Ухвала
від 22.08.2018 по справі 913/391/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

22 серпня 2018 року Справа № 913/391/18

Провадження №18/913/391/18

Суддя Корнієнко В.В. , розглянувши матеріали позовної заяви керівника Лисичанської місцевої прокуратури (м. Лисичанськ Луганської області, вул. ім. Д.І. Менделєєва, 65) в інтересах держави в особі Лисичанської міської ради Луганської області (м. Лисичанськ Луганської області, вул. ім. М. Грушевського, 7)

до: 1-го відповідача - Управління власності Лисичанської міської ради Луганської області (м. Лисичанськ Луганської області, вул. Штейгерська, 31)

2-го відповідача - фізичної особи-підприємця Профатілова Олександра Михайловича (АДРЕСА_1)

3-го відповідача - комунальної установи Територіальне медичне об'єднання м. Лисичанськ (м. Лисичанськ Луганської області, пр. Перемоги, 134)

про визнання недійсним наказу, визнання недійсним договору оренди нерухомого майна, зобов'язання повернути нежитлове приміщення.

Розглянувши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, господарський суд,

В С Т А Н О В И В:

Прокурором заявлено вимоги:

- про визнання недійсним наказу Управління власності Лисичанської міської ради від 06.01.2017 № 2 Про укладення договору оренди .

- про визнання недійсним договору оренди нерухомого майна, що перебуває у комунальній власності від 01.01.2017 № 146, укладений між Управлінням власності Лисичанської міської ради, комунальною установою Територіальне медичне об'єднання м. Лисичанськ та ФОП Профатіловим Олександром Михайловичем та припинити виконання зобов'язання за ним на майбутнє.

- про застосування наслідків недійсності правочину, зобов'язання ФОП Профатілова О.М. повернути КУ Територіальне медичне об'єднання м. Лисичанськ нежитлове приміщення, площею 33,8 кв. м, яке розміщене у Міській дитячій лікарні на другому поверсі будівлі-хол (інв. № 10300027), вартістю 35459 грн, розташоване за адресою: м. Лисичанськ Луганської області, квартал 40 років Перемоги, 12-А.

Прокурор у позовній заяві вказав, що звернення до суду спрямоване на дотримання встановленого Конституцією України принципу верховенства права, задоволення суспільної потреби у відновленні законності при вирішенні питання про передачу в оренду комунальної власності, яке носить суспільний інтерес.

Підставою позову прокурором вказано неналежне здійснення наданих законом повноважень щодо контролю за розпорядженням та використанням комунальним майна.

Прокурор вказав, що ним подано позовну заяву в інтересах держави в особі Лисичанської міської ради Луганської області, уповноваженого державою управляти майном та здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

В обґрунтування порушення інтересів держави в суді (ст. 2 ГПК України, ст. 23 Закону України "Про прокуратуру") прокурор визначив невжиття Лисичанської міської ради Луганської області не вжито заходів щодо захисту майна комунальної власності від нецільового використання, а саме, порушення процедури передачі комунального майна Управлінням власності Лисичанської міської ради Закону України Про оренду державного та комунального майна під час укладання оспорюваного договору від 01.01.2017 № 146, що в свою чергу підриває засади бюджетного процесу щодо наповнення місцевого бюджету та призводить до порушення економічних інтересів держави (недоотримання коштів місцевим бюджетом).

Згідно ч. 4 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді.

Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва.

Прокурор зобов'язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це громадянина та його законного представника або відповідного суб'єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином чи її законним представником або суб'єктом владних повноважень.

В обґрунтування наявності підстав для представництва інтересів держави в суді прокурор визначив невжиття Лисичанської міської ради Луганської області заходів до усунення порушень закону шляхом звернення до суду.

До позовної заяви додано копію листа Лисичанської місцевої прокуратури Луганської області від 14.08.2018 № 7639 вих. 18, яким Лисичанська міська рада Луганської області повідомляється про наявність підстав для представництва держави в суді.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для представництва в суді прокурором інтересів держави.

Відповідно до ч. 2 п. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи здійснюється за правилами загального позовного провадження, яке через складність спору недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд визнав їх достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду, відкриття провадження у справі та розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Суд звертає увагу сторін на те, що відповідно до ч. 1 ст. 80 ГПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи . Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними (ч. 9 ст. 80 ГПК).

Частиною 4 статті 74 ГПК України встановлено, що суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи.

Керуючись ст. 23 Закону України "Про прокуратуру", ст.ст. 12, 53, 120, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Підтвердити підстави представництва керівником Лисичанської місцевої прокуратури в інтересах держави особі позивача Лисичанської міської ради Луганської області, з заявленими позовними вимогами.

2. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

3. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження .

4. Підготовче засідання призначити на 18 вересня 2018 року, об 11 год. 00 хв.

5. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Луганської області за адресою: м. Харків, проспект Науки, 5, 2-й поверх, зал судових засідань № 205.

6. Прокурору : подати письмові пояснення на відзиви відповідачів (у разі їх одержання), їх копії надіслати учасникам справи, докази надіслання подати суду.

7. Позивачу: подати відзив на позовну заяву де вказати, чи підтримується позов чи ні, чи підтримується частково, вказати в якій частині; в строк до 14.09.2018 подати відповідь на відзиви відповідачів із урахуванням вимог ст. 166 ГПК України, їх копії надіслати учасникам справи.

8. Першому відповідачу (Управління власності Лисичанської міської ради Луганської області ) в строк до 10.09.2018 подати відзив на позов із урахуванням вимог ст.165 ГПК України, його копію надіслати учасникам справи.

9. Другому відповідачу (ФОП Профатілов Олександр Михайлович): в строк до 10.09.2018 подати відзив на позов із урахуванням вимог ст.165 ГПК України, його копію надіслати учасникам справи.

10. Третьому відповідачу (КУ Територіальне медичне об'єднання м. Лисичанськ ): в строк до 10.09.2018 подати відзив на позов із урахуванням вимог ст.165 ГПК України, його копію надіслати учасникам справи.

Явка прокурора та учасників справи в судове засідання необов'язкова.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/gromadyanam/csz/.

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ст. 197 ГПК).

Суддя В.В. Корнієнко

Дата ухвалення рішення22.08.2018
Оприлюднено22.08.2018
Номер документу75998141
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/391/18

Рішення від 20.11.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 30.10.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 18.09.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 22.08.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні