Ухвала
від 20.08.2018 по справі 0840/3225/18
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАМІНУ СТОРОНИ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ

20 серпня 2018 року Справа № 0840/3225/18 провадження № ЗВ/0840/28/18 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Калашник ЮВ.

за участю секретаря Аксьонової С.В.

розглянув у порядку письмового провадження заяву Пологівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про заміну сторони виконавчого провадження у якому стягувач - Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі Запорізької області, боржник - ОСОБА_2, зацікавлена особа: Більмацький районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області,

ВСТАНОВИВ:

08 серпня 2018 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла заява Пологівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про заміну сторони виконавчого провадження, в якій заявник просить суд замінити сторону виконавчого провадження щодо виконання вимоги від 14.08.2013 № Ф-129У про стягнення з фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 заборгованості зі сплати єдиного внеску у розмірі 1201,99 грн., а саме: стягувача - Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі Запорізької області на його правонаступника Пологівське об'єднане управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області.

На обґрунтування заяви зазначає, що 14.08.2013 керівником УПФУ в Куйбишевському районі Запорізької області винесено вимогу №- Ф129У про стягнення суми недоїмки зі сплати єдиного внеску з фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 у розмірі 1201,99 грн. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 №1055, УПФУ в Куйбишевському районі Запорізької області та УПФУ в Розівському районі Запорізької області реорганізовано шляхом злиття в Куйбишевське об'єднане УПФУ в Запорізькій області, яке є правонаступником всіх прав та обов'язків припиненого управління. 31.03.2016 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців внесено запис про припинення УПФУ в Куйбишевському районі Запорізької області в результаті реорганізації. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 №988 Куйбишевське об'єднане УПФУ в Запорізькій області реорганізовано шляхом приєднання до Пологівського об'єднаного УПФУ в Запорізькій області, про що свідчить запис від 03.04.2017 в Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців про припинення Куйбишевського об'єднаного УПФУ в Запорізькій області, а отже Пологівське об'єднане УПФУ в Запорізькій області є правонаступником всіх прав та обов'язків припиненого управління. У зв'язку з цим заявник вказує, що звернувся із вищевказаною вимогою до Більмацького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, проте державним виконавцем винесено повідомлення про повернення виконавчого документу стягувану без прийняття, так як виконавчий документ пред'явлено неналежним стягувачем. Ураховуючи вищевикладене, посилається на приписи ч. 1 ст. 379 КАС України та просить замінити сторону виконавчого провадження - стягувача УПФУ в Куйбишевському районі Запорізької області на його правонаступника Пологівське об'єднане УПФУ в Запорізькій області про стягнення з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 заборгованість у розмірі 1201,99 грн.

Для розгляду питання щодо заміни сторони виконавчого провадження, судом було призначене судове засідання на 20.08.2018 о 09 год. 00 хв., про що повідомлено учасників справи, заінтересовану особу, що звернулась із заявою та орган державної виконавчої служби.

20.08.2018 на адресу суду надійшло клопотання (вх. № 26069) про розгляд справи без участі представника Пологівського об'єднаного УПФУ в Запорізькій області.

Інші учасники справи в судове засідання не з'явились, про дату, час та місце розгляду заяви повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомили. Заперечення проти задоволення заяви на адресу суду не надходили.

Відповідно до частини другої статті 379 КАС України, суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За таких обставин, суд вважає за можливе провести судове засідання без участі учасників справи, за наявними у справі матеріалами у порядку письмового провадження.

У зв'язку із неявкою у судове засідання всіх учасників справи, на підставі приписів частини четвертої статті 229 КАС України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши наявні матеріали справи судом встановлено наступне.

10.05.2013 керівником УПФУ в Куйбишевському районі Запорізької області винесена вимога №- Ф129У про сплату суми недоїмки згідно Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 у розмірі 1201,99 грн.

У зв'язку із проведеною відповідно до Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 №988 реорганізовано шляхом приєднання Куйбишевського об'єднаного УПФУ в Запорізькій області до Пологівського об'єднаного УПФУ в Запорізькій області, об'єднане управління звернулось до суду із даною заявою про заміну сторони виконавчого провадження.

Всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява про заміну сторони виконавчого провадження, суд вважає її такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

За приписами статті 1 Закону України Про виконавче провадження № 1404-VIII від 02.06.2016 виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Частиною п'ятою статті 15 Закону № 1404-VIII передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Під правонаступництвом у виконавчому провадженні необхідно розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов'язків від право попередника до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні.

Таким чином, процесуальне правонаступництво у виконавчому провадженні - це заміна на будь-якій стадії виконавчого провадження стягувача або боржника іншою особою у зв'язку з вибуттям правопопередника після постановлення щодо нього рішення i заміни його правонаступником, тобто підставою заміни стягувача внаслідок правонаступництва, в тому числі й у виконавчому провадженні, є настання певних обставин, які мають юридичне значення і в результаті яких виникають певні права та обов'язки, або пряма вказівка акта законодавства, що не залежить від умов та порядку здійснення виконавчого провадження органами і посадовими особами.

Судом встановлено, що постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 №1055 Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України вирішено реорганізувати деякі територіальні органи Пенсійного фонду України шляхом злиття окремих органів Пенсійного фонду України за переліком згідно з додатком 1, зокрема, реорганізувати управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі та управління Пенсійного фонду України в Розівському районі та утворити Куйбишевське об'єднане УПФУ в Запорізькій області.

Згідно із частиною третьою статті 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань №755-IV від 15.05.2003 у разі злиття юридичних осіб здійснюється державна реєстрація новоутвореної юридичної особи та державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття. Припинення вважається завершеним з дати державної реєстрації припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття.

Із змісту витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що 31.03.2016 здійснена державна реєстрація припинення юридичної особи УПФУ в Куйбишевському районі Запорізької області, а в подальшому новоутворене Куйбишевське об'єднане УПФУ в Запорізькій області реорганізовано шляхом приєднання до Пологівського об'єднане УПФУ в Запорізькій області, про що свідчить запис від 03.04.2017 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про припинення Куйбишевського об'єднаного УПФУ в Запорізькій області.

Пологівське об'єднане управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області (ідентифікаційний код 40386712), яке є правонаступником УПФУ в Куйбишевському районі Запорізької області, місцезнаходження юридичної особи: 70608, Запорізька область, Пологівський район, місто Пологи, вулиця Магістральна, будинок 245, про що свідчить витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 12.06.2018.

Відповідно до частин першої, четвертої статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Ураховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позивач (стягувач) по справі підлягає заміні на правонаступника Пологівське об'єднане управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області.

Керуючись ст.ст. 241, 248, 379 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Замінити сторону виконавчого провадження з примусового виконання вимоги № Ф-129У, виданої 14.08.2013 Управлінням Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі Запорізької області про стягнення з ОСОБА_2 коштів розмірі у 1201,99 грн., а саме: замінити вибулу сторону стягувача Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі Запорізької області (місцезнаходження: 71001, Запорізька область, Більмацький район, смт. Більмак, вул. Леніна, буд. 76, код ЄДРПОУ 20508551) на його правонаступника Пологівське об'єднане управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області (місцезнаходження: 70608, Запорізька область, Пологівський район, м. Пологи, вулиця Магістральна, будинок 245, код ЄДРПОУ 40386712).

Ухвала, постановлена судом в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, у відповідності до ч.2 ст. 256 КАС України набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскаржується у строк та порядок встановлений ст.ст.294, 295, 297 КАС України.

Суддя Ю.В.Калашник

Дата ухвалення рішення20.08.2018
Оприлюднено04.09.2018
Номер документу76133564
СудочинствоАдміністративне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження у якому стягувач - Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі Запорізької області, боржник - ОСОБА_2, зацікавлена особа: Більмацький районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області

Судовий реєстр по справі —0840/3225/18

Ухвала від 20.08.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 09.08.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні