Ухвала
від 13.08.2018 по справі 202/4276/16-ц
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/4815/18

Провадження № 1-кс/202/4276/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 серпня 2018 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська Волошин Є.В.,

за участю: секретаря судового засідання Шишляннікова О.В.,

прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 в Дніпропетровській області ОСОБА_1,

розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 в Дніпропетровській області ОСОБА_1 про проведення обшуку по кримінальному провадженню №42018042630000062, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 05 березня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 146, ч.2 ст.309 КК України, -

ВСТАНОВИВ :

13 серпня 2018 року до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 в Дніпропетровській області ОСОБА_1 про проведення обшуку.

Відповідно до клопотання, до Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області надійшла заява ОСОБА_2 про те, що в реабілітаційному центрі Новое поколение , який розташований в м.Дніпро, по вул. Венцеті, невстановлені особи незаконно утримують людей в приміщенні, здійснюючим над ними фізичне та психологічне насилля. Крім того, працівники зазначеного центру незаконно виготовляють наркотичні засоби.

05.03.2018 вказані відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018042630000062, за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.146, ч.2 ст.309 КК України, розпочато досудове розслідування.

В ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні було допитано у якості потерпілого ОСОБА_2, який пояснив, що 20.02.2018, у зв'язку з відсутністю місця проживання, останній за порадою дільничного інспектора Індустріального ВП ДВП ГНП в Дніпропетровській області, звернувся до реабілітаційного центру Нове покоління , за адресою: м.Дніпро, вул. Ванцетті, буд. 7 / 9, з метою отримання місця для проживання.

На порозі зазначеного центру, ОСОБА_2 зустрів Руслан, який представився Пастером церкви, та пояснив правила, порядок поведінки.

Надалі, в перший день, при поселенні, Руслан без відома і згоди ОСОБА_2 вихопив у нього довідку про звільнення та інші документи. У зв'язку з чим, потерпілий почав обурюватися і вимагати повернути їх. Проте, Руслан відповів відмовою і почав погрожувати йому фізичною розправою.

Також, ОСОБА_2 пояснив, що проживаючи кілька днів в центрі Нове покоління , неодноразово бачив як помічники Пастера Руслана б'ють ногами і руками прихожан по всіх частинах тіла до втрати свідомості, за відмову від молитви, здійснюють над ними психологічне насильство. Так, деяких людей, після побиття змушую стояти обличчям до стіни з 17:00 годин до 10:00 годин.

Більшість людей, що знаходяться в реабілітаційному центрі, утримують незаконно, у них відбирають телефони, не випускають на вулицю, не дозволяють спілкуватися з родичами.

До того ж, щодня більшість прихожан, проти їх волі і згоди, вивозять на різного роду роботи, при цьому гроші нікому не платять, а робочий день в середньому становить 13-14 годин. Того хто відмовляється працювати, карають шляхом фізичного або психологічного насильства.

Крім того, ОСОБА_2 доповнив, що на території даного центру є гараж, в який мають право заходити лише наближені Пастора Руслана. Зі слів потерпілого, в зазначеному приміщенні відбувається виготовлення та вживання наркотичних засобів, оскільки звідти доноситься специфічний запах, і помічники Пастера , повертаючись з вказаного приміщення, ведуть себе неадекватно.

Після 3-х днів проживання в реабілітаційному центрі, ОСОБА_2 вирішив виселитися. У зв'язку з чим, потерпілий підійшов до Руслана і попросив віддати його документи. Однак, Пастер категорично відмовився віддавати речі потерпілого. Побоюючись фізичної розправи, в цей же день, не кому не кажучи, в нічний час доби, ОСОБА_2 втік звідти, залишивши свою довідку про звільнення, та інші документи.

Отже, є всі підстави вважати, що в буд.7/9 по вул. Ванцетті в м.Дніпро невстновлені особи незаконно утримують людей без їх дозволу, виготовляють наркотичні засоби, та вчиняють інші кримінальні правопорушення.

Так, згідно сформованої інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, право власності на об'єкт нерухомого майна розташованого за адресою: м.Дніпро, вул. Ванцетті, буд.7/9, належить ОСОБА_3

В своєму клопотанні прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: м. Дніпро, вул. Ванцетті, буд. 7/9, з метою відшукання та допиту осіб, яких незаконно утримують за вказаною вище адресою, особистих документів громадян, грошових коштів, здобутих незаконним шляхом, предметів вчинення кримінального правопорушення, а саме: психотропних речовин, наркотичних засобів, їх прекурсорів, обладнання за допомогою якого виготовляється вищезазначене, а також інших предметів, заборонених чи обмежених у цивільному обігу виможуть вказувати на вчинення кримінального правопорушення; право на проведення обшуку надати прокурорам Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області ОСОБА_1, ОСОБА_4, та за їх дорученням СВ Індустріального ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області, або співробітникам органу досудового розслідування.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 в Дніпропетровській області ОСОБА_1 про проведення обушку задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.3 ст.234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв'язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв'язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно з ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Крім цього, слідчий суддя враховує, що згідно ч. 5 ст. 9 КПК України, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

У справі Ізмайлов проти Росії (п. 38 рішення від 16 жовтня 2008 р.) ЄСПЛ встановив, "що для того, щоб втручання вважалося пропорційним, воно має відповідати тяжкості правопорушення і не становити особистий і надмірний тягар для особи".

Виходячи з вищезазначених вимог Кримінального процесуального кодексу України, на слідчого, прокурора покладається обов'язок доведення наявності достатніх підстав для проведення обшуку, однак із доданих до клопотання матеріалів та в судовому засіданні прокурором, в порушення вимог ст.234 КПК України, не надано достатніх та переконливих доказів в обґрунтування клопотання та не зазначено достатніх даних, які свідчать про пропорційність ступеня процесуального примусу та втручання у діяльність особи меті проведення слідчої (розшукової) на даному етапі кримінального провадження, а саме обшуку за адресою: м. Дніпро, вул. Ванцетті, буд. 7/9 .

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 110, 131, 132, 233-235, 309 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області ОСОБА_1 про надання дозволу на проведення обшуку по кримінальному провадженню №42018042630000062, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 05 березня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 146, ч.2 ст.309 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Волошин Є.В.

Дата ухвалення рішення13.08.2018
Оприлюднено29.08.2018

Судовий реєстр по справі —202/4276/16-ц

Ухвала від 13.08.2018

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

Рішення від 15.11.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Свистунова О. В.

Ухвала від 30.09.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Свистунова О. В.

Ухвала від 30.09.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Свистунова О. В.

Ухвала від 05.09.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Рудь В. В.

Рішення від 18.08.2016

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

Рішення від 18.08.2016

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

Ухвала від 06.07.2016

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні