Рішення
від 25.06.2018 по справі 806/1428/17
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2018 року м. Житомир справа № 806/1428/17

категорія 10.2.4

Житомирський окружний адміністративний суд

у складі: судді Романченка Є.Ю.,

розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Житомирського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області до Товариства з додатковою відповідальністю "Житомирський завод покрівельних та ізоляційних матеріалів" про стягнення 3525,88 грн,

встановив:

Позивач звернувся до суду з указаним позовом, у якому просив стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю "Житомирський завод покрівельних та ізоляційних матеріалів" заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсії за період з лютого 2017 року по квітень 2017 року у розмірі 3525,88 грн. У обґрунтування позову зазначав, що сума боргу є узгодженою, оскільки відповідачем розрахунки фактичних витратах на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з лютого 2017 року та з березня 2017 року не оскаржено, кошти у добровільному порядку до Пенсійного фонду в установлений строк на відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах ОСОБА_1 за лютий - квітень 2017 року в сумі 3525,88 грн не сплачено.

Ухвалою суду від 26.05.2017 за вказаним позовом Житомирського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області відкрито скорочене провадження у адміністративній справі.

Ухвалою Житомирського окружного адміністративного суду від 22 червня 2017 року задоволено клопотання відповідача, провадження в даній справі зупинено до прийняття рішення Житомирським апеляційним адміністративним судом у справі № 295/7752/15-а.

25 квітня 2018 року судом постановлено ухвалу, якою поновлено провадження в адміністративній справі № 806/1428/17, вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін у судове засідання на 21 травня 2018 року.

Представник позивача прибула до суду, позовні вимоги підтримала у повному обсязі та просила розглянути справу в письмовому провадженні.

Представник відповідача до суду не з'явився, про час, дату та місце судового розгляду справи був повідомлений належним чином. Про причини неявки до суду не повідомив.

Зважаючи на відсутність перешкоди для розгляду справи у судовому засіданні та приймаючи до уваги відсутність потреби заслухати свідка чи експерта, судом постановлено протокольну ухвалу про подальший розгляд справи в письмовому провадженні.

Перевіривши матеріали справи, усебічно й повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, що мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд дійшов наступних висновків.

Установлено, що Товариство з додатковою відповідальністю "Житомирський завод покрівельних та ізоляційних матеріалів" зареєстровано в Житомирському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України в Житомирській області як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

В силу приписів ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", ст.ст. 2, 4 Закону України "Про збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", п. 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003, відповідач зобов'язаний відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У відповідності до п.п. 6.4, 6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій. Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Судом з'ясовано, що у лютому та березні 2017 року позивачем направлено Товариству з додатковою відповідальністю "Житомирський завод покрівельних та ізоляційних матеріалів" розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне страхування" з лютого 2017 року № 255 від 03.02.2017 та з березня 2017 року № 349 від 02.03.2017.

У відповідності до вказаних розрахунків, розмір фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій пенсіонерам ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_1 та ОСОБА_4 за лютий - квітень 2017 року становив 11131,94 грн.

Матеріалами справи підтверджено, що нараховані розрахунками місячні суми за лютий - квітень 2017 року відповідачем частково внесені до Пенсійного фонду в розмірі 7606,06 грн. У зв'язку з чим у відповідача утворилась заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, перед позивачем за вказаний період у сумі 3525,88 грн.

Заборгованість виникла внаслідок не внесення відповідачем коштів на відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах ОСОБА_1 за період з лютого 2017 року по квітень 2017 року.

Судом з'ясовано, що Житомирським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України в Житомирській області пенсію на пільгових умовах за п. "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з 26 листопада 2014 року ОСОБА_1 призначено на виконання постанови Богунського районного суду міста Житомира від 29.12.2015 в справі № 295/7752/15-а, яка набрала законної сили 12 січня 2016 року.

Товариством з додатковою відповідальністю "Житомирський завод покрівельних та ізоляційних матеріалів" на постанову Богунського районного суду м. Житомира від 29.12.2015 подано апеляційну скаргу до Житомирського апеляційного адміністративного суду.

28 лютого 2018 р. Житомирським апеляційним адміністративним судом у справі 295/7752/15-а постановлено постанову, якою апеляційну скаргу Товариства з додатковою відповідальністю "Житомирський завод покрівельних та ізоляційних матеріалів" залишено без задоволення, а постанову Богунського районного суду м. Житомира від 29 грудня 2015 року - без змін. Судове рішення в справі № 295/7752/15-а набрало законної сили.

Згідно зі ч. 1 ст. 370 Кодексу адміністративного судочинства України, судове рішення, яке набрало законної сили, є обов'язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Частиною 4 статті 78 вказаного Кодексу визначено, що обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

За наведених обставин, суд приходить до висновку, що фактичні витрати на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах ОСОБА_1 за період з лютого 2017 року по квітень 2017 року в розмірі 3525,88 грн підлягають відшкодуванню відповідачем до Пенсійного фонду.

Доказів погашення боргу в розмірі 3525,88 грн відповідачем у добровільному порядку суду надано не було. Сума заборгованості Товариством не оспорюється.

З огляду на викладене, суд вважає, що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 72-78, 90, 241-246, 255, 257-262, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

вирішив:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю "Житомирський завод покрівельних та ізоляційних матеріалів" (10031, м. Житомир, вул. Танкістів, 1, ідентифікаційний код 00292698) на користь Житомирського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (10003, м. Житомир, вул. Перемоги, 55, ідентифікаційний код 40380333) заборгованість із відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за лютий - квітень 2017 року в сумі 3525,88 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене до Житомирського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його складення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Є.Ю. Романченко

СудЖитомирський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.06.2018
Оприлюднено02.09.2018
Номер документу76156718
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —806/1428/17

Рішення від 25.06.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Романченко Євген Юрійович

Ухвала від 25.04.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Романченко Євген Юрійович

Ухвала від 22.06.2017

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Романченко Євген Юрійович

Ухвала від 07.06.2017

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Романченко Євген Юрійович

Ухвала від 26.05.2017

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Романченко Євген Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні