Рішення
від 21.08.2018 по справі 1940/1431/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 1940/1431/18

21 серпня 2018 рокум.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, у складі головуючої судді Дерех Н.В. розглянувши у письмовому провадженні в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Тернопільській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-БВ" про стягнення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДФС у Тернопільській області (надалі позивач, ГУ ДФС у Тернопільській області) звернулося до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-БВ" ( надалі відповідач, ТзОВ "АГРО-БВ"), в якому просить стягнути податковий борг у розмірі 5440,00 грн., в тому числі по платежу податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів 3400,00 грн. (штрафна санкція) та по платежу податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачене юридичними особами, які є власниками нежитлової нерухомості 2040,00 грн. (штрафна санкція).

Ухвалою Тернопільського окружного адміністративного суду від 24 серпня 2018 року прийнято до провадження та відкрито провадження в даній адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи та призначено судове засідання на 21 серпня 2018 року о 11:15 год. Даною ухвалою відповідачу у справі встановлено 15-денний термін для подання відзиву з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

У судове засідання представник позивача не прибув, подав до суду письмове клопотання про розгляд справи без участі уповноваженого представника в порядку письмового провадження, позовні вимоги підтримує та просить задовольнити їх у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання, також не прибув, хоча був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду справи, причин неприбуття суду не повідомив.

Копія ухвали про відкриття провадження в даній адміністративній справі була надіслана відповідачу на адресу зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: вул.І. Франка, 146, с.Оришківці, Гусятинський р-н., тернопільська обл., 48272.

До суду повернувся конверт разом з вищевказаною ухвалою та довідкою відділення поштового зв'язку із зазначенням причини невручення поштового відправлення «адресат не проживає».

Згідно до ч.8 ст.126 Кодексу адміністративного судочинства України, вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Відповідно до ч.11 ст.126 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Виходячи із системного аналізу норм Кодексу адміністративного судочинства України (надалі КАС України), відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду справи.

У відповідності до частини 9 статті 205 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши подані докази в їх сукупності, суд встановив такі обставини.

Товариство з обмеженою відповідальністю "АГРО-БВ" (код ЄДРПОУ 33113872) зареєстроване органами державної реєстрації, як юридична особа, та знаходиться на обліку в Чортківській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у тернопільській області..

Судом встановлено, що згідно довідки про наявність податкового боргу за відповідачем рахується заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами в сумі - 5440,00 грн. в т.ч.:

- по платежу податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів - 3400,00 грн. (штрафна санкція);

- по платежу податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачене юридичними особами, які є власниками нежитлової нерухомості 2040,00 грн. (штрафна санкція).

Заборгованість по платежу податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів виникла у зв'язку із несплатою узгодженого податкового зобов'язання нарахованого згідно податкового повідомлення-рішення №0004691500 від 14.12.2016 року, винесеного на підставі акта перевірки №40/1904-1201-33113872 від 14.11.2016 року.

Заборгованість по платежу податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки виникла у зв'язку із несплатою узгодженого податкового зобов'язання нарахованого відповідно до податкового повідомлення-рішення №0019401500 від 31.07.2017 року винесеного на підставі акта перевірки №3876/19-00-1201-33113872 від 15.06.2017 року.

Доказів оскарження зазначених податкових повідомлень-рішень, їх скасування або визнання нечинними у встановленому законом порядку суду не надано, а тому визначені в них грошові зобов'язання суд вважає узгодженими.

Сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання, згідно з підпунктом 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, визнається податковим боргом.

Виконанням податкового обов'язку згідно пункту 38.1 статті 38 Податкового кодексу України (надалі ПК України) є сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

Виникнення та існування такого податкового боргу також підтверджується наявними у матеріалах справи доказами: випискою з інтегрованої облікової картки платника податку та розрахунком суми позовних вимог, довідкою про наявність податкового боргу станом на 06.06.2018 року.

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема органів місцевого самоврядування за місцезнаходження кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 01 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком) п.266.7.2 ст.266 ПК України. Дане податкове зобов'язання сплачується протягом 60 днів з дати отримання податкового повідомлення-рішення.

Згідно з п. 59.1 ст. 59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Відповідачу виставлялась та була надіслана рекомендованим лисом з повідомленням про вручення податкова вимога №15-00 від 28.04.2017 року, з часу виставлення якої податковий борг платника не переривався.

Згідно п.95.2 ст.95 ПК України, стягнення коштів майна податків проводиться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Пунктом 87.1 статті 87 ПК України передбачено, що джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти.

Згідно пункту 87.11 статті 87 ПК України орган стягнення звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податку - фізичної особи. Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюється державною виконавчою службою відповідно до закону про виконавче провадження.

З урахуванням викладеного норми статей 95 - 99 Податкового кодексу України можуть застосовуватися до процедури стягнення податкового боргу з фізичних осіб лише в тій частині, що не суперечить вимогам пункту 87.11 статті 87 Податкового кодексу України.

Таким чином, процедура стягнення податкового боргу з фізичної особи може ініціюватися виключно через звернення органу стягнення з відповідним позовом. При цьому окремі процедури стягнення коштів за податковим боргом та продажу майна, що перебуває в податковій заставі, не застосовуються, а виконання рішення суду про стягнення податкового боргу з фізичної особи - платника податків здійснюється не податковими органами, а державною виконавчою службою відповідно до закону про виконавче провадження.

У відповідності до ч. ч.1, 2 ст.77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Оскільки, будь-яких належних та допустимих доказів, які б спростовували твердження позивача про наявність боргу у Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-БВ" відповідачем не надано, а судом не здобуто, суд приходить до переконання, що позовні вимоги підлягають до задоволення в повному обсязі.

Керуючись статтями 139, 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов Головного управління ДФС у Тернопільській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-БВ" про стягнення податкового боргу - задовольнити у повному обсязі.

2.Стягнути з рахунків у банках Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-БВ" (48272, Тернопільська обл., Гусятинський р-н., с.Оришківці, вул.І.Франка, 146, код ЄДРПОУ 33113872), що обслуговують такого платника, та за рахунок готівки, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю "АГРО-БВ" на користь Головного управління ДФС у Тернопільській області (46003, м.Тернопіль, вул.Білецька,1, код ЄДРПОУ 39403535) кошти у розмірі податкового боргу в сумі 5440 (п'ять тисяч чотириста сорок) гривень 00 копійок:

- по платежу податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів - 3400 (три тисячі чотириста) гривень 00 копійок на р/р 31113029019116, код одержувача 37373001, МФО 899998, код бюджетної класифікації 14010100;

- по платежу податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачене юридичними особами, які є власниками нежитлової нерухомості - 2040 (дві тисячі сорок) гривень 00 копійок на р/р 31412513019141, код одержувача 37373001, МФО 899998, код бюджетної класифікації 18010400.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Копію рішення надіслати учасникам справи.

Повне судове рішення складено 21 серпня 2018 року.

Головуючий суддя                                                                      Дерех Н.В.

копія вірна

Суддя                                                                                          Дерех Н.В.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.08.2018
Оприлюднено27.08.2018
Номер документу75999221
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1940/1431/18

Рішення від 21.08.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Ухвала від 24.07.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Ухвала від 24.08.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні