Ухвала
від 21.08.2018 по справі 908/1641/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 28/51/18

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

21.08.2018 Справа № 908/1641/18

м. Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Федорової Олени Владиславівни, розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом керівника Мелітопольської місцевої прокуратури (72319, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Байбулатова, 22) в інтересах держави, в особі органу місцевого самоврядування - Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області (72563, Запорізька область, Якимівський район, смт. Кирилівка, вул. Приморський бульвар, 67)

до відповідача товарної біржі "Перша Українська Міжнародна Біржа" (69068, м. Запоріжжя, вул. Кругова, буд. 165)

про розірвання договору оренди земельної ділянки та повернення земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

Керівник Мелітопольської місцевої прокуратури в інтересах держави, в особі органу місцевого самоврядування - Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області звернувся до господарського суду Запорізької області з позовом до товарної біржі "Перша Українська Міжнародна Біржа" про розірвання договору оренди земельної ділянки від 27.03.2007 р., який зареєстрований у Якимівському районному відділі ДП "Центр земельного кадастру при Державному комітеті по земельних ресурсах України" про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 12.04.2007 за №040726400114 та про зобов'язання ТБ "ПУМБ" повернути земельну ділянку площею 0,4998 га (кадастровий номер 2320355400:10:003:0020), яка знаходиться по вул. Коса Пересип, 75 в смт. Кирилівка, Якимівського району Запорізької області, Кирилівській селищній раді Якимівського району Запорізької області.

Підставою для звернення з позовом зазначено неналежне виконання відповідачем зобов'язань за договором земельної ділянки від 27.03.2007 в частині своєчасного та повного внесення орендних платежів. ТБ "ПУМБ" не вносячи орендну плату за період з січня 2016 по червень 2018 р. створює перешкоди селищній раді для реалізації програми соціально-економічного розвитку селища, оскільки плата за землю є основним джерелом доходу до місцевого бюджету.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу від 20.08.2018р., здійснено автоматичний розподіл судової справи між суддями та визначено її до розгляду судді Федоровій О.В.

Позовна заява відповідає вимогам ст. 162 ГКП України, підстави для залишення її без руху, повернення або відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Згідно з ч. 1 ст. 12, ч. 1 ст. 250 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження. Питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Згідно ч. 3 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 ГПК України передбачено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Оскільки предметом спору у даній справі є розірвання договору оренди земельної ділянки, внаслідок наявності заборгованості у розмірі 20.354,70 грн. та повернення земельної ділянки, та враховуючи, що справа не відноситься до визначеного ч. 4 ст. 247 ГПК України виключного переліку категорій справ, які не можуть бути розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження, суд дійшов до висновку, що справа є малозначною та повинна розглядатися в порядку спрощеного позовного провадження.

Згідно зі ст. 248 ГПК України суд розглядає справу у порядку спрощеного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. Враховуючи викладене, суд звертає увагу відповідача на право подати відзив на позовну заяву у встановлений судом строк. Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Суд також вважає за необхідне відповідно до ч. 1 ст. 120 ГПК України повідомити сторони про час та місце судового засідання, визнати їх явку обов'язковою та викликати учасників справи у судове засідання.

Керуючись ст. ст. 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі. Присвоїти справі номер провадження 28/51/18.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

3. Підготовче засідання призначити на 12.09.2018 р. о/об 10 год. 00 хв. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, місто Запоріжжя, вулиця Гетьманська, 4, корпус 1, зал № 220.

4. У порядку підготовчого засідання:

Прокурору та Позивачу (кожному окремо) надати: відповідь на відзив (в разі отримання) в строк до 12.09.2018р.; клопотання про здійснення розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін; заяву із запереченням проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження (за наявності); всі наявні документи на підтвердження факту порушення відповідачем прав та законних інтересів позивача; листування з відповідачем по суті спору (з доказами направлення або вручення вихідної кореспонденції); відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору; відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви.

Відповідачу надати: відзив на позовну заяву в строк до 10.09.2018р.; надіслати відзив з доданими до нього документами прокурору та позивачу, докази відправки надати суду до початку підготовчого засідання; письмові пояснення з нормативним та документальним обґрунтуванням своєї правової позиції щодо заявлених позовних вимог; правовстановлюючі документи; листування з позивачем по суті спору (з доказами направлення або вручення вихідної кореспонденції); всі наявні документи, що спростовують позицію прокурора; клопотання про здійснення розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін; заяву із запереченням проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження (за наявності).

5. Документи суду надавати в оригіналі – для огляду та в копіях, належним чином завірених, – для долучення до матеріалів справи.

6. Явку прокурора, позивача та відповідача визнати обов'язковою (у разі направлення у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі документи, що підтверджують повноваження представника відповідно до вимог ст. 60 ГПК України).

Суд зазначає, що відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до ст.135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Електронна адреса господарського суду Запорізької області: inbох@zp.arbitr.gov.ua, телефон інформаційного центру суду: (061) 224-08-88.

Ухвала набрала законної сили – 21.08.2018р.

Суддя О.В. Федорова

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення21.08.2018
Оприлюднено23.08.2018
Номер документу75971893
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1641/18

Судовий наказ від 10.10.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Федорова О.В.

Судовий наказ від 10.10.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Федорова О.В.

Рішення від 14.09.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Федорова О.В.

Ухвала від 28.08.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Федорова О.В.

Ухвала від 21.08.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Федорова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні