Ухвала
від 21.08.2018 по справі 926/1166/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

п р о в і д к л а д е н н я р о з г л я д у с п р а в и

21 серпня 2018 року Справа № 926/1166/18

Господарський суд Чернівецької області у складі судді Байталюка В. Д., при помічнику судді (за доручення судді) Віщук О. П., розглянувши матеріали справи

за позовом заступника військового прокурора Чернівецького гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України та квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернівці

до Білянської сільської ради Кіцманського району та приватного підприємства Грін-Лайн

про визнання недійсним рішення органу місцевого самоврядування та договору оренди землі

представники сторін:

від позивача-1 - не з'явився;

від позивача-2 - ОСОБА_1, довіреність від 06.06.2018 № 1391;

від відповідача-1 - не з'явився;

від відповідача-2 - не з'явився;

За участю військового прокурора Сащука Р. О.

В С Т А Н О В И В :

Заступник військового прокурора Чернівецького гарнізону звернувся з позовом в інтересах держави в особі Міністерства оборони України та квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернівці до Білянської сільської ради Кіцманського району та приватного підприємства Грін-Лайн про визнання недійсним рішення 6 позачергової сесії 7 скликання Білянської сільської ради Кіцманського району від 25.04.2016 № 46/7 Про надання земельної ділянки в оренду , а також про визнання недійсним укладеного між відповідачами договору від 26.04.2016 оренди землі для обслуговування будівель та споруд цілісного майнового комплексу, розташованих по вул. Центральній, 4 в межах с. Біла, Кіцманського району.

Позов мотивується тим, що 25.04.2016 рішенням 6 позачергової сесії 7 скликання Білянської сільської ради Кіцманського району Чернівецької області № 46/7 Про надання земельної ділянки в оренду приватному підприємству Грін Лайн надано в оренду земельну ділянку, яка розташована за адресою: Чернівецька область, Кіцманський район, с. Біла, вул. Центральна, 4, площею 14,5012 га (кадастровий номер 7322580700:01:002:0094). Цим же рішенням визнано таким, що втратило чинність рішення 41 сесії VI скликання Білянської сільської ради від 17.10.2015 № 49/41 Про розгляд клопотання ПП Грін Лайн в частині надання ПП Грін Лайн в оренду земельної ділянки за адресою: с. Біла, вул. Центральна, 4, площею 14,5012 га та припинено договір оренди землі від 29.10.2015, укладеного між Білянською сільською радою та ПП Грін Лайн . У подальшому, 26.04.2016 між Білянською сільською радою та ПП Грін Лайн укладено договір оренди землі ПП Грін Лайн для обслуговування будівель та споруд цілісного майнового комплексу, розташованих по вул. Центральній, 4 в межах с. Біла, Кіцманського району, Чернівецької області. В пункті 2 договору зазначено, що об'єктом оренди є земельна ділянка площею 14,5012 га. Цього ж дня, вказана земельна ділянка передана ПП Грін Лайн у користування згідно акту прийому-передачі земельної ділянки в с. Біла, Кіцманський район, Чернівецька область, вул. Центральна, 4.

Аналогічно, у 2006 році даною земельною ділянкою, що належить до земель оборони, в порушення вимог статей 77, 142 Земельного кодексу України незаконно розпорядилась Кіцманська районна державно адміністрація, якою видано розпорядження № 914 від 07.12.2006, на підставі якого 08.12.2006 між адміністрацією та ПП Грін Лайн укладено договір оренди на платне користування строком спірною земельною ділянкою на 49 років, 11 місяців та 30 днів. Орендодавцем згідно умов договору виступила Кіцманська районна державно адміністрація, яка відповідно до акту приймання-передачі передала ПП Грін Лайн земельну ділянку, що облікована за квартирно-експлуатаційним відділом м. Чернівці та перебуває на праві постійного користування останнього на підставі державного акту серії Б № 037505 від 1978 року. Вказане розпорядження скасоване в судовому порядку.

У зв'язку з вище викладеним військовий прокурор просить суд визнати недійсним рішення 6 позачергової сесії 7 скликання Білянської сільської ради Кіцманського району Чернівецької області від 25.04.2016 № 46/7 Про надання земельної ділянки в оренду та визнати недійсним укладений між Білянською сільською радою Кіцманського району Чернівецької області та ПП Грін Лайн для обслуговування будівель та споруд цілісного майнового комплексу, розташованих по вул. Центральній, 4, в межах с. Біла, Кіцманського району, Чернівецької області.

Ухвалою суду від 12.06.2018 відкрито провадження у справі, розгляд її у підготовчому засіданні призначено на 05.07.2018 та зобов'язано відповідачів надати відзиви на позовну заяву.

27.06.2018 від Міністерства оборони надійшли письмові пояснення в яких позивач позовні вимоги військового прокурора підтримує в повному обсязі та просить розглядати справу в підготовчому засіданні без участі його представника.

Представник квартирно-експлуатаційного відділу надала письмові пояснення в яких другий позивач підтримує позовні вимоги військового прокурора в повному обсязі та просить задовольнити позов.

05.07.2018 від Білянської сільської ради надійшло письмове клопотання про зупинення провадження у справі у зв'язку з тим, що на даний час в Львівському апеляційному господарському суді розглядається питання припинення права постійного користування квартирно-експлуатаційним відділом м. Чернівці земельною ділянкою площею 14,5012 га, що знаходиться за адресою: вул. Центральна, 4, с. Біла, Кіцманського району Чернівецької області, та вважає, що в разі припинення зазначено права буде відсутня сама підстава звернення позивача до суду.

У зв'язку із необхідністю дослідити клопотання першого відповідача про зупинення провадження у справі та отримати письмові пояснення від сторін та військового прокурора стосовно вказаного клопотання представника першого відповідача, а також у зв'язку з перебуванням судді у щорічній відпустці ухвалою суду від 05.07.2018 продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів та відкладено підготовче засідання на 21.08.2018 о 11 год.

Перший позивач та відповідачі, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, явку своїх представників у судове засідання не забезпечили.

Військовий прокурор та квартирно-експлуатаційний відділ м. Чернівці у наданих суду поясненнях заперечують проти задоволення клопотання першого відповідача про зупинення провадження у справі.

Розглянувши клопотання першого відповідача про зупинення провадження у справі, суд не знаходить підстав для його задоволення з огляду на наступне.

Відповідно до пункту 5 частини першої статті 227 Господарського процесуального кодексу України суд зобов'язаний зупинити провадження по справі у випадку об'єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі, при цьому, суд не може посилатися на об'єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Означені норми не ставлять обов'язок/можливість зупинення провадження у справі в залежності від міркувань процесуальної доцільності, тому, окрім доведення пов'язаності справ, заявник клопотанням має обґрунтувати і неможливість завершення провадження у даній справі. Своєю чергою, зібраних в рамках справи матеріалів в повному обсязі достатньо для встановлення та оцінки обставин, які є предметом судового розгляду. Так, наявність відкритого апеляційного провадження у справі № 926/1150/17 за позовом приватного підприємства Грін Лайн до квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернівці про припинення права постійного користування квартирно-експлуатаційним відділом м. Чернівці земельною ділянкою площею 14,5012 га, що знаходиться за адресою: вул. Центральна, 4, с. Біла, Кіцманського району Чернівецької області не може мати наслідком зупинення провадження в розглядуваній справі в контексті недоведеності неможливості розгляду даної справи до закінчення розгляду справи № 926/1150/17.

Частиною другою статті 183 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження, зокрема, у випадках, визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; а також в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

З метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів сторін у даній справі, забезпечення сторонам можливості надати всі необхідні докази, заяви та клопотання на їх розсуд, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання.

Керуючись статтями 120, 121, 183 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1. Відкласти підготовче засідання на 11 вересня 2018 року о 11 год. 15 хв.

2. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Чернівецької області за адресою: м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 14, зал судових засідань № 1, третій поверх, тел. (0372) 52-47-40.

3. Викликати у підготовче засідання представників учасників справи та військового прокурора, яким необхідно при собі мати документи, що підтверджують їх повноваження відповідно до статті 60 Господарського процесуального кодексу України.

4. Явку представників учасників справи та військового прокурора в підготовче судове засідання визнати обов'язковою.

5. Повторно зобов'язати відповідачів до 05.09.2018 подати до суду відзив на позовну заяву, оформлений відповідно до вимог статті 165 Господарського процесуального кодексу України, а також всі докази, що підтверджують заперечення проти позову; забезпечити направлення всім учасникам справи копії відзивів на позов та доданих до них документів, докази на підтвердження такого направлення надати суду.

6. Попередити відповідачів , що у разі ненадання відзивів у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи відповідно до частини другої статті 178 Господарського процесуального кодексу України. При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об'єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (частини третя, четверта статті 80 Господарського процесуального кодексу України).

7. Запропонувати позивачам та військовому прокурору у строк до 10.09.2018 подати відповідь на відзиви в порядку статті 166 Господарського процесуального кодексу України, копії яких направити відповідачам в той самий строк.

8. Усі заяви, клопотання, заперечення подати до суду в строк до 10.09.2018 з дотриманням вимог до форми та змісту заяв з процесуальних питань, встановлених статтею 170 Господарського процесуального кодексу України.

9. Звернути увагу учасників справи на положення статей 74, 80, 81 Господарського процесуального кодексу України щодо порядку подання доказів, наслідків неподання їх та доказів їх направлення іншим учасникам справи, а також щодо порядку витребування доказів.

10. Звернути увагу учасників справи на те, що копії письмових доказів, які подаються повинні бути оформлені у відповідності до вимог частини четвертої статті 91 Господарського процесуального кодексу України та пункту 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (Вимоги до оформлення документів ДСТУ 4163-2003).

11. Згідно частини першої статті 235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили негайно після її підписання і не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 22.08.2018.

Суддя В. Байталюк

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/

Дата ухвалення рішення21.08.2018
Оприлюднено22.08.2018
Номер документу76000056
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/1166/18

Ухвала від 24.07.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

Ухвала від 14.07.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

Рішення від 09.10.2018

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

Ухвала від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

Ухвала від 11.09.2018

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

Ухвала від 21.08.2018

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

Ухвала від 05.07.2018

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

Ухвала від 12.06.2018

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні