Ухвала
від 27.08.2018 по справі 756/10514/18
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

27.08.2018 Справа № 756/10514/18

Справа № 756/10514/18

Провадження № 1-кс/756/2130/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 серпня 2018 року м.Київ

Слідчий суддя Оболонського районного суду міста Києва ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

з участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі судових засідань Оболонського районного суду міста Києва клопотання слідчого про дозвіл на обшук приміщення у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016041640000026 від 07.04.2016 р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.205, ч.3 ст.212 КК України, -

в с т а н о в и в:

Згідно викладених у клопотанні слідчого обставин справи, службові особи ТОВ "Гелайза" (код ЄДРПОУ 37153065) у період 2016-2018 років впровадили у діяльність протиправний фінансовий механізм, який має на меті ухилення від сплати податків, шляхом створення штучного документообігу з ТОВ "АЛІОН СІТІ" (код ЄДРПОУ 40040473), ТОВ "СКАЙРОК" (код ЄДРПОУ 41371843), ТОВ "САНТ БІЛДІНГ" (код ЄДРПОУ 41273330), ТОВ "ВІЛТОНІ" (код ЄДРПОУ 41370183), які мають ознаки фіктивності, а саме: не знаходяться за податковою адресою; мають чисельність працюючих 1 особу; не мають основних засобів, у тому числі виробничих, складських приміщень, земельних ділянок, транспортних засобів. Вказаними підприємствами здійснювалась реєстрація податкових накладних про нібито постачання товарів, робіт, послуг на користь ТОВ "Гелайза", за відсутності фактичного постачання вказаного товару, при цьому проведеним оглядом податкових накладних вищевказаних фіктивних суб`єктів господарської діяльності встановлено «пересортування» номенклатури придбаного та реалізованого ними товару, а саме: в податкових накладних зазначаються операції з нібито купівлі продуктів харчування, меблів, сіль, конвекторів тощо, які фактично не купуються, а в подальшому відображаються операції з нібито реалізації будівельних матеріалів, електричних приборів, будівельних та монтажних робіт тощо. Вказане дозволило ТОВ «Гелайза» шляхом завищення витрат мінімізувати податкові зобов`язання.

Старший слідчий з ОВС п`ятого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 за погодженням з прокурором Київської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на обшук нежитлового приміщення по АДРЕСА_1 , яке на праві приватної спільної часткової власності належить ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . Клопотання обґрунтовується тим, що у даному кримінальному провадженні існує потреба у дослідженні первинних бухгалтерських документів щодо операцій ТОВ «Гелайза» з ТОВ "АЛІОН СІТІ", ТОВ "СКАЙРОК", ТОВ "САНТ БІЛДІНГ", ТОВ "ВІЛТОНІ", комп`ютерного та іншого обладнання, на якому може зберігатись інформація про ці операції, а ці документи на вимогу слідчого в порядку ст.93 КПК України керівництвом ТОВ «Гелайза» надані не були, як не були надані і за ухвалою суду про тимчасовий доступ до речей і документів. У органу досудового розслідування існують достатні підстави вважати, що відшукувані документи можуть перебувати у вищезазначеному приміщенні.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 повністю підтримав внесене клопотання та з підстав невиконання керівництвом ТОВ «Гелайза» ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів просив суд його задовольнити.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши клопотання та надані до нього матеріали, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність підстав для його задоволення.

Відповідно до ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

З доданих до клопотання матеріалів вбачається, що ТОВ "Гелайза" за даними податкового обліку у період 2016-2018 років документувала операції з придбання товарів, робіт, послуг у ТОВ "АЛІОН СІТІ", ТОВ "СКАЙРОК", ТОВ "САНТ БІЛДІНГ", ТОВ "ВІЛТОНІ", а також що дані підприємства мають ознаки фіктивності: не знаходяться за податковою адресою; мають чисельність працюючих 1 особу; не мають основних засобів, у тому числі виробничих, складських приміщень, земельних ділянок, транспортних засобів, реєстрували податкові накладні з «пересортуванням» номенклатури придбаного та реалізованого товару.

З вищезазначених матеріалів об`єктивно вбачаються підстави вважати, що службові особи ТОВ «Гелайза» протягом 2016-2018 років штучно завищували витрати шляхом документування фінансово-господарських операцій з вказаними суб`єктами господарювання, занизивши таким чином прибуток та ухилившись від сплати податків.

На вимогу слідчого про надання первинних бухгалтерських документів щодо операцій ТОВ «Гелайза» з ТОВ "АЛІОН СІТІ", ТОВ "СКАЙРОК", ТОВ "САНТ БІЛДІНГ", ТОВ "ВІЛТОНІ", директором ТОВ «Гелайза» ОСОБА_7 15.06.2018 р. надано відповідь про відмову у наданні вищезазначених документів слідчому та запропоновано останньому надати ухвалу слідчого судді про тимчасовий доступ до цих документів.

Ухвалою слідчого судді Оболонського районного суду м.Києва від 09.07.2018 р. слідчому надано тимчасовий доступ до документів щодо проведення фінансово-господарських операцій ТОВ «Гелайза» з ТОВ "АЛІОН СІТІ", ТОВ "СКАЙРОК", ТОВ "САНТ БІЛДІНГ", ТОВ "ВІЛТОНІ" за період з 01.01.2016 р. по 30.05.2018 р.

Як вбачається з протоколу тимчасового доступу до речей і документів від 08.08.2018 р., в ході виконання вищезазначеної ухвали слідчого судді, яку було вручено представнику ТОВ «Гелайза» 19.07.2018 р., отримати документи від ТОВ «Гелайза» не представилось можливим. Як вбачається з листа директора ТОВ «Гелайза» № 1 від 13.08.2018 р., документи, зазначені в ухвалі слідчого судді Оболонського районного суду м.Києва від 09.07.2018 р. рахуються як втрачені. Як вбачається з висновку від 10.08.2018 р. Дарницького УП ГУ НП у м.Києві про результати розгляду звернення ОСОБА_8 , 06.08.2018 р. від працівника кур`єрської служби ОСОБА_8 надійшло звернення з приводу виявлення відсутності пакету з документами, кур`єрською доставкою яких він займався, за адресою: м.Київ, вул.Григоренка, 40, за обставин перевезення їх у автомобілі «Шевроле» д.н.з. НОМЕР_1 , здійснення зупинки за вказаною адресою з метою відпочинку, під час сну у період з 14.20 год. до 15.15 год. При цьому власник документів ОСОБА_9 повідомив ОСОБА_8 про те, що у пакеті знаходились копії документів по фінансово-господарським операціям ТОВ «Гелайза» з ТОВ "АЛІОН СІТІ", ТОВ "СКАЙРОК", ТОВ "САНТ БІЛДІНГ", ТОВ "ВІЛТОНІ" за період з 01.01.2016 р. по 05.06.2018 р. Суд критично ставиться до повідомлених керівником ТОВ «Гелайза» причин ненадання документів на підставі ухвали слідчого судді та приходить до висновку, що фактично мала місце відмова у наданні таких документів слідчому.

Відповідно до ст.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Встановлені обставини вказують на те, що у кримінальному провадженні існує необхідність отримати оригінали документів по фінансово-господарським операціям ТОВ «Гелайза» з ТОВ "АЛІОН СІТІ", ТОВ "СКАЙРОК", ТОВ "САНТ БІЛДІНГ", ТОВ "ВІЛТОНІ" за період з 01.01.2016 р. по 05.06.2018 р., і у зв`язку з невиконанням ухвали про тимчасовий доступ до цих документів потреба у застосуванні такої слідчої дії, як обшук, є об`єктивною, враховуючи, що іншим чином їх отримати неможливо.

Як вбачається з інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Держаного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна № 133459834 від 07.08.2018 р. щодо об`єкту по АДРЕСА_1 , за даною адресою знаходиться житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами загальною площею 455,00 кв.м, яке на праві приватної спільної часткової власності належить ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . З протоколу допиту свідка від 14.08.2018 р. вбачається, що він через Інтернет-ресурс http:gazda.ua// відшукав інформацію та замовляв виготовлення та монтаж пластикових вікон у ТОВ «Гелайза», отримував продукцію за адресою: вул.Карла Маркса, 1-1 А в м.Києві. Як вбачається з протоколу огляду від 12.08.2018 р., по вул.Карла Маркса, 1-1 А в м.Києві розміщене приватне двоповерхове господарство, на момент огляду на його території здійснюється завантаження транспортного засобу, на кузові якого розміщено рекламу фірми «Ґазда». З протоколу допиту свідка від 15.08.2018 р. вбачається, що він працює на ТОВ «Гелайза», яким здійснюється виробництво і монтаж металопластикових виробів під ТМ «Ґазда», його робоче місце у ТОВ «Гелайза» знаходиться за адресою: м.Київ, вул.Карла Маркса, 1-1 А. З протоколу огляду від 09.08.2018 р. даних, що містяться в АІС ДФС України «Податковий блок» вбачається, що ТОВ «Гелайза», ТОВ «Ґазда Пласт», ТОВ «ТД Вікінг» є пов`язаними підприємствами, на що вказують відомості про одних і тих же їх засновників та/чи керівників. З наданої суду податкової накладної № 68 від 08.08.2018 р. вбачається, що СПД ОСОБА_6 отримав дохід від ТОВ «ТД Вікінг» за оренду нежитлового приміщення. Суду подано також документи у підтвердження, що одним із засновників ТОВ «ТД Вікінг» є ОСОБА_9 , який згідно з наказом ТОВ «Гелайза» № 10-К від 30.11.2017 р. працює на посаді комерційного директора ТОВ «Гелайза». Вищезазначені встановлені досудовим розслідуванням обставини вказують на не, що документи та речі, до яких бажає отримати доступ слідчий, можуть зберігатись керівництвом ТОВ «Гелайза» за вищезазначеною адресою, що свідчить про можливість досягнення мети обшуку.

За таких обставин, враховуючи, що надання дозволу на обшук приміщень ОСОБА_5 та ОСОБА_6 за адресою: м.Київ, вул.Карла Маркса, 1-1 А, що використовуються ТОВ «Гелайза», є процесуально обґрунтованим і зумовленим необхідністю збирання та перевірки доказів вчинення кримінального правопорушення, клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.166, 234-235, 309 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати дозвіл слідчим у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016041640000026 від 07.04.2016 р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.205, ч.3 ст.212 КК України, а саме: ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 на проведення обшуку приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , які на праві приватної спільної часткової власності належать ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , що використовуються товариством з обмеженою відповідальністю «Гелайза» (код ЄДРПОУ 37153065), з метою відшукання та вилучення оригіналів документів щодо взаємовідносин ТОВ "Гелайза" (код ЄДРПОУ 37153065) з ТОВ "АЛІОН СІТІ" (код ЄДРПОУ 40040473), ТОВ "СКАЙРОК" (код ЄДРПОУ 41371843), ТОВ "САНТ БІЛДІНГ" (код ЄДРПОУ 41273330), ТОВ "ВІЛТОНІ" (код ЄДРПОУ 41370183), а саме: договорів (контрактів, угод) з доповненнями та додатками до них, рахунків-фактур, накладних, видаткових накладних, актів приймання-передачі, довіреностей (доручень), податкових накладних, платіжних доручень, складських карток, банківських виписок, сертифікатів (свідоцтв, паспортів якості) на відвантажені ТМЦ, листів по вказаним взаємовідносинам, роздрукованих витягів з електронних реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, які містять облікові записи про вищезазначені фінансово-господарські операції, відомості щодо кредиторської та дебіторської заборгованості із зазначеним СГД, оборотно-сальдових відомостей та бухгалтерських документів по рахункам 311, 631 та 361, магнітних та оптичних носіїв інформації, флеш-накопичувачів, жорстких дисків, планшетів, ноутбуків та системних блоків, на яких зберігається інформація про фінансово-господарські взаємовідносини ТОВ «ГЕЛАЙЗА» (код ЄДРПОУ 37153065) з ТОВ "АЛІОН СІТІ" (код ЄДРПОУ 40040473), ТОВ "СКАЙРОК" (код ЄДРПОУ 41371843), ТОВ "САНТ БІЛДІНГ" (код ЄДРПОУ 41273330), ТОВ "ВІЛТОНІ" (код ЄДРПОУ 41370183), чорнових записів, які можуть свідчити про навмисний характер вчинення злочину у період 2016-2018 років, а також відомості (П.І.Б.,посада)про працівниківТОВ «Гелайза»,що безпосередньоспілкувались ізслужбовими особамита працівниками ТОВ "АЛІОН СІТІ" (код ЄДРПОУ 40040473), ТОВ "СКАЙРОК" (код ЄДРПОУ 41371843), ТОВ "САНТ БІЛДІНГ" (код ЄДРПОУ 41273330), ТОВ "ВІЛТОНІ" (код ЄДРПОУ 41370183), укладали з останніми договори та поставляли товари (роботи, послуги), із зазначенням дати прийняття/звільнення з посади, службових (функціональних) обов`язків.

Ухвала може бути використана для реалізації права на проникнення до вказаних приміщень з метою проведення обшуку один раз.

Ухвала діє у строк до 27 вересня 2018 року та оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.08.2018
Оприлюднено24.02.2023

Судовий реєстр по справі —756/10514/18

Ухвала від 27.08.2018

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Демчина Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні