутатом Зміївської міської ради Харківської області ОСОБА_6, в присутності сусідів (свідків) ОСОБА_7 та ОСОБА_8, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживала з 06.05.2014 як підопічна пансіонатув кімнаті №52 Комунальної установи "Зміївський геріатричний пансіонат". Зі слів сусідів по кімнатам, у вересні 2016 року вона покинула помешкання геріатричного будинку і по теперішній час місце знаходження її не встановлено. На час обстеження у виділену їй кімнату ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, не повернулась. (а. с. 6).

Зі змісту листа Зміївського ВП ГУНП України в Харківській області від 03.11.2017 вбачається, що ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, підопічна КУ "Зміївський геріатричний пансіонат", перебуває у державному розшуку, як безвісно відсутня особа, з 04.10.2016, проведеними оперативно-розшуковими заходами встановити місцезнаходження ОСОБА_5 не надалось можливим, заходи по встановленню її місця перебування продовжуються (а. с. 7).

Згідно інформації, наданої на запит суду начальником управління житлово-комунального господарства, благоустрою та капітального будівництва Куп'янської міської ради ОСОБА_9, №530 від 18.01.2018 вбачається, що ОСОБА_3 дійсно зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3 (колишня вул. Колгоспна), буд. 8, згідно реєстру територіальної громади м. Куп'янськ. Відомості щодо інших осіб, зареєстрованих за вказаною адресою, відсутні (а. с. 36).

Заявником ОСОБА_3 надано належні докази, якими підтверджується, що його мати ОСОБА_5 починаючи з 16.09.2016 більше року відсутня за місцем свого проживання, відсутні відомості про місце її перебування; її пошуки як заявником, так і на час розгляду справи у суді органами національної поліції, є безрезультатними.

За таких обставин, заява ОСОБА_3 про визнання фізичної особи безвісно відсутньою, є обґрунтованою і підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 13, 19, 76-84, 89, 293, 334-338, 352, 354 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_3 задовольнити.

Визнати безвісно відсутньою ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстровану в кімнаті №52 Комунальної установи "Зміївський геріатричний пансіонат", розташованої по Пролетарському шосе, 27 м. Зміїв Харківської області, паспорт Серія МТ №221276 виданий Куп'янським МВ ГУМВС України в Харківській області 14.05.2012 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1.

Початком безвісної відсутності ОСОБА_5 вважати 16 вересня 2016 року.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не буде подано.

Учасники справи мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Апеляційного суду Харківської області через Зміївський районний суд Харківської області протягом тридцяти днів з дня складання повного рішення суду.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 20.08.2018.

Заявник - ОСОБА_3, зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_4, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2.

Заінтересована особа - Комунальна установа "Зміївський геріатричний пансіонат": 63403, м. Зміїв Харківської області, Пролетарське шосе, буд. 27, код ЄДРПОУ: 03190641.

Головуючий: В. В. Овдієнко

Присяжні: 1. ОСОБА_1

2. ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення15.08.2018
Оприлюднено21.08.2018
Номер документу75965029
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи безвісно відсутньою, заінтересована особа Комунальна установа "Зміївський геріатричний пансіонат

Судовий реєстр по справі —621/2769/17

Рішення від 15.08.2018

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Овдієнко В. В.

Рішення від 15.08.2018

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Овдієнко В. В.

Ухвала від 25.04.2018

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Овдієнко В. В.

Ухвала від 02.03.2018

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Овдієнко В. В.

Ухвала від 12.12.2017

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Овдієнко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні