Ухвала
від 27.07.2018 по справі 757/22554/18-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/22554/18-ц

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 липня 2018 року 2018 суддя Печерського районного суду м. Києва Цокол Л.І., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1, в інтересах якого діє адвокат Мацкевич Денис Анатолійович, до Товариства з обмеженою відповідальність ЄВРО ТЕХНОЛОГІЇ , ОСОБА_3 про захист честі , гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації, відшкодування моральної шкоди,-

В С Т А Н О В И В :

08.05.2018 р. до Печерського районного суду м. Києва надійшла позовна заява ОСОБА_1, в інтересах якого діє адвокат Мацкевич Денис Анатолійович, до Товариства з обмеженою відповідальність ЄВРО ТЕХНОЛОГІЇ , ОСОБА_3 про захист честі , гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації, відшкодування моральної шкоди з підстав поширення про відповідача недостовірної інформації.

Дослідивши матеріали встановлено, що заява не відповідає вимогам ст. 175 ЦПК України з наступних підстав.

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статті 175 ЦПК України, а також вимогам статті 177 цього Кодексу.

У відповідності до частини 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ст. 175 ЦПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Також, відповідно до ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити:

- зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Позивач визначає предмет позову як: про захист честі , гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації, відшкодування моральної шкоди та наводить відповідне правове обґрунтування відносно предмета позову, однак не заявляє вимогу про відшкодування моральної шкоди у разі якщо судом буде встановлений факт поширення недостовірної інформації про позивача.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У ст. 175 ЦПК України зазначено, що позовна заява також повинні містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

В постанові Пленуму Верховного суду України від 27.02.2009 року № 1 Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи зазначено, що при вирішенні питання про відкриття провадження у справі судам слід звертати увагу на відповідність позовної заяви (заяви) вимогам статті 119 ЦПК ( ст. 175 нова редакція ЦПК України ). Така заява має містити, зокрема, відомості про те, в який спосіб була поширена інформація, що порушує особисті немайнові права позивача (заявника), яка саме інформація поширена відповідачем (відповідачами), із зазначенням часу, способу й осіб, яким така інформація повідомлена, інші обставини, які мають юридичне значення, посилання на докази, що підтверджують кожну з таких обставин, а також зазначення способу захисту, в який позивач бажає захистити своє порушене право.

Згідно з частиною 4 статті 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до пункту 1 статті 4 Закону України Про судовий збір , судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (частина 1 статті 4 Закону України Про судовий збір ).

Ставка судового збору за подання фізичною особою позовної заяви немайнового характеру становить :

0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України Про державний бюджет України на 2018 рік , у статті 7, встановлено розмір прожиткового мінімуму на одну працездатну особу в розрахунку на місяць - 1762 грн.

Виходячи з наведеного, заявник має сплатити суму судового збору, відповідно до встановлених Законом України Про судовий збір ставок та врахувати вимоги ст. 6 зазначеного Закону про: у разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру .

Отже, позивачу необхідно вірно сформувати свої позовні вимоги відповідно до предмета позовної заяви, навести відповідне обґрунтування, надати суду докази на підтвердження обставин поширення неправдивої інформації, викласти позовну заяву у новій редакції, надати її у рівній кількості для всіх учасників процесу та вірно сплатити судовий збір.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві, що встановлено положеннями частини 3 ст. 185 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1-19, 23, 33, 34, 49, 81 174-177, 184, 185, 352-355 Цивільного процесуального кодексу України, суддя, -

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1(РНОКПП: НОМЕР_1, адреса: АДРЕСА_2), в інтересах якого діє адвокат Мацкевич Денис Анатолійович(адреса: АДРЕСА_3), до Товариства з обмеженою відповідальність ЄВРО ТЕХНОЛОГІЇ (код ЄДРПОУ: 40894998, адреса: бул. Л.Українки, б. 34, оф. 1, м. Київ, 01133), ОСОБА_3(адреса: АДРЕСА_4 про захист честі , гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації, відшкодування моральної шкоди, залишити без руху.

Надати позивачу строк протягом десяти днів з моменту отримання копії ухвали виправити допущені недоліки.

Роз'яснити, що у разі якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Цокол Л.І.

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.07.2018
Оприлюднено03.09.2018
Номер документу76152525
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —757/22554/18-ц

Ухвала від 17.10.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

Ухвала від 27.07.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні