Ухвала
від 27.08.2018 по справі 201/8975/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

справа № 201/8975/18

№ 1-кс/201/5447/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 серпня 2018 року Жовтневий районний суд

м. Дніпропетровська

у складі: головуючого слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Дніпро скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого, прокурора Дніпропетровської області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, -

ВСТАНОВИВ:

20 серпня 2018 року до канцелярії Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська надійшли матеріали скарги ОСОБА_3 .. Як вбачається з матеріалів скарги, заявник просить суд визнати протиправною бездіяльність прокурора, уповноваженої особи Дніпропетровської області щодо невнесення відповідних даних до ЄРДР на підставі його заяви повідомлення від 23 липня 2018 року про обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення та зобов`язати вказаного прокурора або уповноважену особу прокуратури Дніпропетровської області вчинити дії передбачені ст. 214 ч. 1, 4, 5, ст. 60 КПК України за вище вказаною заявою.

Заявник скаргу підтримав, просив вимоги скарги задовольнити та зобов`язати вказану особу вчинити передбачені законом відповідні дії, задовольнивши скаргу в повному обсязі.

Прокурор в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлявся належним чином. Вказаним, на думку суду, скаргу не визнав, вважав за можливе її розгляд без його участі і просив в задоволенні скарги відмовити в повному обсязі. Суд вважає можливим розгляд справи за відсутністю прокурора з огляду на положення ст. 306 КПК України.

З`ясувавши думку сторін скарги, дослідивши матеріали скарги, а також надані та добуті докази, суд приходить до нижчевикладеного висновку з таких підстав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Частиною 1 ст. 28 КПК України встановлено, що під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

Як вбачаєтьсязі зміступоданої ОСОБА_3 скарги,23липня 2018року останньоюбуло поданозаяву-повідомленняпрокурору Дніпропетровськоїобласті (зафактом злочинуза ст.365та інш.КК України)від 23липня 2018року,вказана заявабула отриманата зареєстрованаі повиннабула прийнятадо виконання,вона (заява)про обставини,що можутьсвідчити провчинення кримінальногоправопорушення впорядку ст.214КПК України,а непро зверненнягромадян,а саме:про вчиненняпевними конкретнимиособами протиправнихі незаконнихдій, вказана заява була прийнята та зареєстрована, але станом на теперішній час відомості про кримінальне правопорушення не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та не розпочато досудове розслідування, що і стало причиною звернення до слідчого суді із скаргою.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР.

Судом встановлено, що слідчим, прокурором або уповноваженою особою прокуратури Дніпропетровської області не було виконано вимоги про внесення відомостей заяв до ЄРДР, не було навіть надано своєчасно відповідь заявнику по суті його звернення. Таким чином, строк здійснення дій, які за заявою від 23 липня 2018 року про вчинене кримінальне правопорушення повинен був вчинити прокурор (відповідна посадова особа цієї прокуратури), становить 24 години, після спливу яких має місце бездіяльність, однак останній (прокурор або уповноважена особа) передбачених законом з цього питання ніяких дій не вчинив, тобто допустив бездіяльність.

Частиною 2 ст. 307 КПК України встановлено, що ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: 1) скасування рішення слідчого чи прокурора; 2) зобов`язання припинити дію; 3) зобов`язання вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги.

Всебічне дослідження обставин справи та письмових доказів, з урахуванням допустимості доказів та узгодженістю і несуперечністю між собою дають об`єктивні підстави вважати, що скарга підлягає задоволенню.

Не може суд прийняти до уваги незгоду прокурора з позицією скаржника, оскільки вона спростовується вищенаведеним і ніякими об`єктивними належними документами чи доказами не підтверджується.

При таких обставинах суд вважає скаргу обґрунтованою та підлягаючою задоволенню.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 2, 28, 91, 214, 303, 306, 307 КПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність прокурора Дніпропетровської області задовольнити.

Зобов`язати прокурора Дніпропетровської області або уповноважену особу цієї прокуратури внести відповідні відомості про скоєний злочин за заявою скаржника від 23 липня 2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, про що його письмово повідомити, надавши скаржнику виписку із ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76058814
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення

Судовий реєстр по справі —201/8975/18

Ухвала від 27.08.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні