Ухвала
від 23.08.2018 по справі 761/31453/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/31453/18

Провадження № 1-кс/761/21452/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 серпня 2018 року слідчий суддяШевченківського районногосуду м.Києва ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві підполковника податкової міліції ОСОБА_3 , внесене по кримінальному провадженню за №32018100000000095 від 27.07.2018 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, про тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх оригіналів, які знаходяться у АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 стосовно Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ),-

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві підполковник податкової міліції ОСОБА_3 , по кримінальному провадженню за №32018100000000095 від 27.07.2018 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, за погодженням із прокурором відділу прокуратури м. Києва юристом першого класу ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів із правом вилучення їх оригіналів, які знаходяться у АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 стосовно Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Міністерства фінансів України (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Клопотання обґрунтовується тим, що Слідчим управлянням фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві розслідується кримінальне провадження № 32018100000000095 за фактом умисного ухилення від сплати податків службовими особами Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Міністерства фінансів України (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові що службові особи Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Міністерства фінансів України (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в період 2016-2017 роках, року безпідставно сформували податковий кредит з ПДВ з підприємством контрагентом ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄРДР 37210479) на суму 2923000 грн., сума ПДВ 487000 грн., та не відобразили у декларації з податку на прибуток за 2017 року на суму 719103 грн.. В результаті чого встановлено заниження податку на додану вартість в сумі 487000 грн., та податку на прибуток підприємства в сумі 719103 грн., що підлягає сплаті податків до бюджету в загальній сумі 1206103 грн.

Згідно баз даних «Податковий блок» встановлено, що підприємство Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Міністерства фінансів України (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), має відкриті рахункив АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

На даний час необхідно дослідити оригінали, а в разі їх відсутності завірені копії, документів, які свідчать про відкриття та функціонування рахунків, відкритих у АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), щодо відкриття та функціонування банківських рахунків вказаного підприємства.

Відомості, що містяться в документах використовуватимуться як докази, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що підлягають доказуванню, встановлення причетних до кримінального правопорушення осіб, а також з метою надання документам належної правової оцінки, всебічного повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Слідчий у судове засідання не з`явився, проте подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, в якій клопотання про тимчасовий доступ підтримав в повному обсязі, просив задовольнити з підстав викладених в ньому.

На підставі ч.2 ст. 163 КПК України розгляд клопотання проведено без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Відповідно доч.2,4,5ст.132КПК України,клопотання прозастосування заходівзабезпечення кримінальногопровадження напідставі ухвалислідчого суддіподається домісцевого загальногосуду,у межахтериторіальної юрисдикціїякого знаходитьсяорган досудовогорозслідування. Дляоцінки потребдосудового розслідуванняслідчий суддяабо судзобов`язанийврахувати можливістьбез застосованогозаходу забезпеченнякримінального провадженняотримати речіі документи,які можутьбути використаніпід чассудового розглядудля встановленняобставин укримінальному провадженні. Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6 ст. 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

У клопотання доведено наявність достатніх підстав вважати, що відомості які містяться в документах та перебувають в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 стосовно Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Міністерства фінансів України (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення і можуть бути доказами під час судового розгляду.

Слідчий суддя приходить до висновку, що у клопотанні доведено можливість використання як доказів документів та інформації, що містять банківську таємницю, у цьому кримінальному провадженні за попередньою правовою кваліфікацією кримінальних правопорушень, передбачених ч.1ст.212 КК України, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, а вилучення їхкопій необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

При цьому, слідчий суддя вважає, що у клопотанні не доведено достатніх підстав вважати, що є необхідність тимчасового доступу та вилучення іншої частини вказаних у ньому документів, оскільки не доведена можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів у кримінальному провадженні з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч.3ст.212 КК України.

Також, подане до суду клопотання слідчого не в повній мірі відповідає вимогам, регламентованим, зокрема, п.7 ч. 2 ст. 160 КПК України, а саме: слідчий у клопотанні не обґрунтував необхідності вилучення оригіналів документів до яких просить надати тимчасовий доступ, враховуючи попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення, зазначену в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159,161-166, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві підполковника податкової міліції ОСОБА_3 , внесене по кримінальному провадженню за №32018100000000096 від 27.07.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України, про тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх оригіналів, які знаходяться у АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 стосовно Державного підприємства« ІНФОРМАЦІЯ_2 »Міністерства фінансів України(кодЄДРПОУ НОМЕР_2 ) задовольнити частково.

Надати старшомуслідчому зОВС першогоВРКП СУФР ГУДФС ум.Києві підполковникуподаткової міліції ОСОБА_3 старшомуслідчому зОВС першогоВРКП СУФР ГУДФС ум.Києві ОСОБА_5 , правотимчасового доступудо документів(інформації)з можливістювилучення їхкопій, які перебувають у АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: стосовно Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Міністерства фінансів України (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), рахунок № НОМЕР_3 (980 українська гривня), рахунок № НОМЕР_4 (980 українська гривня), а саме:

-установчих документів; карток із відбитками печатки та зразками підпису службових осіб підприємства; наказів про призначення осіб, які мають право підпису банківських документів; довіреностей; офіційного листування; справи кредитних договорів, ксерокопій паспортів директора, головного бухгалтера та засновників підприємства на підставі яких було відкрито (закрито) вищезазначені рахунки,заяви про відкриття та закриття вказаного рахунку, додатки до них; договори на відкриття та здійснення розрахунково-касового обслуговування; документи, що свідчать про видачу готівкових коштів (чеки та доручення на отримання готівки); документи, які свідчать про купівлю іноземної валюти клієнтами;

-інформації про рух коштів по вищезазначеним рахункам, що належатьвказаним підприємствам (на паперових та магнітних (електронних) носіях із зазначенням: призначень платежів, сум платежів, дати і часу надходження та списання коштів, з вказанням даних підприємств з якими були взаємовідносини: назви, коду ЄДРПОУ та номеру рахунку) з моменту їх відкриття по 23.08.2018 року;

-примірник банку,засвідчений підписом відповідальної особи виконавця та відбитком штампу банку,прийнятого електронного розрахункового документу, роздрукованого на паперових носіях - платіжного доручення ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » № 645 від 28.12.2016на загальну суму 34300, 0 тис. грн.;

- відомостіщодо дати та часу надходження до банку електронного розрахункового документу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (платіжного доручення № 645 від 28.12.2016);

- статистику підключення до сервера банку за системою "клієнт-банк " із використанням електронного ключа ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » для надання до банку електронних платіжних документів (протоколи обміну інформацією,LOG файли) із зазначенням деталізації номерів телефонів вхідних дзвінків,IP-адрес комп`ютерів та МАС адреси мережевої карти комп`ютерів, з яких відбувалося з`єднання з системою "клієнт-банк " за період з 28.12.2016по 30.12.2016включно.

Службовим особамАБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 забезпечити слідчому реалізувати право тимчасового доступу шляхом надання копій вищевказаних документів (інформації).

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання цієї ухвали слідчий суддя в порядку ст. 166 КПК України має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів оскарженню не підлягають, крім ухвал про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.08.2018
Оприлюднено27.02.2023

Судовий реєстр по справі —761/31453/18

Ухвала від 23.08.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні