Ухвала
від 16.08.2018 по справі 521/13599/18
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

УХВАЛА

Справа № 521/13599/18

Номер провадження:1-кс/521/5089/18

16 серпня 2018 року м. Одеса

Слідчий суддя Малиновського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Малиновському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , розглянувши матеріали досудового розслідування за кримінальним провадженням № 32018160020000008 від 20.06.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчим відділом фінансових розслідувань ДПІ у Малиновському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018160020000008 від 20.06.2018 за фактом ухилення від сплати податків службовими особами ВКФ «Ніка Пласт» (ЄДРПОУ 24777928), за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стали матеріали ОУ ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що службові особи ВКФ «НікаПласт» (ЄДРПОУ24777928) в період з січня по квітень 2018 року шляхом здійснення реалізації плівки з полімеру, поліетиленових пакетів, виробів з пластмас на території м. Одеси та в інших регіонах України, за готівковий розрахунок без відображення вказаних операцій в бухгалтерському та податковому обліку, ухилились від сплати податків на суму 4 421 399,00 грн., що є коштами в особливо великих розмірах.

Відповідно до наявної інформації встановлено, що службові особи ВКФ «Ніка Пласт» здійснюють реалізацію продукції, а саме плівку з полімеру, поліетиленові пакети, вироби з пластмас які виготовляється на власному виробництві для оптової та роздрібної торгівлі для виробничих підприємств та мережі торгівельних об`єктів м.Одеси та інших регіонів України, а також експорту до Молдови. Встановлено, що фактично ВКФ «НікаПласт» більшучастину продукції реалізовує за готівку без відображення в податковій звітності. Згідно баз даних ДФС на підприємстві ВКФ «НікаПласт» касовий апарат відсутній, дане свідчить про те, що підприємство не має законного права на реалізацію продукції за готівку. Також, встановлено ряд підконтрольних ФОПів на які ВКФ «НікаПласт» реалізовує плівку зполімеру за готівковий розрахунок, а саме: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ін.

Крім того встановлено, що за відвантажену вищезазначеним контрагентам покупцям виготовленої продукції,а самеплівку зполімеру,поліетиленові пакети,вироби зпластмас, експедитори ВКФ «Ніка Пласт» особисто, отримують від них кошти в готівковій формі. Згідно з ст.11, ст. 25 постанови НБУ 29.12.2017№ 148 документально зазначені операції повинні засвідчуватись в прибутковому касовому ордері, в цей же день корінець даного документу повинен передаватись в касу підприємства і в свою чергу бухгалтерія повинна виписати по даному факту реалізації податкову накладну, яка реєструється в податкових органах та відображається в подальшому в єдиному реєстрі податкових накладних, що не знаходить свого підтвердження в діяльності підприємства.

Завдана державі шкода, внаслідок ухилення від сплати податків, встановлена висновком фахівця економіста ОСОБА_7 від 13 червня 2018 року №45, згідно якого ВКФ «Ніка Пласт» занижено податок на додану вартість на суму 2606998,60 та податок на прибуток підприємства на суму 1814400,40 грн.

За результатами відпрацювання експертних операцій встановлено, що фактично роботи з надання брокерських послуг підприємству ВКФ «Ніка Пласт» виконували брокери ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ОСОБА_12 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ОСОБА_13 (РНОКПП НОМЕР_6 ), ОСОБА_14 (РНОКПП НОМЕР_7 ).

Встановлено, що невстановленими слідством особами створена злочинна схема на території України з метою виведення валютних коштів за кордон, проведення тіньових розрахунків із постачальниками-нерезидентами, а також з мінімізації митних платежів під час імпорту-експорту ТМЦ, з використанням печаток постачальників (підприємств-нерезидентів з Китаю), виготовлених від їх імені документів (імпортні контракти, інвойси, сертифікати якості тощо), які містять недостовірні відомості про вартість, вагу та кількість ТМЦ. Після чого документально товари передаються на підконтрольні підприємства з ознаками «транзитності», що надає можливість підприємствам вигодонабувачам занизити митні та інші платежі до бюджету,

В ході оперативних заходів встановлено групу осіб, які за рахунок використання транзитно - конвертаційних та підконтрольних підприємств - нерезидентів занижують сплати митних платежів та ПДВ під час імпорту та експорту, до складу яких входять в тому числі ПП «Гол сервіс» (код 31539000) та ТОВ «Гол» (код 36554180), які надають послуги по розмитненню, експедируванню та транспортуванню ТМЦ як особистим та залученим транспортом.

Також встановлено, що ПП «Гол сервіс» (код 31539000) та ТОВ «Гол» (код 36554180) надають підприємствам реального сектору економіки м. Одеси та інших регіонів України, в тому числі ВКФ «Ніка Пласт», послуги з приховування (неповернення) валютної виручки при експорті товарів за кордон, мінімізації сплати митних платежів при експорті товарів по заниженим цінам та легалізації ТМЦ.

Проведеним аналізом встановлено, що ТОВ «Гол» (код 36554180), діючи за незаконною схемою мінімізації митних платежів, надавало та надає експедиторські послуги ряду підприємств України, в тому числі ТОВ «Касадекор» (код 40185118: м. Одеса, вул. Остапи Вишні, буд. 1) щодо розмитнення та експедирування керамічної плитки з Китаю по заниженим цінам.

Встановлено, що документи, чорнова бухгалтерія та знаряддя злочину можуть знаходитися в офісі ПП «Гол- Сервіс» (ЄДРПОУ 31539000) та ТОВ «Гол» (ЄДРПОУ 36554180), за адресою: м. Одеса, вулиця Середня, будинок 83-А, в адміністративній будівлі бізнес центру «Престиж» на четвертому поверсі у офісах №400, 401,402,403,404,405,406,407,408,409,410,411,412,43,414,415.

Право власності на об`єкти нерухомості за вказаною адресою належить будівлі бізнес-центру ТОВ «Юг-Пласт» (ЄДРПОУ 32431058), що підтверджується відомостями з реєстру речових прав на нерухоме майно, вищевказане підприємство здає в оренду офісні приміщення у бізнес центрі «Престиж».

За вказаною адресою знаходиться приміщення бухгалтерії підприємства обладнане комп`ютерною технікою, окрім того за вказаною адресою можуть знаходитись та зберігатись «чорнова бухгалтерія», документи первинного бухгалтерського та податкового обліків, «чорнові записи», електронні та комп`ютерні носії інформації (ноутбуки, внутрішні та зовнішні жорсткі диски, оптичні лазерні диски, картки пам`яті, флеш-накопичувачі, сервери та інші носії інформації), засоби мобільного, поштового та Інтернет-зв`язку, печатки та штампи підприємств з ознаками «фіктивності» та суб`єктів господарювання, необліковані грошові кошти, інші речі та документи, на яких можуть зберегтись сліди скоєння кримінального правопорушення, які необхідно відшукати та які можуть мати значення для досудового розслідування та безпосереднє відношення до злочинної діяльності службових осіб ВКФ «Ніка Пласт» та підконтрольних фізичних осіб підприємців, які задіяні у злочинній схемі та інших причетних осіб, а також відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Крім того, на вказаних документах (предметах, речах) могли зберегтися зафіксовані за допомогою письмових знаків та зображень сліди, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин вчинення кримінального правопорушення, а тому, вони можуть мати значення речових доказів у кримінальному провадженні.

Слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Вивчивши клопотання та матеріали додані до нього, вислухавши думку слідчого, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя та здоров`я людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У випадку провадження слідчих дій у житлі чи іншому володінні особи до постановлення ухвали слідчого судді, прокурор, слідчий за погодженням з прокурором зобов`язаний невідкладно звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук провадиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Під час розгляду клопотання слідчим суддею встановлено та слідчим доведено, що дійсно мало місце вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

Враховуючи викладені обставини, а також для встановлення осіб причетних до вчинення даного злочину, для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, на даному етапі досудового розслідування, виникла необхідність у проведенні обшуку.

Слідчий суддя вважає, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, оскільки завдання, для виконання якого слідчий звернувся до слідчого судді, може бути виконано лише шляхом проведення обшуку.

Керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Малиновському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , про проведення обшуку задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку слідчим відділом фінансових розслідувань ДПІ у Малиновському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області за адресою: м. Одеса, вулиця Середня, будинок 83-А, в адміністративній будівлі бізнес центру «Престиж» на четвертому поверсі у офісах №400, 401,402,403,404,405,406,407,408,409,410,411,412,43,414,415 ПП «Гол- Сервіс» (ЄДРПОУ 31539000) та ТОВ «Гол» (ЄДРПОУ 36554180), що належить на праві власності бізнес центру ТОВ «Юг-Пласт» (ЄДРПОУ 32431058), що підтверджується відомостями з реєстру речових прав на нерухоме майно, вищевказане підприємство здає в оренду офісні приміщення у бізнес центрі «Престиж», з метою відшукання та вилучення «чорнової бухгалтерії», документів первинного бухгалтерського та податкового обліків, також документи щодо фінансово господарської діяльності ВКФ «Ніка Пласт» (ЄДРПОУ 24777928), ПП «Гол- Сервіс» (ЄДРПОУ 31539000), ТОВ «Гол» (ЄДРПОУ 36554180), а також діяльності брокерів ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ОСОБА_12 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ОСОБА_13 (РНОКПП НОМЕР_6 ), ОСОБА_14 (РНОКПП НОМЕР_7 ) «чорнових записів», електронних та комп`ютерних носіїв інформації (ноутбуків, внутрішніх та зовнішніх жорстких дисків, оптичних лазерних дисків, карток пам`яті, флеш-накопичувачів, серверів та інших носіїв інформації), засобів мобільного, поштового та Інтернет-зв`язку, печаток та штампів підприємств з ознаками «фіктивності» та інших підприємств та суб`єктів господарювання, необлікованих грошових коштів, інших речей та документів, на яких можуть зберегтись сліди скоєння кримінального правопорушення, які необхідно відшукати та які можуть мати значення для досудового розслідування та безпосереднє відношення до злочинної діяльності службових осіб ВКФ «Ніка Пласт» (ЄДРПОУ 24777928) та задіяних у злочинній схемі осіб, та інших причетних осіб, а також відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Строк дії ухвали слідчого судді становить 30 (тридцять днів) і обчислюється з моменту її ухвалення, тобто з 16.08.2018 року. Ухвала слідчого судді припиняє свою дію 16.09.2018 року.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудМалиновський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення16.08.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу76094677
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —521/13599/18

Ухвала від 16.08.2018

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Черевко С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні