Рішення
від 23.08.2018 по справі 909/603/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23.08.2018 м. Івано-ФранківськСправа № 909/603/18

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Шіляк М.А., секретар судового засідання Феденько Н.М., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Першого заступника керівника Калуської місцевої прокуратури

просп. Л.України, 16-б м. Калуш, Калуський район,

Івано-Франківська область, 77300

в інтересах держави в особі Фонду комунальної власності

територіальної громади м. Калуша

вул. Підвальна, 20, м. Калуш, Калуський район,

Івано-Франківська область, 77300

до відповідача: Дочірнього підприємства "Кредо-плюс" Товариства з обмеженою

відповідальністю "Кредо"

просп. Л.Українки, 14, м. Калуш, Калуський район,

Івано-Франківська область, 77300

про стягнення заборгованості за договором оренди нежитлових приміщень в сумі 22 473,81 грн.

За участю:

від прокуратури: ОСОБА_1;

від позивача: ОСОБА_2

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Івано-Франківської області подано позов Першим заступником керівника Калуської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Фонду комунальної власності територіальної громади м. Калуша до Дочірнього підприємства "Кредо-плюс" Товариства з обмеженою відповідальністю "Кредо" про стягнення заборгованості за договором оренди нежитлових приміщень в сумі 22 473,81 грн.

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 10.07.2018 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи по суті на 26.07.2018.

Ухвалами Господарського суду Івано-Франківської області від 26.07.2018 та 09.08.2018 розгляд справи відкладався на 09.08.2018 та 23.08.2018 відповідно.

В судовому засіданні прокурор позовні вимоги підтримав в повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві та просив суд позов задовольнити. В обґрунтування позовних вимог посилається на невиконанням відповідачем прийнятих на себе зобов'язань згідно договору оренди нежитлових приміщень, внаслідок чого утворилась заборгованість.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги заявлені прокурором підтримав в повному обсязі та просив суд позов задовольнити.

Представник відповідача в судові засідання жодного разу не з'явився, ухвали від 10.07.2018, 26.07.2018 та 09.08.2018 повернулися на адресу суду із зазначенням в поштовій довідці "за закінченням встановленого строку зберігання".

Судом здійснено витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відповідно до витягу станом на 26.07.2018 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань значиться Дочірнє підприємство "Кредо-плюс" Товариства з обмеженою відповідальністю "Кредо", де зазначено місцезнаходження відповідача - просп. Л.Українки, 14, м. Калуш, Калуський район, Івано-Франківська область, 77300, тобто адреса, яка вказувалась в позовній заяві та ухвалах суду, що надсилались відповідачу. Повідомлення про зміну місцезнаходження Дочірнього підприємства "Кредо-плюс" Товариства з обмеженою відповідальністю "Кредо" чи інші засоби зв'язку відповідача у суду відсутні.

Відповідно до ч. 7 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) учасники судового процесу зобов'язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Відповідно до пункту 2.6.15. Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженою наказом Державної судової адміністрації України від 20.02.2013 № 28 на звороті у лівому нижньому куті оригіналу процесуального документа, який виготовляється судом та залишається у справі, проставляється відповідний штамп суду з відміткою про відправлення документа, що містить вихідний реєстраційний номер, загальну кількість відправлених примірників документа, дату відправлення, підпис працівника, який її здійснив. Дана відмітка, за умови, що її оформлено відповідно до наведених вимог названої Інструкції, є підтвердженням належного надсилання копій процесуальних документів учасникам судового процесу.

Отже, як встановлено судом, ухвали по справі направлялась відповідачу за адресою місцезнаходження, яке зазначено в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Вищезазначені обставини свідчать про належне виконання господарським судом обов'язку щодо повідомлення сторони, яка не з'явилась в судове засідання про вчинення судом певних процесуальних дій по даній справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи. Аналогічні норми містяться в частині 9 статті 165 ГПК України.

Згідно ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

За таких обставин, згідно ст. 178 ГПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без участі повноважного представника відповідача за наявними в ній матеріалами, запобігаючи, одночасно, безпідставному затягуванню розгляду спору та сприяючи своєчасному поновленню порушеного права.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора та представника позивача, оцінивши докази у відповідності до ст. 86 ГПК України, суд встановив наступне.

06.05.2015 між Фондом комунальної власності територіальної громади м. Калуша в особі заступника голови Фонду ОСОБА_2 та Дочірнім підприємством "Кредо-плюс" Товариства з обмеженою відповідальністю "Кредо" укладено Договір оренди нежитлових приміщень № 97 (далі - Договір). Договір підписаний та скріплений печатками сторін.

Відповідно до п. 1.1. Договору Орендодавець (позивач) передає, а Орендар (відповідач) приймає в строкове платне користування нежитлові приміщення площею 35,3 кв.м, розташовані в будинку за адресою: м. Калуш, пр. Л. Українки (далі - Приміщення).

Предмет оренди на підставі ОСОБА_1 приймання-передачі нежитлових приміщень переданий відповідачу і прийнятий останнім 06.05.2018 в день укладення Договору.

Згідно пункту 3.1. Договору визначено, що базовий розмір місячної орендної плати визначається на підставі Методики розрахунку і порядку використання орендної плати, затвердженої рішенням міської ради від 10.08.2006 № 62 і становить без ПДВ 1020,64 грн (одна тисяча двадцять) гривень 64 копійки. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством.

Пунктом 3.2. Договору визначено, що розмір орендної плати, яку повинен сплачувати Орендар (відповідач) за звітний місяць, визначається шляхом коригування розміру орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції.

Орендна плата за орендовані Приміщення вноситься Орендарем (відповідачем) щомісячно шляхом перерахування грошових коштів на рахунок Орендодавця (позивача), в термін не пізніше 25 числа за поточний місяць (п. 3.4. Договору).

Відповідно до п.п. 4.3.3. Договору визначено, що Орендар (відповідач) зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі вносити Орендодавцеві (позивачу) орендну плату згідно з розділом 3 цього Договору.

Договір вступає в дію з моменту його підписання та діє до 12.03.2018 (п. 6.1. Договору).

Заборгованість за Договором станом на 01.12.2016 становила 22 148,41 грн за період з 01.06.2015 по 01.12.2016. Відповідно до розрахунку заборгованості орендної плати за Договором, проведеного Фондом комунальної власності територіальної громади м. Калуша, який наявний у матеріалах справи відповідачу за період з 01.12.2016 по 12.03.2018 нараховано орендну плату в сумі 23 730,41 грн. За цей період відповідач здійснив оплату в сумі 23 405,01 грн. Отже, загальний розмір заборгованості по орендній платі за Договором станом на 01.04.2018 складає 22 473,81 грн. Матеріали справи не місять доказів сплати решти суми заборгованості.

Суд вважає позовні вимоги обґрунтованими виходячи з наступного.

В силу ст. ст. 11, 202, 509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) між сторонами у справі виникли зобов'язальні відносини.

Відповідно до ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України (далі - ГК України) за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Частиною 1 статті 286 ГК України визначено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності.

Згідно ч. 4 ст. 286 ГК України строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Відповідно до ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом; зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 530 ЦК України визначено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 629 ЦК України передбачено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Отже, беручи до уваги матеріали справи, керуючись вищезазначеними нормами законодавства, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості з орендної плати в сумі 22 473,81 грн, а саме: 22 148,41 грн за період з 01.06.2015 по 01.12.2016 та 325,4 грн за період з 01.12.2016 по 12.03.2018.

За правилами, встановленими п. 1 ч. 4 ст. 129 ГПК України, судовий збір по справі слід покласти на відповідача.

На підставі вищевикладеного, у відповідності до ст.ст. 124, 129 Конституції України, ст.ст. 11, 202, 509, 525, 526, 530, 629 ЦК України, ст.ст. 193, 283, 286 ГК України та керуючись ст.ст. 2, 86, 120, 129, 165, 178, 202, 232, 233, 236-238, 240-241 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

позов Першого заступника керівника Калуської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Фонду комунальної власності територіальної громади м. Калуша до Дочірнього підприємства "Кредо-плюс" Товариства з обмеженою відповідальністю "Кредо" про стягнення заборгованості за договором оренди нежитлових приміщень в сумі 22 473,81 грн задовольнити.

Стягнути з Дочірнього підприємства "Кредо-плюс" Товариства з обмеженою відповідальністю "Кредо" (просп. Л.Українки, 14, м. Калуш, Калуський район, Івано-Франківська область, 77300; р/р 260001487 в АКБ "ОСОБА_3 ОСОБА_1", МФО 336462, свідоцтво № 100118684, податковий номер 306179109163, код ЄДРПОУ 30617915) на користь Фонду комунальної власності територіальної громади м. Калуша (вул. Підвальна, 20, м. Калуш, Калуський район, Івано-Франківська область, 77300; р/р 34225999700015, ГУ ДКУ м. Івано-Франківськ, МФО 836014, податковий номер 256686809168, свідоцтво № 100216905, код ЄДРПОУ 25668684) 22 473,81 грн (двадцять дві тисячі чотириста сімдесят три гривні 81 копійку) - заборгованості за договором оренди нежитлових приміщень.

Стягнути з Дочірнього підприємства "Кредо-плюс" Товариства з обмеженою відповідальністю "Кредо" (просп. Л.Українки, 14, м. Калуш, Калуський район, Івано-Франківська область, 77300; р/р 260001487 в АКБ "ОСОБА_3 ОСОБА_1", МФО 336462, свідоцтво № 100118684, податковий номер 306179109163, код ЄДРПОУ 30617915) на користь прокуратури Івано-Франківської області (код ЄДРПОУ 03530483, банк отримувача Державна казначейська служба України, м. Київ, код банку отримувача - МФО 820172, рахунок отримувача 35215084003924, код класифікації видатків бюджету - 2800) 1 762,00 грн (одну тисячу сімсот шістдесят дві гривні 00 копійок) - судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається відповідно до п.п 17.5 п. 17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 29.08.2018

Суддя М.А. Шіляк

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення23.08.2018
Оприлюднено29.08.2018
Номер документу76105261
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/603/18

Рішення від 23.08.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шіляк М.А.

Ухвала від 09.08.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шіляк М.А.

Ухвала від 26.07.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шіляк М.А.

Ухвала від 10.07.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шіляк М.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні