Ухвала
від 22.08.2018 по справі 905/1575/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.: (057) 702-07-99, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

22.08.2018 Справа № 905/1575/18

Господарський суд Донецької області у складі судді Фурсової С.М. розглянувши матеріали позовної заяви товариства з обмеженою відповідальністю Мєгастрой (87555, Донецька область, місто Маріуполь, вулиця Бахчіванджи, будинок № 53А; код ЄДРПОУ - 35129030)

до товариства з обмеженою відповідальністю Катрон (84331, Донецька область, місто Краматорськ, вулиця Леніна, будинок № 63, код ЄДРПОУ - 30644729)

про визнання права власності,-

В С Т А Н О В И В

Товариство з обмеженою відповідальністю Мєгастрой звернулось до господарського суду Донецької області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Катрон про визнання права власності на нежитлове приміщення загальною площею 447,3 кв.м., що знаходиться за адресою: Донецька область, місто Маріуполь, Володарське шосе, будинок 3 (три).

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд вважає за необхідне залишити її без руху, виходячи з наступного.

За приписами п.п.1 п.1 ст.164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до порядку надсилання копії позовної заяви і доданих до неї документів, встановленого п.1 ст.172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Отже, належним доказом відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів може вважатися надані в оригіналі документи, що підтверджують надання поштових послуг (касовий чек , розрахункова квитанція тощо) та опис вкладення із зазначенням переліку відправлених документів, що свідчить про надіслання позовних матеріалів на юридичну адресу відповідача.

Відповідно до п.61 «Правил надання послуг поштового зв'язку» , затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 №270 у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові.

Такі приписи згаданих норм мають на меті забезпечення, як конституційних засад змагальності сторін та рівності усіх учасників процесу перед законом і судом (п.п.2, 4 ч.3 ст.129 Конституції України), так і аналогічних приписів ст.ст.7, 13 Господарського процесуального кодексу України.

На стадії прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі, господарський суд має бути впевнений у тому, що зазначені засади не були порушені заявником позову.

Дослідивши матеріали позовної заяви, судом було встановлено, що в якості доказу направлення відповідачу копії позовної заяви з додатками позивачем додано фіскальний чек з описом вкладення від 03.05.2018 , які не можуть вважатися належним доказом направлення позивачем відповідачу саме позовної заяви б/н від 15.08.2018 з доданими до неї документами, з якою позивач звернувся до суду, оскільки зазначена позовна заява не могла бути надіслана на адресу відповідача раніше за дату її складання.

Згідно статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: 1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів; 2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Таким чином, обов'язок зі сплати судового збору при зверненні до суду з позовом покладено саме на позивача.

Порядок і розмір сплати судового збору встановлений Законом України «Про судовий збір» .

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з підпунктом 1 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру судовий збір справляється у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до пункту 3 частини 3 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Згідно пункту 2 частини 1 статті 163 ГПК України ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування вартістю майна.

В п. 2.2.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21 лютого 2013 року № 7 «Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України» роз'яснено, що судовий збір з позовної заяви про визнання права власності на майно, витребування або повернення майна у позадоговірних зобов'язаннях (у тому числі в зв'язку з вимогами, заснованими на приписах частини п'ятої статті 216, статті 1212 Цивільного кодексу України тощо), - як рухомих речей, так і нерухомості, - визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру.

У поданій позовній заяві позивачем заявлено вимогу щодо визнання права власності на нерухоме майно.

Відповідно, судовий збір з позовної вимоги про визнання права власності визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру.

Позивачем у позовній заяві визначено ціну позову в розмірі 133 246,76 гривень. Господарським судом встановлено, що позивачем не надано належних доказів на підтвердження заявленої вартості нерухомого майна. Разом із цим, до позовної заяви додано належним чином засвідчену копію договору купівлі-продажу нежилого приміщення від 23.09.2011, згідно п. 2.1. якого вартість нежитлового приміщення, що відчужується, відповідно до висновку про вартість майна, виданого суб'єктом оціночної діяльності фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 від 22.09.2011, складає 235 280,00 гривень.

Таким чином, судовий збір за зазначеним позовом має бути сплачений у розмірі 3529,20 гривень.

Разом із тим, до позовної заяви додано квитанції № 0.0.1026518730.1 від 02.05.2018 та № 0.0.1048692291.1 від 30.05.2018 на підтвердження сплати судового збору лише у розмірі 1998,69 гривень, що не відповідає вимогам ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір .

З огляду на вищевикладене, позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки позивачем не додано документів, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі відповідно до Закону, а також не додано документів, які підтверджують надсилання копії позовної заяви з додатками відповідачу.

Відповідно до ст.174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З урахуванням встановлених недоліків, господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху на підставі ч.1 ст.174 ГПК України із встановленням 5-деннного строку з дня вручення копії даної ухвали для усунення виявлених недоліків шляхом надання до суду документів, які підтверджують надіслання копії позовної заяви з додатками відповідачу, а також сплату (доплату) судового збору в розмірі 1530,51 гривень за наступними реквізитами:

Отримувач коштів - УК мХаркові/мХаркiв/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37999649

Банк отримувача - Казначейство України (ЕАП)

Код банку отримувача (МФО) - 899998

Рахунок отримувача - 34319206083012

Код класифікації доходів бюджету - 22030101

Призначення платежу - *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Господарський суд Донецької області (назва суду, де розглядається справа).

Відповідно до приписів ч.ч. 3, 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст.ст.164, 174, 234, Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

У Х В А Л И В

1. Позовну заяву товариству з обмеженою відповідальністю Мєгастрой залишити без руху.

2. Встановити товариству з обмеженою відповідальністю Мєгастрой строк для усунення недоліків позовної заяви протягом п'яти днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху, але не пізніше - 05.09.2018, шляхом надання до суду документів, які підтверджують надіслання копії позовної заяви з додатками відповідачу, а також сплату (доплату) судового збору в розмірі 1530,51 гривень.

3. Копію ухвали надіслати товариству з обмеженою відповідальністю Мєгастрой .

Роз'яснити товариству з обмеженою відповідальністю Мєгастрой , що в разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою відповідно до п.п. 4, 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала набрала чинності з моменту її підписання - 22.08.2018 та оскарженню не підлягає.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://dn.arbitr.gov.ua.

Суддя С.М. Фурсова

Дата ухвалення рішення22.08.2018
Оприлюднено23.08.2018
Номер документу76024763
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —905/1575/18

Рішення від 25.09.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.М. Фурсова

Рішення від 25.09.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.М. Фурсова

Ухвала від 04.09.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.М. Фурсова

Ухвала від 22.08.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.М. Фурсова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні