Ухвала
від 27.08.2018 по справі 468/1130/18-ц
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 468/1130/18-ц

2/468/504/18

БАШТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД


56101 Миколаївська область м. Баштанка вул. Полтавська 43

У Х В А Л А

( про залишення заяви без руху )

27.08.2018 року суддя Баштанського районного суду Миколаївської області Муругов В.В., розглянувши позовну заяву Фермерського господарства Володимир до ОСОБА_1 та товариства з обмеженою відповідальністю Агроторгівельна фірма Агро-Діло про визнання поновленим договору оренди землі та визнання недійсним договору оренди землі,

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшла позовна заява Фермерського господарства Володимир до ОСОБА_1 та товариства з обмеженою відповідальністю Агроторгівельна фірма Агро-Діло про визнання поновленим договору оренди землі та визнання недійсним договору оренди землі.

Відповідно до пп. 2, 4, 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв'язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

При цьому, всупереч вказаним нормам закону в позові не вказано поштові індекси відповідача, номери засобів зв'язку, а також адреси електронної пошти відповідачів.

Із змісту позову вбачається, що позивач просить визнати поновленим договір оренди землі від 03 січня 2008 року, укладений між позивачем та відповідачем ОСОБА_1

Крім того, позовна заява містить вимоги про визнання укладеною додаткової угоди до вище вказаного договору оренди, зобов'язання відділу реєстрації Баштанської міської ради зареєструвати додаткову угоду та визнання недійсним укладеного між відповідачами договору оренди землі .

При цьому, позовна заява не містить викладу обставин з приводу того, на підставі чого позивачем заявлено вимогу про зобов'язання вчинити певні дії особу, яка не є стороною по справі. Потребує відповідного обґрунтування пред'явлення вимоги про зобов'язання вчинити дії до відділу реєстрації Баштанської міської ради, який не є юридичною особою, а тому відповідно до ст. 48 ЦПК України не може бути стороною у справі.

Також позивач зазначає, що між відповідачами 20.06.2017 року було укладено договір оренди землі, який рішенням Баштанського районного суду Миколаївської області від 31.05.2018 року був визнаний недійсним. При цьому, всупереч положень ст. 177 ЦПК України до позовної заяви не долучено доказів, які підтверджують дану обставину, оскільки наявна в матеріалах копія рішення суду не набрала законної сили у встановленому законом порядку.

Відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України до заяви повинні бути додані докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги.

Згідно зі стст. 83, 84 ч.1 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об'єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Відповідно до ст. 95 ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Згідно з ч.6 ст. 177 ЦПК України до заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребовування.

Проте до позову не долучено відповідних додаткової угоди, яку позивач бажає визнати укладеною, та договору оренди землі (їх належним чином засвідчені копії), який позивач бажає визнати недійсним, не зазначено причини з підтвердженням фактичними даними про неможливість долучення вказаних договорів та не заявлено відповідного клопотання про їх витребування.

Згідно з п. 10 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Проте подана позивачем заява не містить відповідного підтвердження, що ним раніше не подавалися інші позови до вказаних відповідачів (відповідача) з тим самим предметом та з тих самих підстав з врахуванням того, що місце проживання відповідачів знаходиться за межами юрисдикції Баштанського районного суду Миколаївської області.

Згідно з ч. 4 ст. 177 ЦПК України до заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Із змісту позовної заяви вбачається, що позивачем заявлено чотири окремі позовні вимоги немайнового характеру: про визнання договору оренди землі поновленим, визнання укладеною додаткової угоди, зобов'язання зареєструвати додаткову угоду та визнання недійсним договору оренди землі.

Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір у разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Згідно з п.п. 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України „Про судовий збір» ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру , яка подана юридичною особою або фізичною особою - підприємцем, має становити 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб .

Відповідно до ст. 8 Закону України Про Державний Бюджет України на 2018 рік прожитковий мінімум для працездатних осібз 1 січня 2018 року становить 1762 гривні, в зв'язку з чим по вказаній справі позивачем має бути сплачено судовий збір, ставка якого становить 1762 грн. за кожною вимогою немайнового характеру, що в загальній сумі становить 7048 грн.

При цьому, заявником було долучено платіжне доручення про сплату судового збору в сумі 3723 грн.

За розгляд Баштанським районним судом Миколаївської області цивільних справ з 02.07.2018 року судовий збір сплачується за такими реквізитами: отримувач Баштан.УК/Баштанський р-н 22030101, код отримувача (ЄДРПОУ) 37893760, банк отримувача (ГУДКСУ) Казначейство України (ЕАП), код банку (МФО ГУДКСУ) 899998, номер рахунку 31214206014026, код класифікації доходів бюджету 22030101, судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050).

Тому заявнику слід доплатити решту суми судового збору та надати до суду документи, що підтверджують сплату суми судового збору за вказаними вище реквізитами.

У зв'язку з цим, позивач має усунути описані вище недоліки позову, привівши його у відповідність до вимог ст. 175 ЦПК України, надати згідно з положеннями ст. 177 ЦПК України всі відповідні докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги,відповідно до кількості відповідачів, та надати документи, що підтверджують сплату судового збору за заявленими ним вимогами у встановленому законом розмірі та за вказаними реквізитами Баштанського районного суду.

За таких обставин відповідно до вимог ч.1 ст.185 ЦПК України позовна заява підлягає залишенню без руху.

На підставі викладеного та керуючись ч.1 ст. 185, 260 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В :

1.Позовну заяву Фермерського господарства Володимир до ОСОБА_1 та товариства з обмеженою відповідальністю Агроторгівельна фірма Агро-Діло про визнання поновленим договору оренди землі та визнання недійсним договору оренди землі, - залишити без руху.

2.Надати позивачеві десятиденний строк для виправлення вказаних в описовій частині ухвали недоліків, який відраховується з дня отримання позивачем копії ухвали про залишення позову без руху.

3.Роз'яснити позивачеві, що в разі невиконання вказаних в ухвалі вимог, заява буде вважатись неподаною і повернута. Повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

СУДДЯ:

СудБаштанський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення27.08.2018
Оприлюднено29.08.2018
Номер документу76093529
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —468/1130/18-ц

Рішення від 21.11.2018

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов В. В.

Рішення від 21.11.2018

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов В. В.

Ухвала від 12.09.2018

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов В. В.

Ухвала від 27.08.2018

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні