Ухвала
від 28.08.2018 по справі 916/1792/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження

"28" серпня 2018 р.м. Одеса Справа № 916/1792/18

Господарський суд Одеської області у складі судді Волков Р.В., розглянувши матеріали за вх.№ 1937/18 від 23.08.2018р.

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "САНАТОРІЙ "ЗОЛОТА НИВА" (67780, Одеська обл., м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка, вул. Чорноморська, 2, буд. 16, код - 35657549)

до відповідача Державного реєстратора Комунального підприємства "Агенція державної реєстрації" ОСОБА_1 (66350, Одеська обл., Подільський р-н, с. Куяльник, вул. Куяльницька, буд. 26А)

про скасування рішення про державну реєстрацію права власності,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "САНАТОРІЙ "ЗОЛОТА НИВА" звернулось до Господарського суду Одеської області з позовом до Державного реєстратора Комунального підприємства "Агенція державної реєстрації" ОСОБА_1, яким просить суд:

- скасувати в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 41986469 від 10.07.2018 15:25:38;

- скасувати в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про право власності № 26975035 (дата та час державної реєстрації 06.07.2018 16:09:32).

Пунктом 13 частини 1 статті 20 ГПК України встановлено, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв'язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема - вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, визнання недійсними актів, що порушують права на майно (майнові права), якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав чи спору, що виник з корпоративних відносин, якщо цей спір підлягає розгляду в господарському суді і переданий на його розгляд разом з такими вимогами .

Відповідно ч. 12 ст. 30 ГПК України до виключної підсудності справ господарських судів належить вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо розгляд таких вимог віднесений до юрисдикції господарського суду, розглядаються господарським судом, визначеним за правилами підсудності щодо розгляду спору, похідними від якого є такі вимоги .

Таким чином, заявлені Товариством з обмеженою відповідальністю "САНАТОРІЙ "ЗОЛОТА НИВА" вимоги щодо скасування в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень та про скасування в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про право власності - не заявлені разом із вимогами щодо права на нерухоме майно - будівлі санаторію „Золота нива» , та не є похідними від спору щодо вказаного майна.

За таких обставин, спір про скасування в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень та про скасування в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про право власності - не відноситься до юрисдикції господарських судів.

Відповідно до п. 1 ч. 1, ч. 6 ст. 175 ГПК України cуддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз'яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Згідно ч. 1 п. 1, ч. 2 ст. 17 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на правовідносини, що виникають у зв'язку з здійсненням суб'єктом владних повноважень владних управлінських функцій, а також у зв'язку з публічним формуванням суб'єкта владних повноважень шляхом виборів або референдуму. Юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема: спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

Ч. 1 ст. 6 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» визначено, що організаційну систему державної реєстрації прав становлять: 1) Міністерство юстиції України та його територіальні органи; 2) суб'єкти державної реєстрації прав: виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації; акредитовані суб'єкти; державні реєстратори прав на нерухоме майно (далі - державні реєстратори).

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд відмовляє у відкритті провадження по справі №916/1792/18 та повідомляє позивача, що йому слід звернутись з цим позовом до Одеського окружного адміністративного суду.

Керуючись п. 1 ч.1 ст.175, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "САНАТОРІЙ "ЗОЛОТА НИВА" до відповідача Державного реєстратора Комунального підприємства „Агенція державної реєстрації» ОСОБА_1 про скасування рішення про державну реєстрацію права власності.

Додаток: позовна заява та додані до неї документи на 74 - ох аркушах.

Ухвала набрала законної сили 28.08.18 та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного господарського суду через Господарський суд Одеської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня набрання законної сили ухвали Господарського суду Одеської області.

Суддя Р.В. Волков

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення28.08.2018
Оприлюднено29.08.2018
Номер документу76105650
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1792/18

Ухвала від 28.08.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні