Ухвала
від 31.08.2018 по справі 0940/1550/18
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття провадження

"31" серпня 2018 р. справа № 0940/1550/18

м. Івано-Франківськ категорія 6.2

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Гундяк В.Д., розглянувши матеріали адміністративного

позову Фермерського господарства "Персей Агро" вул. Калуське шосе, 2, корпус А, с. Угринів, Тисменицький район, Івано-Франківська область, 77423

до Державного інспектора у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель провідного спеціаліста Польового Дениса Юрійовича вул. Сахарова, 34, м. Івано-Франківськ, 76018

про визнання протиправним та скасування припису, -

В С Т А Н О В И В:

25.08.2018 року Фермерське господарство "Персей Агро" звернулося до суду з адміністративним позовом до Державного інспектора у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель провідного спеціаліста Польового Дениса Юрійовича про визнання протиправним та скасування припису.

Представник позивача має належні повноваження на подання позовної заяви.

Позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі КАС України).

Позовну заяву, яку подано з дотриманням правил підсудності, належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Адміністративний позов подано в строк, установлений законом.

Інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених КАС України немає.

Справа підсудна Івано-Франківському окружному адміністративному суду.

Дана справа може розглядатися за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Разом з позовною заявою позивачем подано заяву про залучення третьої особи, в якій просить залучити до участі в справі Прикарпатську державну сільськогосподарську дослідну станцію Інституту сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України (код ЄДРПОУ 00704273, вул. Степана Бандери, 21А, м. Івано-Франківськ, 76014), в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Заяву мотивовано тим, що відповідно до договору підряду №19/16/4 від 19.12.2016 позивач надає послуги сільськогосподарською технікою на землях, які знаходяться в постійному користуванні замовника - Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України. При цьому зазначено, що оскаржуваний припис містить вимоги, за наслідками виконання яких матимуть місце матеріальні витрати замовника згідно договору підряду №19/16/4 від 19.12.2016.

Частиною 2 статті 49 КАС України визначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Таким чином, необхідною умовою залучення третіх осіб є той факт, що судове рішення у справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов'язки осіб, які не є стороною у справі.

Оскільки, оскаржуваний припис про усунення порушень вимог законодавства при використанні земельної ділянки, яка, як зазначено, знаходиться в постійному користуванні Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України, то судове рішення в даній справі може вплинути на права, інтереси або обов'язки вказаної станції.

За таких обставин, слід залучити Прикарпатську державну сільськогосподарську дослідну станцію Інституту сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України до участі у даній справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Крім того, позивачем заявлено клопотання про витребування у відповідача таких доказів:

матеріалів, що слугували підставою для проведення перевірки та які було складено за наслідками такої перевірки;

витяга з Державного земельного кадастру про земельну ділянку кадастровий номер 2625884300:02:009:0001;

документів про проведення інвентаризації земель під час здійснення землеустрою, що стали підставою внесення спірної земельної ділянки до Державного земельного кадастру;

витяга з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно стосовно земельної ділянки кадастровий номер 2625884300:02:009:0001;

документів, з якими Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області зверталось до реєстратора з прохання внести земельну ділянку з кадастровим номером 2625884300:02:009:0001 до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Клопотання мотивоване тим, що позивач не може надати такі докази, оскільки останні знаходяться у відповідача.

Відповідно до частини 1 статті 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно з частинами 1, 2 статті 80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Для встановлення наявності або відсутності обставин, які входять до предмета доказування, на переконання суду їх необхідно дослідити, а тому клопотання позивача про витребування доказів є обґрунтованим та підлягає до задоволення.

Таким чином, суд дійшов до висновку про необхідність витребування у відповідача належним чином засвідчених копій вищевказаних документів.

Відповідно до частин 6, 7, 8 статті 80 КАС України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 171, 248, 260, 263 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

У Х В А Л И В:

відкрити провадження в адміністративній справі за позовом Фермерського господарства "Персей Агро" до Державного інспектора у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель провідного спеціаліста Польового Дениса Юрійовича про визнання протиправним та скасування припису.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Прикарпатську державну сільськогосподарську дослідну станцію Інституту сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України (код ЄДРПОУ 007044273, вул. Степана Бандери, 21А, м. Івано-Франківськ, 76014).

Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Зобов'язати позивача у двохденний строк з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі направити третій особі копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку розгляду справи по суті.

Встановити відповідачу з дня вручення цієї ухвали десятиденний строк для подання відзиву на позов, який повинен відповідати вимогам статті 162 КАС України, і подання всіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Зобов'язати відповідача надіслати (надати) іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Встановити позивачу - для подання відповіді на відзив, а відповідачу - для подання заперечення, - п'ятиденний строк з дня отримання відзиву чи відповіді на відзив, копії яких одночасно з поданням до суду повинні бути надіслані іншим учасникам справи.

Встановити третій особі десятиденний строк для подання пояснень щодо відзиву з дня його отримання, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Витребувати у відповідача : матеріали, що слугували підставою для проведення перевірки та які було складено за наслідками такої перевірки; витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку кадастровий номер 2625884300:02:009:0001; документи про проведення інвентаризації земель під час здійснення землеустрою, що стали підставою внесення спірної земельної ділянки до Державного земельного кадастру; витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно стосовно земельної ділянки кадастровий номер 2625884300:02:009:0001; документи, з якими Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області зверталось до реєстратора з прохання внести земельну ділянку з кадастровим номером 2625884300:02:009:0001 до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Інформацію по даній справі учасники справи можуть отримати за веб-адресою: http://adm.if.court.gov.ua/sud0970/.

Повідомити відповідача про можливість отримання копії позовної заяви разом з доданими документами безпосередньо в Івано-Франківському окружному адміністративному суді.

Роз'яснити учасникам справи, що відповідно до частини 5 статті 262 КАС України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, оскарженню не підлягає, крім випадку, передбаченого пунктом 5 частини 1 статті 294 КАС України.

Суддя /підпис/ Гундяк В.Д.

Дата ухвалення рішення31.08.2018
Оприлюднено02.09.2018
Номер документу76157193
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування припису

Судовий реєстр по справі —0940/1550/18

Постанова від 06.03.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ільчишин Надія Василівна

Ухвала від 22.02.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ільчишин Надія Василівна

Ухвала від 19.02.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ільчишин Надія Василівна

Ухвала від 04.01.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ільчишин Надія Василівна

Рішення від 31.10.2018

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

Ухвала від 01.10.2018

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

Ухвала від 10.09.2018

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

Ухвала від 31.08.2018

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні