Рішення
від 23.08.2018 по справі 911/1230/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" серпня 2018 р. Справа № 911/1230/18

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Гарант-Інвест", 08600, Київська обл., місто Васильків, вулиця Чехова, будинок 8-А

до Глевахівської селищної ради, 08631, Київська обл., Васильківський район, Селище міського типу Глеваха, вулиця Вокзальна, будинок 26

про визнання поновленим договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008 та визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008

суддя Шевчук Н.Г.

секретар Матраєва Н.С.

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 (дов. №22/18 від 01.06.2018);

від відповідача: не з'явився.

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальність Будівельна компанія Гарант-Інвест (далі - ТОВ БК Гарант-Інвест ) звернулось у господарський суд з позовом до Глевахівської селищної ради Васильківського району Київської області (далі - Глевахівська селищна рада) з позовом, в якому просить:

- визнати поновленим договір оренди земельної ділянки від 28.03.2008 загальною площею 1,9835га (кадастровий номер 3221455300:01:017:0153), яка розташована в селищі міського типу Глеваха Васильківського району Київської області вулиця Стуса, вулиця Вокзальна, на той самий строк і на тих самих умовах, які передбачені цим договором;

- визнати укладеною додаткову угоду про поновлення договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008 загальною площею 1,9835га (кадастровий номер 3221455300:01:017:0153), яка розташована в селищі міського типу Глеваха Васильківського району Київської області вулиця Стуса, вулиця Вокзальна, в редакції позивача, яка викладена ним у прохальній частині позовної заяви.

Позов з посиланням на статтю 33 Закону України Про оренду землі , статті 777, 764, 319, 626 Цивільного кодексу України, статті 187, 188 Господарського кодексу України обґрунтований тим, що позивач належним чином виконував договір оренди, продовжує користуватись земельною ділянкою після закінчення строку договору, у встановлений законом строк повідомив орендодавця про свій намір скористатись переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк та надав проект додаткової угоди, що протягом встановленого частиною шостою статті 33 Закону України Про оренду землі одного місяця після спливу строку договору відповідач не повідомив про заперечення у поновленні договору оренди на новий строк.

Відповідач не скористався своїм процесуальним правом і не надав відзив на позов та докази в підтвердження своєї позиції по спору.

Відповідач заявив клопотання про проведення підготовчого засідання без участі його представника (арк. с. 87).

У судові засідання по розгляду справи по суті відповідач не з'явився.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази, заслухавши пояснення представника позивача суд

В С Т А Н О В И В :

Глевахівська селищна рада (Орендодавець) та ТОВ БК Гарант-Інвест (Орендар) 28.03.2008 уклали договір оренди земельної ділянки від 28.03.2008 (далі - Договір) загальною площею 1,9835га (кадастровий номер 3221455300:01:017:0153), яка розташована в селищі міського типу Глеваха Васильківського району Київської області вулиця Стуса, вулиця Вокзальна (арк. с. 14-17).

Договір нотаріально посвідчений та зареєстрований у встановленому порядку 28.03.2008 (арк. с. 18-19).

Відповідно до пункту 1.1 Договору земельна ділянка надана за рахунок земель запасу (землі громадської та житлової забудови) для будівництва багатоповерхових житлових будинків, перебуває в державній власності та віднесена до Глевахівської селищної ради.

Термін дії Договору 10 (десять) років з дня підписання його сторонами, нотаріального посвідчення та державної реєстрації (пункт 3.1).

Пунктом 6.14 сторони встановили, що після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, Орендар, який належно виконував свої обов'язки, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору.

ТОВ БК Гарант-Інвест за вих.№12/02 від 26.02.2018 звернулося до Глевахівської селищної ради з повідомленням про намір скористатись переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, до якого додало проект додаткової угоди про поновлення договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008 на 10 (десять) років (арк. с. 20-21).

Проект додаткової угоди підписаний директором ТОВ БК Гарант-Інвест та скріплений печаткою Товариства.

Зазначене повідомлення з проектом додаткової угоди отримане відповідачем 27.02.2018, що підтверджується штампом Глевахівської селищної ради на примірнику повідомлення в його нижньому правому куті.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 2 Закону України Про оренду землі передбачено, що відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

За змістом статті 13 зазначеного Закону договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до приписів статті 33 Закону України Про оренду землі у редакції від 23.03.2017, що діяла на час закінчення строку дії Договору оренди землі, укладеного між сторонами, по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі) (частина перша статті 33 Закону України Про оренду землі ).

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі (частина друга статті 33 Закону України Про оренду землі ).

До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди (частина третя статті 33 Закону України Про оренду землі ).

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється (частина четверта статті 33 Закону України Про оренду землі ).

Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення (частина п'ята статті 33 Закону України Про оренду землі ).

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із: власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності); уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування без прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності) (частина шоста статті 33 Закону України Про оренду землі ).

Керівник органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який уповноважений підписувати додаткову угоду до договору оренди землі щодо земельної ділянки державної або комунальної власності, визначається рішенням цього органу (частина сьома статті 33 Закону України Про оренду землі ).

ОСОБА_2 угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку (частина восьма статті 33 Закону України Про оренду землі ).

Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді (частина одинадцята статті 33 Закону України Про оренду землі ).

У разі зміни межі або цільового призначення земельної ділянки поновлення договору оренди землі здійснюється у порядку одержання земельної ділянки на праві оренди (частина дванадцята статті 33 Закону України Про оренду землі ).

Таким чином стаття 33 цього Закону фактично об'єднує два випадки пролонгації договору оренди.

При цьому у першому випадку, за яким орендар, який має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк, і який має намір скористатися таким переважним правом, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. І у цьому випадку поновлення договору оренди землі здійснюється на підставі додаткової угоди, проект якої орендар додає до листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі. При цьому при поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін, що вбачається із приписів частин першої - четвертої вказаної статті.

У другому ж випадку не встановлюється обов'язку для орендаря, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі, а визначається, що у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Строк дії Договору закінчився 28.03.2018.

Як встановлено судом, позивач своєчасно у визначеному статтею 33 Закону України Про оренду землі порядку не пізніше ніж за місяць до спливу строку Договору оренди землі (27.02.2018) звернувся до відповідача з повідомленням про намір скористатись переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, до якого додало проект додаткової угоди про поновлення договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008 на 10 (десять) років (арк. с. 20-21) наступного змісту:

1. На підставі ст. 33 Закону України Про оренду землі Сторони дійшли згоди поновити термін дії Договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008 року, посвідчений приватним нотаріусом Васильківського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_3, зареєстрованого у реєстрі за №442 (державна реєстрація Васильківським відділом Київської філії центру ДЗК від 22.05.2008р. за №040832600001), на 10 (десять) років.

2. Всі інші умови вищевказаного Договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008 року Сторони вирішили залишити без змін.

3. Ця ОСОБА_2 угода є невід'ємною частиною вищевказаного Договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008. .

Докази розгляду цього повідомлення Глевахівською селищною радою відсутні: всупереч приписам статті 33 Закону України Про оренду землі відповідач не повідомив позивача ні про наявність заперечень щодо поновлення Договору і не уклав з позивачем ОСОБА_2 угоду до Договору.

ТОВ БК Гарант-Інвест , як орендар, належно виконував обов'язки за умовами Договору, зокрема, в частині сплати орендної плати, що підтверджується інформацією Головного управління Державної казначейської служби України в Київській області від 05.06.2018 за вих. №05-04/700-3166 (арк..с. 22-31).

Докази порушення позивачем інших обов'язків по Договору відсутні.

ТОВ БК Гарант-Інвест продовжує користуватись продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку Договору оренди.

Докази направлення відповідачем протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні Договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008 відсутні.

Глевахівською селищною радою як відповідачем у цій справі також не подано заперечень проти позову.

За таких обставин суд вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню. Договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором, а додаткова угода про поновлення Договору, проект якої підписаний позивачем 26.02.2018, - має бути визнана укладеною в редакції, запропонованій позивачем.

Судовий збір відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

Керуючись статтями 129, 236 - 240 Господарського процесуального кодексу України суд

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Вважати договір оренди земельної ділянки від 28.03.2008 загальною площею 1,9835га (кадастровий номер 3221455300:01:017:0153), яка розташована в селищі міського типу Глеваха Васильківського району Київської області вулиця Стуса, вулиця Вокзальна, укладений між Глевахівською селищною радою Васильківського району Київської області та Товариством з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Гарант-Інвест , поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які передбачені цим договором.

3. Вважати укладеною додаткову угоду про поновлення договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008 загальною площею 1,9835га (кадастровий номер 3221455300:01:017:0153), яка розташована в селищі міського типу Глеваха Васильківського району Київської області вулиця Стуса, вулиця Вокзальна, в редакції позивача, а саме:

Глевахівська селищна рада Васильківського району Київської області (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 04358146), місцезнаходження якої: селище Глеваха Васильківського району Київської області, вул. Вокзальна, буд. 26, іменована далі ОРЕНДОДАВЕЦЬ , з однієї сторони, та

Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Гарант-Інвест (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 33370447), місцезнаходження якого: 08600, Київська обл.., місто Васильків, вулиця Чехова, будинок 8-А, іменоване надалі ОРЕНДАР , з другої сторони,

Уклали цю додаткову угоду про поновлення Договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008 про наступне:

1. На підставі ст. 33 Закону України Про оренду землі Сторони дійшли згоди поновити термін дії Договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008 року, посвідчений приватним нотаріусом Васильківського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_3, зареєстрованого у реєстрі за №442 (державна реєстрація Васильківським відділом Київської філії центру ДЗК від 22.05.2008р. за №040832600001), на 10 (десять) років.

2. Всі інші умови вищевказаного Договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008 року Сторони вирішили залишити без змін.

3. Ця ОСОБА_2 угода є невід'ємною частиною вищевказаного Договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008. .

4. Стягнути з Глевахівської селищної ради Васильківського району Київської області (код за ЄДРПОУ 04358146) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Гарант-Інвест (код за ЄДРПОУ 33370447) судовий збір у сумі 3524 (три тисячі п'ятсот двадцять чотири) грн..

5. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення набирає законної сили відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України і може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені статтями 256-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Н.Г. Шевчук

Повне рішення складено та підписано: 23.08.2018.

Дата ухвалення рішення23.08.2018
Оприлюднено23.08.2018
Номер документу76025147
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання поновленим договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008 та визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки від 28.03.2008

Судовий реєстр по справі —911/1230/18

Ухвала від 03.12.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 08.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 25.09.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Рішення від 23.08.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 09.08.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 12.07.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 15.06.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 12.06.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні