Ухвала
від 28.08.2018 по справі 5021/1878/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

28.08.2018 Справа № 5021/1878/12 Господарський суд Сумської області у складі судді Л.А. Костенко, секретаря судового засідання О.М. Бардакової, розглянувши матеріали справи №5021/1878/12, про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Виробничо-енергетичної компанії "Сумигазмаш",

за участі представників:

Сумське об'єднане УПФУ Сумської області - Бабченко С.Г.

ТОВ "АСІС-Україна" - Гузев С.А.

ТОВ "ФК "Довіра та гарантія" - Павленко А.А.

розпорядник майна - Чупрун Є.В.

керуючий санацією - Садиков В.В.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Сумської області від 14.12.2012 року порушено провадження у справі № 5021/1878/12 про банкрутство ПАТ "Виробничо-енергетичної компанії "Сумигазмаш" за загальною процедурою, відповідно до положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції Закону що діяла до 19.01.2013р.).

Ухвалою господарського суду Сумської області від 07.05.2014 року у справі №5021/1878/12 затверджено реєстр вимог кредиторів ПАТ ВЕК "Сумигазмаш".

Ухвалою господарського суду Сумської області від 27.06.2014 року призначено розпорядником майна ПАТ ВЕК "Сумигазмаш" арбітражного керуючого Чупруна Є.В.

Відповідно до ухвали господарського суду Сумської області від 12.09.2016 року замінено у справі №5021/1878/12 кредитора ПАТ "Укрсоцбанк" на правонаступника ТОВ "Вілас" (код 38812478).

Ухвалою господарського суду Сумської області від 09.02.2017р. відкрито процедуру санації боржника ПАТ ВЕК "Сумигазмаш" строком на 12 місяців; призначено Садикова В.В. керуючим санацією боржника ПАТ ВЕК "Сумигазмаш"; призначено арбітражного керуючого Чупруна Є.В. розпорядником майна боржника ПАТ ВЕК "Сумигазмаш" у процедурі санації.

До господарського суду від кредитора Сумського об'єднаного УПФУ Сумської області надійшла заява №23626/10-14 від 26.10.2017р., в якій просить суд стягнути поточну заборгованість боржника ПрАТ ВЕК "Сумигазмаш" перед Сумським об'єднаним УПФУ Сумської області з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списками №1,№ 2 за жовтень 2017р. в сумі 5702,26 грн.; видати судовий наказ про стягнення зазначеної заборгованості.

Ухвалою господарського суду від 09.08.2018р. зокрема, відкладено розгляд заяви Сумського об'єднаного УПФУ Сумської області про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списками №№ 1,2 за жовтень 2017р.; кредитору Сумському об'єднаному УПФУ Сумської області встановлено строк до 28.08.2018р. для надання до суду інформації щодо підтвердження існування (погашення) боргу по заявлених вимогах; запропоновано керуючому санацією надати докази погашення боргу за вимогами Сумського об'єднаного УПФУ Сумської області з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

На виконання вимог ухвали суду від 09.08.2018р. Сумське об'єднане УПФУ Сумської області надало інформацію з якої вбачається, що борг по стягненню з ПрАТ ВЕК "Сумигазмаш" заборгованості з відшкодування пільгових пенсій за списками №1, №2 за період з липня 2017 року по листопад 2017 року залишається не сплаченим.

В судовому засіданні представник кредитора Сумського об'єднаного УПФУ Сумської області підтримала вимоги викладені в заяві та просить суд задовольнити заяву.

В судовому засіданні керуючий санацією, розпорядник майна вимоги Сумського об'єднаного УПФУ Сумської області не заперечував.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника кредитора, керуючого санацією, розпорядника майна, суд встановив:

Відповідно ч. 6 ст. 12 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно ч. 8 ст. 20 ГПК України справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов'язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Отже, за умови порушення провадження у справі про банкрутство боржника, особливістю вирішення таких спорів є те, що вони розглядаються та вирішуються господарським судом без порушення нових справ, що узгоджується із загальною спрямованістю Закону про банкрутство, який передбачає концентрацію всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна боржника до ліквідаційної маси та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів.

Вказана правова позиція викладена в Постановах Вищого господарського суду України від 25.05.2016р. у справі №910/18169/15 та від 12.10.2016р. у справі №920/310/16, Постанові Верховного Суду України від 13.04.2016р. у справі №908/4804/14.

Інформаційним листом Вищого господарського суду України від 28.03.2013р. № 01-06/606/2013 (п.9) звернуто увагу про те що справи у відповідних спорах відносяться до виключної підсудності того господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (частина дев'ята статті 16 ГПК). Такі майнові спори, за винятком спорів боржника з кредиторами, які мають поточні вимоги до боржника (абзац четвертий частини восьмої статті 23 Закону), розглядаються та вирішуються господарським судом за правилами позовного провадження, передбаченими ГПК, з урахуванням особливостей, встановлених Законом, у межах провадження у справі про банкрутство без порушення нових справ. За наслідком розгляду зазначених майнових спорів по суті господарський суд виносить ухвалу (задоволення заяви, відмова у задоволенні заяви (повністю або частково).

Як зазначено вище, до господарського суду від кредитора Сумського об'єднаного УПФУ Сумської області надійшла заява №23626/10-14 від 26.10.2017р., в якій просить суд стягнути поточну заборгованість боржника ПрАТ "Виробничо -енергетична компанія "Сумигазмаш" перед Сумським об'єднаним УПФУ Сумської області з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списками №1,2 за жовтень 2017 року в сумі 5702,26 грн.; видати судовий наказ про стягнення зазначеної заборгованості.

ПрАТ "Виробничо -енергетична компанія "Сумигазмаш" перебуває на обліку в Сумському об'єднаному УПФУ Сумської області.

Абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" встановлене що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Згідно з п. 6.1. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. за №64/8663, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах:

для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списками №1, № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах.

Заборгованість боржника ПрАТ "Виробничо -енергетична компанія "Сумигазмаш" перед Сумським об'єднаним УПФУ Сумської області з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій згідно зі списками №1, № 2 за жовтень 2017р. складає 5669, 55 грн.

Сума витрат, що підлягає відшкодуванню боржником, визначена в розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списками № 1, № 2 (а.с. 157-158 т. 14).

ПрАТ "Виробничо -енергетична компанія "Сумигазмаш" не надав суду доказів про сплату зазначеної суми заборгованості на користь Сумського об'єднаного УПФУ Сумської області.

Отже, суд дійшов висновку про правомірність та обґрунтованість вимог заявника, тому заява Сумського об'єднаного УПФУ Сумської області підлягає задоволенню.

Відповідно до частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання заяв кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після оголошення про порушення справи про банкрутство, заявником сплачується судовий збір - два розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до п. 18 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" (в редакції що діяла на день звернення з заявою) органи Пенсійного фонду України були звільнені від сплати судового збору.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судовий збір, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в доход бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, якщо відповідач не звільнений від сплати судового збору.

Тому судовий збір відповідно до ст. 129 ГПК України стягується з боржника.

Керуючись ч. 6 ст. 12, ч. 8 ст. 20, ст. 129, ст. 232, ст. 234 ст. 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву №23626/10-14 від 26.10.2017р. Сумського об'єднаного УПФУ Сумської області - задовольнити.

2. Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Виробничо-енергетичної компанії "Сумигазмаш" (40030, м. Суми, пл. Незалежності, 15, код 04542778) на користь Сумського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області (40009, м. Суми, вул. Степана Бандери, 43; код 40383837) 5702,26 грн. витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списками №1, №2 за жовтень 2017 року.

3. Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Виробничо-енергетичної компанії "Сумигазмаш" (40030, м. Суми, пл. Незалежності, 15, код 04542778) в доход державного бюджету, стягувачем є Державна судова адміністрація (01601, м. Київ, вул. Липська, 18/5, отримувач коштів: ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106; Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783; Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); Код банку отримувача (МФО): 899998; Рахунок отримувача: 31211256026001; Код класифікації доходів бюджету: 22030106) 3524 грн. 00 коп. судового збору.

4. На виконання ухвали видати накази.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена в порядку визначеному розділом IV ГПК України.

Повний текст ухвали складено 29.08.2018р.

Суддя Л.А. Костенко

Дата ухвалення рішення28.08.2018
Оприлюднено29.08.2018
Номер документу76105771
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Приватного акціонерного товариства "Виробничо-енергетичної компанії "Сумигазмаш",

Судовий реєстр по справі —5021/1878/12

Ухвала від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 24.09.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Судовий наказ від 05.09.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Судовий наказ від 05.09.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Судовий наказ від 05.09.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Судовий наказ від 05.09.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Судовий наказ від 05.09.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Судовий наказ від 05.09.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Судовий наказ від 05.09.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Судовий наказ від 05.09.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні