Ухвала
від 23.08.2018 по справі 127/20689/18
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/20689/18

Провадження №1-кс/127/10727/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 серпня 2018 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницького області в складі

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці в залі суду скаргу адвоката ОСОБА_3 , який представляє інтереси ТОВ «Астра-Кепітал» на бездіяльність старшого слідчого в ОВС СУ ГУ НП у Вінницькій області ОСОБА_4 , яка полягає в невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань по заяві сторони захисту від 14.08.2018, в порядку ст. 303 КПК України,

в с т а н о в и в :

Адвокат ОСОБА_3 , який представляє інтереси ТОВ «Астра-Кепітал» звернувся до суду із вищевказаною скаргою, яку мотивував тим, що 14.08.2018 року останній звернувся до старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП України у Вінницькій області ОСОБА_4 із заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 ч. 4 КК України з приводу протиправних дій ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , які завдали ТОВ «Астра-Кепітал» прямої матеріальної шкоди на загальну суму 3126710 грн., що станом на момент вчинення кримінального правопорушення більше ніж 600 разів перевищує розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян. Особа, яка подала скаргу звертає увагу на те, що на день подання скарги відомості до ЄРДР по його заяві не внесено та не розпочато досудове розслідування. Вищевказані дії вважає протиправними, у зв`язку з чим просить скаргу задовольнити.

В судове засідання адвокат ОСОБА_3 ,який представляєінтереси ТОВ«Астра-Кепітал»не з`явився, однак надав до суду заяву, в якій просив скаргу розглянути у його відсутність, подану ним скаргу підтримує в повному обсязі та просить її задовольнити.

Слідчий ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду скарги повідомлявся своєчасно та належним чином, про причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до ст. 107 ч. 4 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що учасник процесуальної дії не з`явився в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дану скаргу без застосування технічних засобів фіксування.

Дослідивши матеріали скарги, суд прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що 14.08.2018 року адвокат ОСОБА_3 ,який представляєінтереси ТОВ«Астра-Кепітал»звернувся до старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП України у Вінницькій області ОСОБА_4 із заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 ч. 4 КК України з приводу протиправних дій ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , які завдали ТОВ «Астра-Кепітал» прямої матеріальної шкоди на загальну суму 3126710 грн., що станом на момент вчинення кримінального правопорушення більше ніж 600 разів перевищує розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян. Особа,яка подаласкаргу звертаєувагу нате,що надень поданняскарги відомостідо ЄРДРза йогозаявою не внесено та не розпочато досудове розслідування.

Статтею 2КПК України визначені завдання кримінального судочинства, одним з яких є захист особи, суспільства від кримінальних правопорушень.

Реалізація вказаного завдання здійснюється шляхом забезпечення кожному громадянину права на звернення до уповноважених органів з заявою про вчинене кримінальне правопорушення.

Зазначене право породжує відповідний обов`язок органів прокуратури, досудового розслідування своєчасно відреагувати на такі звернення у передбачений законом спосіб, тобто відповідно до встановленої процесуальним законом процедури.

У силу ч. 1 ст.9КПК на керівника органу досудового розслідування покладений обов`язок неухильно додержуватись вимог Кримінального процесуального кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст.214КПК прокурор, слідчий у строк, що не перевищує 24 годин після подання заяви про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.

Згідно з положеннями ч.2 зазначеної статті досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до ЄРДР.

Згідно ч. 1 ст. 25 КПК України, прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Відповідно до ст. 214 ч. 4 КПК України відмова в прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

З поданої скарги вбачається, що сторона захисту у своїй заяві повідомила про вчинення саме кримінального правопорушення, надала йому власну кримінально-правову оцінку.

Слідчий суддявважає,що фактивикладені взаяві сторонизахисту від14.08.2018р.підлягають обов`язковійперевірці та винесенню відповідного процесуального рішення.

Дана обставина зобов`язувала органи досудового розслідування внести передбачені законом відомості до ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

Попри визначений кримінальним процесуальним законом обов`язок розпочати досудове розслідування, у ході якого прийняти заходи до виявлення усіх необхідних складових кримінального правопорушення, орган досудового розслідування заяву сторони захисту про вчинення злочину проігнорував, що є недопустимим.

Невнесення відомостейдо ЄРДР суперечать як принципу законності, так і положенням ч.5 ст.214 КПК, яка визнає за достатнє для початку досудового розслідування повідомлення даних, які лише можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 303, 307 КПК України, суд -

у х в а л и в :

Скаргу адвоката ОСОБА_3 , який представляє інтереси ТОВ «Астра-Кепітал» - задовольнити.

Зобов`язати старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП України у Вінницькій області ОСОБА_4 у відповідності до вимог ст. 214 КПК України внести до Єдиного реєстру досудового розслідування відомості про кримінальне правопорушення по заяві адвоката ОСОБА_3 , який представляє інтереси ТОВ «Астра-Кепітал» від 14.08.2018 року про що повідомити заявника шляхом надання витягу з ЄРДР.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення23.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76032017
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —127/20689/18

Ухвала від 23.08.2018

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

Ухвала від 20.08.2018

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні