Рішення
від 27.08.2018 по справі 525/888/18
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/888/18

Номер провадження 2/525/291/2018

РІШЕННЯ

Іменем України

27 серпня 2018 року Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Ячала Ю.І.,

за участю секретаря Гавриш О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Велика Багачка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, треті особи, які не заявляють самостійного вимоги щодо предмету спору - ОСОБА_2, про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за законом,-

встановив:

23 липня 2018 року позивач звернувся до суду з позовом до Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями в порядку спадкування за законом.

В своїй позовній заяві позивачі посилалися на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_3, після якої відкрилася спадщина. До складу спадкового майна, поряд з іншим майном, входить житловий будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, який в цілому складається з житлового будинку (літ. А-1), сарай (літ. Б), сарай (літ. б), навіс (літ.?б-1), сарай (літ.-г), сарай (літ.-Е), гараж (літ.-Ж), вбиральня (літ.-з), літня кухня (літ.-К,к), сарай (літ.-Л), погріб вхідний (літ.-М), колодязь питний № 1.

На момент смерті спадкодавець був власником зазначеного спадкового майна, але свідоцтво на право власності не виготовив. Незважаючи на те, що позивач у встановленому порядку прийняв спадщину за законом після ОСОБА_3, нотаріусом було відмовлено йому у видачі свідоцтва про право на спадщину, в зв'язку із відсутністю правовстановлюючих документів на житловий будинок з господарськими будівлями, а тому позивач просив суд визнати за ним право власності на житловий будинок з господарськими будівлями в порядку спадкування за законом.

В судове засідання позивач та його представник не з'явилися, подали до канцелярії суду заяву про розгляд справи у їх відсутність, позовні вимоги підтримали (а.с. 38).

Відповідач - Рокитянська сільська рада Великобагачанського району Полтавської області, надіслав до суду листа, в якому позов визнав, просив суд розглянути справу без участі представника відповідача, відзив на позов не подав (а.с. 39).

Третя особа по справі - ОСОБА_2, будучи належним чином повідомленим про день, час та місце розгляду справи, до суду не прибула, подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, не заперечувала проти задоволення позовної заяви (а.с. 40).

Суд, дослідивши письмові докази по справі, приходить до висновку про наявність законних підстав для ухвалення рішення про задоволення позову у підготовчому судовому засіданні відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України, зазначаючи, що визнання позову відповідачем не суперечить закону.

Житловий будинок з господарськими будівлями, який розташовано за адресою: АДРЕСА_1, відносився до категорії "колгоспний двір", та належав померлій ОСОБА_3, що підтверджується відповідними довідками (а.с. 6, 7).

Житловий будинок з господарськими будівлями, який розташовано за адресою: АДРЕСА_1, в цілому складається з житлового будинку (літ. А-1), сарай (літ. Б), сарай (літ. б), навіс (літ.?б-1), сарай (літ.-г), сарай (літ.-Е), гараж (літ.-Ж), вбиральня (літ.-з), літня кухня (літ.-К,к), сарай (літ.-Л), погріб вхідний (літ.-М), колодязь питний № 1 (а.с. 8-10).

В судовому засіданні встановлено, що за життя ОСОБА_3 набула у власність житловий будинок з господарськими будівлями, який знаходився за адресою: АДРЕСА_1.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, після смерті якої відкрилася спадщина на зазначене вище спадкове майно (а.с. 13).

Позивач ОСОБА_1 - син померлої, (а.с. 11, 12, 14), є єдиним спадкоємцем за законом, який прийняв спадщину у встановлений законом строк, інших спадкоємців немає (а.с. 30-36).

Постановою державного нотаріуса позивачеві відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з господарськими будівлями, який розташований за адресою: АДРЕСА_1, після померлої, у зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документу (а. с. 17).

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Як передбачено ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб спадкоємців.

В справі маються достатні докази, які свідчать про те, що після смерті ОСОБА_3, спадщину прийняв її син ОСОБА_1. Зважаючи на ту обставину, що відсутність правовстановлюючого документа на житловий будинок позбавляє позивача можливості оформити це спадкове майно на себе через нотаріальну контору, тому за позивачем слід визнати право власності на даний житловий будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1, в порядку спадкування за законом.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 12, 13, 141, 263-265, 268, 273, Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, до Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області , місцезнаходження юридичної адреси: вулиця Центральна, 34, село Рокита Великобагачанський район Полтавської області, ідентифікаційний код юридичної особи: 04381789, треті особи, які не заявляють самостійного вимоги щодо предмету спору - ОСОБА_2 , адреса проживання: АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків невідомий, про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за законом, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на житловий будинок з господарськими будівлями, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, та складається в цілому з житлового будинку (літ. А-1), сарай (літ. Б), сарай (літ. б), навіс (літ.?б-1), сарай (літ.-г), сарай (літ.-Е), гараж (літ.-Ж), вбиральня (літ.-з), літня кухня (літ.-К,к), сарай (літ.-Л), погріб вхідний (літ.-М), колодязь питний № 1.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Полтавської області на протязі тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційних скарг через Великобагачанський районний суд Полтавської області.

Суддя Ю.І. Ячало

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення27.08.2018
Оприлюднено28.08.2018
Номер документу76066895
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —525/888/18

Рішення від 27.08.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 27.07.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні