Постанова
від 13.01.2010 по справі 10/352 (2а-4252/08)
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 10/352 (2а-4252/08) Го ловуючий у 1-й інстанції: Ковз ель П.О.

Суддя-доповідач: Саприкіна І.В.

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"13" січня 2010 р.

Колегія суддів Київськог о апеляційного адміністрати вного суду у складі:

головуючого судді: Саприкі ної І.В.,

суддів: Горяйн ова А.М., Мельничука В.П.,

при секретарі: Приход ько Є.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Києві апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Голо сіївському районі м. Києва на постанову Окружного адмініс тративного суду м. Києва від 12 .11.2008 року у справі за позовом ко мунального підприємства «Ки ївський іподром»до Державно ї податкової інспекції у Гол осіївському районі м. Києва п ро визнання недійсним рішенн я, -

В С Т А Н О В И Л А :

КП «Київський іподром »звернулися до Окружного адм іністративного суду м. Києва з адміністративним позовом до Державної податк ової інспекції у Голосіївськ ому районі м. Києва про визнан ня недійсним рішення про зас тосування штрафних санкцій ф орми «С»від 29.10.2007 року № 00101/2305.

Постановою Окружного адмі ністративного суду м. Києва в ід 12.11.2008 року позовні вимоги зад оволено в повному обсязі.

Не погоджуючись з таким суд овим рішенням, ДПІ у Голосіїв ському районі м. Киє ва подали апеляційну скаргу, в якій просять скасувати нез аконну, на їх думку, постанову суду першої інстанції та пос тановити нову, якою відмовит и в задоволенні позовних вим ог в повному обсязі. В своїй ап еляційній скарзі апелянт пос илається на неповне з' ясува ння всіх обставин, що мають зн ачення для вирішення справи, порушення судом першої інст анції норм матеріального та процесуального права, незако нність, необґрунтованість та необ' єктивність оскаржува ного рішення, що є підставою д ля його скасування.

Заслухавши суддю-доповіда ча, пояснення учасників проц есу, що з' явилися в судове за сідання, перевіривши матеріа ли справи, доводи апеляційно ї скарги, колегія суддів прих одить до висновку, що вона пі длягає задоволенню, виходячи з наступного:

Окружний адміністративний суд м. Києва в своєму рішенні прийшов до висновку про необ хідність задоволення позовн их вимог.

Апеляційна інстанція не по годжується з такими доводами суду першої інстанції, з огля ду на наступне:

Завданням адміністративно го судочинства є захист прав , свобод та інтересів фізични х осіб, прав та інтересів юрид ичних осіб у сфері публічно-п равових відносин від порушен ь з боку органів державної вл ади, органів місцевого самов рядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб' є ктів при здійсненні ними вла дних управлінських функцій н а основі законодавства, в том у числі на виконання делегов аних повноважень (ч. 1 ст. 2 КАС України).

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КАС Укр аїни, суд при вирішенні справ и керується принципом законн ості, відповідно до якого орг ани державної влади, органи м ісцевого самоврядування, їхн і посадові і службові особи з обов'язані діяти лише на підс таві, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конст итуцією та законами України.

Як вбачається з матеріалів справи, 10.10.2007 року співробітник ами ДПІ у Голосіївському рай оні м. Києва Масоріним Р.С. та С амойленком Ю.В. на підставі на правлень від 09.10.2007 року №746 та №747 з гідно окремого плану проведе ння перевірок суб'єктів підп риємницької діяльності відд ілом оперативного контролю н а жовтень 2007 року проведено пл анову перевірку щодо контрол ю за здійсненням розрахунков их операцій у сфері готівков ого та безготівкового обігу суб'єктами підприємницької д іяльності господарської оди ниці - офісу, що розташований з а адресою: м. Київ, просп. Глушк ова, 10 та належить КП «Київськ ий іподром», за результатами якої складено акт від 10.10.2007 рок у №26501077/2305 (далі - акт перевірки).

При перевірці касової книг и та касових документів підп риємства за період з 01.01.2006 року по 01.10.2007 року з урахуванням мате ріалів, що надійшли від ГВПМ Д ПІ у Голосіївському районі м . Києва, перевіряючими, зокрем а, встановлено, що за перевіря ємий період громадянин ОСО БА_1. сплатив готівкою до кас и КП «Київський іподром»кошт и за оренду приміщення на заг альну суму 23511,82 грн., при цьому п рибуткові касові ордери прац івниками підприємства не скл адалися, записи в касовій кни зі про оприбуткування вказан ої суми готівки відсутні.

За результатами перевірки в акті зроблено висновок про порушення КП «Київський іпо дром»п.п. 2.6, 3.1, 3.3, 3.11, 4.2, 4.3 Положення п ро ведення касових операцій у національній валюті в Укра їні, затвердженого Постаново ю Правління НБУ від 15.12.2004 року № 637.

На підставі акту перевірки ДПІ у Голосіївському районі м. Києва було прийнято рішенн я форми «С»від 29.10.2007 року №00101/2305 пр о застосування штрафних (фін ансових) санкцій, яким до пози вача за порушення п.п. 2.6, 3.1, 3.3, 3.11, 4.2, 4.3 Положення про ведення касов их операцій у національній в алюті в Україні, затверджено го Постановою Правління НБУ від 15.12.2004 року № 637, на підставі п.1 Указу Президента України «Пр о застосування штрафних санк цій за порушення норм з регул ювання обігу готівки»від 12.06.199 5 року №436/95 застосовано суму шт рафних (фінансових) санкцій у розмірі 117559,10 грн.

Провадження в адміністрат ивних справах здійснюється в ідповідно до закону, чинного на час вчинення окремої проц есуальної дії, розгляду і вир ішення справи (ч. 2 ст. 5 КАС Укра їни).

Відповідно ч. 2 ст. 69 КАС Украї ни докази суду надають особи , які беруть участь у справі. С уд може запропонувати надати додаткові докази або витреб увати додаткові докази за кл опотанням осіб, які беруть уч асть у справі, або з власної ін іціативи.

Згідно з ч. 1 ст. 71 КАС України к ожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтую ться її вимоги та запереченн я, крім випадків, встановлени х статтею 72 цього Кодексу.

Суд оцінює докази, які є у сп раві, за своїм внутрішнім пер еконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічн ому, повному та об'єктивному д ослідженні (ч.1 ст. 86 КАС України ).

Ч. 1 ст. 195 КАС України передбач ено, що суд апеляційної інста нції переглядає судові рішен ня суду першої інстанції в ме жах апеляційної скарги. Суд а пеляційної інстанції може ви йти за межі доводів апеляцій ної скарги в разі встановлен ня під час апеляційного пров адження порушень, допущених судом першої інстанції, які п ризвели до неправильного вир ішення справи.

Відповідно до п. 1 Указу Пр езидента України «Про застос ування штрафних санкцій за п орушення норм з регулювання обігу готівки»у разі порушен ня юридичними особами всіх ф орм власності, фізичними осо бами - громадянами України, ін оземними громадянами та особ ами без громадянства, які є су б'єктами підприємницької дія льності, а також постійними п редставництвами нерезидент ів, через які повністю або час тково здійснюється підприєм ницька діяльність, норм з рег улювання обігу готівки у нац іональній валюті, що встанов люються Національним банком України, до них застосовують ся фінансові санкції у вигля ді штрафу, у тому числі за неоп рибуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки - у п'ятикратн ому розмірі неоприбутковано ї суми.

Згідно з п. 2 Указу Президен та України «Про застосування штрафних санкцій за порушен ня норм з регулювання обігу г отівки»штрафні санкції, пере дбачені цим Указом, застосов уються до осіб, зазначених у с татті 1 цього Указу, органами д ержавної податкової служби н а підставі матеріалів провед ених ними перевірок і подань державної контрольно-ревізі йної служби, фінансових орга нів та органів Міністерства внутрішніх справ України в у становленому законодавство м порядку та в розмірах, чинни х на день завершення перевір ок або на день одержання орга нами державної податкової сл ужби зазначених подань.

Питання щодо ведення касо вих операцій у національній валюті в Україні більш детал ьно врегульовано «Положення м про ведення касових операц ій у національній валюті в Ук раїні»затверджений постано вою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 р оку N 637 (далі по тексту - Положен ня).

Так, відповідно п. 1.2 Положенн я до журнал реєстрації прибу ткових і видаткових касових документів - документ, що заст осовується для реєстрації пр ибуткових та видаткових касо вих ордерів та інших касових документів;

картковий рахунок - банківс ький поточний рахунок, на яко му обліковуються операції за платіжними картками;

каса - приміщення або місце здійснення готівкових розра хунків, а також приймання, вид ачі, зберігання готівкових к оштів, інших цінностей, касов их документів;

касова книга - документ уста новленої форми, що застосову ється для здійснення первинн ого обліку готівки в касі;

касовий ордер - первинний до кумент (прибутковий або вида тковий касовий ордер), що заст осовується для оформлення на дходжень (видачі) готівки з ка си. Форми касових ордерів, що в икористовуються спеціалізо ваними підприємствами та уст ановами Національного банку України, які не мають оборотн ої каси, установлюються відп овідним нормативно-правовим актом Національного банку У країни;

касові документи - документ и (касові ордери та відомості на виплату грошей, розрахунк ові документи, квитанції про грамно-технічних комплексів самообслуговування, відомос ті закупівлі сільськогоспод арської продукції, інші приб уткові та видаткові касові д окументи), за допомогою яких в ідповідно до законодавства У країни оформляються касові о перації, звіти про використа ння коштів, а також відповідн і журнали встановленої форми для реєстрації цих документ ів та книги обліку.

У відповідності до п. 2.6 Полож ення уся готівка, що надходит ь до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів ) та в повній сумі оприбуткову ватися.

Оприбуткуванням готівки в касах підприємств, які прово дять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими орде рами і веденням касової книг и відповідно до вимог глави 4 ц ього Положення, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у ка совій книзі на підставі приб уткових касових ордерів.

У разі проведення готівков их розрахунків із застосуван ням РРО або використанням РК оприбуткуванням готівки є з дійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній с умі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскал ьних звітних чеків РРО (даних РК).

Касові операції оформляют ься касовими ордерами, видат ковими відомостями, розрахун ковими документами, документ ами за операціями із застосу ванням платіжних карток, інш ими касовими документами, як і згідно із законодавством У країни підтверджували б факт продажу (повернення) товарів , надання послуг, отримання (по вернення) готівкових коштів (п. 3.1 Положення).

Приймання готівки в каси пр оводиться за прибутковими ка совими ордерами (додаток 2), пі дписаними головним бухгалте ром або особою, уповноважено ю керівником підприємства (п . 3.3 Положення).

Згідно із п. 3.11 Положення при буткові та видаткові касові ордери до передавання в касу реєструються бухгалтером у журналі реєстрації прибутко вих і видаткових касових док ументів (додаток 4), який ведет ься окремо за прибутковими т а видатковими операціями. Ви даткові касові ордери, що офо рмлені на підставі видаткови х відомостей, реєструються в такому журналі після здійсн ення виплат, зазначених у вид атковій відомості.

Реєстрація касових ордері в і видаткових відомостей мо же здійснюватися за допомого ю комп'ютерних засобів, які за безпечують формування і розд рукування потрібних касових документів. Водночас у докум енті "Вкладний аркуш журналу реєстрації прибуткових і ви даткових касових ордерів", як ий формується і роздруковуєт ься за відповідний день, забе зпечується також формування даних для обліку руху коштів .

Відповідно до п. 4.2 Положення усі надходження і видачу гот івки в національній валюті п ідприємства відображають у к асовій книзі.

У пункті п. 4.3 Положення зазна чено, що записи в касовій книз і проводяться касиром за опе раціями одержання або видачі готівки за кожним касовим ор дером і видатковою відомістю в день її надходження або вид ачі. За відсутності руху готі вки в касі протягом робочого дня записи в касовій книзі в ц ей день можуть не провадитис я.

Щоденно в кінці робочого дн я касир підсумовує операції за день, виводить залишок гот івки в касі на початок наступ ного дня і передає до бухгалт ерії як звіт касира другі при мірники, що є відривною части ною аркуша касової книги (коп ію записів у касовій книзі за день), з прибутковими і видатк овими касовими ордерами під підпис у касовій книзі. Готів ка, яка видана за видатковими відомостями на виплати, пов'я зані з оплатою праці, відобра жається в касовій книзі післ я закінчення строків цих вип лат (згідно з пунктом 2.10 цього П оложення), а закриття вищезаз начених документів та виписк а відповідних видаткових кас ових ордерів здійснюються в порядку, визначеному в пункт і 3.9 цього Положення.

Суд першої інстанції при ро згляді справи основну увагу звернув на оцінку дій праців ників відповідача щодо прове дення перевірки та складення акту та дотримання при цьому норм чинного законодавства не досліджуючи питання власн е саме правопорушення, що бул о допущено позивачем.

Висновок суду першої інста нції щодо наявності підстав для скасування оскаржуваног о рішення, а саме рішення про з астосування штрафних (фінанс ових) санкцій форми «С»від 29.10.2 007 року № 00101/2305 у зв' язку допущен ням відповідачем порушень но рм чинного законодавства, як і призвели до протиправності самої перевірки та складено го акту є невірним.

Суто формальні порушення (п орушення відповідачем вимог норм чинного законодавства при складанні акта перевіряю чими працівниками контролюю чого органу) самі по собі не мо жуть бути достатньою підстав ою для визнання недійсним рі шення про застосування штраф них санкцій за умов доведено сті фактів порушення які не с простовані скаржником.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Виходячи з положень ст. 198 ч.1 п . 4 та ст. 202 КАС України, суд апеля ційної інстанції скасовує по станову суду першої інстанці ї та приймає нове рішення, якщ о встановить порушення норм матеріального або процесуал ьного права, що призвело до не правильного вирішення справ и або питання.

З урахуванням наведеного в ище, колегія суддів дійшла ви сновку, що судом першої інста нції не правильно встановлен і обставини справи, судове рі шення ухвалено з порушенням норм матеріального права, об ставини справи з' ясовані не повно та не об' єктивно, а том у є всі підстави для його скас ування.

За таких обставин апе ляційна скарга - підлягає за доволенню, а постанова суду п ершої інстанції - скасуванн ю з постановленням нової про відмову в задоволенні позов у.

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст. ст. ст. 196, 198, 202, 205 та 207 КАС України, колегія суддів , -

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу Дер жавної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва - задовольнити .

Постанову Окружного адмін істративного суду м. Києва ві д 12.11.2008 року скасувати, постанов ивши нову про відмову в задов оленні позову.

Постанова набирає законн ої сили з моменту проголошен ня та може бути оскаржена про тягом одного місяця шляхом п одачі касаційної скарги до В ищого адміністративного суд у України.

Повний текст постанови виг отовлено 18 січня 2010 року.

Головуючий суддя:

Судді:

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.01.2010
Оприлюднено16.06.2010
Номер документу7610426
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —10/352 (2а-4252/08)

Постанова від 13.01.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Саприкіна І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні